Türk tüketicileri çok ezik. Tüketici koruma kanunları ve genel kültür durumu belirliyor. Başımdan geçen bir olayı anlatayım: Amerika' ya tatile gittim. Bir arkadaşımda kalıyorum. Seyahatin sonlarına doğru elimde kalan para ve kredi kart sınırlarını zorlayıp ne zamandır almayı düşündüğüm bir fotoğraf makinası aldım. Lens + makina 2500 dolar civarı. Yaw ne biçim kar ettim Türkiye' de şu kadar, ben ucuza aldım diye keyifliyim. Alış veriş yaptığım siteye arada göz atıyorum.
Aradan 2 gün geçti... Aaa, o da ne, benim aldığım makina' da 200 dolar indirim olmuş 2300' e düşmüş. Evinde kaldığım arkadaşa söyledim, 2 gün sonra alaydım 200 dolar karlıydım vs. "Lan oğlum sen salaksın. Burlarda bi yerlerden alsaydın bu indirimi bize de uygulayın deyip paramızı geri isterdik" dedi... Alış veriş yaptığım site New York' da ben California' dayım. Oturdum adamlara email yazdım: " Satın aldığım aldığım makinada 200 dolar indirim yapmışsınız, arkadaşım sizden alış veriş yaptığım için salak olduğumu söylüyor, "burda bir yerden alsaydın paramızı geri isterdik" diyor. Ama ben sizden alış veriş yaparak salaklık ettiğimi düşünmüyorum, bu indirimi bana uygulayacağınızı düşünüyorum" dedim. maili sabah attım. Dolaşmaya çıktım.
Eve geldim 2 saat sonra. Maillere baktım bunlar cevap yazmış: " Beyefendi, durumunuzu inceledik, haklısınız. Bu indirimi size de uygulamaya karar verdik. Paranız 2 gün içinde hesabınıza geçecektir" gerçekten de parayı iade ettiler.
Bu Giant olayı bir ABD vatandaşının başına gelse ve işi görülmese şöyle yapardı: Yazışmaları bir yere kaydeder, ardından dr' a gidip 3 gün rapor alıp 2 de psikolojik ilaç yazdırır sonra da dava açardı: "Büyük bir zevkle ve güvenle aldığım bisikletin bisiklet kırıldı, bu beni derinden yaraladı, firma garantiden işimi halletmedi, benim psikolojim bozuldu işte dr. faturası, işte kullandığım ilaçlar, şu kadar maddi bu kadar da manevi zararım oldu. Tazmin edilsin deyip 1 milyon dolar alırdı.
Benim gözlemim firmaların ülkeler göre davrandığı... Giant bakıyor şimdi, şikayet başvurusu yapan şahıs bir orta doğu ükesinden. Bunun hakkını takip edebileceği bir sistem yok... Boşver gitsin muamelesi. Aynı maili California veya Boston' dan yazsaydı durum farklı olurdu.
İzmir' de biriyle tanıştım, adam Trek bisiklet almaya karar vermiş, fabrika' ya bakmaya İzmir' den Wisconsin' e gitmiş... Böyle müşteriyi ezebilir misiniz?
Çenem düştü, muhabbet olsun diye yazdım.
İyi günler dileğiyle...