İbrahim Bey tekrardan merhaba.
Bildiğiniz üzere biz duygusal bir milletiz hele ki söz konusu bisiklet olduğunda daha da duygusallaşabiliyorum kendi adıma. Hiçbir suçum günahım yokken kadronun o hale geldiğini görmek haliyle uzun bir süre beni çok etkiledi. Açıkçası yukarıda ki mesajınız da ki iyi niyeti telefonda göremediğim için çok daha fazla üzüldüm çünkü garanti koşullarına zaten sizi aradığım da hakimdim ve alternatif bir çözüm bulmak için aramıştım sizi. Sizden duyamadığım alternatif çözümü akşam Emirhan Beyden duymak beni daha bir şaşırttı. Önemli bir detay değil ama konuşmamız 9 dakika sürmüştü.
Dediğiniz çok doğru yazılı kurallar gereği bir hakkım bulunmamakta bununla birlikte kesinlikle art niyetli bir insan varsa o da arkadaşım sandığım kişi. Kaldı ki kaç kişi iki kıta öteden bununla uğraşırdı bilmiyorum. Ben hariç herkesin bir haklılık payı var nasıl olsa bu macera da ona da hakkını verelim çok mu ? Hep dediğim ve savunduğun konuya geri dönelim faturamın olmaması ilk sahibi olmamam bu kadronun fabrikasyon hatalı olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu gerçeğe dayanarak hak talebinde bulundum fakat Giant'ın facebookta ki yorumuma cevap vermesiyle gördüm ki oyun yazılı kurallara göre oynanıyormuş. Her şey kuralına uygun ama 2 haftadır maillerime cevap verilmemiş olması bu konunun diğer trajedisi olsa gerek. Madem cevap bile verilmeyecek ridersupport diye bir mail adresi neden var? Her neyse..
Sonuç olarak gerekli tüm makamlardan cevap aldığımı görüyorum umarım yazılı kurallara uyup alternatif çözümler üretememek Giant'ın gelirinin artması noktasında belirleyici olur.
Nazik teklifiniz için teşekkür ederim bu konu da sizi yakın bir zaman da ziyaret edeceğim. Yüz yüze görüşmek daha faydalı olacak..
Elbette her zaman bekleriz.
Fatura şartı konusunda da sizleri aydınlatmama izin verin,
vereceğim örnekte sizi tenzih ettiğimi belirtmek isterim.
İkinci el satışta, satış işlemi genellikle resmi bir belgeye dayanmıyor. Dolayısıyla bisiklet üzerindeki hakların ikinci el satın alan kişiye devri meşru olmuyor. Diğer bir deyişle aslında bayiden aldığınız her bisikleti ikinci el satışı gibi düşünebilirsiniz mesela;
Giant fabrikası distribütöre satıyor, distribütör bayiye satıyor, bayi de kullanıcıya satıyor. Dolayısıyla bisiklet üç kere el değiştiriyor ve garanti hakları üç satış işleminde de devroluyor. (Tersi olarak bayiden aldığınız ama hiç kullanmadan ertesi gün sattığınız bisiklet de artık ikinci eldir.)
Bu örnekte ise bir kullanıcı diğer bir kullancıya resmi bir evrak ya da satış sözleşmesi bulunmaksızın elden para alarak ürünü devrediyor.
Peki bu nasıl bir sonuç ortaya doğurabilir?
Bisikleti aldığına dair yasal evrakı göstermeyen, temin edebilecekken etmekten kaçınan şahıs belki de bisikletin gerçek sahibi olmayabilir belki de çalıntı.
Dolayısıyla Giant kime ait olduğu yasal olarak belli olmayan bir bisikleti işleme alma riskine girmeyebilir. (Hiç faturası olmayan bisikletler için)
Ya da çalıntı değil ve gerçek sahibi?
Diyelim ki seri numarasına göre bisikleti işleme aldı, fabrika hatası olduğunu kabul etti ve bisikleti değiştirerek bisikletin yasal sahibi olmayan ikinci el sahibine teslim etti. Peki bisikletin yasal sahibi bu bisikletin kendisine ait olduğunu ve yeni kadronun (ki çoğu zaman bu yeni modeldir) kendisine teslim edilmesini talep etti. (Hatta kötü niyetli olarak, sattığı bisikletin 2017 ancak garantiden değişen bisikletin 2020 model olmasından dolayı ikinci el sattığı kişiden ek para talep etti, tartıştılar ve konu mahkemeye taşındı...) Giant yasal olarak, bisikleti elinde bulunduran ikinci el sahibine teslim ettik diyemez.
Ya da ilk kullanıcı, çatlak olduğunu bildiği, darbe almış ancak henüz boya üzerinden görülmeyen belki de garanti başvurusu yaptığı ve kullanıcı hatası gerekçesiyle red olmuş ya da kadrosu değişmiş ancak bir şekilde (satıcının ihmali vb gibi nedenlerle) elinde tuttuğu eski kadrosunu satmış olabilir. Bu durumda Giant'ın aynı bisiklete ikinci kez garanti işlemi yapma olasılığı doğabilir.
Bu ve benzeri örnekler çoğaltabilir. Dolayısıyla bisikletin faturasını elinde bulunduran kişi Giant tarafından bisikletin kullanıcısı kabul edilir ve ancak garantiden yasal kullanıcısı yararlanabilir.
Elbette ben şu an sizin elinizdeki bisikletin çalıntı olduğunu iddia etmiyorum. Kadroyu yasal sahibinin ya da sizin kırdığınızı da iddia etmiyorum. Bununla beraber kadrodaki kırık, çatlağın fabrika hatası olduğunu da onaylayamıyorum. Çünkü distribütör olarak bunun için yetkin değiliz, bunu ancak Giant fabrikası onaylayıp reddedebilir.
Garanti sürecinde bizim yüklendiğimiz sorumluluk sadece distribütörlük anlaşması gereği bizden istenen evrakların ve bilgilerin fabrikaya aktarımından ibarettir. Garanti kadrosu değiştiğinde fabrika yenisini gönderir biz de kullanıcıya teslim ederiz. Burada bir mail trafiği dışında bir yükümüz yok. Dolayısıyla tüketicilere de yokuş yapmamız için bir neden yok.
Bilgilerinize,
Sevgiler,
Keyifli sürüşler...
Anladığım kadarıyla bu kadar basit değil. Öncelikle ilk sahibinin kadro beraberinde aldığı store'a gitmesi ve garanti sürecini başlatması lazım daha sonra teslimat adresi olarak Giant Türkiye'yi ve alıcı olarak da bir dilekçe ile beni bildirmesi lazım..
Fiziki olarak bisikleti mağazaya götürmek zorunda değil. Mail yoluyla başvurusunu yapabilir. Yeni kadronun İstanbul'da TC numaranız ve isim soyisminizn yazılı olduğu bir dilekçeyle Türkiye'de size teslimini isteyebilir. Yeni kadrosu geldiğinde eski kadrosunu Amerika'daki mağazaya posta yoluyla gönderebilir. Yani virüsü bahane etmesine dahi gerek yok.
İbrahim bey, bu noktada bir düzeltme yapmak isterim. Ticaretin, alışverişin hukuki çerçevesini yasalar belirler. Sözleşme hukuku gereği, kanuna aykırı sözleşme yapılamaz. Satıcı ve alıcı, kanuna aykırı olmamak kaydıyla kendi aralarındaki alışverişin şartlarını belirleme hürriyetine sahiptir. Lakin satıcı, kanunla belirlenen asgari şartlara uymak koşuluyla, bu şartları alıcı lehine genişletebilir. Sizin de örneğini verdiğiniz şekilde, garanti süresinin uzatılması vb. Ancak aksi yönde bir düzenleme yapamaz. Örneğin satıcı firmanın "Yasal garanti süresi 2 yıl ancak biz sattığımız ürüne 1 yıl garanti veriyoruz" veya "Mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı 14 gündür ancak internet sitemizden alacağınız ürünlerde iade hakkınız yok" şeklinde satış yapma seçeneği yok.
(Paragrafı yanlış yorumlamışım, yok sayın lütfen)
Kadroyla ilgili meselede de naçizane birkaç kelam etmek isterim. Bazılarının sorun gördüğü yerde siz fırsat görüyorsanız, günün sonunda kazanan yine siz olursunuz. Şöyle ki, o eklem yeri ayrılan kadro, Giant için değerli bir veri kaynağı. Kadro müşteriden, hangi süreyle, hangi koşullarda, hangi mesafelerde kullanıldığıyla ilgili detaylı verilerle birlikte geri alınıp incelemeye tabi tutulabilir ve bu hasarlı kadrodan elde edilecek yeni veriler, bu ve benzer sorunların tekrarını engelleyebilmek adına değerlendirilebilir.
Sahada, gerçek yol ve hava koşullarında, uzun süre test edilmiş bu tür bir kadrodan elde edilecek veriler, o kadronun firmaya maliyetinden daha değerli olmalı. Böylece bir taşla birçok kuş vurulur. Hem müşterinin gönlü hoş tutulmuş, hem sosyal medyada firmayla ilgili pozitif bir imaj yaratılmış, hem de AR-GE ve QA aşamalarında kullanılabilecek değerli veriler elde edilmiş olur.
Giant fabrikası, üst model bisikletlerini sponsor olduğu World Tour takımlarıyla test ederek geliştiriyor. Bisikletler seri üretime geçmeden önce standartları belirtilmiş birçok testten geçiyor. O yüzden fotoğraf göndermek yeterli oluyor. Fotoğrafa bakıp inceleyip ne kadar bir kuvvet uygulandığında bisikletin hangi bölgesinden kırılma, çatlak vs gerçekleştiğini önceden biliyorlar. Yeni bir durumla karşılaştıklarında (henüz bizim başımıza gelmedi) kadroyu incelemek üzere çağırabiliyorlar. Giant, sadece Giant adına bisiklet üreten bir fabrika değil, piyasaki birçok rakibinin bisikletlerini de üretmiş ve üretmeye devam eden bir fabrika. Bahsetmiş olduğunuz işlemler yapılmaktadır.