Kalp hastalıkları, herkeste her zaman semptom göstermiyor arkadaşlar.
2010 Yılından beri maraton, ultra maraton, yol bisikletleri yarışlarına katılıyordum. Bu süre boyunca 9 tane maraton, sayısız yarı maraton (antrenmanlarımda koştuğum yarı maraton mesafelerini hatırlamıyorum bile), 16 tane ultra maraton (55 ila 130 km. arasında değişen dağ patikası koşuları), hatırlayamadığım yoğunluk ve zorlukta yol bisikleti antrenmanları yaptım. Üstelik bu mesafeleri kat ederken kendi yaş grubunda derece kovalıyordum. Bunları şu nedenle yazdım, bu yoğunluktaki yarışları ya da antrenmanları yaparken, hiçbir şekilde kalbimle alakalı hiçbir sıkıntı yaşamadım.
2018 yılında kardeşimin zorlaması ile gönülsüzce gittiğim kardiolog profesör bende aort kapakçık yetersizligi (biküspit aort), Aort kök genişliğimin artmış olduğu (41 mm) gibi ciddi Kalp rahatsızlıklarım olduğunu söyledi. Bana asla bu şekilde spor yapmamam gerektiğini, Her altı ayda bir kontrollerime gitmeme devam etmemi söyledi.
Toplumda sağlık taraması diye bir şey maalesef yok, eğer insanlar kendi istekleriyle detaylı bir checkup kontrolüne giderlerse sadece kalple alakalı değil, vücutları ile alakalı pek çok sıkıntıyı tespit etme imkanına sahip olabilirler.
Hiçbir şey bizim sağlığımızdan daha önemli değil, arabamızın periyodik bakimini kaçırmayız ancak kendi sağlığımıza öteleriz bu böyle.
Sonuç olarak kalp çok hassas bir organ, paragrafın başında da bahsettiğim gibi herkeste semptom göstermeyebiliyor kalp rahatsızlıkları. Hatta her kardiyolog doğru teşhisi koyamayabiliyor, çok detaylı görüntüleme merkezlerinde iyi bir kardiyolog ya da kalp damar cerrahisi uzmanına muayene olmak ve mümkünse farklı birkaç uzmana görünmek kesin teşhisi için elzem bir durum.
Benim durumumda artık ameliyat kaçınılmaz, 15 gün sonra hayırlısıyla aort kapakçığım değişecek, ondan sonra eğer sağlığıma kavuşursam, spora kaldığım yerden daha temkinli bir şekilde devam etmeyi düşünüyorum.
Lütfen siz de detaylı bir checkup yaptırın, spor yaptığınız için sağlıklı olduğunuzu düşünmeyin.