@Anonim
Özellikle nabızla ilgili bu işin üstadlarının söylediği bir şey var: Vücudumuz dinlenik ve kondüsyonlu ise, yüksek güç harcayarak nabzımızı istediğimiz oranda yukarıya çekebiliriz ama eğer yorulmuşsak nabzımızı istediğimiz seviyeye yükseltemeyiz. Bunun diğer anlamı şu: Yorulduğumuzda yüksek güç harcayamayız.
Nabzımızı sadece harcadığımız güç veya yorgunluk etkilemiyor, başka etkenler de var: kaygı, korku, sevinç, öfke vb. Geçenlerde televizyonda Doktorum programında gördüm: Genç kadına holter ve tansiyon ölçer takıp Roller Coaster'a bindirdiler. Roller Coaster'da nabzı 200'ü geçti. Yolda da böyle; rakibimiz bizi geçince, yolun sonu gelmiyor diye ümidi kaybedince filan nabız değişiyor.
* * *
Pazar günü Velotürk Erciyes Gran Fondo Kısa parkur yarışına katıldım. Bir aydan kısa süredir güç ölçer kullanmanın ne faydaları oldu ondan bahsedeyim:
Kısa parkur boyunca ne kadar güç üreteceğimi ve sonuçta kapasitemin ne olduğunu daha yarışa katılmadan gördüm. Bu, eğer iddialıysanız iyi, ama benim gibi yokuş özürlüyseniz kötü. Hesaplarım neredeyse bire bir tuttu. Aslında yarış öncesinde hedeflediğim 2 saat 30 dakikanın altında bitirme hedefimi tamamladım ama biraz daha fazla beklentim vardı o olmadı. Yarış boyunca grup içinde olmak veya birkaç arkadaşla ortaklaşa gitmekti hedefim. Bunu kısmen tutturabildim. Yarışın tümü açısından değerlendirirsem %20'sinde 2'li-5'li grup içinde kalabildim. Geri kalanında tüm zorluklarla başbaşaydım. Aslında bu, bir yarışta başarılı olup olamayacağınızı belirleyen en önemli faktör. Hiçbir yol yarışında sadece kendi gücünüzle başarı elde edemezsiniz, sadece kendi en iyi derecenizi yaparsınız aynı bende olduğu gibi.
Yarış sonuçlandığında 36. olduğumu gördüm (2 saat 21 dk 35 sn). Yaş grubum olan 45-54 aralığında ne durumdayım bilmiyorum.
Şimdi uzunca bir analiz yapacağım. Rakamları sevmeyenler konu başlığından çıkabilir çünkü bu konuda meraklı değilseniz tamamen sıkıcı olabilir.
Yarış öncesinde kısa parkurun önemli yokuşlarını tespit ettim. Hatta bu yokuşları Velotürk Gran Fondo konu başlığı altında da paylaşmıştım (
Veloturk Gran Fondo).
- Talas Bulvarı Yokuşu
- Salih Gıdıklı Bulvarı Yokuşu
- D300 Yokuşu 1
- D300 Yokuşu 2
Bu yokuşların eğimlerini, uzunluklarını ve benim için ne kadar süreceklerini hesapladım.
Talas Bulvarı Yokuşu
Uzunluk: 4.2 km
Eğim: %1.7
Süre: ~10 dk
Power: 170 watt
WKO+ programına göre, 10 dk boyunca üretebileceğim max güç 170 watt. Buna göre ortalama hız 22.8 km/s olacak. Bu bölgenin mevsimsel rüzgarlarının ortalamasına bakınca rüzgar hızının 10 km/s olduğunu gördüm. Kafadan eserse 18.6 km/s, arkadan eserse 27.4 km/s olarak etkileyecek.
Not: Bu hesapları nasıl yaptım derseniz sırasıyla açıklayayım:
- Max gücümü hesaplamak için daha önceden 1 dk, 5 dk, 20 dk, 60 dk. güç testleri yapmıştım. WKO+ programı bunları Güç-Zaman eğrisine oturtunca 10 dk'lık max gücümü oradan edindim (Power-Time Curve). Bu bilgi Strava'da da var, onu da kullanabilirsiniz.
- Güç ve eğim bilgilerine bakarak hızı hesaplayan site: (link)
- Rüzgar bilgileri için: (link)
Salih Gıdıklı Bulvarı Yokuşu
Uzunluk: 4 km
Eğim: %5.3
Süre: ~18 dk
Güç: 163 watt
Buna göre ortalama hız 12.8 km/s olacak. Kafadan eserse 11.3 km/s, arkadan eserse 13.8 km/s olarak etkileyecek.
D300 Yokuşu 1
Uzunluk: 13.8 km
Eğim: %1.3
Süre: ~30 dk
Güç: 144 watt (FTP)
Buna göre ortalama hız 22.3 km/s olacak. Kafadan eserse 17.8 km/s, arkadan eserse 27.1 km/s olarak etkileyecek.
D300 Yokuşu 2
Uzunluk: 1.9 km
Eğim: %2.4
Süre: ~5 dk
Güç: 177 watt
Buna göre ortalama hız 21 km/s olacak. Kafadan eserse 17.4 km/s, arkadan eserse 24.8 km/s olarak etkileyecek.
Yukarıdakiler planlamaydı.
Peki gerçekte ne oldu?
Talas Bulvarı Yokuşu:
Eğim farklı çıktı: %1.7 değil, %1.6
WKO+ programında aynı parkurun grafik ve özet bilgilerine göre:
Hedeflediğim güç değerine yakın güç üretmişim: 167 watt (hedeflediğim 170 watt).
Hızı merak edenler için:
Bu yarışın başlangıcıydı ve öndeki araç hızlanmıştı. Doğal olarak bu yokuşta grubun içinde yer aldım. Bu sayede hız yükseldi.
Salih Gıdıklı Bulvarı Yokuşu:
Parkurun en zorlu kısmıydı (Strava'dan benimle denk güçte olanlara baktığımda en çok bu yokuşta süre kaybetmişim; watt/kg oranı önemli).
Eğim farklı çıktı: %5.3 değil, %5.8
Hedeflediğim güç değerinden fazla güç üretmişim: 169 watt (hedeflediğim 163 watt).
(Erciyes Gran Fondo uzun parkurda genel klasmanda ilk sırayı alan Mutlu Başdaş yıllardır görüştüğüm bir arkadaştır. Geçenlerde boy-kilo durumunu sormuştum: 185 cm/65 kg. Benim kendi boyuma göre bu oranda kiloya inmem yaş olarak, fizik olarak imkansız. Ancak farz edelim 66.5 kg değil de 42 kg olsaydım ne olurdu? Örneğin Salih Gıdıklı Bulvarı'nda yine 169 watt ürettiğimde watt/kg oranımdan dolayı 2.5 w/kg yerine 4 w/kg güç üretecektim. Rüzgar desteği dahi olmadan 12.8 km/s yerine 16.8 km/s hızla tırmanacaktım.)
Yorumlarıma devam edeceğim...