Scudo Sports

Genç yaşta aramızdan ayrılan Bahadır Gürel'in anısına...

Spor için en iyi saatlerin ne olduğu tartışmalı bir konu ancak buna sportif faaliyetin niteliğine bakarak cevap veren araştırmalar var. Biyolojik saatlerimiz de bireysel farklar içeriyor ancak genel olarak, özellikle erkekler için sabah saatlerinde testesteron hormonu yüksek seviyede olduğu için performans daha yüksek, bununla birlikte yaklaşık 10 saatlik bir açlık söz konusu olduğundan glikoz seviyesi düşük. Aerobik performansı artıkmak için belli oranda glikojen eksiği ile antreman yapmanın etkili olduğunu okumuştum. Bir yarış performansı göstermek, saniyeler ya da dakikalar kazanmak istiyorsanız, ki bu tür performansta enerji kaynağı tamamen glikozdur- o zaman akşam saatleri uygun olabilir. Ancak iyi bir antreman ya da yağ yakma hedefleniyorsa, en makulu sabah saatleri görünüyor. Fakat her halükarda, antreman kalitesi için önemli olan saatten ziyade, yoğunluk derecesidir. yarış performansında ise zaten saatleri biz belirleyemiyoruz :)

Scudo
Cycling Performance Tips dergisinin haberine göre, interval ve HIIT antrenmanları, sadece hızımızı arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşam süremizi de uzatıyor. Her iki cinsiyet için geçerli olmak üzere, bisiklet sürme yoğunluğuyla koroner kalp yetmezliği kaynaklı ölüm riski arasında zıt yönde bir bağlantı olduğunun tespit edildiği belirtiliyor. Örneğin hızlı bisiklet süren erkeklerin, yavaş süren erkeklere göre 5.3 yıl daha uzun yaşadığı tespit edilmiş.

(link)

Aynı bağlantı yürüyüş yapanlar için de tespit edilmiş: Yaşam ömrünü arttırmak açısından yürüyüş yoğunluğu, yürüyüş uzunluğundan daha etkili.

(link)

Koroner bypass'lı biri olarak ilgimi çekmedi desem yalan olur :) Beni ameliyat eden doktorlar ek takılan damarların ömrünün en fazla 10 yıl olduğunu söylemişlerdi. Damarlar 2 yaşına girdiler bile.

Ben pedala çok yüklendiğim zaman devamlı ağzımda balgam oluşuyor. Tıkanıyorum. O yüzden yavaş yavaş süreceksin. 5 dakikada varacağın yere 10 dakikada varacaksın. Bu kadar basit

Bu araştırmaya şüpheyle bakılmalı.Böyle olduğuna inanmıyorum.Kendime göre bilgi birikimim ve haklı gerekçelerim var.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Bu araştırma özetle bisikleti sürme yoğunluğunuz ölümden kurtulma şansınızla doğru orantılıdır diyor, bisiklet sürme süresi ile değil yani. İlginç bir çalışma ..

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Mobilden görünmüyor galiba imza.

@MertAG. İmzada atılıyor mu bu foruma. Vallahi helal olsun yapana.

@Rüzgarınoğluyumben
Bkz:Gavur yapıyor! :D

@Rüzgarınoğluyumben
Aynen kordinat veriyorum 28''53 kuzey 45''22 doğu bu adresten ulaşabilirsiniz kendisine :D

@MertAG. Pusula tarifi bu olsa gerek ama Rusya mı oluyor acaba nere oluyordu bu:)

Geçen yılın ortalarına kadar kendimi devamlı zorluyordum. Kuvvetli genç arkadaşların peşine takılıp Şile vb. yerlerde zorlanmayı amaç olarak görüyordum. Ancak bir gün Tarık ve Atilla beni uyarmıştı. Aynen şöyle bir nasihat almıştım 'senin motor zaten onarımdan geçmiş, motoru hafta içi zorlamadan düşük devirde kullanıyorsun, hafta sonu gelince motora alıştığının üzerinde yük bindiriyorsun, gerçek araba moturu olsa kısa sürede iflas ederdi, zorlamadan sür'. Ben de, istemesem de, bu nasihatleri dikkate almaya başlayıp ve sürüş yoğunluğumu azaltmıştım.

• Beğen
Tepkiler: Uğur S.
Cycling Performance Tips yazarının kolesterol ve ideal kilo/egzersiz bağlantısıyla ilgili yazısı önemli ipuçları içeriyor. Bu nedenle özet bilgi vereceğim.

Toplam kolesterolü yüksek olan insanlarda kardiyovasküler yetersizlik riskinin fazla olduğu hastalarda gözlenen önemli bir bulgu. Toplam kolesterolü HDL + LDL olarak açarsak, burada zararlı olanın LDL olduğunu belirtmek de fayda var (yazar bunun nedenlerini açıklıyor ancak konuyu dağıtmamak için kısa kesiyorum).

Kolesterol değerlerinin karşılaştırılmasında toplam kolesterolün (TC) HDL'ye oranının referans alınması sıkça uygulanan bir yöntemdir. Bu değer ne kadar küçükse o kadar sağlıklı olduğumuz söylenebilir.

Önemli bulgu: Egzersiz HDL'de ancak küçük bir artışa neden olabilirken ideal kiloda olmak, egzersiz yapmaya göre HDL'de çok daha fazla artışa neden oluyor ((link) Diğer yandan ideal kiloda olmanın LDL'yi düşürmedeki etkisi egzersiz yapmaya göre çok düşüktür. Kısaca egzersiz LDL'yi önemli oranda azaltır ((link)

Özete gelirsek: Pro atletlerin lipoprotein profili incelendiğinde (HDL + LDL), düşük TC/HDL oranının ana nedeni düzenli egzersiz yapmaları ve kardiyavasküler fitlik değil, ideal kiloda olmalarıdır ((link)

Ancak kesin bir gösterge var ki; bugüne kadar toplanan veriler fiziksel aktiviteyle ölüm arasında ters ilişki olduğunu doğruluyor. Aktif bireyler pasif bireylere oranla %30 daha az ölüm riski taşıyor.

(link)
(link)

Kurt Searvogel bu yıl 120.000 km'den fazla yol yaparak 1939 yılında yapılmış en fazla mesafe rekorunu kırmayı hedefliyor.

Strava kayıtlarına baktım da haftada 2000 km'den fazla yol yapıyor. Her gün sürüyor ve her sürüşü 300 km'nin üzerinde, hız ortalaması 28 km/s civarı. İnsan değil de android olduğundan süpheleniyorum.

(link)

Kurt'ün motive edici sözü: “Anytime you have a choice—choose the road you haven't taken before to see where it goes.”

(link)

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31.0-8/p960x960/1655233_1126312434049845_2143172957285801408_o.jpg

Maşallah , zaten Mr.Searvogel android gibi duruyor. Allah ayaklarına ve ciğerine sağlık versin.

Geri