@Kazuya
Verdiğiniz linki sonuna kadar okudum. Strava yetkilisinin cevabındaki 'eski model' sözcüğü tırnak içinde veriliyor ve 'sözde eski model denilen' diye anlaşılması doğru olur diye düşünüyorum. Zaten hemen sonra da, biz bu değeri çok sayıda veriyi kullanarak hesaplıyoruz diye ekliyor ve kendi yöntemlerinin iyi olduğunu anlatmaya çalışıyor.
Ancak kişilerce konuya yapılan katkılar çok daha aydınlatıcı. Özetlemek istersek, strava "yüklenme" üzerinden garmin ise "zorlanma" üzerinden hesap yapıyor. Ne varki her iki tahmin yönteminin de hassaslığı konusu sadece iddiada kalıyor.
Ergonomideki tanımına göre yüklenme insanın kişisel özelliklerinde bağımsız olarak yapılan işin büyüklüğüdür. Zorlanma ise bu iş karşısında insanın ne kadar güc harcadığıdır. Strava kişi+bisiklet ağırlığı, yol eğimi, mesafe gibi verilerden harcanması gereken gücü bulurken, Garmin insanın bu gücü üretebilmek için sergilediği kalp atım hızını girdi olarak alıp doğrudan kalori tüketimini hesaplıyor. Başka bir deyişle Strava "olması gereken", Garmin "gerçekleşen" üzerinden hesap yapıyor.
Yöntemlerin zayıf noktaları ise kısaca şöyle:
Strava örneğin kişinin ve bisikletin verimini sadece sabit bir faktör olarak kabul ediyor. Oysa her insanın aynı gücü üretmek için kullandığı kalori farklıdır. Örneğin aşırı terleyen bir kişi ötekine göre - eğer aynı işi yapıyorlarsa - daha fazla kalori tüketiyor olacaktır. Çünkü yakılan yağ ve k-hidratların bir bölümü ısı enerjisi olarak kaybolmaktadır. Diğer yandan bisikletin de örneğin lastik yuvarlanma direnci, jantların akıcılığı veya yolun ıslak, çamurlu olması gibi faktörleri gözetmemesi de önemli bir eksiklik.
Garmin ise kalp hızı yüksekse harcanan enerji, dolayısıyla yakılan kalori de yüksektir diye kabul ediyor. Oysa burada da iki insanın aynı HR'de farklı güc üretebileceği olgusu ihmal ediliyor. Çünkü farklı kişilerde kalp hızının yüksek olması hücrelere mutlaka daha fazla kan dolayısıyla oksijen taşındığı anlamına gelmiyor. Eğer kişinin VO2max kapasitesi düşükse, aynı kaloriyi elde etmek için dolaşımın hızlanması ve hücrelerin oksijen açığının daha hızlı kalp atım hızları ile karşılanması gerekecektir. Yağ ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünde, üretilen güç ile tüketilen oksijen miktarı arasında bire bir ilişki olduğu için Garminin sadece HR üzerinden kalori tüketimini hesaplaması yetersiz kalıyor.
İlginç olan bir konu da Garmin verileri Strava'ya aktarılınca Strava hesabı daha düşük gözüküyor, ama aynı anda hem Garmin hem de Strava ile doğrudan ölçüm yapılmışsa, Strava daha yüksek kalori değeri hesaplıyor.
Sanıyorum her iki şirket de bu formülleri oluştururken hep profesyonel bisikletçilerin değerlerini kullandıkları için yanlışlık yapıyorlar. Çünkü onlarda kalori yakım verimliliği ya da Vo2max değerleri bizlerdeki gibi büyük farklılıklar göstermeyebilir. Bizlerde ise girdi değerleri çok dağıtık olabiliyor ve kullanılan tahmin yöntemleri de bu dağıtık değerler karşısında büyük sapmalar verebiliyor.
Sonuç olarak Strava'nın önerdiği gibi powermeter kullanmak en doğru ve kesin çözüm tabi ki. Şimdiden sponsor aramaya başlayalım bari. İsteyenin bir yüzü... :islik: