Scudo Sports

Garmin ve Strava kalori farkı

Eğer birkaç saatlik tür ise strava veya Sportage tracker her türlü yeter. Az uzunsa ekranı kapatmak da bı çözüm. Ama günlük veya haftalık tür için solar powerbank olabilir. Bende tplink 10 amper var. O her türlü yetiyor.

Scudo
Garmin senin gerçek anlık nabız değerlerine göre hesap ediyor. Strava bunu bilmediği için ortalama nabız değerine göre kaba bir hesap yapıyor. Garmin'i dikkate alın. Benim spor saatim kayıt yaptığı veriyi antremanımı bitirdikten sonra Strava'ya gönderir (Starva ile senkronize eder demek daha doğru). Fark oluşmaz. Sadece mesafeler çok az farklı çıkar.

Düzeltme: Şimdi dikkatle inceledim. Strava benim spor saatimin 940 kalori hesapladığı antremanı 746 kalori olarak hesaplamış. Yukarda yazdığım gibi Strava ortalama nabız değerime göre kaba bir hesap yapıyor. Strava'yı dikkate almayın.

Bırakın strava ile başka bir programın, telefondan açılmış strava ile cep telefonundan açılmış strava bile farklı ölçümler yapıyor. Özellikle irtifada çok büyük sapmalar mevcut.

Yan yana sürdüğümüz arkadaşla, ben edge 500'den kayıt alıyorum, o iphone strava app kullanıyor, benim toplam irtifam 600 küsürken onun toplam irtifası 1200 küsür oluyor. Halbuki yanyana sürdük :D

Biliyorsunuz kalori ölçümünü tam yapmak zor iş, farklı programlar farklı algoritmalar kullanıyor olabilir. Veriler de %5'lik ufak farklar bile çıksa, hesaplama da farklı olunca ortaya çok farklı kalori sonuçları çıkıyor :naslyany:

@S.Çal dedigin olay garmin connect de var "yukseklik duzeltmeleri". eger kullandigin cihazda barometre yoksa bu ozelligi etkinlestiriyorsun garmin kendi aritmetigini kullanarak sana bir sonuc verior. benim bu secenegi etkinlestirmem dogru olmaz cunku benim cihazda barometre var. hava ve cevresel faktorlerden etkilenme olayi sadece gps olan cihazlarda var. bu nedenle bu sorunu ortadan kaldirmak icin cihaz ureticileri gps+gloonas kullaniyorlar (genelde ust modellerde gloonas secenegi mevcut, bende de gloonas var). burda saydigim sorunlar devamli her tur da olmuyor ama arada oluyor genelde de km de oluyor (kalori zaten surekli farkli).
@Kazuya nin ekledigi linki okursak ordaki yazida strava kafasina gore hesaplama yaptigini itiraf ediyor.
@Serkan Mıstınoğlu nun yazisida cokca gordugum olay. ben edge510 kullaniyorum beraber turladigim arkadasim telefondan aciyor strava yi, hersey farkli cikiyor (km, yukseklik kalori...)
%100 strava yi baz almamak lazim ben bunu ogrendim.

• Beğen
Tepkiler: S.Çal
@clubber çok saçma bir yorum olmuş. Garmin alim mi kahin mi senin nabzını biliyor. Garmin e eğer. Bilekten ölcturuyorsan zaten yanlış yapıyorsun. Nabız bandı ile ölçecekse zaten strava da nabız bandı ile ölçüyor. iş ölçümde değil verilerin işlenmesinde karışıyor.

yükseklik düzeltme sports tracker da da var.

GPS ile yükseklik ölçmek sağlıklı değil. Barometre de aslında sapıyor. Glonass ise gps den farklı bir teknoloji değil.

@ilkercom

Yazdığımı anlamazsan saçma gelir elbette. Benim spor saatim nabız bandından veriyi alıyor. Garminin de bu şekilde ölçtüğünü varsaydım. Strava'nın ortalama nabzı dikkate aldığını varsaydım (nabız bandı olmadan). Mesajım çok açık. Strava da nabız bandından veriyi alıyorsa yakılan "gerçek" kaloriyi hesap ediyordur. Bunun açıklamasını daha sonra yazarım.

@ilkercom glonass ve gps ayni sey fakat glonass cok daha iyi, hizli ve dogrulugu gps den cok daha iyi.

@3rsin gloanass bildigim kadariyla yine gps e benzeyen bir sistem. Bu sistem gps den farkli olarak anlik yukseltiyi veriyor mu basinc sensorunden bagimsiz

@S.Çal anlik yukselti bilgisi veriyor. bisikletten bagimsiz olarak evin icinde kullaniyorum :)

@3rsin anlik yukselti bilgisini bende alabiliyorum bryton rider 310 da. anlik egim bilgisini de alabiliyorum. Bunu gps veya herhangi bir konum belirleme yonteminden almiyor gps üzerinden ölçmüyor yani

saat nabız bandından veri alıyorsa teknik olarak stravadan farkı yazılımın veri işleme algoritması olur. ki bu başlı başına fark doğurur. ben strava da cadence sensörü kullanıyorum. sports tracker da ikisini birden.

glonass ın gps e göre farkı olduğunu sanmıyorum. Bu sistemler sivil kullanımda belli sapmalarla çalışır.

Bu arada glonass denen sistem snapsdragon işlemcili her cihazda bulunur. sadece veri işleme kabiliyetleri farklıdır. general mobile da bile var hesap et.

@Kazuya

Verdiğiniz linki sonuna kadar okudum. Strava yetkilisinin cevabındaki 'eski model' sözcüğü tırnak içinde veriliyor ve 'sözde eski model denilen' diye anlaşılması doğru olur diye düşünüyorum. Zaten hemen sonra da, biz bu değeri çok sayıda veriyi kullanarak hesaplıyoruz diye ekliyor ve kendi yöntemlerinin iyi olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Ancak kişilerce konuya yapılan katkılar çok daha aydınlatıcı. Özetlemek istersek, strava "yüklenme" üzerinden garmin ise "zorlanma" üzerinden hesap yapıyor. Ne varki her iki tahmin yönteminin de hassaslığı konusu sadece iddiada kalıyor.

Ergonomideki tanımına göre yüklenme insanın kişisel özelliklerinde bağımsız olarak yapılan işin büyüklüğüdür. Zorlanma ise bu iş karşısında insanın ne kadar güc harcadığıdır. Strava kişi+bisiklet ağırlığı, yol eğimi, mesafe gibi verilerden harcanması gereken gücü bulurken, Garmin insanın bu gücü üretebilmek için sergilediği kalp atım hızını girdi olarak alıp doğrudan kalori tüketimini hesaplıyor. Başka bir deyişle Strava "olması gereken", Garmin "gerçekleşen" üzerinden hesap yapıyor.

Yöntemlerin zayıf noktaları ise kısaca şöyle:

Strava örneğin kişinin ve bisikletin verimini sadece sabit bir faktör olarak kabul ediyor. Oysa her insanın aynı gücü üretmek için kullandığı kalori farklıdır. Örneğin aşırı terleyen bir kişi ötekine göre - eğer aynı işi yapıyorlarsa - daha fazla kalori tüketiyor olacaktır. Çünkü yakılan yağ ve k-hidratların bir bölümü ısı enerjisi olarak kaybolmaktadır. Diğer yandan bisikletin de örneğin lastik yuvarlanma direnci, jantların akıcılığı veya yolun ıslak, çamurlu olması gibi faktörleri gözetmemesi de önemli bir eksiklik.

Garmin ise kalp hızı yüksekse harcanan enerji, dolayısıyla yakılan kalori de yüksektir diye kabul ediyor. Oysa burada da iki insanın aynı HR'de farklı güc üretebileceği olgusu ihmal ediliyor. Çünkü farklı kişilerde kalp hızının yüksek olması hücrelere mutlaka daha fazla kan dolayısıyla oksijen taşındığı anlamına gelmiyor. Eğer kişinin VO2max kapasitesi düşükse, aynı kaloriyi elde etmek için dolaşımın hızlanması ve hücrelerin oksijen açığının daha hızlı kalp atım hızları ile karşılanması gerekecektir. Yağ ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünde, üretilen güç ile tüketilen oksijen miktarı arasında bire bir ilişki olduğu için Garminin sadece HR üzerinden kalori tüketimini hesaplaması yetersiz kalıyor.

İlginç olan bir konu da Garmin verileri Strava'ya aktarılınca Strava hesabı daha düşük gözüküyor, ama aynı anda hem Garmin hem de Strava ile doğrudan ölçüm yapılmışsa, Strava daha yüksek kalori değeri hesaplıyor.

Sanıyorum her iki şirket de bu formülleri oluştururken hep profesyonel bisikletçilerin değerlerini kullandıkları için yanlışlık yapıyorlar. Çünkü onlarda kalori yakım verimliliği ya da Vo2max değerleri bizlerdeki gibi büyük farklılıklar göstermeyebilir. Bizlerde ise girdi değerleri çok dağıtık olabiliyor ve kullanılan tahmin yöntemleri de bu dağıtık değerler karşısında büyük sapmalar verebiliyor.

Sonuç olarak Strava'nın önerdiği gibi powermeter kullanmak en doğru ve kesin çözüm tabi ki. Şimdiden sponsor aramaya başlayalım bari. İsteyenin bir yüzü... :islik:

Garmin, kalori hesabı için nabız bilgilerini kullanıyorken, Sanıyorum Strava nabız bilgilerine bakmıyor. Ben Garmin'e güveniyorum.

ben genelde garmin üzerinden kayıt alıp stravaya aktarıyordum.. hafta sonu ikisini bir çalıştıracağım..

Durum şöyle:

Gerçek bir kalori hesabı için gerçek bir enerji hesabı gerekir. Gerçek bir enerji hesabı için laktat eşiği güç değerinizin doğru olması gerekir. Özetle; güç ölçer yoksa, nabızla yapılan hesapları ciddiye almayın.

Neden? Şöyle bir test yapın: nabız bandını göğsünüze takın ve bir roller coaster'a binin. Sonra da ulaştığınız değerleri bir kontrol edin. Göreceksiniz ki nabız değerleri tepelerde dolaşırken vücut sadece yerinde sayıyor. Hiç bir eylem yapmıyor, yağ veya karbonhidrat yakacak bir faaliyette bulunmuyor.

Özetle, nabız hesabıyla yapılan enerji harcamaları doğruyu yansıtmıyor.

Doğru kullanıldığında güç ölçer o kadar hassas ve doğru bilgiler sağlar ki, örneğin hedef yarışın sonlarına doğru ne kadar gücünüz kalacağını doğru hesaplayabilir, antrenmanlarınızı buna odaklı yapabilirsiniz. Örneğin 500 kJ harcadıktan sonra 1 dk, 5 dk, 20 dk intervaller çalışabilirsiniz.

Garmin ve Strava konusuna gelirsem: Garmin tamamen nabız odaklı hesap yaptığından isabetli değil. Strava, eğer güç ölçer yoksa 'tahmini' güç hesabı yapıyor (nabız değerlerini de katarak) ancak bu da doğru değil, eğer güç ölçer varsa ve FTP ölçümleriniz doğruysa bir yere kadar enerji harcamınızı doğru hesaplıyor. Neden bir yere kadar? İşte WKO gibi uygulamalar sadece FTP değerine bakmıyor, tüm süreler için Power-Duration eğrisi oluşturup tamamen size özel enerji hesabı oluşturuyor (örneğin ne zaman Tip I ne zaman Tip II kas devreye giriyor? ne zaman yağ ne zaman karbonhidrat yakıyorsunuz? vb.).

Aşağıdaki grafiği WKO'dan aldım:

Mavi eğri anaerobik, yeşil eğri aerobik güç katkısını, kırmızı eğri her ikisinin toplam güç katkısını gösteriyor. Kırmızı eğrinin turuncu yatay çizginin altına düştüğü yer FTP gücümü ne kadar süre koruyabildiğimi gösteriyor.

upload_2017-3-2_13-56-52.png

power metre işi şu aşamada ciddi para tutuyor. amatör birisi için fazla lüx. şiponşorum olsa düşünmeden alırdım :D

• Hahaha
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Pover meter gerçekten büyük maliyet. Ama ben idman icin alınan ürünlerden yanayım artık. Örnek veriyorum 15 bine bisiklet almaktansa en iyi trainer en iyi sensörler vs gelişim icin daha onemli. Amatör olsakda gelişmek bizim elimizde. Kendimizi iyi tanımak icin bilinçli idman yapmak gerek. Bunun icin de bu ekipmanlar gerekli.

@TontonCocuk

Diğer bisiklet sürme amaçlarını bir kenara koyarsam, gelişim odaklı bisiklet sürme hedefimiz varsa ve bir bisiklete veya parçalarına 1500-2000 TL harcama gücümüz varsa, diğer bileşenlerden önce güç ölçere yatırım yapmak en sağlıklı olanı. Özellikle bisiklete ayırdığımız zaman ne kadar kısıtlıysa güç ölçer o kadar değerli. Ancak sağlığı korumak için bisiklet sürüyorsak bu durumda güç ölçer gereksiz, nabız ölçer daha yararlı. Zaten sağlık amaçlı yapılan düzenli aktivitelere 'antrenman' değil, 'egzersiz' demek daha doğru.

@Bahadır Gürel hocam yanlış anlama da 1500 bisiklete veren adam ( misalen ben ) power meter e 1500 nasıl versin? veya ne kadar mantıklı. pinarello dogma k8 ve trek madone 9 sahibi bir abimiz var onda dahi power meter olduğunu sanmıyorum. ( o seviye garajım olsa alırdım ayrı konu)

Bu power meter denen olayın en ucuzu 1000 1500 lira. 200 300 lira olsa eywallah.

Bisiklet 1500 lira + kıyafetler 500 lira + ayakkabı ve pedal 300 lira + üzerindeki ışık sistemi ve diğer aksesuarlar 1000 lira. oldu mu 3000 lira. Bilemiyorum power metre bu kadar kolay ulaşılabilir ve olmazsa olmaz bir cihaz mı?

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@ilkercom
Ben biraz hatalı benzetme yaptım. 1500-2000 TL derken zorunlu seyleri kastetmek istemedim.

Bisikletin var, gerekli ekipman var (kıyafet, kask vb). Ornegin performanı arttırmak icin aero jant almayı dusunmek yerine veya daha hafif kadro yerine, guc ölçer akıllıca.

General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Kerim Hakan
Geri