Strava yükseklik değerlerini barometrik olarak öşlçediğine göre ya kendi haritalarından ya da Google Earth'den alıyor olmalı.
Evime gelirken çıktığım yokuşun düz olan son 55 metresinin yükseklik farkını Google Earth'den okuyup yüzde eğim hesapladığımda yaklaşık % 12 civarında değerler elde ediyordum.
Ancak bu bana hiç inandırıcı gelmediği için bir gün uzatmalı bir su terazisi büyük açı olçer ile bahçe duvarını referans olarak yükselme açısını ölçüp trigonometrik olarak % eğimi hesapladığımda % 22 gibi değerler elde ettim. Google Earth'e göre % 85'e yakın daha dik. O kadar da olmaz deyip göz yanılması falan diye kendi teknik yöntemimi kendim küçümsedim.
Ancak barometrik yükseklik değeri veren IGP50E kullanmaya başladıktan sonra o yokuşu tırmanırken gördüm ki, ekranım eğimi gerçekten % 21,9 gösteriyor. Önce yine inanamadım, ama her sürüşümde IGP50E % 21-22 arası değerler veriyordu. Her defasında aynı değerleri gördükten sonra kuşkum yok oldu. Sürüşlerim sırasında başka o eğimde başka hiç bir yer de olmadığı için ek olarak verdiğim ekran çıktısındaki "max grade" değeri bu yokuşa aittir.
Barometrik altimetreler eğer sürüşe başlamadan önce bulunduğunuz yüksekliğe göre kalibre ederseniz bütün rotanızın "mutlak yükseklik" değerlerini doğru veriyor. Ancak bulunduğunuz yerdeki atmosferik basınç değiştiğinde cihazın kalibrasyonu da bozulacağından bulunduğunuz noktadaki yükseklik değerinizi cihazınıza yazarak tekrar
kalibre etmeniz gerekiyor. Etmezseniz mutlak yükseklik değerleriniz yanliş olabilir ama göreli değerler, yani yol boyu yükseklik profiliniz doğru ve hatasız olacaktır.
Bu bakımdan eğim, yükseklik kazancı gibi değerler barometrik ölçüm yapan cihazlarla her zaman daha kesin ve doğru oluyor. Bu durum harcanan güc ve kalori hasaplamasında belli bir fark yaratabilir. Ama bu fark coğrafi verilere göre ne kadar sonucu etkiler onu şu anda takdir etmem imkansız.