Scudo Sports

Fransa Bisiklet Turu 2015

@Fırat Y.

cantador mazeret üretecek adam değil. hatta dün geceyi hırslanarak geçirmiştir. bugün kendini iyi hissederse 1 2 dk fark koyacak zaferlere imza atabilir.

@ihtiyar portenin ben giro da döküldüğünü düşünmüyorum ama yaa, o 2 dklık tekerlek cezası bitirdi porteyi mental olarak

Scudo
Hadi bu etabı domestikleri ile birlikte en üst düzeyde efor sarfettiler, ya toparlanma diğer günlere??? Bundan sonra daha bi merakla bekleyeceğim.Bu arada sagan yeşili tekrar giyebilir(kaçış çok kalabalık olmazsa).Ya da kaçışa girer mi ki oleg kulaanı büküverir.Kaçış gurubu sprinterler le doluyomuş bi de....

• Beğen
Tepkiler: Berkay DEDEOĞLU
Froome de son metrelerde bile hiç yorgunluk belirtisi yoktu. Contador son 6-7 km kala baya bitkin görünüyordu. Acaba diyorum bu Kenyalılar atletizmde falan iyiler ya onun bir etkisi de varmı Froome üzerinde. Genlerle alakalı bir durum mu acaba :) Havasından mıdır nedir

Ya garip bi' tezim var Froome hakkında. Bu adamın vücudundan zorlukla atılan bir virüs varmış zamanında. Bu virüs bu adamın erken yorulmasını sağlıyormuş. İşin garibi o zamana kadar kimse farkında değilmiş. E bu Froome o vakite kadar bu virüs ile yaşamış savaşmış. O yormuş Froome inat etmiş. E şöyle baktığımız zaman TDF'de sonuncu olmak bile (Etapları bitirebilmek) Bizim en iyimizin bile üzerinde. Froome belki üstteki mesajdaki gibi Kenya'nın havasından suyundan etkilenmiş ve etkilenen diğer sporcuları geçmek istemiş. Yani yüksek bir çıtayı haberi olmadığı büyük bir engelle aşmış ve oralarıda geçip diğer büyük bisikletçileri geçmiş. Yetmemiş TDF'ye katılmış SKY'a alınmış. Sonra virüsü fark etmişler.

Bu virüsle buraya gelince bu adam virüs alınınca gücünü anlamış gerek SKY gerekse bu adamın kendi antrenörleri bu gücü anladıktan sonra üzerine yüklenmiş daha çok. Bu şekilde bu adam kendini sandığından çok ileri gelmiş.

E dün bakıyoruz adam dağın tepesinde, etap sonunda, bana mısın demeden sprint atıyor. Yani buralara gelmeden önce de normal bir bisikletçi olarak burada normal bir yerde çıkabilcekken bu zirveyi. Şimdi önündeki büyük engel kaldırılıpta çıkmış. Bu yüzden böyle güçlü olabilir.

Bu benim iyi yöndeki tezim. Adamın emeğine saygısızlık edemem harika bir işti ama üst iletilerde okuduğumuz röportajları zamanında Lance Armstrong'un mesajları kokuyor. Yani ben üstteki senaryoya inanıyorum ama alttaki de aklıma geldi yani :)

@ihtiyar Abi haklısın Tinkoff konusunda da duble bence Contador'un tercihiydi. Duble yapan çok isim var da o isimlerin hepsi bence dopingle yaptı :kötü: Evet bence de dün Froome çok iyiydi ama diğerleri de çok kötüydü, normal düzeyde yarışsalar fark Quintana gibi 1 küsur dakika olurdu en fazla ama hem onlar kötü, hem de Froome çok iyi olunca böyle oldu :snzdglsn:

@Berkay DEDEOĞLU Hahahah bu zaten SKY'ın savunması :komik::komik:

@Berkay DEDEOĞLU

Yani bir düzeltme yapayım Froome daki bir virüs değil parazit. Onlar Bilharziazis diyor ama biz ona Schistosomiazis diyoruz (şistozoma). Ülkemizde de nisbeten sıktır.google da şistozoma veya şistozomiyazis diye arayabilirsiniz.
Tedavisi zordur froome hala ilaç alıyor ve bu ilacı bildiriyor yanılmıyorsam ..

@Berkay DEDEOĞLU

bu yazdıklarına ek olarak wiggoyuda ekliyelim.. wiggo yol bisikletine geçtiğinde buna benzer hikayesi vardı froome ile sıfırdan adama program uyguladı sky yoksa garminde yok olup gidiyordu wiggo.
bütün programı değiştirdiler adamı zayıflattılar derken hiç alakası normal bir bisikletçi iken genel klasmancı oldu ve fransa turunu kazandı

bu durum direk team sky başarısı froome yok olduktan sonra yine hiç olmadık bir adama turu kazandıracaklardır eminim ki ve biz yine ne oluyor yahu deriz burada

@ihtiyar

Bende bunu anlamıyorum işte Contador Mortirolo'dan sonra keskin bir düşüşe geçti sebebi ne ? Yorgunluk olduğunu vs. sanmıyorum 30 küsür yaşına gelmiş ve bu sorunların kurtu olmuş bir adam.

Ama SKY kadar da uyanık bir takım olamaz demek ki Porte'un Giro'yu bırakma sebebi belli oldu. Ben tur bitti demiyorum ama böyle bir şekilde formunun zirvesindeyken Contador'un çakılması kötü günle vs. açıklanip kenara atılmamalı.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Emrah Özşahin

Bence Kenyalı olmakla ilgili değil hocam.Adam bildiğin dopingli..Bütün Sky'da öyle.İnşallah Froome düşer kolunu bacağını kırar veya zayıflık gösterir de başkası kazanır..

Doping yapmışlardır veya yapmamışlardır bunu araştıracak kurumlar belli.Yapıyorlarsa en ağır cezayı alsınlar lafım yok.Porte'un hiç aklı yok ,üzerilerine bu kadar suçlamalarla gelinirken Quintana'yı gelip geçmeye çalışması veya Thomas'ın Valverde ile beraber bitirmesi.Demek ki Sky takım halinde şebeke olarak doping yapıyor ama domestiklerin insanları huylandırmamak geride bitirmesini akıl edememişler..

Ekleme: Yıllar önce Armstrong'u savunan adamlar gibi oldum bende..Daha fazla yazmayayım en iyisi sonra aynı duruma düşmemek için:)

@Serkan.ÇABAŞ Bu olmadı işte :kötü: Herşeyi de Sky'a yazmayalım lütfen; Wiggo yol bisikletine geçtiğinde zaten kilo vermeye başlamıştı, ilk başlarda çok zorlandı ama 2009'da Garmin ile birlikte TDF'deki en iyi yarışını çıkardı ve Contador, Schleck, Armstrong ve Nibali gibi adamlar varken 4. oldu daha sonra Armstrong'un derecesi silinince podyumda bitirmiş oldu. 2012'de karşısında doğru düzgün kimse yoktu, tabi bu onun TDF galibiyetine birşey yapmıyor ama 2009'daki performansı daha özeldi bence, kesinlikle öyleydi :komik::komik:

@x-rayted Evet haklısınız bildiriyor, zaten bildirmese ceza alır :harika: Buna ek olarak astım sorunu da var galiba bir ara Dauphine'ydi galiba oksijen ilacı kullanmış, büyük tartışma olmuştu :koptum::koptum:

Bence bugünün en önemli konusu Sky domestiklerinin dün gösterdikleri performansı gösterip gösteremeyecekleri. Özellikle Porte, büyük turlar sırasında çok kötü günler geçirebilen, istikrarsız sayılabilecek birisi. Diğer genel klasman iddialıları, Froome'u Tourmalet tırmanışında izole edip, inişte silkeleyebilirlerse dün kaybettikleri zamanı fazlası ile geri alabilirler. BMC ve Movistar'ın gücü buna yetebilir gibi gözüküyor, etap galibiyeti kovalayacak olan Dan Martin gibi isimlerden de destek görebilirler.

@ihtiyar Porte konusunda @Serkan.ÇABAŞ gibi düşünüyorum. Şayet o zaman cezası ve kaza olmasaydı Giroda Contador'un tek ciddi rakibiydi ve sonuna kadar çekişme devam ederdi. Bence güç olarak bir eksiği olmasada mental zayıflığı onun şampiyon olmasındaki en büyük engel.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Özgür R insan doping kullandıklarına inanmak istemiyor ama dediğin gibi görünüyor. dünkü performansı insan üstüydü. gerçi benzer performansı contador'da Giro'da göstermişti. Onun da dopingli olduğu akıllara gelmişti. İlerleyen zamanlarda çıkar ortaya. Temiz bir spor değil maalesef.

Sky takımının başarısıda biraz "outsider" olmaları biraz da gelenekler veya yerleşmiş sistemlere saplanacakları bir tarihleri olmaması önemli etkenler bence. Kutunun dışında düşünebilme ve karar alabilme yetileri 50 senelik tarihi olan ekiplere göre çok daha kolay. Kerry mesela hayatında bisiklet yarışı görmemiş bir antrenör ve adamı direk önemli rollere koydular, birçok saçma alışkanlığı körlemesine uygulamak yerine çizip attı. Antrenman yarışı da neymiş, birşey ya antrenmandır ya yarıştır ikisi birden olmaz ilk yaptığı yorumlardandı mesela. Bunun gibi yüzlercesi var.
Bir diğer önemli noktada köklü ekiplerdeki birçok antrenman bilimcisi, doktor, koç, antrenör ve tecrübeli sporcular dopingsiz antrenmanı iyi bilmiyorlar (dı). Yeni yeni doping olmadan nasıl antrenman yapılır ve beslenme, dinlenme vb gibi diğer elementler nasıl kontrol edilir bilmiyorlardı. Sky bu eski geçmiş olmadan geldiğinden daha ilerideydi birçok ekibe göre.
Örneğin üstün başarı için gerekenler:
aşırı antrenman yapabilmek
aşırı antrenmanın yarattığı vücudun iltihaba veya hastalığa verdiğine benzer tepkilerini durdurmak (aşırı yıkım sonucu vücut savunmaya geçiyor, durdurmazsanız bırakın ağır antrenmanı hastanelik olursunuz)
düşen savunmayı destekleyip suni olarak bağışıklık sistemini ayakta tutmak (uzun süre ağır antrenmanla bağışıklık sistemi yıkılır, hastalıklar an meselesi olur, iyileşmek de haftalkar sürer)
Yarışlarda veya blok antrenmanlarda sonlara doğru da yüksek efor sarfetmeye devam edebilmek. (3. haftada hala 40dk ftp'de sürebilmek mesela)
Antrenman için gerekli enerjiyi sağlarken kilo da verebilmek (bu bir uçağın hem hızlanması hem yükselmesi gibi çok zor bir iştir. Vücut sürekli ideal kilosuna dönmeye çalışır, bununla çarpışmak bağışıklık sistemini zorlar, sporcunun enerjisi hep düşük olur, psikolojisi gittikçe bozulur. Enerji alımı ve tüketimi dakikalık planlara bağlıdır)

İşte eskiden bunlar hep yasaklı maddelerle ve yöntemlerle çözülüyordu. Kan dopingi, epo, testesteron, cortizol, x, y, z ... hepsi yukarıdaki önemli maddeleri görece kolay şekilde karşılamaya yarıyordu. Bunlarla birlikte yakalanmamak ve sporcuyu öldürmeden bu işleri yapmak için ciddi bir bilgi ve tecrübe birikmişti.

İşte bu bilgi ve birikim iyice yeraltına kayıp uygulaması zorlaşınca bunları doğal yollarla yapmayı bilenler öne çıkmaya başladı. Birçok uzman aynı performansların dopingsiz de elde edilebileceğinde hemfikirdi. Artık birçok uzman şimdiki tırmanış hızlarını eskiyle karşılaştırarak bu işte bir hile var demiyor, eskiden geçerli bir alarmdı ama artık önemi çok azaltı.

Peki Froom ve diğerlerinin dünkü tırmanışı eskilerin performanslarına göre neredeydi?

2004 yılında Iban Mayo'nun Mont Ventoux tırmanışındaki performansı:
55:51 süreyle 1750 vam. dik kısımda 5.7-15.5 km arası 1860 vam.

Pantani'nin ~37 dakikalık Alp d'Huez tırmanışı 1750 vam civarı.

Dünkü eforlar:
Froome 41:23 süreyle 1665 vam
Porte 42:22 süreyle 1625 vam

Stravaya yükleyenler, en hızlıları Robert Gesink, 1605 vam:
(link)

Eğer dünkü gerçekten yeni nesilin en baba performansıysa daha çok yol var eski performanslara.

@Emrah Özşahin

Aslında inanıp inanmama meselesi değil hocam..Froome %100 temizdir diye kimse zaten bir iddaada bulunmuyor diğer herkes gibi o da yapmış olabilir, bu ihtimal her zaman vardır.Dünkü performans çok insanüstü gelmedi böyle bir tırmanışta Gallopin'in Contador'u geçmesi veya geçen senenin tur şampiyonuna dakikalarca fark atması bence daha ilginçti.Haklısınız şüpheler olabilir,insanlar bunu dile getirebilir burada bir sıkıntı yok ama iş futbol taraftarlığına dönmüş çoktan..Normalde bu tarz atışmalara pek girmem,girmemeye çalışırım ama bende tutamadım kendimi sanırım. İçgüsel savunma mekanizması diyelim:)Sözlerimde size yönelik değildi zaten yanlış anlamayın lütfen:harika:

@Serkan.ÇABAŞ

Değilim tabi ki üstad ironi gibi birşey yapayım dedim ama beceremedim sanırım:):harika:

Yarış dünkü SKY şovundan sonra bugün standart başladı. Kaçış grubu 30 sn civarı önde ve ilk tırmanış olan Côte de Loucrup'a yaklaşıyor. Bugün belki Movistar BMC ve Tinkof turda kalmak için bir şeyler yapabilir...

Giant sprint puanları için kaçışa izin vermedi, pelaton bütün olarak ilk 3.kategori tırmanışa başladı inişten sonra sprint kapısı var :harika:

Ek: Vokler ilk geçmiş tepeden, dün de iyi gözükmüştü tırmanışta :komik::komik:

• Beğen
Tepkiler: Özgür R
ingilizce ama güzel bir analiz ve grafikler de epey açıklayıcı:
Contador'un 2009'daki tırmanışına dair analizler. Grafikte gelmiş geçmiş en hızlı 10 tdf tırmanışı da yer alıyor, tamamı 1750 ve üstü.

(link)

ya ben çok mu konuşuyorum bilmiyorum ama ben dün show falan göremedim dün movistarın showu vardı.. eğer ortada bir show var ise..
bütün pelotonu bu hale sokan bu kadar hızlı kmlerin geçmesini sağlayan takım movistardı..
sonra bütün yarış boyunca peloton arasında yatan team sky 8km kala devreye girdi froomede son 5km kala kendini gösterdi..

ee hal böyle olunca, şimdi froomede son 5 km diğerleri böyle kötü iken bırakında adamlar ilk ikiyi alsınlar. ha birde team sky taktiği bu. ilk dağlık etapta farkı aç sonra olabildiğince yarışı kontrol et. alabilirsen etap al. alamazsan uyuta uyuta pelotonu parise getir.

http://www.mtbtr.com/uploads/3275H7.GIF

Geri