Scudo Sports

Evlenmeli mi evlenmemeli mi?

18 yaşındaki bir bireyin evlilik yükünü kaldırabilecegini düşünmüyorum ve hele ki şimdiki gençler daha geç olgunlaşır halde.

Tabiki istisnaları vardır ancak genel durum bu. Gerçek hayatta sosyallikten uzak, hayat tecrübesi olmayan, tiktoktan çıkmayan, hayatın zorluklarına göğüs germemiş, kuralsız gençler için evlilik çocuk oyuncağı haline geldi.

Dolayısıyla evlilik akdinin daha ileri yaşlarda olması her iki tarafın hayrına olacaktır.

Scudo
18 yaşa bu kadar takılmayı anlamıyorum. Bu insan uydurması bir sayı, 17 de olabilirdi, 19 da. 18 demişler. Neden 17 yaşında evlenme bu kadar tetikliyor bazılarını?

Tarih boyunca insanlar çok daha erken yaşlarda evlenmişler. Şurada görebildiğim kadarıyla (link) Romalılarda 12 imiş yasa. Başka toplumlar için de benzer sayılar, 12, 14, vb.

20. yüzyılda birileri 18 olmalı diye karar verince, binlerce yıldır, muhtemelen ilk insanlardan beri, insanlar pedofil mi oldu şimdi? Veya yanlış mı yapmışlar?

Bugün bile Fransa'da 16 yaş evlenebiliyormuş (ailenin onayı gerekliymiş sanırım, kaynak yukarıdaki sayfa).

Tek demek istediğim 18'e bu kadar takılmanın saçma olduğu. Bugün evlenme yaşı kaç olmalıdır, o ayrı bir konu.

Türkiye de evlenin, düşünmeyin bile.. Hatta en az 3 çocuk.. Ben ekonomistim diyen birinin ağzından çıktı bu sözler..bırakın bizim ne dediğimizi.. Güveniyorsanız buyrun 😁 çocuğunuz olursa da isim önerisi : talimat, talimatname, kaheka,

''İrite olmak'' deyimi sanırım benim için tamda böyle bir konu için kullanılabilir! Çocuk yaşta bir kadının veya erkeğin evlenmesi yada evlendirilmesi,ebeveynlerinin rızası olsun olmasın yanlıştır nokta! Eski zaman dilimlerinde yaşanmış erken yaşta evlilikleri günümüzle kıyaslamak büyük yanılgı,gerek sosyoekonomik hayat tarzları,gerekse çağın getirdiklerini sıralamaya kalkarsak laf çok uzar gider! Türkçesi yanlış kere yanlıştır,eskilerin güzel bir lafı vardır ''Daha k..nın kıblesini bilmeyen'' tabiri tamda bu işler için sarfedilmiştir,hayat olgunluğuna erememiş,yaşamın neler getireceğini kestiremeyen,belkide ekonomik özgürlüğünü bile elde edememiş bireylerin evliliklerinin ne kadar sağlam temellere dayanacağını varın siz hesap edin...

18 yaş altı kadınla evlendiği için kocayı hapse atıyorlar

18 yaş altı kadınla evlenmiş, kadın 18'e basınca evlilik belgesini de almışlar ama yine de hapis, belge neye yarıyo o zaman, bu durumda olan 8000 aile varmış

evlilikle ilgili başka sakat durumlar da var

evlilik müessesesine zerre kadar saygıları yok

şu zamanda evlenmek için ince hesaplar yapınız
Resmi olarak nikahlanmışsa erkek hapse falan atılmıyor. Tipik islamcı ağlamaları. Sizin "dini nikah" dediğiniz şey devlet aygıtı tarafından (henüz) tanınan bişey değil. Türkiye halen laik yasalara sahip bir ülke.

Eski zamanları örnek gösterip o zamanların alışkanlık ya da yanlış uygulamalarına özenip bugunun koşullarına karşı çıkmak ne kadar da saçma.

Eskiler yanlış mı yapmış derken, eskilerin hep doğru yaptığı kanısına nereden vardınız? Ayrıca 16 yaşında bir kız çocuğunun ailesi bilinçsiz cahil diye kızın evliliğine rıza verdi diye neden bir çiçek sönsün.

Neden kızlar 20 yaşındayken 15 yaşında erkeklere bakmıyor. 15 yaşında erkek erekte olmuyor mu sex yapabilecek konumda değil mi. 12 yaşında olanı var. Sebebi kadın olgun erkek ister.

Nispeten cahil, kontrolcü erkekler yüzyıllardır ham meyveyi kopardılar dalından şekli ile daha gözünü bile hayata adam akıllı açmamış kız çocuklarını, hükmedebilmek, ilk ben dokundum kafası ile ailelerinin de onayı ile el birliği ile kapatma yapmıştır. Eski zamanlarda eğitim yaşı çok daha aşağıda idi. Kızlarda okuyan çok azdı. Dolayısı ile 15 yaşında boşa çıkıyorlardı. Everelim gitsin moduna giriyorlardı bir süre sonra. Şimdi öyle mi?

Sıradan bir okul hayatı olan genç kız üniversite okuduktan sonra ortalama 22-23 yaşına kadar okuyor.

Ayrıca o kanunda yazan özel durum rıza karşılığı ile ırza geçme ya da kibarca hamile kalması karşılığında ailesi evlensin o zaman dediği için kız boşta kalmayacağı için tanınan bir hak. Buna sığınmak ne acizliktir.

2021 yılında hâlâ erken yaş evlilik olayını savunanlar, ileride ya da şu an sahip iseniz kızlarınızı 16 ya da 17 yaşında sex yapabilir halde diye evlendirir misiniz?😡

Buna cevabı evet olanlar lütfen psikolojik tedavi olun.

Ayrıca, kızları, dedeler VS konusunda, çoğu zaman görücü usulü ile evlenilirdi eskiden, ve zamanla o da belki severdi kadın eşini.

Kadını 15 yaşında kapatmanın mantığı da erkekte km sayacı yok ya tam da ondan.

İlkel saçma dürtüler. Bırakın allahaşkına...

Son düzenleme:
Eski zamanları örnek gösterip o zamanların alışkanlık ya da yanlış uygulamalarına özenip bugunun koşullarına karşı çıkmak ne kadar da saçma.

Burada özenme yok. "17'de evlenmiş vay pis pedofil" yaklaşımını eleştiriyorum.

Eskiler yanlış mı yapmış derken, eskilerin hep doğru yaptığı kanısına nereden vardınız?

Öyle bir kanı da yok. Başka bir şekilde anlatayım. Yıl 3000 olmuş. Toplum çok daha farklı. Evlenme yaşı 35 olmuş. İnsanlar 200 sene falan yaşıyor. Şimdi o toplum bize bakıp "vay ahlaksız pedofililer, 25 yasında evleniyorlar" dese mantıklı olur mu? Tabii ki hayır.

2021 yılında hâlâ erken yaş evlilik olayını savunanlar, ileride ya da şu an sahip iseniz kızlarınızı 16 ya da 17 yaşında sex yapabilir halde diye evlendirir misiniz?

Ben kızımı veya oğlumu o yaşta evlendirmezdim. Fakat burada hayatın gerçeklerini unutmamamız gerekiyor. O yaşlarda evliliği sürdürebilecek bir insanların yetiştiği bir toplum varsa örneğin (Türkiye'de veya başka bir yerde), evlenebiliyor olmaları lazım. Fiziksel olarak ve karakter olarak yeterliler sonuçta.

Ben 27 yaşında evlendim. 25'de evlenseydim evliliği sürdüremezdim. Karakter olarak yeterince olgun değildim. Fakat herkesi kendim gibi varsayamam. Çok farklı toplumlar var, insanlar erken yaşlarda sorumluluk alıyorlar, erken olgunlaşıyorlar. Örneğin 16 yaşlarında ordu komutanlığı yapıp savaş kazananlar var: (link) bunu bu günün şartlarında hayal bile edemeyiz.

Burada çoğu insanın gözardı ettiği bir başka nokta da gençler çok daha küçük yaşlarda zaten ilişkiye girmeye başlıyor. Yani fiziksel olgunluk çok önceden başlıyor. Çoğu yerde yasal olarak ilişkiye girme yaşı 16 (link) pratikte ise çok daha erken yaşta ilişkiye girmeye başlıyor zaten gençler. Yani dert küçük yaşta ilişki olamaz, çünkü yasalar ona izin veriyor. Pratikte de yasa da esnetiliyor ve daha bile küçük yaşta ilişkiye giriliyor. Bunun da örnekleri çok. Araştırmalar da var fakat şu anda bulamadım.

"Lütfen tedavi olun" gibi saldırgan tavırları bırakırsak birbirimizin argümanlarına daha iyi odaklanabiliriz diye düşünüyorum. Ben de sana "lütfen tedavi ol" dersem nasıl anlaşacağız?

---

Bu tartışmada bir de şöyle bir sorun var, biraz geç farkettim. Evlenmek aile kurmaktır. Burada 100 kişiye "aile nedir" desek, 100 farklı cevap alırız. Dolayısıyla "evlenme yaşı" yani "aile kurma yaşı" ne olmalıdır sorusunun cevabı da herkes için farklı olacak, herkes için aile farklı şey çünkü.

O yüzden tartışmak biraz saçma gibi. Zaten kimse bize sormuyor :)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Scyleia
Burada özenme yok. "17'de evlenmiş vay pis pedofil" yaklaşımını eleştiriyorum.

Öyle bir kanı da yok. Başka bir şekilde anlatayım. Yıl 3000 olmuş. Toplum çok daha farklı. Evlenme yaşı 35 olmuş. İnsanlar 200 sene falan yaşıyor. Şimdi o toplum bize bakıp "vay ahlaksız pedofililer, 25 yasında evleniyorlar" dese mantıklı olur mu? Tabii ki hayır.

Ben kızımı veya oğlumu o yaşta evlendirmezdim. Fakat burada hayatın gerçeklerini unutmamamız gerekiyor. O yaşlarda evliliği sürdürebilecek bir insanların yetiştiği bir toplum varsa örneğin (Türkiye'de veya başka bir yerde), evlenebiliyor olmaları lazım. Fiziksel olarak ve karakter olarak yeterliler sonuçta.

Ben 27 yaşında evlendim. 25'de evlenseydim evliliği sürdüremezdim. Karakter olarak yeterince olgun değildim. Fakat herkesi kendim gibi varsayamam. Çok farklı toplumlar var, insanlar erken yaşlarda sorumluluk alıyorlar, erken olgunlaşıyorlar. Örneğin 16 yaşlarında ordu komutanlığı yapıp savaş kazananlar var: (link) bunu bu günün şartlarında hayal bile edemeyiz.

Burada çoğu insanın gözardı ettiği bir başka nokta da gençler çok daha küçük yaşlarda zaten ilişkiye girmeye başlıyor. Yani fiziksel olgunluk çok önceden başlıyor. Çoğu yerde yasal olarak ilişkiye girme yaşı 16 (link) pratikte ise çok daha erken yaşta ilişkiye girmeye başlıyor zaten gençler. Yani dert küçük yaşta ilişki olamaz, çünkü yasalar ona izin veriyor. Pratikte de yasa da esnetiliyor ve daha bile küçük yaşta ilişkiye giriliyor. Bunun da örnekleri çok. Araştırmalar da var fakat şu anda bulamadım.

"Lütfen tedavi olun" gibi saldırgan tavırları bırakırsak birbirimizin argümanlarına daha iyi odaklanabiliriz diye düşünüyorum. Ben de sana "lütfen tedavi ol" dersem nasıl anlaşacağız?

---

Bu tartışmada bir de şöyle bir sorun var, biraz geç farkettim. Evlenmek aile kurmaktır. Burada 100 kişiye "aile nedir" desek, 100 farklı cevap alırız. Dolayısıyla "evlenme yaşı" yani "aile kurma yaşı" ne olmalıdır sorusunun cevabı da herkes için farklı olacak, herkes için aile farklı şey çünkü.

O yüzden tartışmak biraz saçma gibi. Zaten kimse bize sormuyor :)
Cinsellik yaşamak ile evlenmek birbirinden farklı şeyler. Alıntıladığınız yerlere verdiğiniz cevaplar kendi içinde tutarlı mantık içeriyor. Burada bir sıkıntı yok. Benim tedavi olsunlar dediklerim belirli bilince sahip kişiler değil. Tamamen ilk ben dokundum erkenden kapatayım mantığı ile kendisi onlarca kişi ile birlikte olmuşken bir başkasının eli eline değmemiş kadına sahip olma isteği ile 16 yaşında nikahına alma gayesinden bahsediyorum. Bir çok insandan duymuşumdur evlenene kadar kaşılaştıklarım şöyle tipleri böylelerdi diye. Yahu arkadaş sen test drive yaparken iyi de elin kızı yapınca mı kötü. Ben buna takılıyorum. Bu mantalitenin ürünü eski zamanlarda görücü usulü kız vermek sahibinden kazasız araba satma gösteridine dönüşüyordu, bunun kızlığı gitmiş diye baba evine atılan kızlar, daha neler neler. Bu mantalitenin tedavi olması gerekir.

Neden 20 yaşında kızlar 15 yaşında erkekleri nikahına almıyor dedim buna bir cevap verebilirsiniz belki. Halbuki kızlar daha erken gelişiyor hem vücut hem kafa olarak. Bu durumda tam tersi de olması gerekmez mi.

16 yaşında komutan vardı evet, Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul'u fethetti, bugun 21 yaşında olanlar bırakın İstanbul'u mahallesini bile fethedemez. İstisnalar çıkabilir elbette. O dönemlerde bir yere gelmek için toplum içinde önce çıkmak göze batmak yeterli iken şimdi o ihtimal neredeyse sıfır.

16 yaşında günümüz şartlarında aile kurmak, çoluğuna çocuğuna bakabilmek çok zor olsa gerek.

Siz de demişsiniz 25 yaşında ben de çocuk gibiydim diye. Ama 60'lı yıllarda olsak muhtemelen öyle hissetmezdiniz. Çünkü o zaman daha erken hayata atılmış ve muhtemelen aileye çoktan karışmış olurdunuz.

Kimse bize sormuyor demişsiniz evet sormuyor. Dün başka bir konuda da size soran olmadı diye bir cevap aldım. Bu sanırım yeni moda. Kimse sormuyor modadı. Forumda yazıyorken konu başlığı altında yorum yapmak için sorulmaya ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Bunu da açıklığa kavuşturmakta fayda var..

açmışlar bi başlık ben de girdim içine
[/QUOTE]
İçine girmedin , içine ettin bence.
Ayrıca nenelerimiz dedelerimiz argumaniyla bunu aklamaya çalışan adam gericinin önde gidenidir.

Boşanmanın ön şartı evlenmektir. Boşanma sonrasında iş yerinde baklava dağıtmıştım. Eğer evli olmamış olsam, boşanma sonrası yaşadığım hafifliği ve mutluluğu yaşamamış olacaktım. Ciddi anlamda evlenmek lazım. Düşük bir oran ve olasılık ile mutlu olursunuz. Evliliği bitirince yaşayacağınız mutluluk ise.tarif edilemez.

Boşanmanın ön şartı evlenmektir. Boşanma sonrasında iş yerinde baklava dağıtmıştım. Eğer evli olmamış olsam, boşanma sonrası yaşadığım hafifliği ve mutluluğu yaşamamış olacaktım. Ciddi anlamda evlenmek lazım. Düşük bir oran ve olasılık ile mutlu olursunuz. Evliliği bitirince yaşayacağınız mutluluk ise.tarif edilemez.
Bu güzelmiş :).

Sizinle alakasız olarak şu söz aklıma geldi paylaşmak isterim

Sevmeden evlenmek inanmadan ibadet etmek gibi alçakça bir iştir

• Beğen
Tepkiler: emir yakup bulut
Tartisilan konu tamamen ahlaki degerler!

Toplumlarin gelenek ve görenekleri, insanligin yaşam süresi, yasanilan cografya ve iklime kadar pek çok değişken başta olmak üzere degerlerimiz değişmiştir ve değişmektedir.
Avcı toplayıcı, yerleşik hayat, kavim düzeni, krallık, cumhuriyet vb. pek çok yönetim şekli, asil ve ruhban sınıflari, surekli yenilenen ve degistirilen yasalar ile en son kabul edilen şekil dunya uzerinde bir 18 yaş genellemesidir.
Tütün, alkol, araç kullanma lisansı, evlilik, aileden bağımsız olma iradesini kendi kararınla kullanabilme gibi pek çok şey için 18 yaş degeri baz alınarak oluşturulmuştur artık yasalar.
Buna suç ehliyetide dahildir. İşlenen suçun niteliğine göre 18 yaş altında ve üstünde olmanız çok fark yaratabilir. Hatta traji komiktir. 1 Ocakta 18 yaşına girecek kişi suçu 31 Aralık saat 23:00 de işleyince, bunu ispat edebiliyorsa 18 yaş altı olarak degerlendirilir. Cunku aradaki o 60 dakikada buyuk aydınlanma ve gelişmeyi sağlamamış olur :hihi:

Ahlak toplumların yapısı ve yasalara göre oluşturulan bir degerdir. Tarih boyunca evlilik yaşının değişkenliğinden, çok eşliliğe, bakire kızın evlenmeden önce bekaretinin alınmasına, misafire eşin ikram edilmesine kadar çok tuhaf adetler ile karşılaşılmıştır. Ama bunun uygulandigi bir toplumda yaşasanız ve karşıt görüş geliştirirseniz ahlaksız olurdunuz.

Enteresan olan çocuk krallar, kadinin söz hakkının dahi olmadigi dönemlerde bile kral öldüğü için tahtı yöneten kraliçelere kayitsiz şartsız itaatte sorun görmeyen halklar, ruhban sınıflar hiç eleştirilmemiştir. Hiç demeyelim çok nadir örnekler var :) Ama konu kadin ve cinselliğine gelince herkes ayaga kalkar, alim kesilir ve en dogrusunu bilir. Kadinlara ve cocuklara kimse sormaz ''sen ne dersin bu işe'' diye.

Yaşadığımız toplum, dünya, yasalar, bilimsel ispatlar günümüz toplum yapısında 18 yaş altında kişilerin yeterli olgunluga ulaşmadığını kabul ediyor. Kaldı ki sizin çocugunuz dahi olsa ''aile rızasi'' nedir? Çocuk haklarının olduğu bir çağda ömrünü kiminle geçireceğine ailesi nasil karar verebilir? Evliliği ve tek eşliliği ilk hangi toplum kabul etmiştir? Aslında evlilik kadinin kullanım hakkını ve çocugun kullanım hakkını erkeğe vermek icin mi kurulmuş bir kavram mıdır? Yoksa aciz görülen kadin ve cocugun himayesini sağlamak mıdır? Cocugun kullanım hakkında onu küçük yaşta bedava işgucu olarak kullanmaktan, cinsel taciz ile faydalanmaya kadar oldukça iğrenç diyecegimiz vakalar azımsanmayacak kadar çok hala :acpsnr:

Bu kadar laf salatasından sonra işin aslı sağlıklı, özgüvenli, eğitimli ve kendi karalarini mumkun olan en erken yaşta verebilecek erkek ve kadın bireyler yaratmak. Kimse yaşı 18'in altında diye tamamen kendisini bağlayacak kararların alınmasında başkasının rızasina tabi olmamalıdır. 18'i geçtiği için canının istedigini yapmak pahasına başkalarının yaşamlarına rahatsızlık, zarar veya son verecek eylemlerde bulunamamalıdır.

Esnetmelere bakarsanız cok örnek var. Akla gelen ve en bilinenler:
Amerikada 16 yaşın altında araç kullanma hakkına sahip olursunuz ve surucu belgesi alırsınız. Ama 21 yaşından önce alkol alamazsınız (eyaletlere göre değişir)
Seçme ve seçilme yaşı Turkiye'de 21 iken 18'e düşürülmüştür.

Kısacası herkes fikir yürütür. Aslolan toplumun genelinin kabul ettigi ve yasaların belirlediği sınırlardır. Zaten yasalar gercek adalaeti saglamaktan çok yönetimin ve ülkenin bekasini sağlama amaçlı olmuştur binlerce yıldır. Halkta rahatsızlık yaratan durumlar oluştukça değişikliklere gidilmiştir. Şimdi toplumun büyük kısmında ciddi tepkiler doğsa evlenme yaşı 21'e de çıkar, 16'ya da iner çogunlugun bakışına ve yeni yaşam düzeninin getirdiklerine göre.

Ben de etrafımdaki evli ya da evlenme arifesindeki örneklerden feyz almak akıl almak ya da örnek olarak çok daha fazla ciddiyet ve bilgi edinmek gerektiğini düşünerek bu konuda 2-3 kitap okumuştum. Ama bu kitap okuma entelektüel trip anlamında değil de daha çok kaçış, özgürlük sorunsalı, hala geç sayılmaz konjektörü vb soru işaretlerinden ve depresyondan ileri geliyordu.. Gerçekten de aslına bakılırsa, baba/anne/çocuk/namus/helal kazanç gibi kavramlar sırtımıza direk yükleniyor.. Konuşsak konuşsak bitiremeyiz ama bu konuda okuduğum kitapların birinde şöyle bir sözü hatırladım:

"... Erkek evlenene kadar yarımdır, evlendikten sonra... - tamamlanmıştır. -"

olarak bekliyorsunuz değil mi bu mesajı okurken 😁? Ben de mantıken öyle tamamlamıştım cümleyi okurken ama Hayır.. Sözün orijinali şöyle :

"... Erkek evlenene kadar yarımdır, evlendikten sonra tamamen bitmiştir..."

İnsanları, sosyal çevreleri ve hukuk dizginler. Hukuk bunun için var. Hiç kimse veya bir cemaat 'Bana göre böyle' demesin diye. Hukuki olarak ne deniyorsa onu yapacaksın. Yoksa cezası olur. Yok '15 yaşında cinsel olgunluğa erişmiş' filan manasız akıl yürütmelere gerek yok.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Türkiye'de 18 yaş altı kız çocuklarıyla evliliklerin yasaklanmasının çok daha farklı gerekçeleri var. Özellikle Anadolu taşrasında, kız çocukları henüz 13-14 yaşlarındayken, kendilerinden yaşça çok daha büyük olan, 40-50 yaşındaki erkeklerle evlendiriliyorlar. Yasa koyucu, bu tür çocuk istismarlarının önüne geçebilmek adına 18 yaş altı evliliklere kısıtlama getirmiştir.

Her ikisi de akran olan, 17-18 yaşındaki kız ve erkek çocuklarının birbirleriyle evlilik yapması zaten ailenin rızasıyla mümkün. Ancak 50 yaşındaki bir erkeğin 14 yaşındaki bir kız çocuğuyla evlenmek istemesi sapıklıktır.

Empati çok kıymetli bir vasıftır. 15 yaşındaki kendi kızınızı 50 yaşındaki bir erkeğin koynuna sokmak ister miydiniz, bir düşünün bakalım...

kızım yok ama 15 yaşında bi kızım olsaydı ve benim kızıma

50 yaşında, müslüman, namuslu, dürüst, işinde gücünde birisi talip olsaydı ve kızımın rızası da olsaydı, verirdim
İşte bu yüzden diyoruz, silah taşımak için, otomobil kullanmak için ehliyet, yani ehli olma şartı var, ama yine ucunda "bir insanın hayatını karartma" ihtimali olan "çocuk sahibi olmak" için neden yok diye... Bi de mal verirmiş gibi "verirdim" yazmış.

Geri