Merhaba arkadaşlar.Yaklaşık 4 yıldır Bafang BBSHD 1000w mid drive kitini kron trekking serisi bisikletimde kullanıyorum.Size şu kadar söyleyebilirim, hayatımda aldığım en güzel kararlardan biri, resmen bisikletin üstünden inmiyorum. 6 sene İstanbul'da yaşadıktan sonra tayinim Kırklareli / Demirköy / İğneada'ya çıktı ve gerçekten cennet gibi yerler.Dahili shimano, bosch, yamaha sistemler ve Bafangın 750 ve 1000w mid drive serilerini karşılaştırmak isterim.Çünkü bu konuda gerçekten çok fazla bilgi kirliliği var.Bazı arkadaşlar bafang kitlere karşı baya bi sert davranmışlar, hiç hub motor kullanmadım fakat mid drive sistemlerine söyleyecek söz yok.Tabiki fabrika çıkışlı kadrosu elektrikli bisiklet için üretilmiş bisikletler göze daha iyi gelebilir, fakat bugün en fazla tork ürettiğini söylediğimiz bosch performance cx motoru bile 85nm tork üretiyor.Bu değer bafangın 1000w kitinde 160 tork.Şimdi burada çocuklar gibi senin araban kaç basıyor benim arabam kaç basıyor olayı değil elbette bir bisiklet için bu denli yüksek ihtiyacınız yok fakat olayın arka yüzünde başka şeyler var.Mesela bafang kitinizden bir süre sonra ses gelmeye başladığında içini açıp dişlilere gres sürüp kapatıyorsunuz ve devam ediyorsunuz, veya artık pil performansı bittiğinde kutusunu götürüp sadece pillerin değişimini yaptığınızda 17.5ah değerinde yüksek bir batarya kapasitesine 3000₺ gibi bir fiyata sahip olabiliyorsunuz.Bir ek batarya alayım derseniz, sepet tipi olur veya suluk tipi olur, yine 3500₺ karşılığında alıyorsunuz.Uzun turlarda yapacağınız km otomatik olarak 2 katına çıkıyor.Bazı arkadaşların belirttiği gibi eğer siz bisikleti motor gibi kullanmazsanız yine normal bisikletteki gibi yine yorulup terliyorsunuz sadece gideceğiniz yere daha çabuk gitmiş oluyorsunuz.Bafang kitlerde hız sınırını 99km'ye kadar açabiliyorsunuz(ki bu hızlara çıkamazsınız max bayır aşağı 75km).Motor için yapılan usb kablosu ile bilgisayara bağlayıp 1'den 9'a kadar olan kademelerin ince ayarlamasını yapabiliyorsunuz.Son olarak yeni 17.5ah lg pillerden yapılma bataryam ile 141km yaptım ve hâlâ %26 seviyesinde.Gittiğim yolda bilen bilir İğneada'dan Yenice'ye kadar.Arasında resmen dağ var o dağın ortalama eğimi %15.Ama bu dağ safhasında motoru 9 seviyesinde kullansam 20-30 km sonra batarya biterdi.Burada demek istediğim şey, bir süre sonra gitmek istediğiniz mesafeye göre zaten kendinizi ayarlıyorsunuz.Şimdi gelgelelim hazır sistemlere, Bosch ve yamaha motorlar Türkiye'de tam bir muamma. Servisleri yok bir arıza durumunda nasıl çözüleceği ile ilgili yerli ve yabancı forumlarda kayda değer bir bilgide yok.Bafang için ise resmen derya deniz.Türkiye için elimizde adam akıllı bir shimano motorlar kalıyor.Onda da belli bir km sonra bakıma götürdüğünde, adam motoru açıp sadece gres sürecek ve 500₺ servis ücreti çıkarıyor.Kendim bakım yapayım desen motor için özel üretilmiş anahtar ve vidaların olması lazım, bulamıyorsun.Batarya cihazın kayboldu veya bozuldu yenisini alacağım desen 1500₺nin üzerinde.Bataryam artık öldü yeni bir batarya veya yedek bir batarya alayım desen 11ah veya 14ah kapasitesindeki bataryalara istedikleri fiyat 6000₺-9000₺ bandında.Ya arkadaş bu nedir ya nasıl fiyatlardır bunlar.Yurt dışında batılı ülkelerde bu fiyatlar belki normaldir ama kendim için konuşursam bu fiyatlar gözlerimi yaşartıyor.Dediğim gibi yaklaşık 4 yıldır bafang 1000w mid drive kullanıyorum ve şiddetle öneririm. 750w veya 1000w hangisini alırsanız alın memnun kalacağınızı düşünüyorum.Son olarak değinmek istediğim belki kimsenin değinmediği, motor sesleridir.Ben hep bafang kullandığım için tüm motorlar öyledir zannediyordum fakat geçen arkadaşın shimano e steps 6100 bisikletini kullandım Carraro e-sportive modeli, ya o nasıl motor sesidir öyle.Bafangın hem gücüne hem sessizliğine kurban olayım dedim

he belki sürenler ya öyle aman aman bir fark yok diyecek ama Demirköy/İğneada tarafları hep orman ve sessizlik, o sessizlikte ciddi derecede fark edilip keyif kaçırabiliyor o ses.Daha fazla bilgi almak isteyen arkadaşlara dilim döndüğünce bildiğim kadarıyla tecrübelerimi aktarabilirim.Bu taraflara gelecek arkadaşlarla da beraber güzelce pedallayıp sohbet edebiliriz