Scudo Sports

Efsane konu Yıllardır süre gelen savaş "YOL vs MTB"

Ne yol bisikleti ile ışık hızının peşindeyiz

Ne de dağ bisikleti ile kadro kıracak parkurların

Turcuyuz biz turcu. Ne o ne bu. Ama ikisinin yek vücutta toplanmış halidir bizimki. Yollarda dağcıları sollarız, parkurlarda yolculara fark atarız.

Ne yol, ne patika dinler bizimki; hal ne olursa olsun adapte olur kendisi.

Turculara selamlar :D

Scudo
@bacobaba39
hemen açıklıyorum ; soldaki kişi, yani ben... ayağımdaki yol ayakkabısı değil. mtb ayakkabısı. sert toprak koşullarında giymek için tasarlanan bir ayakkabı
xc modeli. aslında mtb de diyemem. cyclocross bisiklet sürmek için ve ona uygun parkurlarda ihtiyacını karşılasın diye tasarlanan bir ayakkabı. dikkatli bakarsan tabanı düz değil.
yani kal lar yere direkt temas etmiyor. dişleri derin büyük ve çok sert. ayakkabımın modeli de shimano xc51 internetten bakıp inceleyebilirsin.
sağdaki kişi, yani arkadaşım uğur... mtb ayakkabısı giyiyor evet. bisikleti yol bisikleti evet. çünkü mtb ayakkabılar daha rahat. günlük kullanımada uygun.
kendisi yarışçı değil. olsa bile yarışta da değiliz. performans sürüşleride yapmıyor. yol ayakkabısı kullanması için de bir nedeni yok. dolayısı ile rahat olmasını istediği tercihi yaptı kendisi.
bu açıklama yeterlimidir. daha çok detaya girebilirim isterseniz.

@chnkrmz
şimdi fark ettim ama öyle bir izlenim veriyor soldaki daha yol gibi duruyor.

gönül isterdiki mtb min yanına yol, şehir, fat bike, full suspension, katlanır gibi birkaç arkadaş daha alayım.Hepsinin yeri ve kullanım alanları ayrı.Hatta bazen bu firmalar neden bütün ihtiyaçları karşılayacak bi bisiklet üretmiyor diye düşünmüyor değilim:kötü: çok şükür şimdilik mtb yetiyor bana :asik:

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç. ve cngz
@Infinity dragon aynen mesela 140 mm'lik ön-arka süspansiyona sahip, 27.5+ size 3.0 kalınlıkta lastikli,drop barlı,dropper postlu,180mm diskli hidrolik frene sahip bir bisiklet mükemmel olurdu:koptum:

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
Bu kıyaslamayı yapmak bence yanlış. İsteyen istediğine biner. Yahu Avrupa ülkelerine bakın, adamlar bizim burada yüzüne bakmayacağımız bisikletlerle ulaşım yapıyor. Gerçi Türk halkında gösteriş olduğundan ihtiyaç üzerine fazlasıyla çıkarak, sırf gösteriş olsun diye XT-XTR kullanan çok insan var.

Rahatı seven adam MTB, hızı seven adam Yol'u tercih eder. Açıkçası ben bu ülkede kesinlikle yol kullanmam. Şuana kadar MTB ve Şehir kullandım. Şuan bir bisiklet alacak olsam isteklerim doğrultusunda yine bu iki segmentte ki bisikletlerden birini tercih ederim. Şuan arazide ve yolda kullandığım için MTB tercih ediyorum. Yaşlanınca belki Şehire geçerim ama :).

Giant Revel 0 29er MTB mi sattım. 1 saat 30 dakika en iyi performansım 20 km. idi.
Salcano xrs30 yol/yarış aldım. 53 dakika ilk sürüşümde 20 km. lik zamanlamam. Bu zamanlama harici diğer husus ise bacaklarda oluşan üst baldır ön kısımdaki çekiçle vurulurcasına olan ağrıdan eser yok. Genel olarak bahsedilen yol bisikleti kullanımı ile alakalı olarak bel, boyun ağrısı oluşmuş değil. Dezavantaj ise U dönüşlerim mtb kadar kolay olmadı. Hatta bir dönüşüm çimlerin içine girmemle sonuçlandı, çıkmaya çalışırken ise ufacık çim yol arasındaki bağlantı kaldırımında (5 cm. yükseklik anca) yaklaşık 30 derecelik bir açı ile çıkmaya çalıştığım için kaydım ve düşüyordum. MTB ile girdiğim yerlere giremedim ama daha çok keyif alarak gezdim. Kesinlikle ikiside ayrı kullanıma dayalı,ayrı keyiflere ve kullanıma hizmeti veren türler. Daha fazla binesim vardı lakin ramazan ve geç çıktığımız için sürüşe sahur programından önce bitirmek zorunda kaldık.

@Neil deGrasse Tyson lazım şeyler bunlar :D
her türün zevki ayrı. şehirde citybike, dağda enduro/dh, düz yolda yol

Evet çok efsane konu olmuş cidden arazi aracıyla, spor araba karşılaştırması:acpsnr:

Fanatik yolcu veya fanatik mtbci değilim fakat bir gerçek var ki yol bisikletleri diğer tüm bisikletlerden daha estetik ve dikkat çekici
cat_black_on_black.jpg

colnago-m10_2846483b.jpg

Giant rincon 26" MTB
Giant revel 0 29" MTB
Salcano XRS030 YOL
Yol bisikletini aldığımdan beri 2. Binişim. Kesinlikle MTB ile hamallık yapmışım. Sırası ile fotoları koyuyorum. Bir arkadaşın yazısında 120 kiloluk adamlar alıp sahilde biniyorlar gibi bir cümlesi vardı. 130 kiloyum ve kesinlikle yol bisikletine geçmemek, kilodan dolayı sıkıntı yaşarsın, süremezsin gibi söylemlere kulak asmak kendi cehaletim ve başkalarının tecrübelerine saygı gösterip uygulama hatasına düşmekten başka birşey değilmiş. Eskiden grup olarak çıktığımızda bıd bıd edip en arkadan gelen bendim. Şimdi city ci arkadaş bıd bıd konumunda.

Dosyalar

• IMG_8182.PNG
    IMG_8182.PNG
    23,3 KB · Okunma: 40
  • IMG_8183.PNG
    IMG_8183.PNG
    23,4 KB · Okunma: 38
  • IMG_8184.PNG
    IMG_8184.PNG
    20,7 KB · Okunma: 38
Bende hem yok hemde mtb var . Turlara hangi bisiklet uygunsa onla katiliyorum. Yani sonucta iki bisiklet arasinda kiyaslama yapmak cok mantikli degil.

Mükemmel versus. Tam bizlik.

Mükemmel ve tam bizlik çünkü birbirinden bu kadar alakasız iki türü karşılaştıracak başka millet tanımıyorum ben. Dağ bisikletini amacından aykırı kullanan bir millet de tanımıyorum. Oran olarak vurduğunda yoktur yani. Eskiden gelen bir gelenek sanırım bizdeki. Böyle gelmiş böyle gider.

Bisiklet yollarımızda yol ve şehir bisikletinden çok dağ bisikleti var. Ama aman Ya Rab ne bisikletler. Amortisörlü, çift amortisörlü, hidrolik diskli, paletli araçlara taş çıkartacak lastikler vs...

Ha bi de ayrodinamik bir pozisyona bürünüp sürat yapmaya çalışan MTB kullanıcılarıyla dolu bisiklet yollarımız.

Sorarım size; Bisiklet Forum kadar tematik bir sitede hakkaniyetle cevap verilmesi kaydıyla bir araştırma/anket yapılsa, " MTB bisikletini dağa-taşa, balçığa-çamura, kayalara süren, hoplayıp tepelerden atlayan kaç kişi vardır" diye ne cevap verirsiniz? Bakın ama hakkaniyetle dedim. Belki bi gün toprak yola girerim mantığını devre dışı bırakıyorum. Hele hele o "memleketin yolları malum" cuları hiç saymıyorum.

İddia ediyorum bu oran %10'u geçmez. Geri kalan %90 da sürüş sonrası bisiklet üzerinde çizik arar. Böyledir bu.

Sonuç olarak; böyle bir versus çok da mantıklı değil. Olamaz da. MTB ile yolda gezip karşılaştırmak mantıklı değil. İki MTB kıyaslanır. Sıkıntı yok. İki yol bisikleti de kıyaslanır. Ama MTB vs yol; ne bileyim çok olmuyor.

Yalvarırım "zevkler ve renkler" demeyin. Kimsenin zevkine bir şey dediğim yok. Ama burda kalkıp MTB ve katlanır bisikletleri yarıştırsam hepiniz gülersiniz.

Bak böyle: :rolleyes: Bekli şöyle: :koptum:

@C. Tiryaki işte milleti dinlemekten MTB ye biniyor yada bindi benim gibi bilinçsiz nesil. Orada ince bir nüans var 130 kilo olmam ve "aman seni anca MTB taşır" geyiklerinden, "oturamazsın üstünde rahat, rahat olmaz kullanışı" bilgiçliklerinden, "yollarda berbat, tavşan yuvası kıvamında" söylemlerinden o hamallığı yaptım ve eminim benim gibi daha başka insanlarda var bu bilgiçliklere takılıp gidip MTB alan. Bu yukardaki karşılaştırma da benim gibi sahil turu yapmak amaçlı, hafta içinin stresini hafta sonu atmak, keyif almak, grupta geri kalmaktan bunalan sürücüler için.

Arkadaş isteyen istediğine biner kimi gider 20 bin tl verip yol bisikletine biner kimi 300 tl verip biner, konu açıyorum onaylanmıyor böyle saçma sapan konularla uğraşılıyor..

İkiside çok çok çok farklı türler, mesela ben dağ bisikleti kullanıyorum asfalt düz yolda hızlanmaya kalktığımda pedala yükleniyorum ama pedal çok geç cevap veriyor. Peki neden?
-Çünkü bu bisiklet asfalt yolda ani hızlanmalara tepki vermek için yapılmamış. Aynı şekilde yol bisikleti ile dağ parkurlarında yokuş inerken o oturma pozisyonuyla kontrolü kaybedersin ve lastiklerin yeri tutmaz. Neden çünkü bu bisiklette dağ parkurları için yapılmamış.

En iyisi her birinden bir tane edinmek, düz yolda konu hızsa yol bisikleti ezer ama konu araziyse dağ bisikleti ezer. Ben dağ bisikletimi asfalt tepkisinden dolayı kaymak asfaltta kullanmayı sevmiyorum ama yol toprak olursa o zaman çok seviyorum. Herkes teorik olarak en az 2 tür edinmeli bence, yoksa gravel, cyclocross falan 'anlatıldığı gibi' herşeyi yapan bisikletler değil. Fizik kuralları değişmez, bir yerden kazandığında diğer yerden kaybedersin. :)

Geri