Scudo Sports

Dolar 8 Plus

@Mehmet Metin Levent O arkadaşınız ne yazık ki eksik bilgiyle hatalı bir yorum yapmış.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, toplamda 29 maddeden oluşur ve internet üzerinde herkesin erişimine açık kopyaları vardır. Mesela:

(link)

Bu sözleşme, barış ve savaş dönemlerinde farklı şartlarda olmak üzere, İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanacak ticaret ve savaş gemilerinin geçişlerini ve Karadeniz'e kıyısı olan ve olmayan ülkelerin Karadeniz'de ne kadarlık tonajda ve ne kadarlık sürede gemi bulundurabileceklerini düzenler.

Sözleşmenin 18, 19 ve 20. maddelerini okursanız, barış ve savaş dönemlerinde, Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin boğazlardan geçişinden ziyade, bu gemilerin Karadeniz'de kalma sürelerine ve toplam tonajlarına ciddi kısıtlamalar getirildiğini görebilirsiniz.

Uzun lafın kısası, siz İstanbul ve Çanakkale boğazlarını by-pass etmek için isterseniz 20 tane daha kanal açın. Montrö Sözleşmesi yürürlükte kaldıkça, ABD gibi Karadeniz'e kıyısı olmayan bir ülkenin Karadeniz'e sokabileceği ve burada tutabileceği savaş gemisi sınırlamasını değiştiremezsiniz.

Scudo
Yollar,köprüler,kanallar...hep gelip geçicidir.Yıpranır,bozulur ,önemini kaybeder.Aslolan beşeri ve sosyal sermayeye verilen değerdir.Ekonomik kriz veya çöküş yaşayan ülkelerde ilk bozulma beşeri ve sosyal sermayede yaşanır.

İşin garip tarafı ne biliyomusunuz Erdoğana oy veren kesim vermeyenleri dolar yükseliyor diye seviniyor zannediyor. Oysa TL nin Altın ve diğer paralar karşısında değer kaybettiğini bilmiyorlar. en çok ta bunlara üzülüyorum...

@RedFoX

Hiç de öyle birşey yok.Ama onlar eğer seviniyorsa da erdoğan başarısız olduğu için seviniyordur.

Stoktaki malı güncel kurdan veya biraz daha altında satmakta bir beis görmüyorum ben açıkça. Yani şu an ben elimdeki bisikleti topladığım fiyatı düşünerek satsam ve birebir aynı bisikleti almaya kalksam bile arada uçurum gibi fark oluyor. Dolayısıyla evet 2. el parça satan adam da yeni parça almak için kendince fiyat belirleyecek. İleride atıyorum 50$'a (320TL) sattığı continental lastiği dolar düşünce de 50$ a satacak. Yoksa zaten zor satar. Aksi taktirde dolar düştükten sonra getirip satan rakip firmaları tercih eder millet. Bu açıdan da düşünmek lazım.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
@Carmela
Evet birazda onun payı var. Seçim öncesi çok büyük sözler vermişti doları düşüreceğiz diye ama olmadı.

Seçim öncesi söz verilir de sen gidip maliye bakanını damadın yaparsan yatırımcı da ona göre iş yapar. Hala kavrayamadıkları şey muz cumhuriyeti yönetmiyorsun. Yönettiğiniz şey koskoca Türkiye Cumhuriyeti
Hala çıkıp diyor ki 15 Temmuzda tanktan korkmayan millet dolardaki dalgalanmadan mı korkacak diyor. Bu kafayla dolar 10 tl de olur

@Mehmet Altuğ

Hem A.B.D. ile ilişkileri bu kadar gerip hem de onlara yaranmak için kanal yapmayı pek mantıklı görmüyorum, ancak:

1) Montreux Anlaşmasının 18. maddesi Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin Karadeniz'de kalma süreleri, 19. ve 20. maddeleri boğazlardan savaş gemilerinin geçişi hakkında hükümler vardır. 19. madde kısaca, savaş gemileri boğazlardan yukarıdaki maddelere göre geçebilirler, der.

2) A.B.D. Montreux Anlaşmasına taraf değildir, bu yüzden Montreaux'nun 18. maddesinin kendisi açısından geçerli olmayacağını, boğazlardan geçilmediği için de 19. maddenin Türkiye tarafından ihlal edilmeyeceğini iddia edebilir.

3) A.B.D. "ben Montreaux'yü değil, Lausanne'ı tanırım orada savaş gemilerine de geçiş hakkı tanınmıştır." da diyebilir.

4) A.B.D.'nin savunma bütçesi yıllık 600 milyar dolar civarındadır. Yani bizim paramız ile neredeyse 4 trilyon (sıfır atılmamış haliyle 4 kentilyon, bu sayıyı daha önce duymuş muydunuz?), bu kadar çok askeri harcama yapmalarının sebebi uluslararası hukuku kendi çıkarlarına göre yorumlayabilme gücünü elde tutmaktır. Basit bir örnek vereyim; Küba füze krizi sırasında Küba'yı ablukaya alıp (abluka bir savaş eylemi olduğu için), "ablukaya değil, karantina aldık" diyebilmişlerdir.

Haberlere bakıyorum..Bir baba cinnet geçirip ailesini katletmiş,sonra intihar etmiş..Bir işçi ihmal yüzünden çok feci bir şekilde ölmüş..Bursa'da yangın..Ordu'da sel..Camiye giren hırsız..Maganda ateşi sonrası sokakta ölen bir kadın..Neler neler..
Bir de dövizin artışı,yabancı ülkelerle yaşanan gerginlikler..
Tüm bunlar sanki bu ülkede yaşanmıyor gibi,reis dün bir maça(tabi ki futbol maçı) gitmiş..Soyunma odasına inmiş..Futbolcularla tek tek tokalaşmış..
Sen de burada ''ülke elden gidiyor'' diye çırpın..

Allah var..Futbol maçları da başladı..Bayram da geliyor..Lokumlar/şekerler alınacak,kurbanlar kesilecek..Mangallar tütecek..
Sanki hiçbir şey yokmuş gibi..Bu kadar vurdumduymaz bir toplumda,kriz çıkmasın da ne çıksın?!

Komple 78. sayfadaki yorumların konuyla hiçbir alakası yok
Güzel :snzdglsn:

Ben de fıkra paylaşayım madem

Dolar Alırım

karadeniz-fikralari.gif

Temel`e sormuslar:
Yariın dünyaya dev bir meteor çarpacak. Okyanuslar taşacak, dünya nüfusunun yarıs‎ı o anda ölecek. Havaya yükselen tozlar dünyayı‎ karanl‎ığa gömecek. Buzul çağı başlayacak, kalanlar da bu çağda ortadan kalkacaklar. İnsanl‎arın sonu gelecek. Böyle bir felaketi önceden haber alsan ne yapars‎ın?
Temel hiç düşünmeden yan‎ıtlam‎‏ış:
"Bütün paramla dolar al‎ır‎ım"

Muz cumhuriyetine çevirdiler ülkeyi, rezillik. Kendileri ülkeyi bu hale getirdi, hala millete dolar bozdurun diyorlar, kendi dolarlarını bozdursalar yeter.

Arkadaşlar dolar çıkıyor diye neden üzülüyorsunuz ? Farklı bir bakış açısından baktığınızda bu durum aslında iyi bir şey.

Eskiden Dandik bir bisiklete 1.000 TL istenirken , Şimdi aynı dandik bisiklete 3000 TL istenmesi kadar sevindirici ne olabilir ?

Siz 1.000 TL lik bisiklete mi layıksınız ? Alırsınız 3.000 TL lik bisikleti . Aslanlar gibi sürersiniz. Ne öyle 1.000 TL lik bisiklet felan. Soranlara da gögsünüzü kabartarak 3.000 TL ye aldım diyebilirsiniz.. Böylece çevrenizde aslında sizin zengin olduğunuz gibi bir intibah oluşur. Tedavülde dolanan nakit miktarı büyüdüğü içinde , ekonomi büyür. böylece , Ehonomi çok eyi gidiyeah diyenler de artık kimse dalga geçemez.

@mertznc ABD kesin geri adım atar pazartesi günü :)

• Beğen
Tepkiler: mertznc
Geri