Scudo Sports

Doktor bisikleti yasakladı, moralim sıfır ne olur yardım edin pedaldaşlar :(

Geçmiş olsun
Yeri midir bilmiyorum ama bir sorum var
Su an seleyi tam ust sinirda kendime uygun olmayan bir şekilde kullanıyorum. Böyle mi devam etmek daha mantıklı yoksa siniri geçerek kendime gore ayarlamam mi daha mantıklı? Bisiklet NG 650. Sanirim kadro boyum kisa ancak bisikleti değiştirme gibi bir şansım yok.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Scudo
@Mert Arslan

Kadroyu değiştirmeyi düşünmüyorsanız kesinlikle, daha uzun bir sele borusu edinebilirsiniz..
Sele borusunu olması gerekenden daha yukarı çekmek kadroya zarar verebilir bir noktada..

Selenizi de size uygun olmayan bir yükseklikte kullanırsanız dizlerinizde sorun çıkması muhtemeldir..

@Mert Arslan

mert dostum
seleye bin
sağ pedal aşağıda olsun
sağ ayağını pedala koy
sağ diz kırık olmayacak
sele ayarı böyle olur

ayrıca benim boy 1.74 mtb 'de large kadro bana oldu 19 inç

Sanırım biraz paraya kiymak veya bisikleti riske atmak daha mantikli olacak
Teşekkür ederim :)

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Edip Dinçer

kesinlikle katılıyorum kolum kırılmıştı onlarca doktora gittik o kemik kaynamaz kolun kırık yaşayacaksın demişti

operatör doktor Melih Boyacıoğlu (link) bir ameliyat yaptı kolumda şimdi kırıktan eser yok.

şimdi nişantaşı civarında sanırım.

Merhaba Sinan Bey,
Spor hekimine danışın. Diğer rahatsızlıklarınızı bilemeyeceğim ama diz konusunda benzer sorunlar yasadim gecmiste ve daha sonra sporla alakasiz bir sekilde sol dizimin meniskusu yirtildi ki ben solak birisiyim. Spor hekimi bir Dr. arkadasim yirtigin buyuk oldugunu ve dikilemeyecegini alinmasi gerektigini soyledi. Sonra da profesyonel sporcu olmadigimi alinmasinin sart olmadigini, zorlandigi takdirde odem yapacagini, ama odem olustugunda agri ve gunluk yasami zorlastirmanin otesinde bir zarar olmayacagini soyledi. Egzersizler verdi, yuzme harici sporlari tavsiye etmedi. 12 yil kadar semirdim, spor yapmadim, egzersizleri ihmal ettim. Dizlerimin catirtisi artti, merdiven inip cikarken igne batmasi hisleri cekmeye devam ettim. 2013'te yeniden bisiklete binmeye karar verdim sirf ulasim icin. Nefes, kondisyon, kaslar hak getire! Ev, is, suraya buraya git gel derken yuksek kadans veya rahat pedal atacagim araliklar kullandim. Yuklendigim ve zorlandigim zamanlar meniskus yirtigi olan dizimde birkacgunluk agri ve rahatsizlik hisleri oldu fakat odem sorunu yasamadim. Bacak kaslarim toparlandi, kalp ve nefes kondisyonum gelisti, kilom azalmaya basladi ve aldigim keyif isin bonusu!
Su anda 50-60 km gunluk turlari rahat cikariyorum, arazi suruslerinde bacak ve dizlerim bazen zorlaniyor... Ama dizlerimdeki catirtilar kayboldu, igne batmasi hisleri gecti. Arasıra yuklenip zorlanmak zorunda kalsamda kolay kolay agri vb. sorunu yasamiyorum.
Ama siz yine baska doktorlara danisin, herkesin durumu bir olmayabilir. Benim fitik sorunum vb. yok Allah'a sukur simdilik...
Umarim en kisa zamanda saglik ve keyifle pedallarsiniz, gecmis olsun!

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
@Ali Uzel

teşhis falan birşey demedi 3dk'lık muayane de doktor bey,çömelince çıkan sesi duymaya zahmet bile etmedi,sırtüstü yatırıp bacakları kıvırdı ileri geri,bi de gerdi o kadar :)

baltalimanından spor hekimi randevusu aldım haftaya,bakalım ne olacak.Bu doktorun tavsiyeleri doğru da olabilir ama başka doktora sormakta,hele ki spor hekimine,fayda var..

Ağrı konusunda değinen arkadaşlar;
bende sadece çömelip kalkarken diz içinden gelen çıtır çıtır sesler var,hiç ağrı olmadı bu zamana kadar,sadece ses.
Belkide sadece diz içindeki sıvı eksik oldugundan kıkırdakların sürtme sesi dir,bu durum kireçlenme mi oluyor bilemedim ama.

geçmiş olsun daha kapsamlı bir muayenede özellikle hocalardan olursa daha faydalı olur..
bendede çocukluğumdan beri tek kıt sesi oluşuyodu diz kapaklarında. hiç doktora gitmedim..

Geçmiş olsun Sinan bey,
Doktor sizin bisikleti ne kadar sevdiğinizi bilmediği ve kendini sizin yerinize koymadığı için kestirip atmış, teşhis doğrudur, bisiklet ile daha kötüye gidebileceği de doğrudur
Ama endişelenecek bir şey yok, biraz yemenize ve bisiklet sürüşünüze dikkat ederseniz sorun uzun vadede ortadan kalkar inşallah.
Öncelikle bol bol paça çorbası içerseniz, bulgur pilavını sulu yemekleri bu paça çorbasının suyu ile yapıp yerseniz, yumurtanın kabuğunu un ufak edip ekmeğin içine sarıp yerseniz, jelibon alıp arada ağzınıza atarsanız, diyetinizi düzenlemiş olursunuz. Bunun yanında glukozamin-kondroitin desteği alabilirsiniz, eczacınıza başvurun, size güzel bilgi verir (kıkırdak dokusunun yeniden oluşumu için). Egzersizi ise çok hafiften başlayarak uzun vadede yavaş yavaş ağırlaştırabilirsiniz. Kıkırdak dokusunun yenilenmesi çok yavaştır. 1 sene 2 sene sürer. Glukozamin-kondroitin desteğini de en az 1 sene kullanmanız gerekir. Bu sırada bisikleti kullanabileceğiniz en yüksek kadansta kullanmanız gerekir. Ağırlık kaldırmaktan kaçınmanız yararınıza olur. Merdivenlerden kaçının. İnşallah yavaş yavaş bunları yaptığınız takdirde düzelecektir.
Tekrar geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: Leo
@Sinan Ş

Genellikle bu duruma "eklem dejenerasyonu" teshisi koyuyorlar. Diz icerisindeki sivinin azalmasi ozelligini yitirmesi, kikirdak dokunun ezilmesi ve kemiklerin bu nedenle birbirine surtunmeye baslamasi neden oluyor. Eklemdeki yuku azaltmak icin dizi destekleyen kaslarin guclendirilmesi ve ekleme binen yukun minimum olacagi tarzda aktivitede bulunmaya dikkat edilmei gerekiyor. Cesitli ilaclar disinda susam yagi vb. karisimlarla diz uzerine masaj yaparak bu sorunu bir parca giderdigini dusunen, soyleyen, iddia eden kisiler var. Ama gercekten dogal yaglarla masaj vb. bu konuda etkilimi bilmiyorum. Soyleyenlerin yalancisiyim. Ve dizimde anlattigim sorunlari yasamis olmama ragmen kaslari guclendirmeye calismak, gereksiz ve ters sekilde dize yuklenmemek, eger spor amacli bir aktivite yapacaksam egzersiz oncesi ve sonrasi isinmak, gevsemek, germek haricinde birsey denemedim.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
benim benzer bi sey taban cokmesi,tarak ve ice basma yuzunden doktor soylemisti, basket'i birakacaksin dedi, birakmadim, hayat bi kere yasanir be kardesim, sevdigin seyleri yapmayacaksan ne onemi var

Ufak bir Google araştırması bu konuda şöyle bir yazı çıkardı :
(link)

ULCA spor hekimliği programı direktörü Dr. David McAllister der ki:

O çömelirken çıkan çıt çıt sesleri birçok sağlıklı insanda olur, normaldir. Eğer beraberinde ağrı/sızı/şişme yoksa dert etmeyin. Ama bu belirtiler varsa doktora görünün. Ayrıca egzersizin dizleri güçlendirme gibi bir faydası vardır, yapın, ama birden zorlamayın.
Özet olarak ben doktora gitmiyorum, akşama bisiklete bineceğim :D

Edit : Farklı bir kaynaktan bir yazı daha, aynı şeyleri söylüyor. Quadriceps'i geliştirip dizi desteklemek için bisiklet, yüzme ve yürüyüş tavsiye ediyor ayrıca :)
(link)

@KaanG

oo bu mesajdan sonra non-stop kartepe yaparım be :p teşekkürler.

bir bilgi paylaşımı da benden;

Diz ekleminden gelen seslere dikkat!

Uzmanlar diz ekleminden gelen seslerin diz hareketleri sırasında özellikle çömelip kalkarken ortaya çıktığını belirtiyor. Daha çok çıtırdama şeklinde duyulan bu seslerin büyük oranda diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halinde bu bozuk yüzeyin karşı kemiklere sürtmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Dizler vücudun en fazla yükünü taşıyan eklemlerin başında geliyor. Bu sebeple diz problemleri de insan yaşamını olumsuz etkiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Bahadır, diz ekleminde yaşanabilecek problemler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Vücudun en kıkırdak tabakasının diz kapağının arkası olduğunu anlatan Bahadır, “Diz eklemi vücudun en fazla yük taşıyan eklemidir. Bu nedenle diz kıkırdaklarına ve de özellikle diz kapağı kıkırdaklarına aşırı yük biner. Bu yük çömelme, merdiven inip çıkma gibi hareketlerde kişinin ağırlığına göre birkaç yüz kiloya kadar çıkabilir.” dedi.

Diz ekleminin yükleri ağrısız bir şekilde taşıyabilmesinin kıkırdaklar arasındaki sürtünmenin çok az olmasına bağlı olduğunu ifade eden Bahadır, “Hangi sebeple olursa olsun kişinin diz kapağının arkasını döşeyen kıkırdağın yıpranmasının ilk bulgusu dizden ses gelmesidir. Bu sesler diz hareketleri sırasında özellikle çömelip kalkarken ortaya çıkar ve daha çok çıtırdama şeklindedir. Bu ses büyük oranda diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halinde bu bozuk yüzeyin karşı kemiklere sürtmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum tıpta ‘kondromalzai patella’ olarak adlandırılır. Bazen meniskus yırtıklarından da ses gelebileceği unutulmalıdır. Bu durumda dizden gelen sesler daha çok ‘kütleme’ şeklindedir.” ifadelerini kullandı.

Dizden ses gelmesinin genellikle orta ve ileri yaşlarda olabileceğini ifade eden Bahadır, “Bununla beraber gençlerin dizinden de ses gelebilir. Dizden ses gelmesi özelikle orta yaşlarda (30-45) ortaya çıkarsa erken kireçlenmenin habercisidir. Sesle birlikte ağrı varsa ve bu ağrı özellikle oturup kalkmalarda, diz kırarak yapılan aktivitelerden sonra oluşuyorsa mutlaka araştırılmalıdır. Bu aşamada yapılacak en doğru hareket bir fizik tedavi uzmanına başvurmaktır.” diye konuştu.

Bu tip olgularda ağrı olmasa dahi dizden incelemenin gerekli olduğunu vurgulayan Bahadır şöyle devam etti: “Seçilecek yöntem kıkırdak dokuyu ve menisküsleri çok iyi gösterebilmesi nedeniyle manyetik rezonans (MR) incelemesidir. MR ile diz kemiklerinin kıkırdakları ayrıntılı bir şekilde görülebilir. Dizden ses gelmesi her zaman bir patolojiye delalet etmez. MR’da kıkırdak hasarı yani kondromalazi patella varsa ağrı olmasa bile tedavi uygulanmalıdır. Aksi takdirde diz yavaş yavaş da olsa kireçlenmeye gidecek ve hasar kalıcı hale gelecektir. Bu hastaların tedavisinde 3 temel prensip vardır. İlki, hasta dizine iyi bakacaktır. Yani çömelme merdiven inip çıkma, uzun süreler dizleri kıvırarak oturma, bağdaş kurma gibi hareketleri mümkün olduğunca az yapacaktır. İkinci prensip, hasta dizi kuvvetlendirecek egzersizler yapacaktır ve sonuncusu kilo almayacak, kilolu ise verecektir. Bu temel prensipler dışında bu dizlerde kıkırdak iğneleri ve fizik tedavi uygulamaları işe yarayabiir. Son yıllarda PRP (trombositten zengin plazma) tedavisi başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.”

(link)

2-)
(link)

Zorlamayın da diyorlar ama :)
Siz gene de madem randevu aldınız Baltalimanı'ndaki doktora da bir gösterin dizinizi ne olur ne olmaz. ;)

Slm pedaldaşlar,

Bugün spor hekimi ile olan randevuma gittim ve çok şükür doktor bey moralimi eski haline getirdi.
Konuşmaya direk pisklet sürüyorum,forumdan arkadaşlar (Edip Dinçer,tekrar tşk) sizi tavsiye etti vs.diye başladım :)

Dizde herhangi bir sıkıntı yok,bu çıkan ses herkeste olabilecek normal bir sesmiş,ağrı sızı zaten yok demiştim daha önceki mesajlarda.
Yapısal olarak diz içindeki eklemler,kıkırdaklar bu şekilde birbirine değebilirmiş,yada en kötüsü sıvı azalması olabilirmiş,bunun için de isteğe bağlı 3 ilaç yazdı,hap/krem olarak,birinden birini alırsın dedi.
İlaçları illa kullan demiyorum ama ağır antrenmanlardan sonra istersen alabilirsin ya da ağır yada uzun antrenmanlar sonrası buz ile kompress yap istersen dedi.

Sende çocukluktan beri olabilir ama bu sesler sporda yaptıgın bazı değişiklikler sonrası da oluşabilirdi dedi,
Eğer öyle olsaydı vucudunu buna göre alıştıracaksın ,Mesela bu tip sıkıntı mı oluştu,biraz dinlenip,sele boyunu yeniden ayarlayıp,yokuşları kademeli artıtırıp/azaltıp, dizini bu gidişata ayarlayacaksın ,dizi revize etmeyi bilieceksin,zaten zamanla vucut duruma alışacak dedi.

Vucut geliştirmeye gitmiyordum 1 senedir,eğer tekrar salona yazılacaksan gitmeden bana gel,bacakların için özel program yazalım dedi sağolsun,ona göre dizi ve dize güç aktaran eklemleri ,kasları geliştirirsin dedi.

Ortopedi doktoru kaşlarım arasından domdom sıktı ,siz böyle diyorsunuz içimi rahatlattınız dedim.Onların bakış açısı öyle menisküslük bir durum yok,onlar işe cerrahi bakıyor ,bu tür konularda sen spor hekimlerinin görüşünü de al mutlaka dedi.Bisiklete binmende bir sıkıntı yok,devam edebilirsin,ayrıca her bisikletçide diz problemleri olabilir,kötü bir durum yok yani zaten babanda da varmış,genetik senin durumun ,dizinin yapısı böyle dedi.Tşk ettim,ayrıldım.

*Dedi'ler biraz fazla oldu kusura kalmayın.
*Hastanede yeni birşey öğrendim ayrıca.Bugüne kadar yolum düşmedi allaha şükür,işleyiş nasıldır bilmiyorum,belki benim gibi amatörlere yardımcı olur bu hatıra:)

sabah 08.30 da 2.sıradaydım,08,20de doktor kapısının önüne geldim bekliyorm,08,35 oldu doktordan ses yok,ekranda hala benden öncekinin ismi var.Sıradakiler(kadınlar) sızlanmaya başladı,mıy mıy mıy bi laflar,nerde bu 1.sıradaki vs vs.,

-1.sıradaki yok,2.sırada Sinan var,sinan kim acaba?
-Benim teyze?
-1.sıradaki yok gir içeri sen.
-Teyze çağırmadı doktor,çağırmadan niye gireyim?
-E kimse yok içerde çal gir.
Cevap vermedim doktorun çağrımasını bekledim gayet makul davranarak,
-Kalktı hastalardan(kadın) biri açtı kapıyı,doktor bey girelim mi diye sordu,döndü bana tamam gir içeri dedi.
-Tam içeri girerken teyzeden laf yedik;
-Beklemekle olmuyor bu işlerrrrrrrr !
Hiçbişey demedim girdim içeri,arkadaş insanca sıramızı bekliyoruz,doktora -varsa- içerideki hastaya saygı duyuyoruz,bi de bu tarz heyecanlı tiplerden azar yiyoruz,sanki sıraya kaynak yaptım.
Muayanedeyken de zort diye kadının biri daldı içeri,ııı ben bişey sorcaktım diye laf attı doktora,sağolsun doktor bey o sırada bana dizin işleyişini anlatıyordu,kadına cvp bile vermedi,,o da odada öyle bekledi,Allahım ne insanlar var :D

Demekki neymiş,illa girip soracakmışsısn doktora girebilirmiyim diye,insanlık,kibarlık etmeye gerek yokmuş.

• Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
Türkiye'de kibarlık eden, kurallara düzene uyan her zaman zararlı çıkar :)
Geçmiş olsun...

ah bu türk doktorları yokmu , bilmediği konuda ahkam kesip moral bozacaklarına yanlış tedavi yöntemleriyle daha da beter yapacaklarına,bir bilene yollasalar nolur sanki,doktorlara güvenim sıfır

Geçmiş olsun Sinan.
Böyle sonuçlandığına sevindim :).

Geri