disk fren sürtüyor

efes-2005

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2006
Mesaj
71
Tepki
5
Şehir
istanbul
http://img411.imageshack.us/img411/894/resim01sx5.jpg

http://img116.imageshack.us/img116/9355/resim06cv3.jpg

bisikletime disk fren taktırdım ve ayarlarını bilmiyorum ve resimlşerini çektim sizlerle paylaşayım dedim arkdaşlar frenler yolda giderken çok hafif sürtüyor ve sürtme sesi de çıkarıyor o sesi çıkarmasa bana zararı yok:D

arkdaşlar bu sesi nasıl yok ederim ve aynı zamanda sürtmeyi de bunun için bir ayar vardır inşallah yoksa papuçların bitmesini bekliyeceğim:(
bunun için ayar yapacağım vidaları vb. lütfen resim üzerinde işaretleyerek anlatın şimdi yeni taktırdığım için tam neyin ne olduğunu bilmiyorum ;)

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
Scudo

XES

Aktif Üye
Kayıt
27 Temmuz 2006
Mesaj
150
Tepki
58
Şehir
Baschkenthe
Eğer frenlerin marka ve modelini yazabilirsen internetten kullanım klavuzunu bulmaya çalışırım. Bunun haricinde disk fren ayarından anlayan arkadaşlar yarcımcı olabilirler sanırım. Ama onlar için de marka ve model belirtebilirsen daha kolay olur.
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
Gördüğüm kadarıyla frenlerinin ince ayara müsait bir yapısı yok vesürtmenin sebebide ince ayar olmamasıdır muhtemelen ince ayar yapamadığın için sürtüyo disklerin ...ve zaten az bir sürtme ise padlerin aşınması ile zamanla geçicektir...
 

Ercan Bayram

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Ocak 2006
Mesaj
2.064
Tepki
1.518
Şehir
İstanbul
sanırım 5 alyan a benziyor sanayiyi biraz karıştır ince çelik pul ara

kendin de yapabilirsin sanırım
kaliperleri bağladığın alyan ların altına üstüne artık nasıl şekilde rotor boşa çıkıyorsa...

veya sürterek binmeye devam sonra düzelecektir...
 

efes-2005

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2006
Mesaj
71
Tepki
5
Şehir
istanbul
markası logan ama modelini bilemiyorum üzerinde markaya dair hiç bir şey yazmıyor:(
 

Lancer

Daimi Üye
Kayıt
27 Mart 2006
Mesaj
235
Tepki
79
Şehir
Izmir / Bornova - Sakarya
selam...
moralini bozmak istemem ama bu frenler benim eski bisikletimdeki frenler ve dandik ötesi bişey. bilinçsiz alıcıyı etkilemek için takılmış bence.
arka rotor daha küçüktür öndekine göre (gerçi bu kötü bişey değil, bendekinin aynısı olduğuna emin olman için yazdım).
hatta büyük ihtimal rotorlarında eğrilikler vardır. bisikletini ters çevirip tekerleri döndürerek rotorlar yalpa yapıyormu bir bak. varsa bir eğrilik sağa sola hafif esneterek belki düzeltebilirsin. ayrıca kaliperlerin bağlantı vidalarıda ayar yapmaya müsait, onlara bir göz atarsan sanırım anlayabilirsin nasıl yapacağını.
zaten bi süre sonra o balatalar eskiyecek ve toptan değiştirmek zorunda kalacaksın. ben onları çıkarıp tektro mekanik disk fren takmıştım. ikisi arasındaki kalite ve kullanım farkı inanılmaz..
 

efes-2005

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2006
Mesaj
71
Tepki
5
Şehir
istanbul
her ikisi de düz ve aynı boyuta sahip ve eğer yamukluk olsa arada bir sürter fakat bu hep sürtüyor hiç aralık vemden ayarı bozk ve ayarı nasıl yapacağımı bilmiyorum
 

Lancer

Daimi Üye
Kayıt
27 Mart 2006
Mesaj
235
Tepki
79
Şehir
Izmir / Bornova - Sakarya
kaliperleri kadroya bağlayan vidalar değil diğer iki vida ile ayar yapacaksın. al eline bir allen anahtar gevşet. korkma bişey olmaz, gevşetince zaten sağa sola bir miktar kayma mesafesi olduğunu göreceksin. on göre sürtmeyecek bir pozisyonda tekrar sık..
eğer o ayar mesafeside kurtarmıyorsa o zaman başka şeyler düşünmek lazım.
örneğin sürten taraf rotorun dış tarafındaki ise o zaman fren telini biraz gevşetmeyi deneyebilirsin..
 

OzgurIskin

Daimi Üye
Kayıt
6 Haziran 2006
Mesaj
297
Tepki
215
Şehir
Istanbul
Valla o kaliperlerde ince ayar var mı yok mu ben de anlayamadım ama bak yapabilecegin bişey var.
Şimdi heralde bu kaliperin içinde iki balata vardır, diskin bi sagında bi de solunda. Eger diskin sagındaki balata diske degip ses çıkartıyosa, şu fren kablosunu biraz gevşet ki sagdaki balata diskten uzaklaşsın.
Yok eger soldaki balata diske değiyosa, bu sefer de kaliperin maşaya montalandıgı yerlere iki adet küçük spacer sok (kaliperi sola itecek şekilde). Bu şekilde sol balata diskten uzaklaşır, sonra eger sag balata sürterse tekrar, yukardaki şekilde kabloyu gevşeterek halledersin.
Ama balataların diske olan uzaklıgını daha kolay ayarlamanı saglayacak vida mida gibi bişey olması gerek iyice bak gene de bi..

Ha bi de balataları söküp kenarlarını zımparalarsan, o çıkan sesleri kesebilirsin büyük bi ihtimal.

Veya hiç uğraşma, eger bisikletine uyuyorsa ve maddi imkanın da varsa bi hidrolik fren seti al, bisiklet tecrüben degişsin :)
 

efes-2005

Üye
Kayıt
27 Temmuz 2006
Mesaj
71
Tepki
5
Şehir
istanbul
@DragF5.user

zaten daha yeni taktırdım abi diskleri bi masrafdaha mı yane:D
yok zaten frenlerden memnunum da ayar meselesini çözememeiştim sağol sayende halledeceğim inşallah çok güzel anlatmışın eline ve bilginww sağlık abicim sağolasınız her şey için ;)
 

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Eylül 2004
Mesaj
2.790
Tepki
789
Yaş
36
Şehir
İstanbul / Eyüp
Bisiklet
Sedona
bende de aynı sorun vardı. benim disk bundan biraz daha değişik ve en sonunda emrullah abi saolsun ince ayara ihtiyacı var dedi ve bi alyan alıp halletti şimdi kağıt gibi gidiyor bisiklet