Scudo Sports

Disk fren sürtüyor?

ömerözeren

İki teker
Tepki
188
İsim
Ömer Özeren
Başlangıç
2000—01
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Arkadaşlar hidrolik disk frenim diske sürtüyor herhalde kaldırınca tekeri çevirdiğim zaman 1.5 tur dönüp duruyor sürtme seside geliyor ve bazen gıcırtı seside geliyor az birsey.. oldugu yerde direksiyonu cevirince yapacağım şuan için söyler misiniz hangi vidalardan? Teşekkürler :)

Scudo
Aşağıdaki resimde kırmızı halka ile işaretlediğim iki vidayı, uygun alyan anahtarı ile gevşetin. Fren kolunu birkaç defa sıkıp bırakın ve daha sonra sıkılı halde tutun. Bu durumdayken kaliper rotorunuzu tam olarak ortalamış olacak. Fren kolunu bırakmadan vidaları sıkın.

https://i.hizliresim.com/PQBWpO.jpg

Bende de var aynı sorun. Resimdeki gibi iki değil de tek büyük vida var bende, sadece onu gevşetip freni sıksam olur mu dersiniz?

Dosyalar

• image.jpeg
    image.jpeg
    119,1 KB · Okunma: 51
kaliperler düz değil paralel şekilde olacak şekilde ayarlayın sesi kesecektir

Freni sikarak montajda yemiyor bazen

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
mekanik mi hidrolik mi ?

Freni sıkarak yaptığım ayarlar ne yazık ki olmuyordu. Bisikletçim yaparken baktım, o direk çok az gevşetip tekerleği çevirip kaliperi sağa sola yavaş hareketler yaparak yaptı. Ve bende oradan bakarak öğrendim. Tabi akort ayarı tam ve rotorun yalpma yapmaması gerek . Bu ince bir ayar çünkü. Eğer büyük bir yalpa var ise direk rotoru düzeltmek gerekiyor özel bir pense yardımı ile. Onuda o an öğrendim. V frenden daha hassas bu hidrolik frenler. Birde elinizde yağ vs var iken sakın rotora sürmeyin sonra frenler tutmuyor :) Yanlışıkla zinciri temizleyip elleri yağ olup daha sonra da rotoruda temizleyen bir çok dostum sıkıntı yaşadı ve balataları değiştirdiler..

@Mehmet Altuğ hocam pazar günü aldım. Bugün geldi daha dışarı çıkartmadım bisikleti. Pedalı öylesine çevirdim. Bisikleti havaya kaldırıp. Baktım bir ses geliyor. Fışt fışt diye. Sonra internette aradım taradım. Vidayı gevşetip freni sıkın sonra vidaları sıkın diye ama yok olmuyor. İlk sol tarafa sürtüyordu. Şimdi sağ tarafa sürtüyor ve daha uzun sürtüyor. 3 saattir uğraşıyorum. Bütün hevesim kaçtı. Bisikleti parçalamak istiyorum şu an. Be yapacağım, tam olarak tekniği nedir ? Çıldırmak üzereyim

Püf noktası, freni sıkarken bisikleti de öne doğru ittirin. Vidaları sıkarken yarım yarım sıkın. Mesela önce üst vida sonra alt vida, sonra tekrar üst vida tekrar alt vida şeklinde.

@Soykan U. Hocam arka lastik yapıyor ayrıca önde sorun yok. Ayrıca disk frenlerin arasında hafif çapraz duruyor gibi. Bana disk yamuk gibi geliyor ama yani bütün hevesim falan kaçtı hep

@KalemdenMeşrebim öncelikle bu sistemin çalışabilmesi için disk çemberinin tamamen düz olması gerektiği. Yamukluk varsa biraz bükerek (kargaburunla) düzeltmeye çalışabilirsiniz. (daha da bozabilirsiniz işinden anlayan bir bisikletçi sorunu çözecektir)

• Beğen
Tepkiler: KalemdenMeşrebim
@KalemdenMeşrebim
Yamuksa düzeltmekle uğraşmayın. Daha bugün alınan bisikletin kusuru bu. Değiştirilmesini talep edin.

Ortalama konusunda çileden çıkacak kadar uğraştıysanız bisikletçi halletsin. 5 lira alır ya da almaz. Hemen yapar. Ben genelde hem çileden çıkacak kadar uğraşır, hem de bisikletçiye giderim :confused:

@Mustafa Zeybek
Hocam burada bisikletçi nerede var bilmiyorum. Bir de garantisi falan gider belli olmaz hiç uğraşmayayım bisikletçi ile diye düşünüyorum. 10- 15 kere denedim vida gevşetip, fren sıkma olayına baktım olmuyor. Disk yamuk diye düşündüm. Veya başka bir sorun var. Decathlon'dan aldım. Yardımcı olurlar diye düşünüyorum ama haftasonuna kadar beklemem lazım. Arabasız gidemem. Bakacağız artık. Teşekkür ederim.

@Mustafa Zeybek
Hocam bir de ben bunun vidasını gevşetip sıktım falan garanti bozulması gibi bir şey söz konusu olmaz değil mi ?

@KalemdenMeşrebim
Fazla endişelisiniz, sakinleşin :) tekeri söküp diske bakın düz mü diye. Büyük ihtimal düzdür.
Şunu izleyin bir de öyle deneyin. Cidden büyük bir mesele değil.
Garanti dışı kalmaz.

Aslında çok hafif ve dönüşü pek etkilemeyen sürtmeleri görmezden gelsek ne olur

@Mustafa Zeybek
Teşekkürler hocam, bu videoyu izledim bende öğlen akşam bir daha deneyeceğim. Üniversiteye tekrar hazırlanıyorm. Evde çok sıkılıyorum diye aldım. Bazı bütçesel sıkıntılar oldu o yüzden aylardır almayı bekliyordum ama alıp daha süremeden böyle olması beni çok üzdü ve hevesimi kırdı. Bunla uğraştım diye bugün derste çalışamadım.
@Çetin ŞAHİNÖZ ilk farkettiğim çok az bir ses çıkıyordu. Vidaları gevşetip tekrar sıktım şimdi de dönüşün 3/4'de ses çıkıyor. :(

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@KalemdenMeşrebim
Bisikleti ilk aldığımda benim de her şey hevesimi kırardı. Aranızda bağ oluştukça nazını kabullenip, derdinin dermanını öğreneceksin :krnz:

Geri