Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

Virüsler canlı ortamda yaşayabilmiyorlarmıydı? Yani dünyanın öte yanından buruaya gelene kadar sürdürebilir mi canlılıgını?

Scudo
Şöyle bir yazı geçti elime, yorumsuz paylaşıyorum:
2019 Wuhan Coronavirus'u hakkında çok fazla dezenformasyon var. Yanlış bilgilerin çoğu kulaktan dolma bilgilerle yayıla yayıla en sonunda Çin'den kimseyi almayalım. Çin'den gelen paketlere bile el sürmeyelim, zaten yaşlı Uzakdoğulu erkekleri öldürüyor gibi bilimsellikten son derece uzak, bir noktada (bilmeden olduğunu umuyorum) ırkçı söylemlere kadar gitti. Hoşumuza gitse de gitmese de fark etmeden hatalı bilgiler paylaşıldığını görüp bunu yazma gereği duydum. Beraber doğru bilgilerle bu hastalığa karşı korunalım ne dersiniz?

Coronavirüs hakkında ne biliyoruz ve doğru bilinen yanlışları sizler için derledim. Alın size büyük hizmet. 😂

Coronavirüs nedir?
Coronavirüs memeli ve kuşları etkileyen nezle, sars (uzakdoğu'dan çıkma) ve mers (ortadoğu'dan çıkma) virüslerinin de olduğu virüs türüne verilen bir genel isim. 2019 Novel Coronavirus o kadar yeni ki ona henüz gerçek bir isim takmadılar. Her hayvanda farklı semptomlara sebep olmakla beraber genelde domuz ve ineklerde ishale, kuşlarda ve insanlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep oluyor. Bu virüslerin HİÇBİRİNE karşı aşı veya ilaç yok. Kendi kendine geçiyor. O sebeple viral enfeksiyon geçirdiğiniz zaman doktor size ağrı kesici ateş düşürücü verir ancak herhangi başka bir şey veremez.
Virüsün kendisi öldürmüyor, virüs sebebiyle zaattüree'ye yakalananlar zaattüree'ye bağlı komplikasyonlardan vefat ediyor. Yani hali hazırda bir sağlık sorunu olanlar nasıl gripten vefat ediyorsa bu virüsten de vefat edenler oluyor.
(link)

Wuhan Deniz Mahsulü Pazarı'ndan çıktığı düşünülüyor.

Daha önce, bu virüs ile %88 oranında benzerlik taşıyan coronavirüsler yarasalarda keşfedilmiş ancak Wuhan Deniz Mahsulü pazarında yarasa satılmıyor. Dolayısıyla başka bir hayvana yarasalardan geçip ondan sonra insana bulaştığı düşünülüyor.
(link)

Ölüm oranı %3 (YANLIŞ)
Hayır ölüm oranı %3 değil. Bilinen ve rapor edilen vakaların şu ana kadar %3ü vefat etti. Sağlık çalışanları yeni koronavirüsü kapan insan sayısının çok daha yüksek olduğunu ancak hastaneye gidecek kadar ciddi semptomlar göstermedikleri için rapor edilen vaka sayısına oranla ölüm sayısının %3 olduğunu düşünülüyor.

Çok yayılabilen virüslerin daha az agresif olduğu düşünülüyor bu arada. Yine the Guardian haberini paylaşıyorum.

(link)

Bu vefat edenlerin 2 tanesi dışında hepsi yaşlı erkek. Çin'deki yaşlı erkek oranı epey yüksek olduğu için buna çok şaşırmamak gerek.

Dilerseniz demografik yaş dağılımına bakıp anlayabilirsiniz bunu.

(link)

Biyolojik silah olduğu iddiası bilimsel değil.
Bazı "kaynaklar" bu virüsün labda üretildiğini ve sadece Çinlileri, veyahut Çinli yaşlı erkekleri hedeflediğini yazmış söylemiş. Bir kere Çinli olsun Ugandalı olsun fark etmiyor hepimiz aynı genoma sahibiz. Etnik olarak farklı olmaları hayvanlar aleminden bakıldığı zaman farklı bir genetik yapı sebebiyle farklı bir cins oldukları anlamına gelmiyor. Bunu genelde kafatasçı ve ırkçı siteler paylaşıyor.

(link)

Çin kendi nüfusunu azaltmak istiyor o yüzden bu çareye başvurdu diyenlere de Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Mei Fong'un araştırma kitabını okumalarını tavsiye ediyorum. Tam aksine Çin yanlış nüfus politikaları yüzünden ekonomik zorluğa girebilir ve bunu geri döndürmeye çalışıyor. Çok güzel bir kitaptır.

(link)

Peki gripten daha tehlikeli mi?

Hayır, hatta gribin Amerika gibi yerler için daha tehlikeli olduğu konusunda pek çok bilim insanı hemfikir.

(link)

(link)

Madem o kadar tehlikeli değil o zaman Çin niye bütün ülkeyi kapattı?

Bunun sebepleri aslında biraz karmaşık. Daha önce SARS epidemiğini iyi yönetemedikleri için ve bu tam da Çin yeni yılına denk geldiği için insandan insana geçip daha da evrimleşmesini engellemek istiyorlar. Ancak bu derece kapsamlı bir karantinanın etkili olup olmadığı konusunda WHO bile emin değil çünkü daha önce denenmedi.

Wuhan'da yaşayan muhalif bir gazetecinin yazısı bu konuda çok aydınlatıcı. Arka planda daha çok politik bir seçim olduğu belli.

(link)

Peki nasıl korunabiliriz?

Yüz maskesi gerekli değil çünkü etkili bir korunma yöntemi değil. Kişisel tercih meselesi. Biz Tayvan'da hasta isek diğer insanlara saygımızdan ve yanlışlıkla damlacıklar etrafa saçılmasın diye takıyoruz. Yani hastaysak takıyoruz sağlıklıysak bizi korumuyor.

(link)

2003 SARS salgınında maskeye rağmen pek çok sağlık çalışanı hastalandı çünkü ellerini yüzüne götürdüler. Gözlük düzeltme burun kaşıma yüzüne dokunma hava ile bulaşmasından daha etkili. Damlacıkların sağa sola bulaşmasını engellemek lazım yani.

En etkili korunma yolu dezenfektan veya sabunla el yıkamak. Coronavirüsler sabuna karşı son derece dayanıksızdırlar. Ellerinizi yüzünüze sürmeyin dışarda ve yüzeyleri de sık sık silin. Gribal enfeksiyon için geçerli şeyler.
(link)

Ben kişisel olarak ultra dikkat ediyorum çünkü aynı zamanda yakın arkadaşım olan alt komşum 4. Evre Metastazik Akciğer kanseri. O sebeple hep takip ediyorum olan biteni.

Eşim gazeteci kendisi çok pimpiriklidir evde de ufak çocuğumuz var. Ve açıkçası kapı komşumuzdaki salgından bu kadar korkmuyoruz çünkü bu konularda okuma yaptık ve dikkat ediyoruz. Duruma Türk medyasının birazcık bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak bire bin katarak paylaştığını düşünüyorum.

Duruma biraz da egzotik açıdan bakılarak biraz da abartılarak paylaşıldığını düşünüyorum. Hepiniz sağlıcakla kalın.

@BerkEvren, bu yazıdan anlıyorum ki tahmin ettiğim gibi grip işte.

Gripten 14 kat hızlı yayılıyormuş ve sarstan 10 kat daha tehlikeliymiş.
ölü sayısı 20 günde 1 milyonu bulacak deniyor.
dd183665022860a849d1e7d61bffb26f.png

yazılanları okuyunca biraz olsun içim rahatladı ama gevşemek yok! Baya önce sipariş ettiğim garmin tutucu geldi,benim paketi bir alışım ve ambalajını bir açışım var tam filim😂 ambalaj kapıdını torbasını yaktım,tabi plastik parça olmasına rağmen müthiş dezenfekte ettim kendimce👍 İçim rahat😏

Unutulmaz sahneler.... Bombacı Mulayim:

- Mülayim, ölüm tehlikesi var.
- Mülayim, kira borcunu öde...

2 ay önce aliexpress'den aldığım 2 farklı üründen 1 tanesi 3 gün önce geldi. Diğer paket önümüzdeki hafta gelecek. Gelen paketi benden önce gümrük kontrol etmiş, ptt görevlileri taşımış derken en son ben elime aldım. Yaptığım şey paket ile çok içli dışlı olmadan içerisindekini alıp, sıklıkla yaptığım gibi ellerimi yıkamak oldu.

Ben bireysel olarak bir yada bir kaç ürün aldım. Peki ülkemize gelen veya gelmek üzere olan yüzlerce ürün, araç gereç vb. şeyler olacak. Bunlar ne kadar risk taşıyorsa, aliexpress üzerinden alınan ürünlerde o kadar risklidir veya değildir diye düşünüyorum!

@erdlylmz hocam genel olarak çinin ticareti tüm dünya üzerinde kuvvetli olduğu için aslında az çok herkes bir risk altında. Lakin bunu şu dönemde ilave alışverişlerle arttırmanın lüzumu olmadığı görüşündeyim. Ne kadar az ilişkili olmak o kadar riski azaltmak gibi geliyor bana

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Bu konunun ciddiyeti günden güne büyüyor. Henüz tam olarak bir çözüm bulunmuş değil. Birçok ülke Çin'e uçak seferlerini durdurmuş durumda. Bakalım sonu nereye varacak.

@Anonim Git gide büyüyor Türkiyede ciddi önemler almaya başladı. Bence daha büyük boyutta bir salgın bu ne kadar küçümsenirse tehlikesi de bir o kadar artıyor fikrimce.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Çalıştığım şirkette yapılan bilgilendirmedir. Bu konu ile ilgili kısım ise şöyle: ...virüsün bulaş olan bölgeden gelen numuneler, malzemeler, kargolar… ile bulaşma ihtimalinin mümkün olmadığı Pasteur Enstitüsü tarafından da açıklanmış durumda.

Soru: Corona Virüs (2019-nCoV), neden bu kadar tehlikeli?

Cevap:
Daha önce saptanan Corona Virüs çeşitlerinden farklı bir tür olduğu ve insanda ilk defa görüldüğü düşünülmektedir. Tehlikeli olarak tanımlanması, seyrin tam olarak bilinmemesinden kaynaklıdır. WHO; ilerleme hızının SARS salgınında %11 ve MERS-CoV’da %35-50 arasında iken şuan için eldeki veriler ile 2019-nCoV virüsünün yayılım hızı hakkında yorum yapılamamaktadır. İlk izlenimlerde asemptomatik vakaların da olması nedeniyle hafif seyirli olabileceği düşünülmekle birlikte izlenmeye devam edilmesi gerekmektedir.

Soru: Nasıl bulaşır?

Cevap:
Hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanlar düşünülmekle birlikte, insandan insana ve sağlık merkezlerinde bulaş bildirilmiştir. Şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla (öksürük, hapşırık… gibi salgıların diğer kişinin mukozasına teması ile, en sık hali enfekte olan ellerin göz, ağız ve burun ile teması sonrasıdır) olduğu bildirilmiştir. Ortalama inkübasyon süresi ile ilgili sınırlı bilgi mevcuttur, MERS-CoV ve SARS-CoV epidemiyoloji bilgisine göre 14 güne kadar inkübasyon süresi (kuluçka dönemi-sessiz dönem) olabileceği düşünülmektedir. Eldeki verilere göre ağır seyreden olguların oranının ve öldürücülük hızının çok yüksek olmadığı şeklinde bir izlenim elde edilmiştir. Ancak, bu durum ilerleyen dönemde virüsün genetik yapısında ortaya çıkabilecek değişikliklere bağlı olarak farklılaşabilir. Şu an için bulaştırıcılık süresi, inkübasyon süresi ve virüsün dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.

Soru: Bulaşmaması için nasıl bir önlem almalıyız?

Cevap:
El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.

Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi gerekir.

Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.

Soru: İlacı, tedavisi, aşısı var mı?

Cevap:
Corona Virüse özel bir aşı ve ilaç henüz yok. Ama en önemli karşı koyma mekanizması kendi vücut direncimiz. Bu nedenle vücut direnci düşük olan (yaşlı, kronik hastalığı olan veya çok gençler) kişilerde ilerleyici seyir gösterebiliyor. Vücut direnci yüksek olan kişilerde “basit soğuk algınlığı” gibi bulgularla geçiriliyor. Yani virüs her karşılaşan kişi için bir ilerleyici hastalık için kesin etken değil, risk faktörüdür.

Soru: Malzeme ile taşınıyor mu?

Cevap:
Virüsün yaşayabilmesi için canlı bir ortama ihtiyacı var. Çünkü bu bir RNA virüsü. Bulaş olan bir kişi tarafından hazırlanmış bir malzeme, açık hava ile temas ettiğinde virüs bir-kaç saat içinde canlılığını yitiriyor. Yani virüsün bulaş olan bölgeden gelen numuneler, malzemeler, kargolar… ile bulaşma ihtimalinin mümkün olmadığı Pasteur Enstitüsü tarafından da açıklanmış durumdadır.

Soru: Türkiye’de var mı?

Cevap:
Şu an itibarı ile Halk Sağlığı Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Şüpheli olarak takip edilen vaka sonuçlarında Corona Virüs olarak bir tespit bulunmamaktadır.

Soru: DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Acil durum ilan etti? Bu ne demek?

Cevap:
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilanı, hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin hastalığın yayılmasını engellemek için çabalarını artırmaları anlamında DSÖ'ye bazı yetkiler veriyor. Öncelikle dünyaya salgının ciddi bir acil durum olduğu mesajı verilmiş oluyor. Acil durum ilanı ülkeleri salgınla mücadele konusunda iş birliği yapmaya ve kaynakları ortak kullanmaya, ayrıca salgının yayıldığı ülkelerin vatandaşlarını sağlık ve hijyen tavsiyelerine uymaya teşvik ediyor. DSÖ acil durum ilan ettiğinde, bazı şehirler ve bölgeler için seyahat uyarısı yapabiliyor. DSÖ'nün ayrıca ülkelerin kamu sağlığı önlemlerini denetleme yetkisi de bulunuyor.

Şu anda DSÖ bir seyahat uyarısı yapmamış, ticari ilişkilerin devam edebileceğini belirtmiştir.

Çin'de üretilen karbon-elit seviye, super hafif ve ayro kadrolarin ülkeden cikmasina izin verilmiyormus arkadaslar. Sebebi ayro kadrolarin hafif yuvarlacik ve girintili bölgelerinin virusu daha fazla depolayabilmesiymis. Ama alemyum kadrolarda sorun yokmus.Birde ust seviye vites setlerinde disliler arasi mesafe kucuk oldugundan virusler daha fazla yerleşme egilimi gösteriyormus. Yine ayni denyo arastirmaci torney setlerin gayet guvenli oldugunu beyan etmis. Cunku dişliler arasi genis oldugundan ruzgarla akip gidiyormuslar

Son düzenleme:
Çin, Türkiye'den 200 milyon maske talep etmiş. Neye istinaden bilmiyorum ama sanıyorum sağlıklı olması açısından böyle bir talepleri olabilir. Ayrıca, yaşanan gelişmelere karşın Çin'in Ankara Büyükelçiliği basın dairesi başkanı Xie Xinxing, Türk tarafı insani bir tavır takındı şeklinde açıklama yapmış. Wuhan belediye başkanı da "Virüsü kontrol altına almak, önüne geçmek hala zor ve karmaşık. Hala yüz maskesi gibi tıbbi malzeme eksiğiyle karşı karşıyayız" demiş.

ve sam amca;) ticaret savaşlarını başka bir boyuta taşır nokta.

@halil halil in tablosu çok ilgimi çekti ve araştırdım ve son bilgileri tabloya girdim

dd183665022860a849d1e7d61bffb26f.png

Sayıyı aldığım kaynak: (link)
Bu kaynağa göre Australia, Cambodia, Canada, Finland, France, Germany, India, Italy, Japan, Malaysia, Nepal, the Philippines, Russia, Singapore, South Korea, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, the United Arab Emirates, the UK, the US, and Vietnam. ülkelerinde virüse rastlanmış

Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız diye düşünüyorum o_O

• Beğen
Tepkiler: halil halil
Çin'den bir gemi plastik getirdik.Bizim mağazaya da 3 kamyon laylon indirdik.Elcazımla taşıdım,raflara dizdim.Hâlâ daha sağlıklıyım.
Ne yalan söyleyeyim melamin tepsilerden değil de saklama kaplarından korkmadım değil.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Atasoy
@hamlet2006 Rabbim korusun gardaşım yinede dikkati elden bırakma , rızkın için çalışıyorsun , eldiven ,maske kullan ve iş bitince de ellerini sabunlamayı unutma , tedbir senden takdir Allahtan :harika:

Çin, Türkiye'den 200 milyon maske talep etmiş. Neye istinaden bilmiyorum ama sanıyorum sağlıklı olması açısından böyle bir talepleri olabilir. Ayrıca, yaşanan gelişmelere karşın Çin'in Ankara Büyükelçiliği basın dairesi başkanı Xie Xinxing, Türk tarafı insani bir tavır takındı şeklinde açıklama yapmış. Wuhan belediye başkanı da "Virüsü kontrol altına almak, önüne geçmek hala zor ve karmaşık. Hala yüz maskesi gibi tıbbi malzeme eksiğiyle karşı karşıyayız" demiş.
Hocam maske yetiştiremiyorlar o yüzden. Maske kalmamış halkın kullanacağı. Edit: Yazmışsınız zaten son kısmına, görmemiştim orayı :D

Arkadaşlar virüs cansız ortamlarda yaşayamıyor şuan ancak evrim geçirebilir ve cansız ortamlarda da varlığını sürdürebilirse o zaman sıkıntıya girersiniz. Merak edenler varsa bu ölümcül hastalıkları şuraya bir video bırakayım izlesin. Cengiz Han,Moğollar ve Kara vebayı anlatıyor, bunların bağlantısını vs.

Çin'den bir gemi plastik getirdik.Bizim mağazaya da 3 kamyon laylon indirdik.Elcazımla taşıdım,raflara dizdim.Hâlâ daha sağlıklıyım.
Ne yalan söyleyeyim melamin tepsilerden değil de saklama kaplarından korkmadım değil.

lokma-1.jpg
Bayılırım......😁😁😂😂😆😄🤣

Şaka bir yana taşıyıcı canlı olmadan nasıl gelecek? Zannetmiyorum ki henüz o kadarı evrimleşmiş yada evrimlestirilmis olsun. Yine de tedbir iyidir.

Geri