Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

@hamlet2006 İşleri tam gaz devam etmesine rağmen sırf birkaç ay eleman maaşından kar etmek için İŞKUR'un kısa çalışma ödeneğine başvuran bir patron gördü bu gözler bu hafta.

Neymiş? Devletin verdiği bir destekmiş. Herkes yararlanıyorsa onun da hakkıymış.

Bunu ne kapitalizm ne sosyalizm açıklar. Allah ıslah etsin bunları.

aynı durum bende de var bu zor zamanda patron bize destek olacağınam biz ona destek oluyoruz...yazık çok yazık Allah görüyor ama yukarıda

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve CNC
Scudo
İstifa kabul edilmemiştir. Sezon sonuna kadar teknik direktörümüz görevinin başındadır....

Sokağa çıkma yasağı geliyor. Bunu vatandaşa duyurmadan önce sokaklara polis ve bekcileri yay. Kimseyi sokaktan dışarı adım attırmasın. Gençler birbiriyle kavga ediyor. Hani nerede ileri görüşlülük . Olasılık ihtimali. Bizim halkımız iyidir, hoştur demekle olmuyor. Her an her ihtimali görecek ve uygun kararı verebilecek keskin zekalı tek kişiye hasret kaldık.

Muktedirlerin yönetememe krizi gün yüzüne çıkmış . Sistemi eleştiremeyenler için luppo alanları eleştirmek daha kolay .

Kim, neyi yönetemiyor? Konuyu siyasi boyuta taşıyacak söylemlerden kaçınalım lütfen. Zira ilk alacağınız cevap, Avrupa briliği üyesi ülkeler birbirinin maskelerini çalarken, biz bedava dağıtıyoruz olacaktır. Bazı ülkeler vatandaşından maskeyi siz takmayın, hastanemize getirin ihtiyacımız var diyor, bizim devletimiz kapıya kadar ücretsiz maske, kolonya ve cumhurbaşkanı imzalı bir belge gönderiyor. Bazı ülkelerde tedavi günlüğü 500 € iken, bizde ücretsiz..

Sırf ülkede vaka sayısı artmasın diye sokağa çıkma yasağı ilan edip, millet markete koşunca siz ne yapıyorsunuz biz burada kendimizi parçalıyoruz ama hiç takmıyorsunuz mesajı vermek için istifa eden bir lider.

Çok rica ediyorum, konuyu siyasi boyuta taşımayın. Sağlık çerçevesinde kalsın.

İnternet ortamıdır, herkes özgürce bilgi paylaşımı yapabilir. Ama sakın göz ardı etmeyin; İlla ki sizinle aynı fikirde olanlar çıkacaktır. Fakat şunu da bilin ki, illa ki sizin görüşünüze karşıt fikirde olanlar da çıkacaktır. Ve bu iki fikir ayrılığına düşen hiç birimiz geri kalan bunca insanı kışkırtacak söylemlerde bulunmamalıyız.

Aslında güzel bir yazı oldu, bunu forumun kapısının üstüne asmak lazım. Girişte herkes okusun

Kim, neyi yönetemiyor? Konuyu siyasi boyuta taşıyacak söylemlerden kaçınalım lütfen. Zira ilk alacağınız cevap, Avrupa briliği üyesi ülkeler birbirinin maskelerini çalarken, biz bedava dağıtıyoruz olacaktır. Bazı ülkeler vatandaşından maskeyi siz takmayın, hastanemize getirin ihtiyacımız var diyor, bizim devletimiz kapıya kadar ücretsiz maske, kolonya ve cumhurbaşkanı imzalı bir belge gönderiyor. Bazı ülkelerde tedavi günlüğü 500 € iken, bizde ücretsiz..

Sırf ülkede vaka sayısı artmasın diye sokağa çıkma yasağı ilan edip, millet markete koşunca siz ne yapıyorsunuz biz burada kendimizi parçalıyoruz ama hiç takmıyorsunuz mesajı vermek için istifa eden bir lider.

İnternet ortamıdır, herkes özgürce bilgi paylaşımı yapabilir. Ama sakın göz ardı etmeyin; İlla ki sizinle aynı fikirde olanlar çıkacaktır. Fakat şunu da bilin ki, illa ki sizin görüşünüze karşıt fikirde olanlar da çıkacaktır. Ve bu iki fikir ayrılığına düşen hiç birimiz geri kalan bunca insanı kışkırtacak söylemlerde bulunmamalıyız.

Aslında güzel bir yazı oldu, bunu forumun kapısının üstüne asmak lazım. Girişte herkes okusun

Okuyunca yazmadan duramadım, nasıl siz rahatsız olduğunuz mevzuyu ifade etmeyi tercih etmişsiniz, ben de öyle yapacağım.

Virüs tedbirlerini alan kurum hangisidir? Doğal olarak herkesin hayatını etkileyen bu tedbirlerin sonucu öngörmek zorunda olan/olmayan kurumlar hangisidir? Ve bilahare bu sonuçların sorumluluk babında üstlenmek zorunda olan kurum hangisidir? Bunun neresi siyasi? ''Yol şuradan değil de buradan geçsin'' gibi ufak kararlar değil bunlar.

Ve bakanın kendisi sorumlulukla beraber, hakaretleri dahil kabul ettiğini söylüyor: (link) Bakanın kendisi bu açıklamayı yapmışken, pardon, insanın hayatını bu kadar etkileyen kararın/kararların sorumluluğunu konuşmaya gelince niçin siyasi oluyor?

Sizin yazdığınız yazıyı 'okuyanın' ilk vereceği cevap: Bu forumda sağlık personelleri var, onlara ilk haftalarda maskelere ulaşıp ulaşamadıklarını sorabilirsiniz, hastanelerde ne tür sıkıntılar yaşadıklarını da hakeza.

sağlık bakanı 10 nisan'da bilim kuruluyla yaptığı toplantı sonrası “Sokağa çıkma kararının şu anda gündemde olmadığını, gerektiğinde her türlü önlemin alınabileceğini” açıkladı. Ancak bu açıklamadan bir saat sonra içişleri bakanlığı 30 büyükşehir ve zonguldak ilinin de içinde olduğu 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti.
bu iki açıklamadan ben yönetememe krizi olduğunu anlıyorum .

Üzgünüm ama konu tamamen politiktir. İktidarın yaptığı her şey süreci doğrudan etkilemiş sonuçları olumsuz olmuştur. Liglerin geç ertelenmesinden, Umrecilerin gönderilmesi ve geç karantinaya alınmasına, camilerin geç kapatılmasına kadar... hepsi politik ve hatalı kararlardır. Devlet hazinesi tam takır kuru bakır olması sebebi ile sokağa çıkma yasağı ilan edilememiştir. Bu da politik bir durumdur. Hükumetin hatalı ekonomi politikaları sonucudur.

Ben ve eşim çalışıyoruz. Bugün eşim işe gitti yarın ben ofise gideceğim. Sağ olsun başvurmamıza rağmen devletimiz bize 2 tane maske göndermiş değil henüz! Ha ama lafa geldi mi "CHP karne ile ekmek dağıtıyordu!" Maalesef karneyle 2 maske alamadık daha...

Sağlık hizmetinin ücretsiz olduğunu söylüyorsunuz. Çok güzel sadece SGK'nız ile şu sıra bir hastahaneye gittiniz mi? Neden insanlar "özel hastanelerde para istiyorlar" diye isyan ediyor zannediyorsunuz. Özel hastahaneler gittikleri için. Neden gidiyorlar?! Siz taşıyıcı olup olmadığınızı tespit edecek şekilde test yaptırabildiniz mi? Mesela Güney Kore sokakta yapıyor bu testleri. Avrupa öyleyse Kore'de böyle!

Anlayacağınız hepsi politiktir. Hepsi hatalıdır. Girişe yazı asılması gerekiyorsa tek yazılacak "Hükumetin yaptığı her şey hatalıdır!" yazmaktır. Şimdi çıkıp balkondan alkışlayabilirsiniz ama lütfen bizlere ne söyleyip, yazacağımızı söylemeyin. Beğenmiyorsanız okumayın, engelleyin...

Düzenleme: Maskelerimizi İBB ve şirketlerimiz vasıtası ile tedarik ediyoruz. İhtiyaç olması durumunda satın alıyoruz.

Son düzenleme:

İnsan hayret ediyor cidden.

Vatandaşın sağlığını ilgilendiren bir karar alınmış, hata yapılmış ve bir çok insanının sırf bu yanlış karar nedeniyle enfekte olacağı bilim kurulu dahil bilirkişilerin ortak fikri olmuştur(İstifa etmiş numarası yapan şahış dahi hatasını kabul etmiştir). Buna sebep olan şahış istifa ediyor numarası yapmıştır. Ve tüm bunlar tamamen politik olmakla beraber konuyu siyasi boyuta taşımayalım demek..

Ücretsiz maske kolonya hikayesini konuşmaya gerek yok zaten. Geçen hafta parayla maskeye ulaşabiliyorduk en azından şimdi o da yok. Kapıya gelirse ki sanmam o zaman da yazarım tekrar.

Birbirlerinin maskelerini çalıyor dediğiniz avrupa birliği üyesi ülkeler vatandaşına hibeler, maaşlar, şirketlere destekler verirken(mesela hollanda) bize verilen iban.
Herşey bir yana ülke nasıl yönetilmez konulu oyun ısrarla oynanırken tamamen siyasi bir konuyu sağlık çerçevesinde tutalım demekte..

İnsan cidden hayret ediyor.

And the Oscar goes to......

İnce görmüşsün, tebrikler :) Bunun bir tiyatro olduğunu daha istifa haberini okur okumaz anlamıştım keşke gelip buraya da yazsaymışım, biraz sözüm dinlenirdi belki. Bu zamanda malum şahıstan izin almadan kuş uçmuyorken, koskoca bakanın "ben gidiyorum ya" demesi elbette beklenemez.

Yalnız luppocu amcayla ilgili söylediklerimi eleştirmişsin. Ben bu forumda daha yeniyim. Fazla paylaşımım olmadı. Hatta bi ara herkes alınganlık yapınca bi ara verdim, sonra karantina vs. sıkılınca geri geldim. O yüzden beni çözdüğünü tanıdığını söylemek için biraz erken bence dostum. Nasip olursa ileriki dönemde dediğim her şeyin her zaman arkasında olduğumu, "değişmediğimi" göreceksin diye umuyorum. Kal sağlıcakla.

Ek olarak: (link)

Eğer coronavirüs böyle bir kadın olsaydı, Türkiye vaka sayısında dünya birincisi olurdu. O kapıyı açmayacak adam ben tanımıyorum :komik:

Son düzenleme:
Coronadan geçtik Vaka-i luppoya. Gündem değiştiriliyor, görmek lazım olanları, komplo teorilerinden arındırılmış şekilde. Şuan öngörülen ölümleri merak ediyorum, ülkeler genel olarak "şu kadar ölüm olmasını öngörüyoruz" diyorlar, bizde öyle bir açıklamaya rastlamadım. Ölümlerimiz ekstrem sayılara ulaşmamış durumda, bir tek bu sevindirici dursa da ilerleyen günlerde neler olacak bilmiyoruz.

Bu arada Vaka-i lupponun fıkralaştırılmış halini şuraya küçük resim olarak bırakayım. İsteyen olursa tıklayarak büyütüp okuyabilir.

223177 dosyayı görüntüle

POLİTİK değilmi! :acpsnr: arkadaş yazmıyım yazmıyım diyorum ama dayanamıyorum,yahu bunun neresi politik değil? yapılan her hareket politika üzerine,yani oy uğruna! ülke iyi yönetilmiyor aksini idda eden ya maddi çıkarı için yada kör cahil olduğu için bunu söyler,kasada para yok diye ohal ilan edemeyip abuk subuk damdan düşer gibi kararlar alırsan böyle affallarsın işte.her kriz anında bocalıyor acemilik yapıyorlar,son sokağa çıkma yasağı ilanında milletin marketlere fırınlara yığılmasını eleştireceklerine adam gibi önlem alsaydılar.soylu terörle mücadelede başarılı bir yol izlemiş olabilir ama maalesef hükümetin bir adamı olarak onunda yaptığı acayip hatalar var.son vakada hatasını bariz şekilde kabul edip (sözde) istifa ile tepedekileri yani bu kararı asıl alanları aklamıştır.bunu söylemek istemezdim ama saray tiyatrosu devreye girmiş ve milletin gazı alınarak amaca ulaşılmıştır.hele birde istifa etti diye intihara kalkan aptal ile,tükürdüğünü yalayıp istifadan dönünce sokağa çıkıp kutlayanları görünce aziz nesine hak vermemek mümkün değildir.hoş istifa ettirende istifayı reddende aynı zat olunca pek farketmiyor aslında. maskelermi? valla maske felan yok ortada,satılmasınıda yasaklayan zihniyet sözde bedava verecekti maskeleri ne zaman? pandemi bitincemi! paramızla alıyorduk oda yok! ama dur şimdi şov yapmadan olmaz italyaya ispanyaya gönderecez büyük ülke rolünüde kaptıkmıydı evelallah! hemde üzerinde şahsımın amblemi olacak yok öyle tc amblemi felanda olmaz! çok doluyum çok burada heralde sabaha kadar yazsam rahatlayamam!

Ölümlerimiz ekstrem sayılara ulaşmamış durumda, bir tek bu sevindirici dursa da ilerleyen günlerde neler olacak bilmiyoruz.
İstanbul tabipler odasının açıklaması vardı. Sadece PCR testi ile kesin tanı konulmuş kişiler resmi sayılarda gösteriliyor. Bununla birlikle PCR testi ile kesinleşmeden covid19 tedavisi olan birçok hastanın olduğunu açıkladılar.
PCR testi ile kesin tanı konulmadan ölenleri de şüpheli bile olsa test etmeden gömdükleri için resmi sayılara eklenmiyor.

Bir başka garabet daha:
(link)
"İlk aşamada her kişi 5 adet maske alabilecek. Uygulamaya 10 Nisan'da Ankara ve İstanbul'da başlandı. Vatandaşlarımıza SMS kodları gelmeye başladı. Çok hızlı bir şekilde diğer illerde de uygulama yaygınlaştırılacak. Eczanelere maskeler, depolar ve ecza kooperatifleri aracılığıyla günde 10 kutu, yani 500 adet olarak ulaştırılacak. Eczanelere verilecek maske sayısı, üretim adedine göre Sağlık Bakanlığınca belirlenecek ve vatandaşa atılacak SMS ile eczanelere gönderilen maske sayısı orantılı olacak. "
Yahu bir eczanede bir günde sadece 500 maske olması ne demek. Birçok kişiye sıra gelmeyecek demek ki halen günlerdir sms kodunun gelmesini bekliyoruz.

Ömürleri boyunca ciddi boyutta savaş, kıtlık , salgın hastalık görmemiş boomer, X , Y ve Z kuşaklarının ne kadar korkuyla hükmedilebileceğini ve yönlendirilebileceğini bize gösteren bir salgın oldu.
Mesela Almanya'da virologların tüm ev nüfusunun Covid-19 pozitif olduğu evin her köşesinden örnekler topladığı (kapı kolları, klozet kapakları vs.) ve hiçbir seferinde işler ve bulaşır durumda virüs bulamadıklarını (ölü yani) ancak virüslere ait RNA kalıntıları bulduklarını biliyor muydunuz ama anneme kalsa ıssız ormanda bisiklete bindikten sonra "oğlum bisikletin tekerini eve girince çamaşır suyuyla sil" diye tembihte bulunuyor. İnsanlar marketten aldığı damacana suyla duşa girip yıkanıyor falan.

Atalarımızın canları pahasına savunduğu temel hak ve özgürlüklerden bir çırpıda vazgeçmeye herkes nasıl da hazır. Bu virüs ve etkileri hakkında çok az bilgiye sahip olunduğu için insanlar korkuyor ve panikle hareket ediyor. Bu virüs artık izolasyonla karantinayla yayılması engellenip yok edilemez. Ya tedavisi çıkar ya da grip ve diğer hastalıklar gibi birlikte yaşamaya alışırız.

Öncelikle insanların artık ağğbiii herkes 2 hafta evde dursa bu hastalık biter masalını unutması gerekiyor. Birincisi herkes 2 hafta boyunca evde duramayacak. Bunun doktoru var, asayişi var, gıda enerji iletişim ve lojistik sektörü var ve bu azınlık kitle dahi bu hastalığı sağa sola taşımaya yaymaya devam edecekler.
İkincisi hadi diyelim işe yaradı vaka sayısı 100e indi bu yüz kişi arasında test yapılmamış ve belirtileri gizli olup tekrardan hastalığı yayıp kontrolden çıkmasına sebep olacak durumlar olacak. Sürekli hoop hadi herkes evine diye bir ömür geçmez.

İkincisi vaka sayısı ve ölüm oranı hakkındaki gerçeği hiçbirimiz bilmiyoruz. Testler ve veriler ancak virüsü almış, kuluçka süresini tamamlamış ve bağışıklık sistemini yenerek hastalık belirtileri göstermiş bünyeler üzerinden geliyor. Şu anda 60bin vaka varsa. Tespit edilememiş bir 60bin daha vaka olması muhtemel ve bunların üzerine 1-2 milyon da virüsle temasta bulunmuş ama asemptomatik şekilde atlatan insan olması da çok olası (linkteki makaledeki matematiksel modellemeye göre daha 28 Mart tarihinde 500bin vaka olması gerekiyordu (link) )

Virüsün öldürücülüğünün genelde zayıf bünyeleri (yaşlılık, KOAH, tansiyon, şeker vs.) hedef aldığı düşünülürse ortaya şöyle bir tablo çıkıyor.
60bin vakada 1000 ölüm ile 1milyon vakada 1000 ölüm dendiğinde işin rengi çok değişiyor. Üzerine bu hastalığın Türkiye'deki veya Dünya'daki ortalama insan ömrünü ne kadar kısalttığını da hesaba katmak gerekir. Mesela şimdi Türkiye'de ortalama insan ömrü 78 yıl. Hastalığın kitle bağışıklığı yapacak düzeyde yayıldığı vakit bu ne kadar azalacak? Bu veri önemli. 30 yaşında birinin ölmesi ile 85 yaşında birinin ölmesi farklı algılanması gereken durumlar. Evet hastalık nedeniyle genç yaşta ölen insanlar da oldu ama genç yaşta diğer sebeplerle ölümler de gerçekleşiyor.

Flatten the curve dedikleri şey de tam olarak ne nasıl işler onu da hesaba katmak lazım. Şimdi 60bin vaka -> 80 milyon dersek o iş yaş yıllarca kimse bu şekilde yaşayamaz. 2milyon -> 80 milyon bile zaman alan bir süreç. Bu süre zarfında insanları işinden aşından özgürlüğünden ederek aslında ömründen çalıyorlar.
Bu durumda kontrollü bir yayılmadan söz etmek gerekiyor. Peki nasıl oluyor kontrollü yayılma?

Şimdi trafik kazalarından dolayı insanlar ölüyor biz bunu azaltacağız diye arabaları nasıl yasaklamıyorsak onun yerine trafik kuralları, daha güvenli otomobiller, yol altyapıları kurduysak önlemler de buna benzer olmalı.
Metrobüse aynı anda 300 kişi binmesinin riski ile ormanda tek başına yürüyüş yapmanın riski aynı değil. Ofisin yarısının home office olduğu ve kalanların maske taktığı çalışma ortamıyla havalandırması olmayan toplantı odasında 8 saat 10 kişinin toplantı yapması aynı risk değil.
Ya da açık havada hava yoluyla bu virüsün bulaşması ya da marketten aldığın damacanayı duşta yıkamadığın için bu virüsün bulaşma ihtimali çok çok düşük şeyler.
Virüs Bayburt'un köyüne kadar yayıldıysa şehirlerarası seyahatleri vs. yasaklamak da çözüm değil. Artık hastaları tek tek tespit edip karantinaya alma sınırını çoktan aşmış geçmiş bu olay. Kaldı ki bu flatten the curve yaklaşımı için de bu virüsün belli bir ölçüde bulaşmaya devam etmesi de gerekiyor. O zaman bu düşük riskli aktiviteleri serbest kılmak gerekiyor.

Şu anda açıkçası bir kesim sırf hükümeti eleştirmek için fırsat kollayıp felaket tellalığı yaparken hükümet de bak ben de önlem aldım diyebilmek için gerekli (maske dağıtımı vs.) gereksiz (cuma günkü yaşananlar) önlem alıyor.
Ben birkaç hafta içerisinde maske vs. dahil önlemlerin işe yarayıp iyileşen hasta sayısının artışa geçmesi ile aktif vaka sayısının dengeleneceğini ve kademeli olarak serbestleşmelerin başlayacağını düşünüyorum.

Son düzenleme:
(link)

Acaba bir nevi geçen haftasonu yaşanan olaylara dair itiraf olarak kabul edebilir miyiz? Önümüzdeki haftasonu da yasak uygulanacağı belirtilmiş. Israr etmemek, tecrübelerden ders almak iyidir. Her ne kadar deneme-yanılma yöntemiyle hareket edilse de, bir önceki yasağın duyurma biçiminde ısrar etmemek, evet, iyidir.

Benim teorim ise şöyle;
Coronalar genellikle belli bir tür hayvan orjinli olduklarından insanlara bulaşması ancak laboratuvar koşullarında tekrarlama çalışmalarıyla insanlara alıştırılması şeklinde olur,biyolojik savaş silahlarıda böyle yapılır.

Doğal şartlarda ise çok çok istisnai durumlarda gerçekleşebilmesi olasılığı teorik olarak vardır.Nasıl mı,Eğer siz o virüsle enfekte hayvanla sürekli sürekli beslenirseniz yada sürekli sürekli içli dışlı yaşarsanız insanda yaşamayan virüs sizde yaşamaya başlayabilir.

İnsanda yaşamayı başarabilmiş bu virüste insandan insana geçmeyi başarabilirse ki çoğu zaman başaramazlar.

Eğer doğru insanlar denk gelirse (yani zayıf bünyeliler) virüs insandan insana geçmeyi becerebilirse her yeni insana bulaşmasında dahada güçlenerek daha kolay bulaşabilen bir hale gelecektir.

Sorunda işte burada başlıyor.Yani bulaşıcılığı azalacağına artacaktır.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Geri