Scudo Sports

Canyon vergi iadesi

Bende internetden bir ürün aldım ( xbox one ) almanyadaki arkadaşımın adını adresini verdim benim adım hiç geçmedi. taxfree belgesi istedim çat pat. adamlar kargoyla beraber gönderdiler. gümrükde arkadaş onaylattı. Türkiye ye gelince belgeyi adamlara postaladık iban numarasına parayı geçtiler. ( Bu arada benm arkadaş 2 aylık bir süre için oradaydı )

sizin hatanız yahut yanlış yönlendirilme diyelim bisikleti taşıyan ile faturadaki isim farklı. Allah dan bisiklete çalıntı muamelesi yapmamışlar. Almanlardan herşey beklenir :D

bu arada tax freenin anlamını bilmeyenlere söyleyeyim.
Almanya için mesela.
Almanya da yaşamıyorsam neden Almanya hükümetine vergi ödeyeyim.

Ama başkonsoloslugun yaklaşımını takdir ettim... bizi ilgilendirmez diyebilirlerdi.

Scudo
@mehmetsarı Mehmet bey Murat beyin bu konuda neden bu şekilde davrandığını bende anlayamadım zira kendisi başka mesajlarında defalarca vergi iadesi aldığından bahsetmiş. Neyse bende vergi iadesini almaktan vazgeçmiş değilim Ankara daki Almanya Büyükelçiliğiyle görüştüm bisikletimle birlikte adıma düzenlenen faturayı ve Türkiye de ikamet ettiğimi gösteren belgeyi götürdüğüm takdirde belgelerimi onaylayarak bisikletin Türkiye de kullanıldığını kanıtlayabileceğimi ve vergi iadesini alabileceğimi söylediler. Murat bey de bir forumdaşının Almanlara vegi iadesini kaptırmadığını görünce umarım memnun olur.

@Alpaslan.Savacı

Evet benim durumum da aynen böyle ama tek farkı benim ihracat listesini Alman gümrüğündeki görevli ONAYLAMAMIŞ.

@mehmetsarı insanlara yanlış bilgiler verip yanlış yönlendiriyorsunuz. Hayatımda defalarca vergi iadesi almış biri olarak yöntemleri çok iyi biliyorum. Prosedür Türkiye'de oturarak vergi iadesi almak kesinlikle değil. Hala anlamamışsınız ve anladığınızı sanıyorsunuz. Kulaktan dolma bilgilerle yazmayın. Zaten gümrük memuru da kaşelememiş.

Evet ben Turkiye de oturuyorum ve hiç yurtdışına çıkmadim ama sizin anlamadiginiz şey şu bu bisiklet Almanya dışına çıktı ve Türkiye de kullanılacak ve bu vergi iadesi için yeterli.

@İlker Karakuş fatura ali nin üzerine ve veli, ben de zaten aliye götürüyorum bisikleti diyerek havaalanına geliyor. nasıl ispatlayacak ali' ye götürdüğünü? buradaki sıkıntıyı anlamak için daha önce 50 kere yapmış olmaya gerek yok ki!

@İlker Karakuş

Değil. Zaten o yüzden gümrük memuru kaşelemedi.

Peki şimdi ben Almanya Buyukelciliginden faturayı veya ihracat belgelerini onaylattigim zaman vergi iadesi yapılacak mi sizce?

@İlker Karakuş

yapabilirseniz bence olur. büyükelçilik onayından daha geçerli birşey olamaz canyon için. hatta bahsettiğiniz canyon çalışanından da durumu anlatır bir mail atmalarını rica ederek belki elinizi biraz daha kuvvetlendirebilirsiniz..

neticede bisiklet tr ye gelmiş yani ab dışına çıkmış. dolayısıyla avrupa vergisinin iade edilmesi gerekir. tabii faturada ''vergiyi de'' ödediğinizi gösterebiliyor olmanız gerekir ki, rahatlıkla belirgin ve net şekilde görülüyordur muhtemelen..

Evet faturada % 19 luk vergi ayrı bir şekilde belirtilmiş durumda. Ve fatura benim adima görüştüğümüz elçilik yetkilisi bisikletle birlikte adıma düzenlenmiş faturayı ikamet belgesini ve kimligimi getirmem gerektiğini söyledi

@İlker Karakuş

o halde canyon yetkililerine şu kanaldan gidin bence ''bu bisiklet ab dışına çıktı ve ben bunu size alman büyükelçiliğince ispatlıyorum'' yani onlar da kalkıp, yok illaa ki onay havaalanındaki gümrük memurundan olması gerekir demezler sanırım.

Zaten ben belgelerin onaylanamadigini canyon a anlatinca beni buyukelcilige yönlendiren onlar oldu.

Murat Bey bu durumda vergi iadesi yapılır mı? Sizin fikrinizi merak ediyorum.

@İlker Karakuş

Çok şüpheli. Alman maliyesi kabul eder mi etmez mi bilmem. Deneyin kaybedecek nasılsa bir şeyiniz yok. Gümrük memurunun kabul etmediği bir şeyi büyükelçilik nasıl yapacak merak ediyorum.

@İlker Karakuş İlker bey artık gidin şu büyükelçiliğe de vergi iadesi alınıyor mu alınmıyor mu herkes öğrensin de birbirine laf atmasın. Kim daha iyi biliyor konuyu forum öğrensin lütfen.

@muratcolakoglu

Alman maliyesiyle ne ilgisi var Allah aşkına. Tax free formu imzalatıldıktan, kaşelendikten sonra ve Canyon bunu kabul ederim dediyse olay bitmiştir. Bunu Alman maliyesi kabul eder veya etmez o @İlker Karakuş Bey'i bağlamaz. Firma ile maliyeciler arasındaki bir durumdur. Örneğin benim alışverişimde ekstradan şöyle bir durum olmuştu. Bisiklet Almanya'da arkadaşımın oteline geldiğinde, özellikle belirtmiş olmama rağmen kutunun içinden bu tax free formu çıkmadı. Arkadaşım 2 günlüğüne oradaydı ve orjinal dosyayı yetiştirmemiz mümkün değil ama maille tarayıp gönderiyoruz hemen dediler. Gümrük memuru bunun ıslak imzalı olup olmadığına bakmaz onaylar bizim için de sorun olmaz bizim hatamız yüzünden orjinalini gönderememiş oluyorsunuz dediler. Bu şekilde ben vergi iademi aldım.

Bu arada ben iki şeye dayanarak bildiklerimi aktarıyorum:
1: Yakın zamanda konu başlığındaki firma ile yaptığım alışveriş ve vergi iadesi deneyimlerim. Ayrıca yurt dışından başka malzemeler (kite surf, gopro, fotoğraf makinası vs.) alan mesai arkadaşlarımın deneyimleri.
2: Kuzenim bir firmada ihracat ve lojistik konusunda çalışıyor ve mevzuata oldukça hakim. Bazı konularda da kendisine danışmıştım alışveriş esnasında.

Şimdi @muratcolakoglu bey'e sormak istediğim sürekli anlamıyorsun anlamıyorsun diyor bana ama ben sizin yazdıklarınızı gayet iyi anlıyorum. Siz defalarca şunu diyorsunuz: "Alış verişi arkadaşın kendi kartından ödeyerek yapsaydı o vergi iadesini alacaktı. Türk usulü uyanıklık nereye kadar?"
"Kendi kredi kartı ile ödeyerek satın alsa tax free yapardı. Bu detayı atlamayalım. Zaten ilk mesajımda bunu yazdım. Yazdığımı anlayarak bana cevap yazarsan gereksiz tartışma olmaz."
"Sen benim yazdığımı anladın mı? Türkiyede oturarak tax free alamazsın. Tax free alma şartlarını yazdım. Onlar da Türk kurnazlığını anlamamışlar. Karşındakilere olması imkansız bir taleple gitmişsin."

İşte tam da bu noktada yanlış yönlendiriyorsunuz insanları @muratcolakoglu . Ben deneyimlerimi yazdım. Ödemeyi ben Türkiye'den A. isimli arkadaşımın kredi kartı ile yaptım. Faturayı 3-4 günlüğüne Almanya'ya iş seyahatine giden B. isimli arkadaşımın adına düzenlettim, fatura üzerine de adres olarak Türkiye'den bir adres yazmaları gerektiğini söylediler firmadan. Arkadaşım tax free formunu havaalanında gümrük memuruna gösterdi. Fatura ile ürünü karşılaştırmışlar. Ayrıca isme ve bilete bakmışlar. Her şeyin tutarlı (bu ürün Almanya'dan AB üyesi olmayan bir ülke vatandaşı tarafından satın alınmış ve AB sınırları dışına çıkarılıyor) olduğunu görünce 2 dk'da belgeyi onaylamışlar. Türkiye'ye gelince de kutuda ne olduğunu sormuşlar. Arkadaşım bisiklet olduğunu söylemiş ve sorun çıkmadan geçirmiş.

Ben sizin nerede yanlışınız olduğunu düşündüğümü tekrar belirttim açık açık. Siz benim ne şekilde yanlış yönlendirdiğimi düşünüyorsunuz? Her şeyi doğru bildiğimi iddia etmedim asla ve hatta bir arkadaş 1500€ sınırı konusundaki hatamı söyledi ve kendisine teşekkür ederek düzelttim. Siz de doğrudan şu nokta yanlış derseniz daha sağlıklı olur. Yoksa yazdıklarınızı dikkate almayacağım...

• Beğen
Tepkiler: alperaydin
@mehmetsarı

Vergi iadesi devletin yaptığı bir iade. Firmalar sadece aracı oluyor. Firmanın bununla tek alakası tüketiciden alıp devlete iletmek.

@mehmetsarı

Şu yazdığınız yöntem İlker arkadaşın yönteminden farklı. Yazdığınız yöntem zaten normal yöntem. İlker arkadaşın yazdıklarını da okumadığın için gümrük memurunun onun evraklarını neden kaşelemediğini de anlamadın. Gereksiz yere bana cevap yazıyorsunuz.

@muratcolakoglu karşınızdaki kişilere okumadın, anlamadın diye ithamda bulunma hakkını nereden buluyorsunuz kendinizde? Ben bütün yazılanları okudum ve anladım. En başta da belirttiğim gibi sizin iki tutumunuz beni baştan beri rahatsız etti/ediyor o yüzden dahil oldum bu konuya. Birincisi kaba, alaycı üslubunuz, ikincisi de yanlış yönlendirmeleriniz. @İlker Karakuş un durumu benimkiyle aynı. Sadece kendisinin de belirttiği gibi Canyon teknik servisten Gülşen hanımın hatalı yönlendirmesiyle benden biraz farklı bir yol izlemiş. Hakkı olan vergi iadesini de alabilmek için bilgisi olanlara danışmış. Ama siz kurnazlık, uyanıklık vs. gibi ithamlarda bulunuyorsunuz.

"Vergi iadesi devletin yaptığı bir iade. Firmalar sadece aracı oluyor. Firmanın bununla tek alakası tüketiciden alıp devlete iletmek." diyorsunuz ama yine yanlış bilgi. Ürünü alırken ürün fiyatı+vergi ödüyorsunuz firmaya. Daha sonra devlet, firmadan her sattığı ürün için vergisini kesiyor. Şimdi firmadan ürün fiyatı+vergi ödeyerek bisikleti aldınız ve daha sonra gümrük memurunun onayladığı vergi iadesi formunu gönderdiniz firmaya. Firma para iadesini müşteriye yapıyor. Daha sonra da o ürünün vergisini, bu onaylı iade formunu beyan ederek devlete ödemiyor (önce devlete ödeyip, daha sonra kendileri de iade alıyor olabilir belge beyanıyla. bu kadar detayı maliyeci olmadığım için bilmiyorum tabi ki ama genel mantığı değiştirmiyor bu sıralama). Yani bu noktada İlker Bey'i formu onaylatmak için Alman büyükelçiliğine yönlendiren Canyon firması olduğuna göre (benim durumumdaki firmanın ıslak imzasının bulunmadığı tarama formu kabul ederiz dediklerindeki gibi) ve bu formu onaylattığı taktirde iade yapacaklarını beyan ettilerse parayı gönderirler. Ha daha sonra maliyeciler bu belgeyi kabul etmeyip firmadan vergiyi alır veya almaz bu riski onlar almış olur ki böyle bir risk varsa bu tarz bir teklifte bulunacaklarını sanmıyorum.

• Beğen
Tepkiler: EnginK.
@mehmetsarı

Artık iyice saçmaladın. Kelime oyunları ile bir yere varamazsın. Gereksiz detaylara girmeye gerek yok. Arkadaş gerekli şartları yerine getirmediği için gümrük memuru evrakları onaylamamış.

Gümrük memuru evrakları onaylamayarak bir hata yapmis Murat Bey. bunu Canyon yetkilisinin açıklamasına dayanarak söylüyorum. Çünkü bu güne kadar defalarca bu şekilde satış yaptıklarını ve hiç birinde evrakların onaylanmamasi durumuyla karsilasmadiklarini. Bu durumun benim için bir şanssızlık olduğunu ifade ettiler ve ben durumun mağduru olduğum halde buna ikna oldum. Lütfen artık sizde ikna olun.

@İlker Karakuş

Benim ikna olmamla alakası yok. Ben ikna olsam ne olur olmasam ne olur? Gümrük memurunun yaptığı işinize gelmediği için yanlış yaptı diyorsunuz. Canyon sizi yanlış yönlendirdi şimdi suçu gümrük memurunun üstüne atıyor. Sonuçta siz büyükelçiliğe evrakları damgalatıp Canyon'a gönderin. Sonucu görelim. Ben de çok merak ettim.

Eğer hakkimsa Allah in izniyle alırım. Değilse de haksizligimi kabul ederim.

Geri