Scudo Sports

Bugün kaza yaptım

Öncelikler herkese merhaba konuyu uzaktan takip ediyordum ama malesef bugün bende kaza yaptım.
Bugün ( 25,03,2024 ) işten çıktım eve giderken yavaş tempoda emniyet şeridinde ilerliyordum zaten şehir içi araçlardan dolayı sürmüyordum genelde çevre yolları köy yollarını tercih eden birisiyim malesef ülkemizde saygı olmadığı için daha az risk taşıyan yerlerde seyahat ediyordum ama malesef bu talihsiz olay başıma geldi elimden geldiğince görseller ile anlatacağım sizlere.
Olay yeri Kayseri zafer cad. Osb. Çıkış güzergahı315821 dosyayı görüntüle
Tam burada meydana geldi. Ben emniyet şeridinde max: 30 km/h ile ilerlerken trafik yoğundu ve bulunduğum kavşağa geldiğimde aniden durdu trafik kavşaktaki araca yol vermek istedi işçi servisleri büyük olduğu için yol verdiklerini göremedim haliyle kavşağın içindeki araçta beni görmedi.
315822 dosyayı görüntüle
Ve çarpışma gerçekleşti.
Aracın sağ yolcu kapısına ilk önce ön tekerim ardından havalanarak yüzümü ve dişlerimi Çarptım 315823 dosyayı görüntüle
Araçta böyle bir hasar açıldı ve olduğum yere yığılıp kaldım.
315824 dosyayı görüntüle315825 dosyayı görüntüle
Bende ise böylesine bir hasar oluştu.
315826 dosyayı görüntüle
Ardından ambulans ve hastaneye kaldırıldım gerekli kontroller yapılıp taburcu oldum şükürler olsun dişlerim hariç ciddi bir şeyim yok.
Kaza yaptığım şahıslar ile görüştük hastanede ben bisikletimdeki hasar sorun değil yerine gelir dedim ama dişlerimin masraflarını karşılamasını istedim.
Diyalog tam olarak böyle gelişti.
-Abi bisikletim sorun değil mal yerine koyulur fakat benim dişlerim kırıldı ve ağzımı açmakta zorlanıyorum. Kırılan bir diş parçalanmış çekilmesi gerekiyor dediler.
+Evet kardeşim geçmiş olsun çok şükür başka bi sorunun yok en azından dişler var .
- Çok şükür o yüzden ben dişlermin masraflarını karşılanmasını istiyorum Çünkü önümüzde bayram var ben nişanlıyım kız tarafına gelinip gidilecek bir an önce yapılması gerekiyor.
+Evet haklısın ben bi babam ile görüşeyim.
Dedi ve uzaklaştı telefon görüşmesi yaptı.
+Babam ile görüştüm dişlerin masraflarını yarı yarıya karşılayalım şikayetçi olmasın dedi
-Abi öyle saçmalık mı olur hatalı yoldan geliyorsun kaza yapıyoruz dişlerim kırılıyor ve yarı yarıya diyorsun ben bisikletin masraflarını söylemiyorum iyi niyetimden sadece dişlerimin masraflarını talep ediyorum.
+Haklısın kardeşim seni çok iyi anlıyorum bisikletine baktım bir şey yoktu.
-Daha hastaneden çıkmadım bakmadım ben ona.
+Bizimde aracın tavan direği içine göçtü o nasıl olacak
-Tamam ozaman ben karakola şikayette bulunacağım aracın sigortası karşılar hepsini ben iyi niyetle yaklaştıkça sen benimle pazarlığa geliyorsun.!
+Yok yanlış anladın sen yine şikayetini yap sorun değil biraz kendimizi toplaryalım yarın yada diğer gün tekrar görüşelim.
-Tamam görüşürüz.
Diyerek karakola gittim ifade verdim.
Polisler kaza tutanğını 2 Gün sonra tekrar gel verelim. dedi ve eve geldim şuan pipet ile besleniyorum Gelişme oldukça buraya yazacağım.
Geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim şimdiden.
Çok çok geçmiş olsun, çok üzüldüm okurken ama iyi olmanız bir nebze rahatlattı. Umarım kısa zamanda eski sağlığınıza kavuşursunuz 🙏

• Beğen
Tepkiler: OrhanOzkaya
Scudo
Bilgilendirme.

Bugün karşı taraf ile tekrar görüştüm dişçiye gideceğimi ilettim. Ardından dişçiye gidip tedaviye başladık 2 adet diş e 18.000 TL masraf çıkıyor karşı tarafı arayıp durumu söyledim bana önce yarısını göndereyim dedi kabul etmedim ardından yasal yollarla devam edelim diyerek ukala bir şekilde : İki gün beklesene abi kaza raporu çıksın yaptırırdın dedi . Bende zaten şarteller attı yemek yiyemiyorum su içemiyorum sen neyin derdindesin diyerek telefonu kapattım. Yarın karakola gidip kaza raporunu alacağım.

Çok geçmiş olsun.

Sizin gittiğiniz istikamette, mecburi yön tabelası var, oklu mavi tabela. Tahminime göre karşı istikamette de aynı tabela var ve dönüş hakkı yok.

Diğer araçlar yol verdi demişsiniz. Hayatımda arabayla sadece bir küçük kaza yaptım, onda da önümdeki araç yol verdiği için kaza yaptım. Yol üstünlüğü gittiğimiz şeritte olmasına rağmen önümdeki araç durunca ben dönmek için durdu sandım ve yoluma devam etmek için hafif sağından geçmeye çalıştım. Normal yollarda dönmek için duran aracın sağında boşluk varsa oradan geçilir ya. Karşıdan bir araç aniden önüme çıkıverdi ve kafa kafaya dokundurduk, kırık far ile kurtarmıştım. Yani kaza oluş şekli sizinle aynı. Biz tutanak tutmamıştık, ben daha sonra beyanla sigortadan farı değiştirdim.

Maalesef gereksiz yere yol veren de suçlu ama onlar suçsuz gibi yoluna devam ediyor. İyi niyetle yapılan bir hareket olmasına rağmen trafik kurallarına uymak daha doğru olandır. Belki de en büyük suç faktörü onlar...

Öncelikler herkese merhaba konuyu uzaktan takip ediyordum ama malesef bugün bende kaza yaptım.
Bugün ( 25,03,2024 ) işten çıktım eve giderken yavaş tempoda emniyet şeridinde ilerliyordum zaten şehir içi araçlardan dolayı sürmüyordum genelde çevre yolları köy yollarını tercih eden birisiyim malesef ülkemizde saygı olmadığı için daha az risk taşıyan yerlerde seyahat ediyordum ama malesef bu talihsiz olay başıma geldi elimden geldiğince görseller ile anlatacağım sizlere.
Olay yeri Kayseri zafer cad. Osb. Çıkış güzergahı315821 dosyayı görüntüle
Tam burada meydana geldi. Ben emniyet şeridinde max: 30 km/h ile ilerlerken trafik yoğundu ve bulunduğum kavşağa geldiğimde aniden durdu trafik kavşaktaki araca yol vermek istedi işçi servisleri büyük olduğu için yol verdiklerini göremedim haliyle kavşağın içindeki araçta beni görmedi.
315822 dosyayı görüntüle
Ve çarpışma gerçekleşti.
Aracın sağ yolcu kapısına ilk önce ön tekerim ardından havalanarak yüzümü ve dişlerimi Çarptım 315823 dosyayı görüntüle
Araçta böyle bir hasar açıldı ve olduğum yere yığılıp kaldım.
315824 dosyayı görüntüle315825 dosyayı görüntüle
Bende ise böylesine bir hasar oluştu.
315826 dosyayı görüntüle
Ardından ambulans ve hastaneye kaldırıldım gerekli kontroller yapılıp taburcu oldum şükürler olsun dişlerim hariç ciddi bir şeyim yok.
Kaza yaptığım şahıslar ile görüştük hastanede ben bisikletimdeki hasar sorun değil yerine gelir dedim ama dişlerimin masraflarını karşılamasını istedim.
Diyalog tam olarak böyle gelişti.
-Abi bisikletim sorun değil mal yerine koyulur fakat benim dişlerim kırıldı ve ağzımı açmakta zorlanıyorum. Kırılan bir diş parçalanmış çekilmesi gerekiyor dediler.
+Evet kardeşim geçmiş olsun çok şükür başka bi sorunun yok en azından dişler var .
- Çok şükür o yüzden ben dişlermin masraflarını karşılanmasını istiyorum Çünkü önümüzde bayram var ben nişanlıyım kız tarafına gelinip gidilecek bir an önce yapılması gerekiyor.
+Evet haklısın ben bi babam ile görüşeyim.
Dedi ve uzaklaştı telefon görüşmesi yaptı.
+Babam ile görüştüm dişlerin masraflarını yarı yarıya karşılayalım şikayetçi olmasın dedi
-Abi öyle saçmalık mı olur hatalı yoldan geliyorsun kaza yapıyoruz dişlerim kırılıyor ve yarı yarıya diyorsun ben bisikletin masraflarını söylemiyorum iyi niyetimden sadece dişlerimin masraflarını talep ediyorum.
+Haklısın kardeşim seni çok iyi anlıyorum bisikletine baktım bir şey yoktu.
-Daha hastaneden çıkmadım bakmadım ben ona.
+Bizimde aracın tavan direği içine göçtü o nasıl olacak
-Tamam ozaman ben karakola şikayette bulunacağım aracın sigortası karşılar hepsini ben iyi niyetle yaklaştıkça sen benimle pazarlığa geliyorsun.!
+Yok yanlış anladın sen yine şikayetini yap sorun değil biraz kendimizi toplaryalım yarın yada diğer gün tekrar görüşelim.
-Tamam görüşürüz.
Diyerek karakola gittim ifade verdim.
Polisler kaza tutanğını 2 Gün sonra tekrar gel verelim. dedi ve eve geldim şuan pipet ile besleniyorum Gelişme oldukça buraya yazacağım.
Geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim şimdiden.
Öncelikle çok çok geçmiş olsun Allah beterinden korusun ama bu kazada siz hatalı çıkabilirsiniz bilginiz olsun. Emniyet şeridinden ilerleme hakkınız yok ne yazık ki . Ben araç sürücüsü olsam elbette temkinli geçerim ama emniyet şeridinden gelen bir bisikletli, motorbisikletli, araba gelirse tedbirini almak tamamen onun insiyatifindedir.

• Beğen
Öncelikle çok çok geçmiş olsun Allah beterinden korusun ama bu kazada siz hatalı çıkabilirsiniz bilginiz olsun. Emniyet şeridinden ilerleme hakkınız yok ne yazık ki . Ben araç sürücüsü olsam elbette temkinli geçerim ama emniyet şeridinden gelen bir bisikletli, motorbisikletli, araba gelirse tedbirini almak tamamen onun insiyatifindedir.
Başkan kurallarda böyle diyormuş ama (Karayolları kanunlarını okumadım google ne kadar doğru bilmiyorum bir haber sitesinde uzman yazmış makalesinde)

Screenshot_20240327_065454_Chrome.jpg

Çok geçmiş olsun kardeşim. Umarım hem sağlığın hem hakkın olanlar en hızlı şekilde sana verilir.
Umarım hiç stres yapmadan sakin ama emin ve hızlı adımlarla işlemlerini tamamlarsın.

• Beğen
Başkan kurallarda böyle diyormuş ama (Karayolları kanunlarını okumadım google ne kadar doğru bilmiyorum bir haber sitesinde uzman yazmış makalesinde)

315863 dosyayı görüntüle

Bunlar tamamen işgüzar biri tarafından yorumlanmış. Emniyet şeridi olayı uydurma, İki bisiklette sadece öndekini geçmek için olayı uydurma. Kanunun son revize hani (link)

Madde 46
....
f) (Ek:18/10/2018-7148/19 md.) Trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmamak,

Madde 66 – Bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerine aşağıdaki kurallar uygulanır.

a) (Değişik: 24/12/2020-7261/26 md.) Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa, bisiklet ve elektrikli skuterlerin taşıt yolunda, Bisiklet, elektrikli skuter, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde, Bunlardan ikiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana, sürülmesi yasaktır.

b) Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, elektrikli skuter ve motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme hali dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki eller ile taşıtlarını sürmeleri ve yönetmelikte belirtilen güvenlik şartlarına uymaları zorunludur.39

c) Bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosiklet sürücülerinin, sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişileri bindirmeleri ve yönetmelikte belirtilen sınırdan fazla yük taşımaları yasaktır.

d) (Ek: 24/12/2020-7261/26 md.) Elektrikli skuter ile sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması yasaktır.

e) (Ek: 24/12/2020-7261/26 md.) Elektrikli skuter otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılamaz. Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletlerle bir kişiden fazlası taşınamaz.

(Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.) Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

(Ek fıkra: 24/12/2020-7261/26 md.) Elektrikli skuter ve kullanımına ilişkin diğer hususlar İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

Diğer bisikleti ilgilendiren maddeler:

Madde 3

....
Bisiklet yolu: (Değişik:24/12/2020-7261/22 md.) Bisiklet ve elektrikli skuter sürüşüne ayrılan, taşıt yolu ve yaya alanları ile kesişim noktaları hariç diğer araç ve yaya trafiğine kapalı yoldur.

Madde 53
....
bisiklet yolundaki ve bisiklet şeridindeki bisiklet ve elektrikli skuter kullananlara ve sola dönüşlerde sağdan ve karşıdan gelen trafiğe ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.33

Madde 68
....
2. Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda veya şeridinde; bisiklet yolu veya bisiklet şeridi yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler.41

Son düzenleme:
İşi bilen birine danışmakta yarar var diyorum ama benim düşüncem:
- Burada emniyet şeridi olarak tanımlanan yolun kenar kısmı emniyet şeridi değil. Sıradan yol kenarı.
- Bence yasal tanımlama ile banket denmesi en doğru olan.

Ben yukarıda da yazdım. Mavi tabela ile dönüş hakkı olmadığı belirtilmiş. Araç karşı istikametten geliyorsa geçiş hakkı yok ama küçük yoldan geliyorsa kontrollü geçebilir. Kontrollü sola dönüşlerde de yayalar ve bisikletler dahil yol vermek ve beklemek zorunda.

Emniyet şeridi kavramına takılı kalmayın.

PS: Düzeltildi.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Eray BAYĞAR
Bisikletler de yaya yollarını kullanabildiğinden

Bunu neye göre yazdığınızı belirtebilir misiniz?

Madde 3
....
Yaya yolu (Yaya kaldırımı): Karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzelkişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır.
Yaya geçidi: Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır.
Banket: Yaya yolu ayrılmamış karayolunda, taşıt yolu kenarı ile şev başı veya hendek iç üst kenarı arasında kalan ve olağan olarak yayaların ve hayvanların kullanacağı, zorunlu hallerde de araçların faydalanabileceği kısımdır.
....
Bisiklet: (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.

Son düzenleme:
Mesajımı düzeltiyorum...

Peki, bisiklet banketten gidemez diye bir madde var mı?

Bisiklet bir taşıt, araç olarak tanımlandığı için, madde 3 banket tanımında yapıldığı gibi "zorunlu hallerde de araçların faydalanabileceği" ve madde 46 f bendinde belirtildiği koşullarda banketi kullanabilir.

Antrenmana çıkmak, ise gitmek, eğlencesine sürmek vs. bu koşulların içinde değil.

Madde 46
....
f) (Ek:18/10/2018-7148/19 md.) Trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmamak,

3 MİLYON 600 BİN mi?

Madde son revizesini 21/5/1997 tarihinde almış., eski Türk Lirası. Artık cezalar Trafik Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca yıllık olarak belirleniyor.

Aha bugünde ben kaza yaptım. Bir şeyim yok Allahtan. Virajlı bir yol düşünün yokuş aşağı inen 2 araç var bende diğer taraftan yani karşıdan aşağıya iniyorum. Virajın birleştiği nokta derenin üzerine kurulmuş. Yolun sağı ve solundan baktığınızda dereyi görebiliyorsunuz. Kayalar vs var yol kenarında. Tam ben virajın dibine indim karşıdan gelen iki araçtan arkadaki araç öndekini sollamaya kalktı. Koskoca yolda karşından biri geliyor adam görmüyor. Kırmızı bir reno 90 model yok neyse o halde virajda birleştik ama ben öyle bir geçtim ki arabayı yaladım resmen tabi ben bir bağırmaya başladım ağzımı da bozdum ( kusura bakmayın )sonra sola doğru geçtim yokuş başlıyor çünkü , bu sefer o hızla sola geçince yolun kenarı da mıcır dolu tam duracakken bisiklet bir kaydı bende sağ tarafıma düştüm. Bisiklette ve bende Allahtan bir şey yok. Sonra öndeki araç durdu yanıma geldiler adamlar seni görmedi dedi. Bağırtıyı da mı duymadılar dedim .Aslında duydu çünkü hafiften durup baktı sonra gaza bastı yokuşu çıkıp gitti şerefsiz. Trafik yok diye dağlara , tepelere gidiyoruz gene de kaza buluyor bir şekilde.5 dakika sonra da bir kasalı araç yolun ortasından üzerime doğru geldi. Elinde telefon yokuş iniyor ve beni görmüyor. Ona da salladım bugün ağzımı çok bozdum Allah affetsin. Neyse paylaşmak istedim. Sevgiler ,saygılar. Kazalarımız olacaksa da hep böyle küçük olsun.

Aha bugünde ben kaza yaptım. Bir şeyim yok Allahtan. Virajlı bir yol düşünün yokuş aşağı inen 2 araç var bende diğer taraftan yani karşıdan aşağıya iniyorum. Virajın birleştiği nokta derenin üzerine kurulmuş. Yolun sağı ve solundan baktığınızda dereyi görebiliyorsunuz. Kayalar vs var yol kenarında. Tam ben virajın dibine indim karşıdan gelen iki araçtan arkadaki araç öndekini sollamaya kalktı. Koskoca yolda karşından biri geliyor adam görmüyor. Kırmızı bir reno 90 model yok neyse o halde virajda birleştik ama ben öyle bir geçtim ki arabayı yaladım resmen tabi ben bir bağırmaya başladım ağzımı da bozdum ( kusura bakmayın )sonra sola doğru geçtim yokuş başlıyor çünkü , bu sefer o hızla sola geçince yolun kenarı da mıcır dolu tam duracakken bisiklet bir kaydı bende sağ tarafıma düştüm. Bisiklette ve bende Allahtan bir şey yok. Sonra öndeki araç durdu yanıma geldiler adamlar seni görmedi dedi. Bağırtıyı da mı duymadılar dedim .Aslında duydu çünkü hafiften durup baktı sonra gaza bastı yokuşu çıkıp gitti şerefsiz. Trafik yok diye dağlara , tepelere gidiyoruz gene de kaza buluyor bir şekilde.5 dakika sonra da bir kasalı araç yolun ortasından üzerime doğru geldi. Elinde telefon yokuş iniyor ve beni görmüyor. Ona da salladım bugün ağzımı çok bozdum Allah affetsin. Neyse paylaşmak istedim. Sevgiler ,saygılar. Kazalarımız olacaksa da hep böyle küçük olsun.
Geçmiş olsun hocam boz boz günahı yok o işin benden sana izin 😃

İşe bisikletle gelmiştim. Şimdi dönüş sırasında kim bilir nelerle karşılaşacağım. :(
Umarım karşılaşmam ama ben de saçma sapan şeylerle karşılaşırsam ben de ağzımı bozarım orası kesin.

Bilgi amaçlı. Tüm kanun ve yönetmeliklere (link) üzerinden erişilebilir.

Trafik kanunu: (link)

Tafik Yönetmeliği: (link)

Not: CTRL+F : "bisiklet"

Geri