Scudo Sports

Bu trekler niye pahalı?

Bütün ekipmanları aynı olsa bile çok iyi tanınan bir marka ile daha az bilinenler arasında fiyat farkı olması gayet doğaldır. Marka değeri denen bir kavram var sonuçta. Bunu konuştuğunuz telefonlarda, izlediğiniz televizyonlarda, içtiğiniz kolalarda, yemek yediğiniz restoranlarda ve diğer pek çok örnekte görebilirsiniz.

Talep var ki fiyatı yüksek. Bir ürün için çok pahalı diyip üç gün sonra o ürünle karşımıza çıkan ne kadar çok insan olduğunu düşünün :)

• Beğen
Tepkiler: Eren Tublek
Scudo
Arkadaslar Trekin fiyatlarinin yuksek olmasinda burada sayilan bircok nedenin etkisi olmustur.Ancak bir firma ne kadar basariliysa -sadece bisiklette degil diger konularda da- fiyatlari o derece yuksektir.Ornek vermek gerekirse bisiklet acisindan dunyadaki en onemli organizasyon Fransa Bisiklet Turu dur.Ve bu turu son 11 yilda 9 defa Trek kullanan bisikletciler/takimlar kazanmistir.Bu kanitlanmis bir basari ve kalitedir.Bunun da mutlaka fiyata yansimasi olmustur.

Arkadaşlar aşağıda Trek, Cannondale ve Speciazlied satan yurtdışında bir mağaza var.
(link)

Aşağı yukarı aynı ayarda olan 3 markanın model fiyatları şu şekilde :
Specialized Stumpjumper FSR Comp : 2400 USD
Cannondale Lexi 2 : 2150 USD
Trek Fuel EX 6 : 2030 USD

Gördüğünüz üzere Fransa turunu 9 defa kazanan markanın bisikleti öyle pahalı filan değil hatta en hesaplı olanı. Yurtdışında genelde durum böyle. Fiyatlar benzer donanımlar için birbirlerine çok yakın. Zaten mass product (İngilizce için kusura bakmayın seri üretim diyeceğim tam karşılığı bu değil), yapan herhangi bir firma fiyatlarında marjinallik yaparsa hapı yutar. Yabancı forumlarda sıkca görüyorum. 100 dolar daha ucuz diye Specialized dururken Giant tercih edenler var. Aslında mantıklı.. ben de aynısını yapardım :)

Şu Fransa turuna gelirsek.. yahu Formula1 mi bu? :) sonuçta bacak gücüyle giden bir mereti konuşuyoruz. Evet adamın biri Trek'le bir olmuştu ama hemen ardından Specialized ile malı götürmeye başladı. O adamın altına Salcano'da versen götürür yine. Lance vardı.. tam bir milliyetçi :) Siz bakmayın ona. Wilier veya Colnago bir ABD markası olsaydı hayatta Trek'in yüzüne bakmazdı :)

@Alkan Koç

toyota ve mercedes; piyasaya sundukları araçların tasarım sürecinden itibaren satış sonrası desteğe kadar birbirlerinden çok farklı kalitelerde hizmet veren firmalar. aralarındaki fiyat farkı elbette büyük olacak. iki modeldeki donanımlar ilk bakışta aynı görünebilir; ama mesela toyota'nın elektrikli aynaları için kullandığı motorların ömrü, mercedes'tekilerin belki yarısıdır. arada muazzam bir kalite farkı olduğu için fiyatları bu kadar farklı.

gel gelelim; bisikletlere göre çok daha fazla parçası olan otomobiller üzerinden karşılaştırma yapmak da garip olur aslında. zira otomobilde "donanım" deyince akıla klima, cd çalar, otomatik far, havayastığı, vb. "fonksiyonlar" geliyor. fiyat farkını oluşturan; o fonksiyonların çok ya da az olması değil, "donanım" olarak anılan özelliklerin geriplanındaki parçaların kalitesi. ama bisiklette "donanım" deyince; shimano SLX mi XTR mı, disk fren mi v-fren mi, vb. "parçalar" söz konusu oluyor. yani parçaların kalitesi direkt göz önünde.

bu başlıktaki karşılaştırmada olay şu: mesela trek'in v-frenli bir bisikletine bakıyorsun, 800 TL. bir de salcano'nun hidrolik disk frenli modeline bakıyorsun, 750 TL. o hidrolik fren sistemini tek başına almaya kalksan dünyanın parası zaten. haliyle insan arada nasıl bir fark olduğunu gerçekten merak ediyor.

benim bu olaya cevabım şudur: kadrosuna ve kalitesine güvendiğin, fiyat/performans oranı en iyi olan, biraz da gönlünden geçen bisikleti al gitsin hocam. önemli olan senin içine sinmesi.

Trekleri wvye benzetiyorum ben. Almanyada rakipleri ile hemen hemen aynı para olan golf passat Türkiyede rakiplerinden 5-6 bin daha pahalı. Doğuş otonun sayesinde. Bizim millet de daha iyisini alıyorum mantığıyla daha fazla para veriyor. Kimse almasa fiyatları düşer ama marka takıntısı olanlar alıyor.

otomobiller üzerinden biraz daha felsefe yapacağım, tutmayın beni :D

1-2 yıl önce adamın biri; volkswagen'a dava açmış. sebebi; volkswagen passat ile skoda superb arasında kalite ve donanım bakımından hiç bir fark olmamasına rağmen passat'ın çok daha pahalı olması. neticede skoda da yıllar önce volkswagen tarafından satın alındı, iki otomobil de aynı yerden çıkıyor.

mahkeme durumu incelemiş ve adamı haksız bulup davayı düşürmüş. sebep olarak da, "prestij farkı"nı göstermiş. bir de demiş ki; volkswagen grubu hiç bir müşterisine zorla passat satmıyor. her müşteri istediği modeli satın almakta özgür. prestij isteyen passat alır, fiyat/performans isteyen skoda suberb'yi alır. olay bu kadar net.

şimdi olay trek'in pahalı olmasına biraz daha benzedi sanırım :) ne de olsa fransa bisiklet turunda epey prestij yapmış bir firma; fiyatlarını yüksek tutmasaydı asıl o tuhaf olurdu zaten. prestij isteyen bir müşteri de gider trek'i alır, havasını yapar :cool:

ha aynı adam bir yarışa girse, salcano süren birinin gerisinde kalabilir. o tamamen ayrı bir olay :D

Herkesin içine farklı bisikletler siniyor, gördüğüm kadarıyla bu konuda eski olanlar daha çok trek gibi pahalı ancak prestijli köklü markaları tercih ediyor ve beklentileri yüksek.
Bisiklete yeni başlayanlar ise f/p oranı yüksek salcano gibi yeni markalara yönelmekte genel olarak.
Ben şöyle örnek vermek istiyorum açıkcası, x paraya bmw nin en baz modeli 1.16 alınabiliyorsa bunun yerine, aynı x paraya renault megane ın cam tavanlısı vs. full olanı alınabiliyor. Kimi insan özellik ve f/p oranı yüksek olan renault tercih ediyor, kimiside prestij ve dışarıya hoş bir görüntü vermek yada marka takıntısı amacıyla bmw.
Tamamen beklenti meselesi. Ben olsam 0 salcano yerine 2. el bir trek i tercih ederim mesela :) .

Şu Fransa turuna gelirsek.. yahu Formula1 mi bu? sonuçta bacak gücüyle giden bir mereti konuşuyoruz. Evet adamın biri Trek'le bir olmuştu ama hemen ardından Specialized ile malı götürmeye başladı. O adamın altına Salcano'da versen götürür yine. Lance vardı.. tam bir milliyetçi Siz bakmayın ona. Wilier veya Colnago bir ABD markası olsaydı hayatta Trek'in yüzüne bakmazdı

Buna kesinlikle katılıyorum :in: .

• Beğen
Tepkiler: B.Konak
@onur demirer

arkadaşım neden var olan gerçek olan birşeyi yokmuş yada olmamış gibi göstermeye çalışıyorsun.doğru olanı es geçip sadece 1 noktaya odaklanıyorsun.bu konular abd basınında türkiye basınında da çıktı tartışıldı her türlü tv programında. bizzat okudum şahit oldum. trek kendisi açıklama yaptı 2003 yılına kadarki süreçte satamadığı bisikleti bush un açıklamasından sonra 1 ay içinde o rakamları katlayarak sipariş ve satış rakamları elde etmişti.hatta abd basında çok tartışıldı trek bush un gizli firmasımı satınmı aldı ortağımı.yada reklam sözcüsümü diye çok tartışıldı. googleye gir bush trek bike yaz.sana yığınla haber çıkar. trek in tanınması ayrı ünlü olup çok satması ayrı.( hilal cebecide sanatçı oda yıllardır tanınıyor bu piyasada ama 3.sınıf ünlü.trekte bush tan önce böyleydi bushtan sonra shakira oldu beyonce oldu )trek bushtan önce popüler değildi. bir açıklaması sonrası trek dünyaca üne kavuştu.dediğim gibi bu konuda dolu makale var googlede bush-trek in öyküsü hakkında. kafamdan uydurmuyorum sana yazılanları çizilenleri gerçekleri söylüyorum.

http://i1235.photobucket.com/albums/ff439/eyefive/george-bush-and-trek-mountain-bike.jpg http://newsblogs.chicagotribune.com/news_theswamp/images/2007/05/05/bush_hoists_bike.jpg

bu resimler bush un son dönemlerine ait temsili resimdir.bunun gibi dolu haber,makale ve resim var.bush ve trek ilişkisine dayalı.

@siretsiret

Kusura bakma arkadaşım ama uydurmasan da olayları yanlış anladığın kesin, "Bush'un Trekle ilişkisi mi var?" gibi saçma bir cümleyi hiçbir haberde duymadım ve görmedim... 1990'larda TREK'in Türkiye Temsilcisi olan bir firmada çalışıyordum ve o yıllarda bile TREK'in onlarca ülkede temsilcisi vardı ve bisiklet piyasasının büyüklerinden biriydi...

Bush olayına gelince açıklayayım, herifin dizi sakatlandığı için koşu yapması yasaklanmıştı, bu sıralarda bunun duyan John Burke (Trek'in CEO'su ve aynı zamanda başkanlığın spor ve fitness danışmanı...) ona zekice bir hamle yaparak bisiklet hediye etti ve tabiki reklamın da gözüne vurdu...

Kısacası senin perspektifinden nasıl görünüyor bilmiyorum ama TREK Bushdan önce de TREK'di... Herifin bu kadar poz vermesine şaşmamalı çünkü bisikletin üzerine başkanlık mührü de yapmışlar ve resmi bir hediye olarak kayıtlara da girmiş bu bisikletler...

@Güney Tuncer

Dogru diyorsunuz, pro bisikletci icin dali ne olursa olsun oncelik paradir, sonucta olay alette degil binicide.

Ancak bizim acimizdan bakildiginda eger Trek yol bisikleti Ar-Ge'sinde Lance'den, DH Ar-Ge'sinde Aaron Gwin ve Tracey Moseley'den, slopestyle Ar-Ge'sinde Brandon Semenuk ve Cam McCaul'dan geri bildirim aliyorsa (ki hepsi kendi dallarinin en iyileri) bu onlarin bisikletlerini bir kademe daha iyi yapmalarina imkan tanir diye dusunuyorum. Biz de parayi bayilir bineriz :)

@siretsiret

Ben size reklam, sponsorluk, her dalda basarili olan yaris takimlari, her yil harcanan milyonlarca dolardan bahsediyorum. Siz bana Bush'un ettigi iki laftan bahsedip ustune bana "sadece 1 noktaya odaklanıyorsun" diyorsunuz.

Yazinizda dunya kadar makale var dediginiz konuda komplo teorisinden oteye gececek ve Trek'in satislarinin ve taninirliginin en buyuk sebebinin Bush'un aciklamasi oldugunu kanitlar nitelikte bir makale gosterebilir misiniz bana?

En basitinden:

(link)

Sizin adi sani duyulmamis sandiginiz Trek markasi daha 1993 yilindan Speci ve Cannondale'i gecerek en cok satilan marka olmus zaten:

"Altogether, company sales reached $230 million for 1993, a $20 million increase from the previous year. That modest increase was impressive considering that it came during a period so difficult for bike makers that it saw longtime industry giant Schwinn sink into bankruptcy. Trek was now the clear market leader in specialty bike shop sales."

Son paragrafta Bush'un yaptigi "Trek suruyorum" aciklamasi da iddia ettiginiz uzere Trek'i populer yapmadi, Trek cok populer oldugu icin Bush bile Trek suruyordu.

Burada Trek'in avukatligini yapacak halim yok, ama herhangi bir tuketici urunu sektorunde olaylar dusundugunuz kadar sig degil.

@M.Cilasun Bayülgen

trek bilinmeyen bir marka demedim ama kendin söyledin bush sakatlanınca john burke reklamı için ona bisiklet hediye etti ? o gün abd basında o bisikletin markası haberi çıkınca trek çok büyük bir popülerlik kazandı.ama galiba işin içinde armstrong olunca,bush a konduramıyorsunuz bunu duygusallıktan.

ama trek var trek var. ama hepside pahalı :D gerek yok :) bence bisikletin markası değil bisikletin ekipmanı ve üstündeki insanın mahareti önemli.

@siretsiret

Bunu sen yazmadın mı?

Aklına geleni ulu orta foruma yazıyorsun hiçbir temelin olmadan... 7-8 yıl önce ünlendi dedin şimdi "ben öyle demedim" diyorsun...Onur Demirer sana 17-18 yıl önce Trek'in ciro bazında dünya çapında liderliğini yazmış sen de kalkıp bize duygusal diyorsun...

@M.Cilasun Bayülgen sadece biryerden alıntı yaparsan öyle anlaşılır daha sonraki mesajımda bilindiğini ama o zamanlar şimdiki gibi popüler olmadığını yazmıştım. ben 20 senedir incirlikteyim amerikan üssünde abd askerlerinde çocuklarında 1 tane bile trek görmemiştim specialized,scott, hatta huffy marka bile bisiklet gördüm ama trek yoktu.o olaydan 1 sene sonra incirlik trek doldu.sen treki tanıyabilirsin dünyadaki bisiklet kullanıcılarıda,bisiklet tutkunlarıda tanıyabilir.ama halk tarafından,dünyanın geniş kitlesi tarafından bir marka tanıtımı olarak bu kadar çok bilinmiyordu.benim anlatmak istediğim bu.

@Alkan Koç

Hiç alakası yok dostum söylediğinle marka işte pahalı arabalarla bisikleti karşılaştırmakta çok saçma birisi mercedes diğeri toyota donanımları motoru vs si herşeyi farklı trek dediğimiz şey sadece bi bisiklet aynı özelliklerde aynı donanımlarda diğer bisikletlerden pahalı tabi tüm ithal bisikletler gibi vergisi gümrüğü vs de var fiyat/performans ürünü arıyosanız salcano ya bakın derim apple a benzetiyorum trek i daha uygun fiyata daha iyi bi bisiklet alabilirsiniz tabi marka fanatiği değilseniz

forumlarda ve arkadaş çevrelerinde pahalı ürünlerle birbirlerine hava atan şakşakçı zihniyetler oldukça bu tarz olaylar sık olur. bu biraz da ülkemiz firmalarının kurnazlığı bu yönümüzü biliyorlar ve buna göre pazarlama stratejisi oluşturuyorlar. Biz ne zaman şakşakçılığı bırakıp kaliteyi tercih edersek o zaman da bu fiyatlar normale yaklaşır trek yine pahalı olsun hakkı var ister baskan bush deyin ister lance ister fransa turnuvası ister kalite ister ne olursa olsun adamlar pahalı olabilir ancak ülkemizdeki bu farkın oluşmasında şüphesiz biz kullanıcıların etkisi büyük. biraz dağınık bir yazı oldu umarım anlaşılmışımdır :D

yurtdışında TREK olsun SCOTT olsun CANNONDALE olsun hepsi daha ucuz..tabi bazı çok bilmişler şimdi diyeceklerki efendim bizde "ithal vergisi" var..doğru var ama yurtdışındaki ülkelerde de bu vergiden var:)
sonuç olarak bizim müthiş bir "marka merakımız" var..bu büyük firmalar da bunu bildiği için abartısız söylüyorum TREK,SCOTT,CANNONDALE Türkiyedeki olması gereken fiyatının en az %25 fazlasıyla piyasaya sürülüyor.İSPATIMI????
Gidin bir TREK ,SCOTT,CANNONDALE V.S. satıcısına "peşin" kaça olur diye bir sorun bakalım...fiyat nereden nereye geliyor.yurtdışında pazarlık yoktur..ab ve amerikada.
Bende SCOTT P5 kullanıyorum ama benimki marka salaklığından değil mecburiyetten.çünkü istediğim özelliklerde ve özellikle boyda daha uygun fiyatlı bulamadığımdan..yoksa iddia ediyorum geotech,sedona,kron hiç öyle yukarıdaki firmaların altında kalmaz!!! zaten hepsinin donanımı hep aynı.ya shimano ya da sram..tamam shimano ya da sram da kalite kalite model çıkarıyor ama aşağı yukarı aynı özellikteki iyi yerli markalara göre yukarıdaki yabancılar hep daha pahalı..hoş iyi yerli diyoruz ama onlar da aslında ithal.kadro ya tayvan ya çin ..shimano zaten ya tayvan ya çin:) :) :) :)
YANİ HERŞEY PAZARLAMA STRATEJİSİ..

Trekler neden pahalı desem bir cevap bulamıyorum. Kullandığı malzemeler specialized,cannondale vs gibi markalardan çok mu üstün ? Veya kendine özel süspansiyon teknolojisi vb şeylermi geliştirmiş ? Bence Trek şişirilmiş fiyatlarıyla kendini üst seviye markaların yanındaymış gibi gösteriyor. Tabi bunuda amerikalı amcaların reklam konusundaki yeteneklerine bağlıyorum. Sonuçta bir çok ünlü yarışta boy göstermiş,kazanmış bir marka. Türkiye'deki fiyatlara bakarsak gerçekten bayisinden kaynaklımıdır nedir aşırı uçuk görüyorum Trekleri diğerlerine göre.

Ülkemizdeki bisiklet fiyatlarının yüksek oluşu sadece Trek markasıyla sınırlı değildir.Herhangi bir arkadaşa yanıt niteliğinde yazarak polemiği sürdürmek niyetinde değilim ancak bir Trek kullanıcısı olarak,Dünya çapında marka bilinirliği,marka tanınırlığı ve tüketici güveni alanlarında yarattığı olumlu sicili boşuna edinmemiştir.Bugün Leopard-Trex Fransa bisiklet turunda yarıştığı gibi,geçtiğimiz yıllarda Armstrong dahil pek çok sporcu ve takımın da tercihi olmuş bir markadır.Trek in yanısıra Dünya çapında bilinen en az onun kadar değerli bir çok marka da vardır,sırasıyla yazmaya gerek yok.Konuyu başlatan arkadaş,Trek'in bu paraya değip değmeyeceğini,donanımının düşük olduğunu yazmış.Forumda bu konuyla ilgili yüzlerce tartışma yapıldı.Genel kanı "Frame" dir.Donanımı nasıl isterseniz öyle yükseltin.49 yaşındayım ve alıp ta donanımında + değişiklik yapmadığım tek bir bisikletim bile olmadı.Son olarak,Evet....Kadrosu da ömür boyu garantili.

bence de ister istemez bu konu çok uzadı..bende dahil oldum tabi:) :)
lise yıllarında araba markası geyiği vardı..4 teker geyiği yani:) :)
şimdi yaşlandıkça 2 teker geyiğine döndü:) :) :)
tersden mi yaşıyoruz acaba bazı şeyleri??? :) :)
HERKESİN TEKERİ KAYGAN,SELESİ RAHAT,VİTESLERİ YUMUŞAK ,CÜZDANI BOL OLSUN

Geri