Scudo Sports

Bisiklette marka olayının fazla abartılması

Scudo
@CeRKeZ Muratoğlu bisiklet Eskişehir de birbirine çok yakın olan 2 tane Accel bayisinin ismi. Ben hala diğer firmaların fiyatları ile karşılaştırınca çok ucuz olmadığı kanaatindeyim o yüzden genel kaliteyi daha iyi umuyordum. X firmasından ucuza bir bisiklet alıp mükemmel kalite, arge, garanti beklemek zaten saçma olur ama en azından montaj kısmı elle tutulur bir kalitede olmalı. Canımızı emanet ediyoruz sonuçta bu makinelere. Sonra foruma aktarıcım jantın arasına girdi, kadroyu kırdı diye mesajlar atılıyor...

@CeRKeZ Muratoğlu bisiklet Eskişehir de birbirine çok yakın olan 2 tane Accel bayisinin ismi. Ben hala diğer firmaların fiyatları ile karşılaştırınca çok ucuz olmadığı kanaatindeyim o yüzden genel kaliteyi daha iyi umuyordum. X firmasından ucuza bir bisiklet alıp mükemmel kalite, arge, garanti beklemek zaten saçma olur ama en azından montaj kısmı elle tutulur bir kalitede olmalı. Canımızı emanet ediyoruz sonuçta bu makinelere. Sonra foruma aktarıcım jantın arasına girdi kadroyu kırdı diye mesajlar atılıyor...
Ülkemizde kalite ve yüksek arge barındıran yerli ürün bulmaktan daha da zor olan şey bisiklet montajı ve tamiratı noktasında iyi işçiliktir. Tabii ki çok iyi işler çıkaranlar da var onları tenzih ederim ancak genele baktığımızda durum ortada maalesef.

Ancak garanti konusunda ümit bisiklet özelinde konuşursak bayinin de işgüzarlık yapmaması şartı ile ümitli olabileceğinizi söylemek isterim. Garanti üzerinden bir çok işlemi kullanıcı hatalı olsa dahi düzeltebiliyorsunuz. Ancak bayinin de bu konuda yardımcı olması gerekiyor.

Bisikletim corelli snoop 3.1. Çok ileri derecede düiük segmentli bir biskilet ama kendi fiyatından fazlasını vererek masraf yapıp kullanılabilir bir şeye dönüştürdüm. Bisikleti spor olarak yapmaya başladığım için onu çok seviyordum ve ilk başlarda hiçbir mekanik bilgim olmadığı için çoğu problemi anlamıyordum , öğrenmemde büyük katkıları var sağ olsun. Daha iyi deore setli disk frenli bir bisiklet isterdim ama şuan onunla da mutluyum önemli olan bisikletinizi sevmek. Kendisine ingiliz marka 720 mm yakışıklı bir gidon da taktım. Marka her şey değildir.

Ben Giant Escape 1 2019 kullanıyorum. Tüm bileşenlerini deore taktım. Ondan önce Kron XC 4000 kullanıyordum o da full deore idi. Açıkçası eğer ki karbon,aero dinamik,ya da sert inişlar falan yapmayacaksanız çokta önemi yok. Kadrolar artık baya iyi. Aluminyumu işlemek ve üretmek çok kolaylaştı. Giant almasam Carraro 330 alırdım. Bence dandik market bisikletleri haric artık hepsi çok güzel. Gercekten marka olayı abartılıyor. Ha komponentler, bileşenler derseniz orda tabii ki isler paraya bakıyor.

Henüz 15 yaşında olan bir bisiklet sever , o yaşta sadece höööggg diyebilenleri tanıyorum . Sadece ses çıkarıyorlar cümle kuramıyorlar bile bence biraz destek olalım , ne kadar anlatmak istediğini karışık yazmış olursa olsun .

Yok inanın ki yermek için demedim. Çalışırken bir yandan da forumu takip ediyorum, bütünleşik paraf olunca okuduğumu tekrar tekrar okuyorum. Tekrar okuduğum gibi anlatılanı da ıskalıyorum.

Genç arkadaşımız paragraflar arasına birer ikişer boşluk atsa okunaklı olacak..

Yok inanın ki yermek için demedim. Çalışırken bir yandan da forumu takip ediyorum, bütünleşik paraf olunca okuduğumu tekrar tekrar okuyorum. Tekrar okuduğum gibi anlatılanı da ıskalıyorum.

Genç arkadaşımız paragraflar arasına birer ikişer boşluk atsa okunaklı olacak..
Aynı hatayı ben hala yapıyorum . Paragraflar arasına boşluk koymayı unutuyorum. Pc kullanmayı ve pc de yazmayı 35 den sonra öğrenince böyle oluyor :) Mesela İlk köpek deneyimim :) yazımı okuyun hayatınızın ıskalamasını yaparsınız :) Yöneticilere düzeltmek istediğimi yazdım lakin la boşver yazmışsın işte daaa ne uzadıyon dediler 😂

Montaj deyip geçmeyelim; montaj çok ciddi bir iştir :)

Birebir aynı sektör olmasa da, yaşanan sıkıntıların benzer olması sebebiyle emsal göstereceğim. Bugün Samsung'un bazı TV modelleri Türkiye'de Atmaca Elektronik (Sunny markasından tanırsınız) tesislerinde montajlanıyor ve iç piyasada satılıyor. TV işinden birazcık anlayanlar, bu modellerden karanlıkta hortlak görmüş gibi kaçıyorlar.

Aynı şekilde LG'nin uygun fiyatlı OLED TV'lerinin montajı Arçelik tesislerinde yapılıyor. Ve bugüne kadar bu model TV'lerden alıp da ciddi panel hasarı-arızası ile karşılaşmamış bir tüketici neredeyse yok. Donanım Haber forumlarındaki LG OLED TV konusunu okuyun; değişim için gönderilen 3. ve hatta 4. TV'lerde aynı sorunu yaşayıp aklını yitirme raddesine gelen insanlar var :)

Sözlerimi Küçük Ceylan'ın bir dönem müzik piyasasını kasıp kavuran şarkısıyla bitirmek istiyorum:

"Yaptığına şantaj denir. Böyle aşka montaj denir..."
OLED olayı aslında bir palavra. Amerikada Samsung a dava açılıp öyle bir teknoloji olmadığını ve insanları kandırmamaları gerektiği ile ilgili davayı kaybettiler. Pazarlama algıları isim değiştirip sanki Amerikayı yeniden keşfetmiş gibi yapmaktan öteye genelde geçmiyor. Bisiklet kompenantı zaten max 3 çeşit kullanıyoruz. Ama kadro oldukça fazla. Sıfır arge sıfır müşteri memnuniyeti harici tüm şirketlerin kadroları alınabilir diye düşüyorum. Bu arada Mosso ya da bindim. Çok da memnun kaldım. :)

Edit : TV ler ile ilgili geçen hafta başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Şirketimizin IT şefiyim. Patron evine bir Toshiba (aslında Vestel) marka televizyon alıyor. Alma amacı koyacağı yere sığacak başka markalarda büyüklük bulamaması. Konu şu smart tv sini kablosuz bir şekilde evindeki ağa bağlayamıyor. Ama cep telefonundan bağlayabiliyor. İlk dediğim servisini arayın muhtemelen aa böyle bir problem var biliyorum bi firmware update ile işi çözeceğiz demelerini bekliyordum ki; adamlar eve geliyor abi biz bu tv lerde çok sıkıntı yaşıyoruz sen en iyisi bu tv yi kablo ile bağla oluyor çözümleri. :) Neyse en son çare ben evine gidiyorum. Laptoplar açılıyor modeme giriyoruz tabi bağlanabildiği ağların kopyalarını oluşturuyoruz yok. Yazılım dili değiştirmeler gibi saçmalamaya başlıyoruz. Ulan diyorum acaba kanal mı beğenmiyor paket uzunlukları falan derken onlarca varyasyon deniyorum 2.4g den 5g ye kadar siz hayal edin artık güvenlik duvarları falan.

Sadede geleyim 1 saatten fazla varyasyon denedikten sonra kutusunu da atmış bulunduğu için iade edemediği bu tv yi balyozla kırıp Vestel fabrikasının önüne bırakmayı düşünürken, dedim ulan SSID de Türkçe karakter vardı acaba onu mu beğenmiyor dedim. Çat Türkçe karakteri değiştirdim. hop bağlandı. :)

Şimdi buradaki problem kimde? Yazılım test mühendislerinin tüm varyasyonları denememesinde mi? Yoksa servislerin sorunu bulup fabrikaya iletip yeni bir firmware yazılmamasında mı? Onbinlerce satmışlar bu tvlerden. Tabi Vestel müşteri hizmetleri arıyor bizim patronu. Diyorlar nasıl memnunmuydunuz hizmetten tabi dediği aynen şu; koca firmasınız servisinizin bulamadığı problemi ben IT şefim buluyor ve çözüyor size de söylüyeyim neden olduğunu da düzeltin diyip memnuniyet sıfır çekiyor.

Neden bu kadar şeyi anlattım biliyor musunuz? Liyakat diyoruz biz buna. Anlayan anladı tabiki :)

Son düzenleme:
Aslında bunun cevabını bulmak kişiden kişiye değişebilir. Salcano-Bisan-Corelli kullanıp çok memnun kalan;Cube-Specealized-S Works kullanıp çok basit bir konuda teknik servis veya farklı bir sebeple "çuval dolusu para verdim,paramla rezil oldum "diyen pedalseverler olabilir.
Lüks marka hiç kullanmadım,hiç binmedim. Umarım ilerde binebilirim. Salcano bisikletim ile aman aman bir sorun yaşamadım. Sıfır aldığım Bisan ile alakalı tamircilerin çıraklarına öğretecekleri ilk tamir olan,ilk temel konu olan bir şey ile ilgili bir sorun yaşadım buna rağmen aldığım yer ile iletişime geçtim Bisan fabrikası 10 dakika içinde beni aradı. Konudan saptım biliyorum ama demek istediğim şu: Bana böyle yardımcı olsun Bisan hiç aramam lüks marka vs. He param olsa fikrim değişir mi, kesinlikle değişir:koptum:

Bir hort gelsin o zaman :). Önceki mesajlarda Mosso diğer üst düzey firmalar ile kıyaslanmış bu konu hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.

İlk bisikletim Cube ikinci bisikletim Mossoydu öncelikle ben neden tekrar Ghost, Giant, Cube gibi firmalardan al(a)madığmdan bahsedeyim. Bundan 6 ay önce yeni bir bisiklete ihtiyacım olduğunu anladım ve 300km yol gidip bundan önceki ilk bisikletimi aldığım Muratoğlu bisiklete geldim. (Cube aim 2018 yılında sıfır, 1600tlye acera setli sr Suntour xct maşalı olarak almıştım). O bisikleti 4000km kadar kullandım ve sibop kapakları hariç iç lastiklerine kadar orjinal bindim çok keyifli bir bisikletti, en küçük sorun yaratmadı bana kullandığım süreçte.(Alman malı sonuçta :D)

Artık yeni bir bisiklet alacaktım en az deore setli ve havalı maşalı olmasını istiyordum bütçemde 5.500tl idi. Bayide modelleri inceliyordum, ilk olarak Ktm, Ghost, Lapierre'lere baktım hepsi güzeldi hoştu fiyatlarına gelirsek...
Ghost alü kadrolu tamamen altus setli, Sr Suntour xcm maşalı bisiklete nakit 5300tl istiyordu. Sordum kendi kendime neden üstüne para verip güncel kullandığım bisikletten daha düşük segment bir bisiklete bineyim diye. Montaj kalitesi? Garantisi? Hiçbiri mantıklı gelmedi bu yüzden daha premium bir marka alamayacağımı anladım.
Sanırsam almadan döneceğim diye düşünürken Mosso firmasının Karbon kadrolu, arka aktarıcısı xt, göbekleri slx kalan bütün parçaları deore maşası epixon olan Groovy 27.5 modelini gördüm fiyatı 5.800tl idi. Tasarımına bayıldım, Bisiklete bindim kadro boyunu denedim. Garanti hakkında konuştuktan sonra pazarlıkla 5.600tlye yanında birkaç hediye ile satın aldım ve evime döndüm.

İlk olarak yukarda bahsettiğim gibi Cubede tek bir tık problem yaşamadım lakin Mossoya gelirsek sanırım montajını ümit bisiklet yoldan geçen insanlara yaptırıyor o kadar berbat bir montaj kalitesini başka türlü yakalamaları oldukça zor. Yaşadığım sorunlara gelirsek. Bisiklet sanki trim sesi olarak üretilmiş, neresine deysem çıt pıt sesler baktım bu böyle olmayacak aldım elime alyanı, tornavidayı, gresi ses yapan bütün parçaları söktüm ve yağladım.

Tork anahtarı diye bir şeyin icadından habersiz sanırım ümit bisiklet firması ya vidalar çok çok fazla sıkılmış yada çok gevşekdi (sele rayındaki bir vidayı 3 kişi kolu uzatıp zar zor söktük). Güzel sözler eşliğinde bunları olması gereken şekle getirdim.

Çıktım bakalım bir sürüşe, her teker dönüşünde ritmik tıkır tıkır tıkır sesler geliyor ne olduğunu hemen anladım çünkü Cube nin jant akordunu bir mahalle bisikletcisine verdiğimde kötü yaptığı için aynı şekilde ses yapmıştı, çok gevşek jant telleri yüzünden yükte tıkır tıkır ses yapıyordu. Gene bir takım güzel sözler söyleyip Mossonun iki jantını 1 gün uğraşıp, akordunu bitirdim. Ardından yaklaşık 1000km kullandım.

Balatalarıma yağ bulaştırınca incelemek için söktüm ve gene mükemmel ümit bisiklet firması burda da işciliğini konuşturmuş, organik uyumlu rotora bildiğiniz metal balata takmış, yarı metal falanda değil...

Aynı anda da üzerinde gelen sol pedalın bilyaları dağıldı. Yeni platform pedal aldım, Sele kelepçesi berbattı alyanlıya çevirdim, elcikleri çok kötüydü onları değiştirdim, lastikleri tutmuyor şimdide onları değiştireceğim.

Garantiye asla güvenmiyorum birçok şikayet var zaten bir şey olursa garantiyle hem vakit kaybetip hemde gene düzgün montaj edilmemiş parçalarla uğraşıp duracağım için garantiye başvurmam, kendim çözerim.

Paranız varsa abilerim, ablalarım olabildiğince daha iyi firmalardan alışveriş yapmaya çalışın keza bir daha bisiklet alacak olsam kesinlikle böyle bir firmadan almayacağım. Şuan bisikletimden çok memnunum ama 3 ay belki sorunları ile uğraştım. Mosso ucuz ve orta kalite bir firma diye düşünüyordum şimdi hem pahalı hemde kalitesiz olduğunu düşünüyorum. Kadro kalitesi, boya kalitesi gerçekten güzel ama montajı ve garantisinden hiç memnun kalmadım. Sosyal medya hesaplarında ki hiçbir mesajada dönmüyorlar, bakmıyorlar.

Dedim kendime acaba tek ben mi yaşadım bunları aynı modeli kullanan başka insanlarla iletişime geçtim herkes aynı dertlerden müzdarip kimisi kablo yolları ile uğraşmış, kimisi kayan sele borusu ile...

Türkiyede bu fiyat bandında en iyi montajı bence acell grubu yapıyor aldığımız 2 carraroda da hiçbir problem yaşamadık. Fiyatlar aynı olmasına rağmen :bsmagryr:. O yüzden marka olayının abartıldığını düşünmüyorum çünkü fark ediyor.
Specialized firmasının elinde bulunan kullanıcılara ait vücut ve kadro ölçülerine ait veriler konusunda bilgi sahibi olduğunda buraya tekrar gelip yorum yaz bence. Kütahya tarafında var mı bilmiyorum ama bu konuda bir specialized bayisinden bilgi almanı öneririm. Daha sonrasında olayın sadece marka olmadığı konusunda fikir sahibi olacaksındır.

Ne kadar bisiklet satarsan, o kadar kullanıcıya ulaşırsın. Ne kadar kullanıcıya ulaşırsan o kadar bisiklet kullanıcısına ait vücut ölçüleri hakkında bilgi sahibi olursun, ne kadar çok bisikletini kullanan insana vücut ölçüleri hakkında fikir sahibi olursan bir sonraki üretiminde o ölçüde doğru AR-GE yapar ve uygun kadro açı ölçülerine sahip olursun. Bu hususlar dışında küresel ölçüde satış yapıp markalaşma ve bunun ürünlerine kattığı marka değeri hakkında uzun uzun yazmaya gerek yok.

Kısa ve öz söylemek gerekirse Specialized firması elindeki geri dönüş ve kullanıcı verileri corelli de yok. Bu sebeple ben kullandığım bisiklette 24 dış lastik kullanırken Corelli 23-25 kullanıyor.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
genelde kendim bisiklet toplar kullanırım. ne parça bulursam takarım hiç sıkıntı yaşamadım hep te memnun kaldım. çok ta takıntılı olmayın özellikle tamir etmeyi biliyorsanız. 100 liraya nerede havalı maşa var? 2 tane oring değiştirdim 800 lira satarım şimdi. hidrolik frenlerim bile toplama pert malzemeleri alıp yapıyorum kendim yapınca daha güvende hissediyorum. bu yüzden 0 almadıkça marka takıntısı olmaması gerek

• Beğen
Tepkiler: ibrahimguler
OLED olayı aslında bir palavra. Amerikada Samsung a dava açılıp öyle bir teknoloji olmadığını ve insanları kandırmamaları gerektiği ile ilgili davayı kaybettiler. Pazarlama algıları isim değiştirip sanki Amerikayı yeniden keşfetmiş gibi yapmaktan öteye genelde geçmiyor.

Sanırım siz OLED ile QLED'i karıştırdınız. Samsung OLED panel üretmiyor zira. QLED (Quantum LED) adını verdikleri, panele ilave bir katman ekleyerek renk uzayını arttırdığını iddia ettikleri bir teknolojisi var; herhalde ondan bahsediyorsunuz.

OLED (Organic Light Emitting Diode) ise, ekrandaki her bir pikselin arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duymadan kendi ışığını ürettiği bambaşka bir panel teknolojisi.

@Mad Buddha Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile Specialized firması Global, daha fazla satış yapıp yaptığı satışlardan kullanıcı geri dönüşlerini toplayarak istenilen talebi, sorunları, insan vücuduna olan uygunluğunu ölçüp tartıp ona göre genel tüketiciye daha verimli, daha uygun bisikletler üreten bir firma ama Corelli gibi firmalar bu verilere sahip olmadığı için lastik seçimi, Kadro açıları, bisikletin genel kalitesi gibi hususlar da doğru seçim yapamıyor bu da firmanın marka değerini belirliyor.

Bahsettiğiniz şey bu ise ben de aynı şekilde düşündüğüm için bu yazıyı yazdım. AR-GE nin öneminin gerçekten çok fark ettiğini aynı fiyat bandında, aynı donanımdaki bisikletlerde dahi kolayca gözlemlenebildiğini. Bu fiyat farklarının kapitalist düzenle bir bağlantısı olmadığını, gerçekten bu çalışmaların kullanıcıya dönük yapıldığını, bunun da bir maliyeti olduğunu o yüzden fiyata yansıdığını demek istedim.

Aynı kumaştan bir tişörtün Nike logosu olunca 100tl, logosuz olunca 10tl olması gibi olmadığını sadece markası o olduğu için pahalı değil gerçekten ederi o olduğu için fiyatın arttığını ifade etmeye çalıştım ama sanırsam başarılı olamadım ya da siz yanlış anladınız.

Henüz 15 yaşında olan bir bisiklet sever , o yaşta sadece höööggg diyebilenleri tanıyorum . Sadece ses çıkarıyorlar cümle kuramıyorlar bile bence biraz destek olalım , ne kadar anlatmak istediğini karışık yazmış olursa olsun .
Geri bildirim en güzel destektir.

Baroni Marka bisikletim var. 8 senedir eşek gibi biniyorum. Arada bakımını yapıyorum , parça değiştiriyorum (2 vites kol seti , 1 grup set , jantlar , ön amortisör , sele , lastik) devam ediyorum yoluma . Markaymış falan filanmış önemli sevmek.

Sevince insan ederi 200 liralık bisikletin değeri pek fazla oluyor.

Maddi açıdan baktığınız kadar yaşanmışlıklara da bakın.

Zalim @mariokaldato 'nın materyalizme iz düşümsel bakış adlı yazısını okuyun

Marka tabi pek çok konuda ön bir bilgi sağlıyor. Kalite, fiyat, servis, vs. Bu açıdan iyi bir markaya daha çok para vermek anlamsız değil.
Ancak markaya tapmak ayrı bir olgu. Bazıları için marka ürünün kendisinin çok önüne geçiyor. Yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi önemli olan yaşanmışlıklar. Marka bunu yaratan değil sadece kolaylaştıran bir şey.

Sanırım siz OLED ile QLED'i karıştırdınız. Samsung OLED panel üretmiyor zira. QLED (Quantum LED) adını verdikleri, panele ilave bir katman ekleyerek renk uzayını arttırdığını iddia ettikleri bir teknolojisi var; herhalde ondan bahsediyorsunuz.

OLED (Organic Light Emitting Diode) ise, ekrandaki her bir pikselin arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duymadan kendi ışığını ürettiği bambaşka bir panel teknolojisi.
Aynen öyle karıştırılan konu bu dava konusu da bu. :)

• Beğen
Tepkiler: ibrahimguler
Geri