Bisiklette doğru fren kullanımı? (Normal kullanım, Ani kullanım)

Kayıt
9 Mayıs 2013
Mesaj
48
Tepki
19
Şehir
Ankara
@Gökhan ÇİÇEK

Yukarıdaki mesajımda belirtmiştim.

Yani şartlar tamamen normalken doğru olanı öğrenelim diğerleri zaten eski tecrübelerle de yerine havasına göre bir şekilde deneme yanılma yoluyla öğrenmeye çalışalım.
 
Scudo

Umut Kılınç37

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mart 2013
Mesaj
601
Tepki
139
Şehir
ISTANBUL~BAĞCILAR
Bisiklet
Salcano
Ben ani durmak gerektiğinde direk ön freni kullanırım arka freni ise yavaşlamak için kullanırım.
 

Piskiletci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2008
Mesaj
2.855
Tepki
2.578
Bisiklet
Corratec
İyi bir sürücü -taşıt farketmeksizin- tekerler ile zeminin durumunu hissetmeli, hızını ve diğer çevresel faktörleri hesaba katarak fren yapmalıdır(Bisiklette vücut pozisyonunu ayarlamalıdır). Günümüzde arabalar bile küçük bir işlemciyle birçok ölçüm yaparak en uygun tepkiyi veriyorsa, insan beyni neden yapamasın. İçgüdüsel ve mantıklı davranın yeter.
 
Kayıt
13 Eylül 2011
Mesaj
87
Tepki
38
Şehir
Trabzon
Ali bey'e katılıyorum... Tepkimeyi zamanla tecrübe ile verebilirsiniz... İki freni'de doğru oranda ve kitlemiyecek şekilde kullanın...
 

Deniz Caz

Daimi Üye
Kayıt
29 Eylül 2012
Mesaj
394
Tepki
63
Yaş
25
Şehir
Malatya
Bisiklet
Salcano
iniş esnasında dahi arka fren yavaşlatmıyor ön ve arka hemen hemen eşit basıyorum çamurda bile denedim ön kaysa bile biraz sıkmayı bırakıyoum önü
 

Serbay Akar

Forum Demirbaşı
Kayıt
26 Nisan 2010
Mesaj
584
Tepki
209
Şehir
Ankara-Çankaya
Bisiklet
KTM
Aynen ben de Ali Bey'e katılıyorum. Bırakın en doğrusunu zihniniz yapsın.

Bu kadar yorumun üstüne bana laf söylemek düşmez ama merak ettiğim bir konu var: Çankaya'yı bilen bilir, her yeri yokuştur. Yokuş iniş deneyimlerime göre ön freni kullanmadan güvenli duruş mesafesini, arka frenle yakalanamayacağını düşünüyorum.

100kg birisi olarak söylüyorum arka fren yokuş aşağı yavaşlatmıyor. Ön frenin kapasitesini arttırmak için selenin arkasına kadar kayıyorum, bu sayede yavaşlayabiliyorum ancak.

Önemli olan her iki frenide kullanmak.
 

S.Duran

Üye
Kayıt
19 Mayıs 2013
Mesaj
32
Tepki
1
Şehir
İstanbul(Anadolu)
Bisiklet
Ümit
Hocam bu durum hızınıza göre değişir eğer yavaş gidiyorsanız ve aniden durmanız gerekiyorsa arka ya da ön frene basabilirsiniz. Fark etmez.
Ancak hızlı giderken ön frene basarsanız takla atma ihtimaliniz var. O yüzden en iyisi arka frene basıp basıp çekmek ve bu yeterli değilse ağırlığınızı arkaya vererek ön frene basıp çekmek.
 

bajak

Aktif Üye
Kayıt
10 Mart 2013
Mesaj
104
Tepki
47
Şehir
..
Bisiklet
Salcano
Hiç arka tekerleği kitlediği için kayıp düşen var mı? Bastığım frende bir sıkıntı yok ise neden bırakayım dimi! Abs kadar seri çalışmaz benim elim :) ama şu kesin. Eğer ön freni tekerleği kiteleyecek kadar sıkarsam, elim hemen o freni bırakır:) sözün özü: bir çömez olarak ikisini de sıkarım, refleks neyi hatalı yaparsam onu bıraktırır zaten :)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Ben çoğunlukla yavaşlamayı tıs tıs tıs şeklinde yapıyorum. Hızlı gidiyorsam ve ani olmadan durmam gerekiyorsa arka ve ön frenleri ellerimle eşit miktarda sıkıyorum. Çünkü arka fren % 50 de kilitleniyor ön fren ise % 80-90 gibi. (Benim bisikletim de)
Benim de elim alıştı artık, sabit olarak % 40 gibi bir miktarsa sıkıyorum. Zaten yolda giderken 2-3 defa 1-2 saniyelik frenlemeler yaptığımda çok etkili bir şekilde yavaşlıyorum. Acil durumda ise biraz daha sıkıyorum frenleri, yani arka fren % 50 sıkma da kilitleniyorsa iki freni de % 48 sıkıyorum, durumda göre biraz arttırıp bisikleti yan çevirdiğim de oluyor. Paten de paralel slide deniliyordu galiba, o şekilde aniden yana dönmeye çalışıyorum :) Tabi tüm bunları artık bilinçli olarak düşünmeden yapıyorum.
 

Yunus Emree

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2013
Mesaj
867
Tepki
150
Şehir
giresun
Bisiklet
Sedona
Yol durumuna göre keyfime göre fren yapıyorum:) Keyif derken çok dik rampayı inerken amortisörü dener şekilde öne hafif hafif abanarak gidiyorum, arka da çok az sıkılı şekilde.

Genelde ön fren kullanırım, arkayı da takla atmamak için destek olsun diye.
Hatta frenlerken sürtme seslerini de dinliyorum, zaten iyice alışmak ve sınırı bilmek için şart bence.
1 kere ön frene fazla asılmışım ayak üstüne düştüm bisiklet altımdan gitti. İkincisinde kuzen dönmeyecek gibi giderken birden dönünce abandım frene, arka teker havada, benim ayak yerde ve bisikleti düşürmemek için uğraştım:)
 

kvnccelik

Aktif Üye
Kayıt
3 Mart 2012
Mesaj
172
Tepki
74
Şehir
Kocaeli
Bisiklet
Trek
Aman arkadaşlar burda önemli bir husus da ön freninizin çok sıkı olmaması bence. Eğer çok sıkıysa ani frenlemede ki inanın aklınıza basıp çekeyim şöyle yapayım gelmiyor o an, takla atmanız olası. 9 ay önce ben ciddi bir kaza geçirdim bu yüzden, büyük ihtimalle ön ve arka frene aynı anda asıldığımdan bisiklet beni üzerinden attı ve baya bir yüksekten çenemin üzerine düştüm. Çeneme dikiş atıldı, arka dişlerde ufak tefek kırıklar oluştu. Yine de ucuz atlattım diyorum. Çünkü daha kötüsü başa gelebilirdi..
 

Santibag

Daimi Üye
Kayıt
3 Mayıs 2013
Mesaj
328
Tepki
129
Yaş
26
Şehir
İzmir
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Herkese iyi forumlar.
Geçen Sefaköy'den Yenibosna'ya iniyordum. Bilenler bilir, orada bir yokuş vardır. Pedala basmadan saatte 50km hıza ulaşırsınız. Ben de pedala, frene dokunmadan iniyordum. Sonra önümdeki araç yavaşlamaya başladı. Ben de dolayısıyla frenledim. Ancak bir sorun vardı. Aradaki mesafe benim frenlememe rağmen kapanıyordu. Durum tehlikeli değildi. Arada birkaç saniye mesafe vardı. Sonra devam ettim. Bahane ile iki saniye kuralını da test etmiş oldum. Ama olay aklımdan çıkmadı. Ben de frenlerimin limitlerini test etmek için bir deney yaptım.
Deneyde pedallara asılıp mümkün olan en yüksek hızda iken frenleme yapacak; kaymadan, takla atmadan duracak ve durma mesafemi ölçecektim. Belirlediğim anda frenlemeyi gerçekleştirdim. Kullandığım teknik arka freni kilitlemeden maksimum miktarda sıkıp, aynı anda ön freni de kilitlemeden maksimum miktarda sıkmaktı. Birkaç defa denedim. Arka teker bazen kaydı, ben de daha az sıktım. Sonuçta korkunç bir yokuş yoksa (ki öyle bir yokuş ancak yürüme hızında inilir) ya da saatte 60km gibi anormal bir hızda değilseniz bu teknik ile en fazla 2 saniyede ve 10-20 metrede kesinlikle duruyorsunuz. Testi yaptığım yerin düze yakın olması elbette düşündürücü ama durduğum mesafe saatte 25km için yaklaşık 3 metre idi. Saatte 45km zaten maksimum yasal hız. Buna göre 10 metre içinde duruyor olmamız lazım. Yokuş bile olsa 10 metre aşağı yukarı yeter gibi. Yokuşu geçip duvar olma yolunda ilerleyen bir yolda da yavaş gidin bir zahmet.
Son olarak kendi yöntemim:
Hemen durmak istemiyorsam arka frenle yavaşlar, belki de dururum. Freni çok az sıkarım. Tamamen konfor meselesi. Hem de ön fren daha az aşınıyor.
Çabuk duracaksam ikisi birden. Frenleme sırasında dik durmak yüksek hızlarda frenlemeyi güçlendirir. Hatta bacaklarınızı ve kollarınızı da kullanarak daha fazla rüzgar freni yapabilirsiniz.
Bunlar da otobüs, tren, uçak ve tır gibi araçların frenlemelerinden yaptığım sentezler.
 

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
ben yavaşlamayıda durmayıda hep ön frenle yaparım yer zemini kuru ve temiz ise.
arka fren hep yardımcı olarak kullanıyorum.
o yüzden ön balata arkaya göre çabuk bitti yer değiştirdim öyle devam ediyorum. ön balata %75 azaldı arka balata %25 azaldı
 

Xoqo

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
706
Tepki
442
Şehir
Kocamustafapaşa
Bisiklet
Diğer
Frenlemede lastiklerin yol tutuşu çok büyük rol oynuyor. Eğer lastiklerinize güveniyorsanız; ayağa kalkın, kalçanızı arka tekere yakınlaştırıp dizlerinizi bükün ve ön fren ağırlıklı olmak üzere frenlere asılın. Biraz arka lastik kayacaktır ancak vücut düz bir şekilde arkada olacağı için sağa-sola savurmayacaktır. Ortalama dağ bisikleti ile panik frene böyle alıştım. Bir zaman sonra refleks haline geliyor.

Bunları geçmek lazım. En iyi korunma yolu panik fren yapacak kadar hızlanmamaktır .
 

ismail.yüksel

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Nisan 2012
Mesaj
534
Tepki
276
Yaş
33
Şehir
Denizli
Bence iki frene de lastigin kayma sinirina kadar basmak gerekiyor. Mantik basit, abs gibi frenleme yaptirabilmek. Tabi abs gibi saniyede 25 kere freni sikip birakamayacagimiz icin en iyisi dozajini kayma sinirinda birakmak. Hidrolik diskli frenlerde bu dozaji ayarlamak cok daha kolay
 

birkimse123

Aktif Üye
Kayıt
28 Haziran 2014
Mesaj
190
Tepki
77
Şehir
Çanakkale
İsim
kk
Başlangıç
2004—05
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bence frenlemek: Bisiklet tanimak, yolu tanimak.
Mesela ben her zaman iki frenimi de birden kullanirim. Cunku benimkiler pek tutmuyor ve iki frenle durmak cok daha rahat. Acil durumlar haric hicbir zaman tamamen sikmam. Eger cok acil bir durumsa iki freni de sertce sikar sol ayagimi yere koyar ve bisikleti yatiririm.
 

Taner James

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
1.180
Yaş
45
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bende hidrolik disk fren var arka frenin pad'leri eskidi sanırım eskisi gibi anında tepki vermiyor, boşluk oluştu, bende yavaşlamak için arkayı kullanıyorum doğru frenleme bildiğimden değil öyle alışkanlık olmuş, ani vb. durumlarda arkayı sıkıp, ön freni duruma göre sert, yerine göre bas-çek yapıyorum, tabi ne olur ne olmaz spd pedalları açıyorum yoksa olduğun yere löp düşe biliyorsun :)
 

omeryildiz

Üye
Kayıt
12 Haziran 2017
Mesaj
63
Tepki
53
Yaş
34
Şehir
Ankara
İsim
Omer
Bisiklet
Carraro
2 gun once bahce islahiye turu yaparken korkutucu bir an yasadim ve gercekten yuregim agzima geldi ne yapacagimi bilemedim mecburen akisina biraktim
Kaypak denilen bol virajli bir kestirmesi var bilenler vardir
Yolun yabancisiyim ilk kez gidiyordum
Duz ilerlerken kopru altina dogru ilerliyordu yol, kopru altinda ise yol dortleniyor ve yol ful micirli
Ben kaptirmisim 45-50km\h hiz ile geliyorum kopru altina girdim dahada hizlandim cikisi yorulmadan cikayim diye, lakin az ilerledikten sonra yolun 4 yol agzi oldugunu ve micirli oldugunu farkettim frene asilsam kesin dusecem asilmasam 4 yol agzindan arac cikarsa arac bana girecek, bu halde panik halinde en iyi kararin fren yapmamak olduguna ve arac gelirde carparsa havaya hoplamaya hazir konumda ilerlemeye karar verdim, kask + eldivenim olmasa bu karari bile veremeyecektim
Neyseki ne micirda kaydim ne de bir arac cikti kazasiz belasiz 4 yol agzi kopru altini gectim, eve varana kadar elim titriyordu suan bile yeni yeni sokdan cikiyorum
Bu gibi durumlarda neler yapilabilir bileyim ona gore hareket edeyim
 

mustang41

Aktif Üye
Kayıt
29 Ağustos 2017
Mesaj
133
Tepki
273
Yaş
50
Şehir
İstanbul
İsim
Mustafa
@Yahya omer yildiz
Geçmiş olsun.
Bu gibi yabancısı olduğumuz yollarda çok daha temkinli olmak gerekiyor.
Siz yolun yabancısı okduğunuz bir yola çok yüksek hızla girmişsiniz,Neyse ki ucuz atlatmışsınız.
Bende bir kavşakta yer hafif ıslak iken düşmüştüm.Şimdi oradan geçerken hep o aklima gelir.Yer kuru bile olsa çok temkinli geçiyorum oradan.
Bir Musibet Bin Nasihate bedelmiş derler ya aynen öyle bir durum oldu bende.
Sizin içinde hasarsız atlattığıniz deneyim olmuş.
Geçmiş olsun.
 

Triban

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Ekim 2017
Mesaj
2.357
Tepki
4.348
Yaş
45
@Yahya omer yildiz
Bence doğru yapmışsınız..Bisikleti kaydırıp,çok kötü düşebilirdiniz..Bu gibi durumlarda frene basmamak lazım..Gidon kontrolü,bisiklete olan hakimiyetiniz çok önemli..
Bir de hıza dikkat edin..Kaptırmayın kendinizi;)
 
  • Beğen
Tepkiler: omeryildiz