Scudo Sports

BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİ DURSUN! - 18 Ağustos Pazar - 16:00 - Caddebostan Beltur

Çektiğim o kareye konu olan arkadaşların niyeti masumane olabilir ancak 3-4 kişinin yanyana bisiklet sürmesi (bir tanesinin gidonu ayağı ile kontrolü) hafife alınacak bir şey değil. Masumane olan bir hareket bir kaç saniye ya da bir kaç metre devam ederdi, tüm uyarı ve ikazlara rağmen kilometrelerce değil. Orada binlerce insan vardı, bu tayfanın arkasında kalanlar onları geçebilmek için sağa/sola manevra yapmak durumunda kaldığından bu sefer de kendi arkalarından gelenleri aksatmaya başladılar.

Bisikletli ölümleri basit bir şey mi? Sigaradan daha hafif bir sonucu olduğunu hiç inanmıyorum ve bu nedenle tıpkı sigara kullanımını azaltmayı amaçlayan kamu spotları gibi bir kaç video hazırlanıp TV kanallarında belirli aralıklarla yayınlanabilir diye düşünüyorum.

Elbette içimizde bu işin kurgu, montaj gibi teknik kısımlarını halledebilecek, ortaya çıkan videoların TV'de yayınlanabilmesini sağlayabilecek bağlantıları olan bisikletliler vardır. Geriye bir tek işin maddi boyutu kalıyor ki o da bir şekilde halledilir.

Evet bir şekilde farkındalık yaratmalıyız, evet bu tür eylemler sürmeye devam etmeli ancak toplumu bilinçlendirmeye çalışırken aynı zamanda bisiklet sürücülerini de trafik içerisinde nasıl davranmaları gerektiği yönünde bilinçlendirmemiz gerekiyor.

Scudo
Bildiğim kadarıyla Balıkesir Edremitte ayın 25 inde trafikte bisikletliye saygı sürüşü olacak buraya yazılmazsa yada bir başlık açılmazsa ben yazacağım tabi herhangi bir değişiklik yada iptal olmazsa muhtemelende olmayacaktır.

@Ahsen Okyay

Sırf bu hareketler ve bunun yapan kişiler yüzünden bu etkinliğe katılmadım. Kendi sürüşlerimde de bu şekilde trafiği, kendini ve beni tehlikeye atacak şekilde sürenleri hiç bir şekilde çağırmıyorum. Bulundukları etkinliklere / gruplara da katılmıyorum.

Küçük gruplarda vs. bunu yapmak kolay, fakat bu tür etkinliklerde maalesef mümkün değil. Ben de katılmamayı tercih ediyorum.

@Gökhan Toros

Yanlış yapan insan, her şart ve durumda, dünyanın her yerinde olabilir.

Önemli olan, yanlış yapan var diye 1 çuval inciri mahvetmektense, bir pire için yorganı yakmaktansa yani güzel olan tüm organizasyonu iptal etmek veya gözden düşürmekse çok yerinde davranış olmayabilir.

Bu arada yanlış yapa yapa doğru yapmayı öğreneceğiz hayatta; yeter ki manevi maddi kötü etkilerde olmasın.

Önemli olan, güzel organizasyona, yanlış yapmayan insanları daha çok çekerek sinerji yani güç artırımı yapmak olmalı.

Yanlış anlamayın, bu mesajım asla sizi eleştirmek değil; ola ki yanlış anlayabilecek kişiler varsa, dikkat çekmek için yazdım.

Size iyi pedallamalar dilerim.

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
@Özgür Türker

Gökhana umarsızca hak veriyorum.

Bu hata ile ilgili değil, bu yetişme tarzıyla ilgili birşey. Kültür ile alakalı birşey. MTB ile apaçilik yapmayı, kaldırımdan uçmayı öğrenen ertesi gün gruplara damlıyor.

ben bisiklet sürmeye yeni başladım sayılır. Niye şeridimi terketmiyorum? Niye grupla birlikte sürerken sürekli sağımı solumu kontrol ediyorum? Bunları yapmayanlar, küçümsenmeyecek azınlıkta..

Küçükçekmece grubuyla son gittiğimde defalarca uyarma ihtiyacı hissettim ancak mesele çıkmasın diye, mimiklerle bakışlarla anlatmaya çalıştım. Bundan sonra direk uyarmam gerekecek. Bazı şeylere tahammülüm malmadı malesef.

• Beğen
Tepkiler: Sefa
@Ozan Güneri
gerçektende dedigim oldu ve medyada sadece bu konuşuldu.:eek:ut:

bisiklet forumun farkı var dostlar burada hataları konuşuruz, ama face gibi afedersiniz ama yalaka ortamında bu iş olmaz, o facede bir sürü kural dışı takılan adamlar var,bunların gelip bisiklet foruma öğreneceği çok şey var ..burada biz adama bisiklet sürmesini öğretiriz ..kendi performans turlarıma asla kasksız olanları almadım zati ilk 60 km durmayız biz...evet ayağını gidona koymuş arkadaş diğer attilla bisiklet takımındaki arkadaşın menejeri bunu görmesin o çocuklar aynen fırça yer ,attila bisiklet takımının antrenörleri kendi performans turlarında asla böyle sürdürtmezler yok böyle bi şey,,,
bu gibi kalabalık bi etkinlikte kural dışı hareketlerin olması doğaldır ,,,,derneğin gezilerinde açıkça böyle kural dışı olaylar olmaz ve herkesin dernek forması takması kask takması mecburidir ve kurallara uyması mecburidir, ister beğenelim ister beğenmeyelim ..başkanın çekingeleri var idi onla arkadan gittik onun haklı tarafı şu idi biz dernek olarak kask takarız bunun nedeni emniyet ise dernek buna riayet eder sonra bizim için ne diyecekler .dernek kurala uymaz ise emniyet kurallarını hiçe sayarsa ne olacak ,benim görüşüm evet bu gibi etkinlikte genelde kask ve kaskız olabilir ,ama kasksızlar uyarılır baştan dikkat etmeleri için ben bisiklet yolundan gittim ve sol taraftan duruma baktım bi iki kez uyardım ,arkadan hızla geliyor sonra frene basıyor arka teker şaha kalkıyor buna ne gerek var biz gösteri yapmıyoruz bir kişinin düşmesine sebebiyet verilmiş bir bayanın ,suç başka bir bisikletçi ,bunlar olmaz tabi...bir daha protesto olacak ise kesinlikle gönüllü görevliler olacak üzerlerinde görevli yazacak ,akli selim işe vakıf tecrübeli insanlardan oluşması gerekecek görevliler hangi konuda bisikletlileri uyaracaklarını bilecek önceden toplantı yapılacak ,,,bisikletli bisikletliyi tehlikeye sokamaz ,
ayrıca trafiğe yayılma olayını baştan kabul etmedim ama engin dostuma uydum ve engin dostum trafikten gideceğimizi yineledi ,sol şerit araçlara bırakıldı bu sahil yolunda trafik suçuna girer ,sahilde bisiklet yolu var iken trafiği işgal etmiş olduk ama biz suçlu değiliz, esas çevre ve şehircilik bakanlığı bostancı-tuzla arası doğru dürüst standartlara uygun bisiklet yolu yapmamıştır, protesto direk bu kuruma yapılmıştır ..yatma olayınada karşı geldim ama bağdat caddesinde yatıldı sadece, orada yukarda ekip olduğu halde hiç bi şey demedi ve efendice protesto ettik megafonu elime aldım ver yansın ettim çevre ve şehirçilik bakanlığına kaldırımdan halk alkışladı ,bisikletli dostlar alkışladı bu da artılarımız oldu ..

Bisikletliler Derneği'nin sayfasında şöyle bir haber bulunuyor;
(link)

Dünkü eylemin bu kararın alınmasında bir etkisi var mı yok mu bilmiyorum, her ne kadar ulaşım amaçlı değil de bir pist şeklinde düzenlenmiş olsa da bisikletliler için böylesi bir zeminin hazırlanması bir takım şeyler için başlangıç olarak nitelendirilebilir sanırım. Ama elbetteki bir pist içine kapalı kalmak, bisiklet ile ulaşım sağlayanların hiçbir işine yaramayacaktır, yalnızca yeni yeni bisiklet sürmeye başlayanlar için pratik/egzersiz alanı olarak kalacaktır. Bakalım ilerleyen günlerde bu konu(lar) hakkında ne gibi gelişmeler olacak.

• Beğen
Tepkiler: Bilal Öz
@Özgür Türker

Şöyle bir örnek vereyim.
Grup sürüşünü bilmeyen bir arkadaş yüzünden karşı şeritten gelen kamyonun altında kalıyordum az kalsın.

Hayatım değerli benim açıkçası :)

madalyanonun öteki yüzü..

DUYURU!!!!
Bu gün Bisikletli Ölümleri Dursun(Bisikletli Protesto Eylem) Turu sırasında Bostancı sahil Migros önünde talihsiz bir kaza geçiren Duyma ve Konuşma engelli Kardeşimiz Serdar PEÇEN Bisikletten düşme neticesi kaza geçirmiştir. İlk görünüşte yüzünde ve vücudunun değişik yerlerinde sıyrıklar görülmekle birlikte Ambulans çağrılarak Hastaneye sevki sağlanmıştır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu sağ kol dirsek kemiğinde kırık olduğu ve Ameliyat olması gerektiği, operasyon gün ve saatine kadar Hastanede yatacağı belirtilmiştir. Şu an Kendisi Bostancı E5 üzeri Yeditepe Üniversite hastanesi karşısında ki FSM Hastanesinde yatmaktadır. Kardeşimize acil şifalar diliyorum. Tüm Bisiklet Dostlarına duyurulur....

ikinci haber..

EYLEMİ BALTALAYAN MAGANDALAR s,a arkadaşlar şimdi olayın basında sizler nerelerdeydiniz bilmiyorum ben hiç bir gurup lideri görmedim ki bu olay en az 15 sürdü olayı kısaca anlatayım içinde 3 kişi bulunan kırmızı doblo marka arac sol seritten el freni cekerek bisikletlilerin arasına girip cıktı defalarcada bunu tekrarladı sonra gurubun en önüne geçerek bisikletlilerin üzerine direksiyon cevirerek sıkıştırdı ve guruptan biri küfür edince 3 kişi araçtan inip onu kovaladılar bu arada onu bi kaç bisikletli takp etti 2 dk geçmeden geri döndüler ama bisikletliler sinirlenişti cünkü bilinci olarak üzerlerine araç sürülmüş sıkıştırılmışlardı içlerinden birisi arabanın yan sürgü camına yumruk attı bir diğer kişide kaskla vurdu derken sivil polisler geldi kısaca gördükleriimi onlarda paylaştım ve durumu anlattım ve bana gurubun liderini sordular ve ortada gurubun lideri filan yoktu ve sivil polis memuru yardımcı ol arkadaşları nızı devam ettirin biz gerekeni yapıcaz dediler ve maganda olan 3 kişiyi araca bindirdik guruba sivil polislerin aramızda olduğunu ve gerekli işlemi yapacaklarını söyledik ve devam ediyoruz dedik ve bunu bizden polis memuru istedi en basından beri bizi takip ettiğini ve durumu gördüğünü sadece en önde ne olduğunu bilmediğini söyledi yardımcı olmamızı gurubun tahrik olmamasını istediler hatta bana gurubun lideri senmisin diye sordular olaylar büyümemesi içinde bizde gurubu yönlendirerek eylemimize devam ettik sanırım sizler en geriden gurubu yönlendiriyordunuz ben ne gurup lideri nede polislerle giden 6 kişi gördüm görseydikki bizde gelirdik emin olun bizden polis devam etmemizi istedi bizlerde sağduyu davranarak gurubu sakinleştirerek devam ettirdik kısacası olayın özü budur emeği gecen herkeze teşekkür ediyorum..

3 üncü haber,

En içten duygularla, en kalabalık ve güçlü olduğumuz bugün, trafikte araba altında kalarak canını kaybeden arkadaşlarımızı anmak ve bu olayların tekrarına dur demek istedik. Bisikletli katili magandaların da bu eğlenceyi kaçırmamaları, defalarca arabalarıyla bisikletlilerin üzerine manevra yaparak hayat(tan keyif almaları, bisikletli gruba hakaret ve tehditlerle başarılarını taçlandırıp daha sonra arabalarından pek de inememeleri)larına kastetmeleri eylemimizi daha dokunaklı hale getirdi.
İstenmeden yaşanan bu dokunaklı olay, gün sonunda aleme ibret olsun denilecek bir fırsata dönüşemedi. Karakola giden üç beş bisikletli uzlaşma kağıtlarını imzalaması için ikna edildi. Sonra da herkes kendi yoluna... Sırtımıza fotoğraflarını astığımız arkadaşlarımıza hakaret ettiklerinin, “ben yaptım, gene yaparım” demiş olduklarının o anda farkında değillerdi, umarım. Yaklaşık 1200 kişi hep birlikteyken başarısı tartışılır olan bu Gezi'den sonra, münferit gezilerimizde başarılar dilerim... 18 Ağustos Pazar

4 üncü haber,
Dragos'a birkaç yüz metre kala arkamdan hızla makas atarak ön tekerime dalıp beni düşüren ve -sanırım kendi de düştükten sonra toparlanıp- arkasına bakmadan yoluna devam eden bisikletli 'eylemci arkadaş': Biz herkes kurallara uysun, birbirine saygı duysun, yolunu paylaşsın demek için orada değil miydik? Şu an sol kolum alçıda, her yanım mor. Bu halimden çok, kazanın ironikliğine üzülüyorum.
Bana öyle geliyor ki, bu eylemlerimiz gerçekten bir sonuca ulaşsa ve ayrılmış harika bisiklet yollarına sahip olsak da mücadelemiz bitmeyecek; bu yollarda başkalarını umursamadan kuralsızca seyredenleri protesto etmek için toplanmaya devam etmemiz gerekecek...

grup lideri yok idi, gönüllü görevliler olacak idi benim görevim ise arkayı kollamak idi ama yeterli sayıda görevli olmaz ise olacağı budur ,,,

Katılanları gönülden kutlarım.

Bisiklet bilinci oluşturma adına güzel bir etkinlik oldu haberlerde çıktı .

@Bilal Öz

Evet, öncelikle bu işe gönül veren ve katılanlara teşekkürler. Gördüğümüz gibi daha araç trafiği mantığını kavramamış bir ülke den bisiklet kültürünü anlamasını beklemek malesef aşırı iyimser bir davranış oluyor. Gönül isterki herkes bizlere saygılı olsun... ama nerdee. Görüğümüz gibi kendini insan sanan bu yaratık şu organizasyonda bile olay çıkarmayı ihmal etmemiş. Peki soruyorum bu insanlar normal tepkiden anlamıyorsa nasıl bir tepkide bulunulmalı? Birçok arkadaşım '' biz onlar gibi saygısız olmayız, biz herkese saygılıyız vs. '' diyecektir. Kardeşim bundan gayrı trafikte hiçbir yaya araba motorlu benden kesinlikle saygı beklemesin. Eğer bir araç sıkıştırırsa bir yaya zorluk çıkarırsa,motorlu sıkıştırırsa takip edip elbet bende onu yakalarım Sadece motorlu elimden kaçabilir ama araba kıstırıpta kırmızıda yakalarsam camını indirmek sureti ile tam azına gelicek şekilde elektro şok cihazını basacağım. Sevgiler

Okadar adam kim vurduya getirememiş olayı

@Kudret Abi: Geçmiş olsun abi. Neler gelmiş başına :(

@Alper Gencan

Eylem amacına ulaşmış demektir :D

@meseduzu

Hadi biz de onlar gibi cahil, cühela değiliz, bunları yamultsak bunlardan ne farkımız kalır klişesini geçiyorum. Şikayetçi olacak bir 10 kişinin organize olup bu şahısların hakettiği cezayı almalarını sağlamamak, eylemin amacı ve ruhuyla çelişmedi mi?

@mtkeskin

arkadan grubu takip ederek işe başladım polis aracının gelmesi iyi oldu engin dostum telefon etmiş idi ,iyide oldu neyse ben gidiyorum araç arkasından sonra arkadan gelenler oldu tabi onlarıda polis aracının önüne yönlendirdim arkamda araçlar kaldı tabi önümdeki polis aracını görüyorlar ve yavaşlıyorlar idi, bi ara gene arkaya bakayım dedim kimse geride kaldımı diye o arada polis aracına yaklaşmışım tabi sert fren sıktım gidonu sağa bi kırdım alexrims jantların akordu oldu yengen ,:)bende bi şey yokta jantın akordu bozuldu neyse hallettik..

Adamlar yukarıda okuduklarıma göre ben yaptım birdaha yaparım diyormuş böyle adam sopayı hak etmiyomu? Ayrıca seni sıkıştırn yamuk yapan arabanın aynasını vericen eline bak ondan sonra arabalar bisikletlilerden korkar olur bunlar kırıyo aynayı çeviriyo direksiyonı ters yöne daha yakala yakalayabilirsen diyecek senden korkucak yaklaşmıcak biz onların seviyesine düşmeyelim derken kaldırıma sarılıp sürtüp düşer olduk.

Geri