Scudo Sports

Bisikletle ULUDAĞ'da Kar Keyfi (22 ARALIK 2007)

slm millet, pazar günü herşey çok güzeldi. ama sonrası benim için pek iyi değildi. artık dağda mı üşüttüm bilmiyorum ama dün gece hastanelik oldum. anca serumu yiyince düzeldim (hayatımda ilk defa). geleceğim nokta aman giyime dikkat edelim 22 aralıkta. özellikle ayakkabı konusunda. ben yazlık spd üzrine 2 kat çorap geçirdim ama ayaklarım dondu resmen. gore-tex tarzı bir ayakkabı şart...

elman fotolar için çok sağol. ama yaşamadan anlanmaz arkadaşlar hepinizi bekliyoruz bursaya... :D

soner de bolca foto çekmişti onları da görürüz işallah...

Scudo
Sevgili Dostlar hepinizi ayrı ayrı tebrik ederim.

Aralık ayındaki geziye katılacak arkadaşlar için önemli noktaları üzerine bas basa tekrar yazmanızı ve belirtmenizi rica edeceğim.

Gezinizin bir bölümünü misafirlerimi gezdirirken bende yaşadığım ( arabayla tabi :) ) ve geçen yıl şubat ayında aynı yolu çıktığım için bazı noktalara değinmek istiyorum. Ben en iyisi maddeleyerek yazmaya çalışayım.

1- Uludağ rakım farkından dolayı Bursa ile bariz farklar gösterir.
2- Uludağ batı anadoludaki en yüksek nokta olduğu için , iklimi çok değişkendir.
3- Bu çıkışın tamamı rampadır. Yol neredeyse hiçbir yerde aşağıya doğru eğim göstermez.
4- Dostların tırmanışı esnasında hava bol güneşliydi. direkt bakamayacağınız kadar parlak ve açık bir hava vardı.
5- En son kar yağalı bir süre geçmiş ve sadece yolun kuzey den güney doğuya doğru bakan ve ağaçlar tarafından gölge de bırakılan bölgelerinde kar ve buz vardı. bunun dışında kalan bölümler tamamen kuruydu.
6- Çıkış esnasında güneş görmeyen alanlarda bile buzun erimeye başladığı ve cam buz tabir ettiğimiz biçimde olmadığı görülüyordu.
7- 39 km lik yolun en fazla 6 da 1 inde kar-buz vardı.
8- Çıkan arkadşların üzerlerinde polarlar bulunmaktaydı. İlk bakışta bile , spd lerin üzerine çorap giydikleri kışlık kıyafet taşıdıkları görülüyordu.
9- Güneş batmadan inmeye başlamışlardı.
10- Birbirini tanıyan, kapasitelerini bilen, ekip kopsa bile hiç kimseyi en azından yukarıya doğru çıkarken yalnız bırakmayan bir ekipti.
11- ekip üyeleri ayrı kaldıklarında ve indiklerinde birbirlerini arayarak iyi olduklarını teyit ettiler.
12- araçlar için durum çok kötü görünmemesine rağmen 3 tane araç tamamen yoldan çıkmış ve şarampole kaymıştı. Patinaj yapan zincir ile boğuşan pek çok araçta görülüyordu.

Arkadaşlar yukarıdaki şartlarda geziyi aksilik yaşamadan tamamladılar.
22 aralık günü muhtemelen hem daha kalabalık olduğu için, hem kayak sezonu başlamış olacağından , hem bayram tatili olduğundan , hemde hava daha da soğuyacağı, buzlu alanlar artacağı , belkide yolun tamamı kar altında olacağı için şartlar daha zor olabilir.Yukarıda belirttiklerim doğrultusunda 22 aralık turu için acizene önerilerim sunlardır.

1- ekip kesinlikle koordinasyon içinde olmalı
2- Kopmalar olacağı kesin olduğu için en azından badi ( ikili sistem , askere gidenelr bilir :) ) sistemi uygulanmalı ve kimse tek başına bırakılmamalıdır.
3- cep telefonları her yerde çekmemektedir. Bu dikkate alınmalı.
4- En öndeki ve en arkadaki ( gönüllü birisi olmalı ve bilerek geriden gelmeli ) arkadşlarda telsiz bulundurulmalı.
5- Bursa merkezde hava ( - ) derecede ise ve kar yağışı devam ediyorsa çıkış için en yukarıyı zorlamamalı.
6- Bir önceki gün ayaz olmuşsa ( açık hava ) cam buz oluşacağı dikkate alınmalı. Özellikle inişte. Kaza yapan araçların ve geçen sefer düşen benim :) çıkışta değil inişte kaydığı unutulmamalı. 7- araçla çıkanların bile ilk söyledği şey olan " iniş daha uzun sürüyor" sözü unutulmamalı. İnerken yaklaşık araçlar ile aynı hıza yakın inileceği ve ekibin iniş saati arabalarında dönüş saati olacağı için çok dikkatli olunmalı. İnerken daha fazla mola verilmeli , eller ısıtılmalı. Konsantrasyonun azalacağı dikkate alınmalı.
8- yolun giderken daha düzgün, inerken ( sağ tarafın ) daha bozuk olduğu dikkate alınmalı
9- Şu an akan çeşmeler o zaman akmıyor olabilir.
10 - şu anda yolda pek görünmeyen köpekler kışın yol yakınlarına daha çok geliyorlar.
11- Ekibin bir lsitesi yapılmalı ve herkesin cep telefonu ve bir yakınının ismi bu listede belirtilmeli.
12- liste yukarıda ve aşağıda kontrol edilmeli
13- İnerken ayakları ve elleri çok çok çok iyi korumalı. Hatta yüzü koruyacak bi polar maske edinilmeli. Yün eldivenler kesinlikle işe yaramayacaktır. -18 - 22 derecede 4 güne varan sürelerde kamp yapmış ve soğuk havaya alışkın olduğu söylenebilecek bir arkadaşınız olarak , geçen sefer ( 6 şubat ) yün eldiven üzerine , hafif kışlık eldivenimi giymeme rağmen ellerimi hissizleşmeye başlayacak ve ertesi gün de ağrıyacak kadar üşüttüğümü söylememi lütfen dikkate alınız. :eek:
14- çıkarken oluşacak terlemeyi kapalı bir ortamda ısınarak vücuttan atmalı, en iyisi iç giysiyi yukarıda değiştirmelisiniz. Sevgili Fatih in hastalanmasının sebebi muhtemelen bu olabilir. Geçmiş olsun kardeşim.
15- cep telefonları vücudunuza yakın yerde tutulmalı. Şarjları soğukta kısa sürede bitebilir.
16- Hava çok ciddi soğursa fotoğraf makinaları ( dijital ) çalışmayabilir.
17- yol kenarlarında müşteri çekmek için kurulan mangallarda elleri yakından ısıtmaya çalışmamalı.
18- üst üste kaymaya başlar ve lastiklerinizin uygun olmadığını anlarsanız çıkış veya iniş için ısrar etmemeli , araçlardan yardım almalısınız.
19-Hava durumunu bir kaç kaynaktan karşılaştırarak karar vermelisiniz.
20- Karamelli çikolatalar donacağı için yemeniz çok zorlaşır, gofret tarzı şeyler almalısınız.
21- Suluktaki su donabileceği yada içemeyeceğiniz kadar soğuyacağı hiç yoksa boğazınızı tahriş edeceği için termos tarzı bir su kaynağı kullanmalısınız.

İlk aklıma gelenler bunlar.

Kimsenin caymasını ve korkmasını asla istemem. Belkide hava çok iyi olur ve bunların hiçbirine gerek kalmaz.
Araçla - teleferikle çıkınca bile çok güzel görünen uludağa kendi gücünüz ile çıkmanın büyük bir mutluluk ve özgüven getireceğini belirtmeliyim.

Uzun yıllar anlatacağınız bir gezi olması ve hiçbir aksilik çıkmaması dileğimle.

Soner Sarıhan

Fatih geçmişolsun. İyi olduğuna sevindim. Soner hocamın tavsiyeleri kendisinin hem dağcılık hemde bisikletçilik özellikleri olduğundan çok kıymetli. Teşekkürler.

Sevgili Soner ağbi vermiş olduğun bilgiler bizler tırmanış hazırlığı yaparken bir uzman tarafından aktarılan bu veriler doğrultusunda ve tırmanışı gerçekleştiren diğer arkdaşlarımızın aktarımlarıyla beraber harmanladığımızda bu belirtilen etkenlere hazırlıklı olacağız.
soğukla,rampalarla ve buzlu-karlı yollarla mücadelemiz için adrenelim çok yüksek seviyede şu anda.içim kıpır kıpır.

@elman_temel
selam dostlar;
öncelikle soner beyin tecrübelerinden kesinlikle faydalanacagız.
ayrıça FATİH kardeşimize geçmiş olsun ..hava cıkışta güzeldi ama dönüş saat 15.30 cıvarı gercekten üşüdük
geri kalan (kondisyonsuz) grup olarak resimlerimiz...

http://img251.imageshack.us/img251/9889/dsc00342uu7.jpg

http://img251.imageshack.us/img251/5296/dsc00345kd2.jpg

http://img529.imageshack.us/img529/1060/dsc00346rp9.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/7629/dsc00351zj8.jpg

http://img529.imageshack.us/img529/5836/dsc00357ir5.jpg

hoşçakalın.....

way sportmen ağbicim seni tekrar görmek çok güzel özlettin kendini be yaww :)

geldiğimizde görüşürüz ağbicim.

@hızlı

teşekkür ederim niko;
niko lakabınla hitap ediyorum ama seni samimi
bir kardeşimiz olarak gördügüm içindir. ayrıça balık pişirme tariflerini yakından izliyorum bir karadenizli olarak :)) tabi ki 22 aralıkta allah izin verirse görüşmek dilegiyle.................

tura katılacak arkadaşlar ****hatırlatmadır***

-turumuzun daha güzel olması ve emniyetli geçmesi adına bir kaç madde hazırladık

Katılım koşulları

a-Mtb bisikleti olacak

b-Lastikleri iklim şartlarına uygun olacak

c-36 km’lik dik bir tırmanma olacak kondisyon gerektirir

d-İklim şartlarına göre giyim olacak

e-Gurubu tehlikeye atacak veya tehlikeye zemin hazırlayacak hal ve hareketlerde
bulunulmayacak

f-Normal bir çıkış temposu olup guruptan ayrılınmıyacak ve gurup lideri eşliğinde hareket
edilecek (gurup lideri bursa ekibinden olacak)

g-Ulaşım ücreti ve yemek v.s. gibi unsurları herkes kendisi karşılayacaktır

h-Haberleşme için ekipte telsiz ve İlk yardım için Malzemeler bulunacaktır.

i-Tüm katılımcılar turdan ailelerine bilgi verecek ve yine tüm katılımcıların iletişim bilgileri
tur liderinde toplanacaktır.

k-Kask kullanılması kesinlikle gerekli olucak ve bu durumla ilgili taviz gösterilmeyecektir

Not:Herkes kendinden ve guruptaki katılımcılardan sorumlu olup,bu riskli tura nasıl sağlam başladıysak aynı şekilde bitirmek hepimizin gayesidir bunu unutmayalım.

1. Msd_57 (İstanbul Avrupa)
2. Majesty (İstanbul Anadolu)
3. tufanbal (Balıkesir)
4. hızlı (İstanbul avrupa)
5. grikartal (istanbul)
6. Engin YILDIZ(İstanbul Avrupa)
7. kcuk (Tekirdağ)
8. aurora79(Ankara)
9.Halil öztürk (Co admin-İstanbul avrupa)
10.bluebike (İstanbul avrupa)
11.serda (İstanbul avrupa)

BAYYY SPORTMAN::) slm,yahuu senın yakından resmını göremedığımden dır baslarda tanıyamadım:)kusura bakma dostumm yaa,bır merminin bende hatırı çokkk:):)senı bırdaha görmek de cok güzel,aman kopmayalım aman haa,hosçakalın,

Arkadaşlar ulaşım konusunu ne yapıyoruz İstanbul ekibi olarak hep birlikte mi hareket ediyoruz? Bu konu da bilgi sahibi varmı?

BAY SONER,MRB LAR,dostum vermış olduğun bılgıler için cok tskkr,hepimiz icin lazım olacaktır,özellıleklede bursalı arkadaşlarımıızn budenli sıcak davaranışları canı yürekten bağırlarına sıcacık basmalarını inanın hepimizi fazlasıyla mutlu etmiştir,uzakta olsan da bızı düşün men bıle apayrı bişii,gerek sana gerekse bursalı dostlarımıza sonsuz selam vee saygılarımla hoşçaklın.

@Engin YILDIZ

Su an itibari ile istabul ekibinden birkac kisi bursada katilacak

digerlerimizde toplu gideriz diye umuyorum ( tahminim otobus olacak Harem veya Otogar ) detayları aslında yavastan ısıtmamız gerekli

birde herkeze ortak olan bir yer ve ulasim sekli olmali

ayrica bursada sabah kacta olma hedefimiz var

bildigim kadarı ile bursa terminalden 95 nolu halk otobusu cekirgeden gecmekte ve o otobuste asagi tarafina yuk alabiliyor ulasimi cekirgeye onla yapariz diye umuyorum

gorusler ve oneriler istanbul ekibinden beklenmektedir :)

• Beğen
Tepkiler: engin engin
@Engin YILDIZ

dostum ben bayramın bırıncı günü ordayım,bluebike kardeşim de orda olacaktır,bırıncı gunu gelmek ısteyen varsa bana haber versın,bırlıktr gıderız,tura katılacak bazı arkadaslr ın bana söylediği şey,bırıncı gunu ne kaytaran olcaktır,valla ben daha fazla duramam,helekı elman kardeşimizin ekıp arkadaşlarıyla uludağ manzaralarını gördükten sonra hiç duramam,dıüerlerı ise nıko kardeşim le gelecektır yanı benım fıkrımı sorarsanız tura katılacak herkesın aynı saatte aynı otobüsle gelmelerıdır,kı bız bunu nıko ylada ve dığer arkadaşlarlada görüştük 2.günü ve akşamı bıde gecesı gelecek arkadaşlar var,ama kesınlık le gece gelecek arkdaslrımızın 3.günü sabah en geç saat 6:30 07:00 arası termınalde olamlıdırlar,MSD_57 mehmet,cekırgeye kadar ne tobusu yahuu pedallalıcaksınız beeh,ısınma turları,o yüzden erken saate olunacaktır buluşma yerın de.istanbul ekibi olarak süreklı bu konuyu istişare edeceğiz,o yüzden kımse konaklama sorunu üzerin de fazla kafa yormasın ,en kısa sürede haberınız olacaktır bu konu ıle ılgılı,hoşçakalın

• Beğen
Tepkiler: engin engin
@Fatih Özgenlik

slm,çok geçmiş olsun baksana elman sana inad bıdaha çıkıyormuş:)ateşli bikeman :)yahuu

@grikartal

teşşekkür ederim arkadaşım:
görüşmek ümidiyle ...
hoşçakalın.

öncelikle forumda ilk mesajım:)
herkese merhaba...

biz bursalı sporcular olarak uludağa düzenlenen gezide olmanızdan büyük onur duyarız,
ama herkezın aklında, o gün hawa nasıl olucak die bi soru war, hava ne olursa olsun o geziyi biz yapacagız ve tadına varıcagız gelicek olan arkadaslar pşiman olumayacaklarına ben garantı werırım:D
elman beyınde süledigi gibi bu spor top oynamaya benzemıor bıraz doganın sert kosullarına dayanmak lazım.;)

@xtc_semih

wayy semih.hoşgeldin aramıza.bakalım kim donacak önce,uludağ yollarında::D

evet arkadaşlar semihin de dediği gibi biraz delilik lasım ;)

• Beğen
Tepkiler: xtc_semih
Arkadaşlar bilgi ve tecrübesini asla tartışamayacağımız
Nasuh Mahruki nin deyimi ile "Uludağ Türkiye nin en tehlikeli dağıdır."

@xtc_semih

:eek:

@xtc_semih

:eek:

Kararlılık içinde olmanızı anlıyorum ancak lütfen dikkat dikkat dikkat. Doğa sporu doğa ile çatışmak demek değildir.

Umarım hava ve her türlü şart lehinize olur.

Geri