Şimdi bir şey soracağım ben.
(en son 3-4 sene önce Fizik dersi aldığım için pek de hatırlamıyorum formülleri falan, neyse)
Bisikletle atıyorum 30km/h hızla gidiyoruz. İvmemiz sıfır değil mi. Sonuçta sabit hız.
Bizim o hızı korumak için harcadığımız bir enerji var, buna F diyelim.
Bu F sadece hava sürtünmesi, mekanik sürtünme ve mekanik kayıplardan oluşur değil mi?
Şimdi bi merdiven örneğini verelim.
Sırtımızda, elimizde, kolumuzda, omzumuzda; herhangi bir yerimizde 10kg ağırlık var. Bunu çıkarmak için, 20kg'lık ağırlıktan daha az enerji harcayacağız değil mi? Kalori cinsinden ya da joule cinsinden.
Burada da sorun olacağını sanmıyorum.
J=kg·m2/s2 sonuçta.
Şimdi olayı biraz daha bisiklete çekelim.
Ben 0 rakım'da yokuşa başladım ve 300 metre tırmanacağım. Yanımda da arkadaşım, yan yana bu yokuşu tırmanıyoruz.
İkimizin de bisikletleri yaklaşık aynı kiloda. O 85kg, ben 65...
Yukarıdaki basit formüle göre, arkadaşımın benden daha fazla enerji üretmiş olması gerekiyor. Arada 20kg fark var çünkü.
Aynı zamanda tırmantık değil mi?
Demek ki ben ortalama 300W güç üretmişken, arkadaşım bundan daha fazla üretmiş. Hatta toplam zaman üzerinden kalori hesabı falan da yapabiliriz. Neyse
Burada da hem fikirdir bence herkes.
Daha ağır bir yükü(sürücü+bisiklet), aynı yüksekliğe çıkarmak için daha fazla enerji üretmek, bununla doğru orantılı olarak daha fazla güç üretmek gerekir.
Peki şimdi, aynı yokuşu geri iniyoruz. 300 metre irtifa kaybettik ve aynı sürede bitti yokuşlar.
Yukarıda bahsettiğim kural geçerli değil midir? Çıkarken daha yüksek enerji harcamak gerekiyordu da, tersi durumda neden elma da bowling topu da eşitleniyor?