Merhaba,
Aranıza 10-20 dakika önce katılmış biri olarak bir süre boyunca yaptığım araştırmanın yanında siz bilgili forum üyelerine de sorular sormak istiyorum:
Ne yazık ki 2014 yılında çaldırdığım Salcano Efes'ten sonra birkaç gün önce Bianchi ARES FS bisikletimi çaldırdım. Maalesef Aydın'da hırsız hatırı sayılır miktarda var
Her ne kadar önceki bisikletlerimden anlaşıldığı üzere bilinçsiz bir bisikletçi olsam da artık bu seferkini doğru düzgün almak istiyorum. 1000 TL bütçem bulunuyor. Öncelikle amaçlarım şunlar:
1- Bisikleti şehir içinde kullanacağım ancak çoğu zaman bisikletimi kapıp dışarı çıktığımda şehri baştan başa dolaşırım, dolayısıyla uzun mesafeler katediyorum. Ama şehir dışına da çıkmıyorum neredeyse hiçbir zaman.
2- Bisikleti bundan başka ev-okul gibi çok uzun olmayan mesafelerde de kullanacağım, ancak bu güzergahtaki yollar oldukça bozuk. Bu yüzden performanstan ödün vermeyeceği kadar çukurda tümsekte vs. de üzmesin istiyorum.
3- Bisikleti nadiren de olsa bozuk satıhta kullanacağım yani hafiften bir araziye girildiğinde perti çıkmasın. Ama %95 şehirde kullanırım aleti.
4- Öyle aman aman da uçmam ama hızlı gittiğim vakitler az da değil. O yüzden performanstan ödün vermesin.
Bunun dışında bisikletin seçimi ile sorularım da ayrıyetten var:
1- Lastiği nasıl seçmeliyim? Şehirde kullanacağımdan sanırım dişsiz ve geniş yanaklı bir lastik seçsem daha iyi olacak. Ama bu tip bir lastiğin de kontrolü zorlaştıracağından şüpheliyim. Böyle bir etkisi var mıdır?
2- Jant nasıl olmalı? Sanırım büyük jant pedal çevirme başına daha fazla gidiyor. O yüzden 28" düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir?
3- Malum dağda bayırda çayırda kullanmayacağım için arka amortisör gereksiz ağırlık yaratacak. O yüzden arka amortisörü şimdiden eledim. Ön amortisörün ise işe yarayacağını düşünüyorum. Sizce kilitlenebilir olması ve bu şekilde düz yollarda kilitlemek hissedilir bir performans artışı sağlar mı? Yoksa benim gibi uzmanlaşmamış, hatta tecrübe, bilgi edinme işinde daha yolun başında bir kişinin pek de farketmeyeceği şeyler mi bunlar? Yani kısaca kilitlenebilir olsun mu bu ön amortisör?
4- Vites sayısı sanırım hıza etki etmiyor, ancak yokuş tırmanırken yararlı oluyormuş sanırım? Dikkat edeyim mi bu durumda vites sayısının fazla olmasında? Çok yokuş da çıkmam ama çıkacağım yokuş da çok dik olmaz. Şehir sonuçta

5- Komponentlerinin Shimano dışında bir marka olmaması gerek sanırım. Ancak bu komponentlerin modelleri bu kullanım koşullarında ne kadar önem arz eder? Yani örneğin Tourney değil de Altus olsa çok mu fark eder?
6- Kadronun alüminyum olması ağırlığı düşürüyor, haliyle de alüminyum kadrolu almayı düşünüyorum. Peki ya bunun dayanıklılığa bir etkisi olur mu olumlu veya olumsuz?
7- Boy 166 cm, kilo ise 72 kg. Bu yüzden 16" kadro boyu düşünüyorum. Uygun mudur?
8- Hangi tip freni neden seçmeliyim? Ben şu an bakım maliyetinin ve ağırlığının az oluşundan dolayı V-Fren düşünüyorum. Disk fren seçmek için bu kullanım koşullarında bir sebep var mıdır?
Bunlara uygun olarak araştırdım ve şu bisikletleri düşünüyorum, sizin de öneri ve görüşlerinizi beklerim (1000 TL bütçem var hatırlatayım):
1- Kron TX 100
2- Kron TX 150
3- Salcano NG 650
4- Salcano NG 750
Başka önerilere de açığım tabi istediğinizi önerebilirsiniz
Şu anlık hedeflerim bunlar, eğer forumda mesaj düzenleme özelliği varsa sonradan eklerim belki
Öneri ve görüşleriniz için teşekkürler.