Merhaba, yıllardır aynı yerde aynı şekilde ot gibi yaşamaktan sıkıldım ve sağlam bir bisiklet alıp yollara düşmek istiyorum. Uzunca okudum uzun süreli turlara çıkanların yazılarını, ilham aldım, fakat hala bisiklet alamadım.
Bazılarının düşüneceği gibi 1-2 haftalık macera değil, ya da bazılarının tabiriyle 50-100km 'lik "uzun yol" değil benim aradığım, "geri dönmek zorunda kalana kadar gezmek". 4-5 yıldır yolda olanların yazılarını okudum, evet bende yapmak istiyorum. Maddi destek ya da sponsorum olmayacak, spor amaçlı değil, yaşam tarzı olarak bunu yapmak istiyorum, o yüzden beni yarı yolda bırakmayacak, arıza durumunda kendi elimle çözebileceğim bir bisiklet arayışına girdim.
Tabi ilk olarak fiyat bakımından uygun bisikletlere baktım, çünkü uzun zamandır bisiklet sürmüyorum ve ilanda tek tekerli bisikletin 20,000 liraya satıldığını görünce "hadi lan" 'ın benzeri bir cümle kurdum. Neyse fazla uzatmadan konuya gireyim;
(link) 936 TL
(link) ~1.700 TL
(link) ~1.500 TL
(link) 1.180 TL
(link) 1.219 TL
Lapierre Cross hariç hepsi dağ bisikleti. Dağ bisikleti tercih etme sebebim ise, evet tahmin ettiğiniz gibi dağ taş gezmek istiyorum. (Lapierre'de kilitlenebilir maşa varmış, o yüzden istisna.)
Hepsi 26" Jant, uzun yol yapan gezginlerin önerisi üzerine kolay bulunabilmesi açısından tercih ettim, ayrıca hakimiyeti daha kolay olur diye düşünüyorum.
Hepsi V Frenli, yine tamiri, değiştirmesi kolay, ucuz olduğu için.
SALCANO ASTRO 26 V 'yi gördünüz orda listenin sonunda, evet. İlk ön araştırmaların sonucunda onu seçmiştim. Donanım falan gayet iyi dedim, fiyatıda güzel, hatta online satan sitelerde 1,000 liraya kadar düştüğünüde gördüm. Ama nedense bir türlü "salcano ile uzun yola çıkılır" diyebilecek birini görmedim. Anca (link) gibi, ve benzeri saydırmacalı yazılar, (link), mağdur olmuş insanlar gördüm. Aranızda, salcano seni yarı yolda bırakmaz diyecek babayiğit varsa diye listeye ekledim yinede.
Şimdi bu seçenekler arasında, benim tercihim, Ankara'da mağazadan alabileceğim bir model olurdu. Tabi en önemlisi sağlamlık, kadro sağlamlığı olsun, donanımların sağlamlığı olsun, hepsi önemli. Şimdi diyeceksiniz, ver 30.000 lirayı al en sağlamını, kimseyide uğraştırma diye, ama o abartılı pahalı sistemlerdeki minicik bi arıza için ta geri ülkesine garanti servisine falan yollamak gerekecek, mahalle tamircisi süleyman abi ne anlar rohlofftan. Ayrıca araba almıyoruz yani, yazıktır.
Listedeki markaları seçenek olarak düşünme sebebim, uzun yol yapan arkadaşların altında da bu markalar olmasından dolayıdır. (2,000 lira üzerindeki bisikletle gezenleri katmadım, yoksa özel yapım kullanan da var.)
Fakat bunlar dışında, önerebileceğiniz, ithal etmek zorunda kalmayacağım bir marka/model var ise çekinmeyin yazın. Fiyat olarakta, ilk bütçem 700 lira + 300 ekipman parası idi, sonra fikrim değişti, herşey dahil 2.000 e kapatmak istiyorum. (kamp malzemeleri ayrı, onu karıştırmayın.)
Bu arada, boy 1.75 kilo 80. Taşımayı planladığım yük maksimum 20kg.
Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ediyorum, her birinin yardımı olacaktır.