Herkese Merhaba, sitenizde yeniyim sizlere bazi seyler danismak istiyorum, eminim hepiniz benden daha cok bilgiye ve tecrubeye sahipsiniz. Oncelikle sunu belirteyim en son bisiklete 15 yil once bindim ozamanlar Giant gsr 500 um vardi, cok merakliydim ama calindiktan sonra birdaha almadim. Su siralar tekrardan merak sardim yeni bir mtb bisiklet almak istiyorum. Butcem 10.000 liraya kadar cikabilir. Marka konusunda Giant tek tercihim, model bakimindanda anthem veya xtc dusunuyorum. Hafta sonlari hobi amacli bozuk yollarda ve ormanda binecegim icin yolbisikleti almayi dusunmuyorum. Simdik sirasi ile sizlere sorularimi yonelteyim.
1- Kadro seciminde ( anthem vs xtc) kararsizim,sonucta profosyonel olarak kullanmayacagim, dagdan tepedende atlayip ziplamayacagim ama nedense full amortisor daha kullanisli olur gibime geliyor? Full amortisor bisikletler az bozuk veya asfalt yollarda kullanimda cokmu dez avantaj sagliyor ?
2- Boyum 1.89 kadro boyu L mi yoksa XL mi olmasi gerek ? Jant ebatlari 27,5 veya 29 hangisi olmasi gerek?
3- Amortisor seciminde rock shock veya fox olucak sizce hangi modellerine bakmaliyim ? ( profosyonel olarak kullanmayacagim ama dusuk bir modelde almak istemiyorum 15 yil aradan sonra olmusken guzel olsun keyfini cikarayim istiyorum )
4-Set olarak shimano xtr m9000 istiorum fakat fiyatlari tabiki cok yuksek bu nedenle buyuk ihtimal deore XT alicam ama bazi detaylari XTR takma luksum olabilir. Sizce grupsetlerde xtr a yonelmem gereken detaylar hangileri ? ( mesela arka arttirici ? veya fren sistemi? )
5- Bisiklet kac vites olmali? Cok asiri engebeli arazi yok yasadigim bolgede ( Moskova) . XT lerin sanirim 11 vites ve 20 vites varyantlari var.Fiyatlari dogal olarak fark ediyor. sizce 11 vites mtb icin azmi olur ?
6- Kadro grup set ve amortisorler disindaki detaylar hakkinda gidon jantlar lastikler bakimindan bazi marka ve model onerileri verirmisiniz ? Estetik acidanda bisikletin guzel gorunmesini istiyorum.Fakar cok ufak detaylardan dolayi asiri para vermekte istemiyorum.
7- Son sorum Giant Anthem modellerinin ikinci ellerine baktim 4-5-6 bin civarlarinda slx veya xt karisimi komponentleri, Sizce ikinci el alinabilirmi ? Yoksa sifirmi tercih etmeliyim? Hazir almakmi daha uyguna gelir veya aliexpress veya ebay gibi sitelerden parca siparis ederek toplamakmi daha ucuza gelir?
Not: Gecen sene snowbord yaparken dustum ve iki dizimde de meniskus hasari olustu,sizce asiri zorlanmadan dolayi dizlerim agri yaparmi yoksa tam tersi meniskus yirtilmalarina iyimi gelir ? Benzer tecrubesi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim.
Vakit ayirip okudugunuz icin simdiden tesekkurler. Tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaslar.