Scudo Sports

Bisiklet sürmenin dizlere zararı

futbol yada başka bir sporla dizini sakatlayanlara bisikletin tedavi edici amaçla önerildiğini biliyorum. bisiklette diğer sporlarda olduğu gibi vuruntulu bir hareket olmadığından hiç bir şekilde dizlere zarar geleceğini sanmıyorum

Scudo
@propcadmin

boks un insana zarar verdiğinini düşünüyorum:) ..gerçi bana göre boks bi spor dalı değildir:(

17 senedir ciddi anlamda bisiklete biniyrm...geçen sene dizimde kıkırdak erimesi çıktı, sıvı birikmesi...fazla zorlama ndn olmuş, kaslarım gelişemediğinden kıkırdağa yüklenmiş...zarar vermesine ndn olmuş...
merdiven inerken ya da çıkarken dizimde ağrı oluyrdu...bağddaş kurduğumda bacağımı uzatma hissi...

@ida degirmenci

boks un insana zarar verdiğinini düşünüyorum ..gerçi bana göre boks bi spor dalı değildir

herşeyin fazlası zarar.sporun da fazlası zarar.aşırıya kaçmamakta fayda var
sağlıklı günler

@günay

boks spor dalı değildir dersen boks yapan sporculara saygısızlık yapmış olursun. yani biri çıkıp bisiklet spor dalı değildir dese burdaki herkesin vericek bi cevabı olur dimi :) boksta sakatlanma riskinin diğer sporlar arasında nekadar alt seviyede olduğunu araştırmanı tavsiye ederim. bu arada yanlışlıkla bu msjının teşekkür butonuna bastım :D boks televizyonda izlediğiniz korumalıksız ağır siklet şov maçlarından ibaret değildir! neyse konuyu dağıtmayalım :)

Benim sağ dizim de muhtemelen bir problem var (henüz hiç doktora gitmedim), çömelip kalkınca ve ısınmadan bisiklete binince kıtır kıtır ses geliyor. Ayrıca bisiklette 30-40 km üzeri zorlayınca da aynı ses çıkıyor.
Tüm bunlara rağmen yazları bisiklete biraz fazla biniyorum. Hafta sonları en az 80 km yol yapıyorum. Dizimdeki o sesin yanı sıra ayaklarımdaki ağrılar da geçiyor:)
Yiyecek midenin, müzik ruhun, bisiklet vücudun gıdasıdır :):):)

Benim de sürme sırasında ağrı değil de sağ sizimin eklemi ayrılacakmış gibi orada bir boşluk hissiyatı oluyor uzun sürüşlerden sonra. Sonrasında öyle büyük ağrılar falan oluşmuyor fakat. Tabi bu durum insanın sürüş konsantrasyonunu ve kalitesini bozuyor biraz.

Bir sonuç alabileceğimi bilsem bir doktora gideceğim ama yani burada okuduklarımdan sonra da bu düşüncem biraz pekişti ki doktorlar genelde insanın başı ciddi belaya girdikten sonra işe yarıyorlar. Tıp fakültelerinde spor hekimliği branşları var acaba buralardaki doktorlara muayene olunabiliyor mu bilgisi olan var mı?

Bir de dikkat ettim de herkes genelde sağından şikayetçi. :)

@philamelian

benim sol dizim ağrıyor :)

bu arada doktora gitmek yerine bir ""Spor Hekimi"" ne gitmek daha yararlı olur. çünkü doktor nerden bilsin bisikleti?? Spor hekimleri zaten dizler bacaklar vs. iç içe olduğu için yardımları dokunuyor. bizim birsürü tanıdığa doktorlar dizini kıvıramazsın gibi şeyler söylemiş ama Spor Hekimi ne gittikten sonra artık Jimnastik bile yapabilir ;)

kesinlikle bu işte uzman bi doktora gitmenizi tavsiye ederim.. daha öncede bu konuda cevap yazmıştım.. dizim ilk defa yerinden çıkıp döndüğü zaman doktorlor demişti ki " sen gençsin spor yap düzelir..." menüsküs teşhisi koydular... 4-5 sene boyunca spor yaptım dizim güçlendi... Sandım !!! taki tekrar yerinden çıkıp dönünceye kadar.. size bu işte uzman bi doktora gidip tam anlamda sonuç alıp bir an önce tedavi olmanızı tavsiye ederim ben öyle yaptım ve memnunum yoksa ilerki yaşlarda çok ciddi problemlerle karşılaşırsınız... iyi pedallar..

ben sol dizime yüklenerek ancak belli bir noktaya kadar çömelebiliyorum o noktadan sonra sanki ordaki kaslar yer değiştiriyormuşcasına katırdıyorlar. yani dizim kırıkken açma kaslarını kullanmak istediğimde dizim buna müsade etmiyor. bikaç doktora gittim ve hepsinin yanıtı "kas zedelenmesi, yapcek bişe yok" oldu :S merak ediyorum acaba gerçekten yapılcak bişe yokmu, yoksa devlet hastanesinde sigortalı muayene oldum diyemi yapcak bişey olmuyor?

@rockbu
Değerli arkadaşım,
Seni muayene eden doktorları bu şekilde töhmet altında bırakacağına,
güvendiğin bir yerde muayene ol, teşhis farklılığı varsa Tabip Odasına
şikayet et, durumun araştırılsın kimin hatası varsa ortya çıksın, sonucunu da bize yaz lütfen.
Geçmiş olsun.
Serhad

@rockbu

dizindeki kıtırdama büyük ihtimal eklem yerinin arasındaki, eklemlerin birbirine sürtmesini önleyen sıvıda bi nebzede olsa kayıp olmasından kaynaklanıyordur.. buna kısaca menüsküs deniliyo ( hiç yoktan doktorların bana anlatmasıyla bu kadar bilgim var ) ama kasların yer değiştirircesine çok acıyosa .. kaslarının ekleme bağlandığı yerden yada herhangi başka bi yerden ya fena halde zedelenmiştir ya da bi kas tellerinde kopuk olabilir.. sana bilgi verme yönünde elimden bu kadarı gelir .. Ama kas zedelenmesi var yapacak bişi yok demek çözüm değildir.. bu konuda işini iyi yapan birine danış ki tedavi süreci hemen başlasın..patella çıkığı amelatı oldm ve ameliyat sonrası yürümeyi tekrardan öğrendim !! ama şimdi bisiklete(5-6 ay geçti) binebiliyorum...diz sağlığı çok önemli...gelişmelerden bizi haberdar edersin..tartışırız.. iyi pedallar ..

• Beğen
Tepkiler: rockbu
Arkadaşlar ben pratisyen doktora muayene olmadımki. Hastanenin beni sevk ettiği bömümde oldum ve her seferinde daha önce röngen çektirdiğimi söylesemde röntgen çektiriyolar ve filme bakıp kırık çıkık yok kas zedelenmesi yapıcak bişe yok diyolar. Ben bunu doktorları suçlamak için söylemiyorum. Gerçekten elden bişe gelmiyorsa içimde bulunduğum zor durumu paylaşmak adına yazdım. Ama yapcak bişe var da yapılmıyorsa inceden gönderme yapmaya da hakkım var zannediyorum.

ben ilk doktora gittiğimde film çektirmişti sadece... aslında MR(magnetic rezonans gibi bişi ) çekilmeliki tam sonuç alınabilsin.... valla zor iş kardeş.. ama sağlık bu .. peşini bırakmamak gerekir..

@Çağrı Ç.

dediğin gibi peşini bırakmamak gerekir. en son doktora gideli epey zaman oldu. bidaha gidicem ve bu sefer çözüm bulunana kadar bırakmıcam doktorun peşini :)

• Beğen
Tepkiler: Çağrı Ç.
@rockbu

sevgili rockbu,
ihmal edilmişsen "inceden gönderme" değil fazlasını yapmaya hakkın var.
Ben de zaten şikayet edin ki işini yapmayan insanlar varsa işlerini adam gibi yapsınlar istiyorum.

• Beğen
Tepkiler: rockbu
sele ayarı gerçekten sürüşü ve güç sarfiyatını çok etkiliyor.ben zaten sele ve gidon ayarlarını takıntı haline getirmiştim. deneme yanılma yoluyla en uygun pozisyonu buldum.boyum 1.85.kron xc 500 bisikletim.seleyi iyice öne ve de aşagıya açılı şekilde kullanıyorum.epeyce yuksek ayarlıyorum selemi.gidonumu da öne yatırıyorum iyice.çok rahat ve de performanslı kullanıyorum bisikletimi.en son 70 dk bisikletten hiç inmeden kaş-kalkan rekorumu kırdım yeni pozisyonum sayesinde.mutlaka gidon ve sele ayarları degiştirilip kombinasyonlar denenmeli bence

Arkadaşlar, insan vücudu hareketli bir yaşama adapte olsun diye yapılanmıştır...

Şöyle ki, ilk atalarımızı hatırlayın: Karınlarını doyurmak için sürekli ava çıkmak zorundalardı. Erkekler sürekli hayvanları avlıyor, kadınlar yararlı bitkileri, meyveleri topluyor; bu sayede kabile geçimini sağlıyordu. Geceleri ise vahşi hayvanlardan korunmak için ağaçlarda yatıyorlar; gündüzleri böyle bir tehlike anında tarihin ilk maratonunu koşuyorlardı. :)

Yani hareketsiz kalsalardı ölürlerdi!

İşte kas-kemik-eklem yapısı o zamanlardan bu zamana gelişti. Erkekler kadınlara nazaran daha hareketli bir yaşam sürdükleri için/ kadınlarda doğurganlık özelliği olduğu için kas ve yağ oranı da buna göre değişim gösterdi.

Ama binlerce yıl sonra dünyada sanayi devrimi başgösterdi. İnsanlar artık köylerinden/çiftliklerinden açık havadan çıkıp fabrikalara/imalathanelere ve ofislere yerleşmeye başladı. Bu da beraberinde hareketsiz ve doğadan uzak bir yaşamı ve buna bağlı rahatsızlıkları getirdi.

İnsanlar doğal, sağlıklı, hareketli yaşamın en doğru yaşam şekli olduğunu 2000'li yıllarda tekrar hatırladı. Çünkü hareketsiz ve çevre kirliliğiyle örtülmüş yaşam artık onlarda ciddi hastalıklar göstermeye başlamıştı. ( obezite/kanser/kalp hastalıkları...ve daha neler neler)

İnsanlar sporu ve hareketi tekrar keşfedince birbirlerine sordular: Acaba bana zararı olur mu?...

Spor ölçülü yapıldığında hiçbir zarar vermez; bu ispatlanmış bir gerçekliktir.
Çünkü insan vücudu zaten hareketli olmak için özel olarak yapılanmıştır. Bütün gün ofiste masa başında oturduğunuzda nasıl da bacaklarınızın ağrıdığını ve kendinizi olduğunuzdan çok daha yorgun hissettiğinizi hatırlayın.

Her şey ölçülü olduğunda faydalıdır: Nasıl bütün gün oturmak insan vücuduna ve sağlığına zararlıysa, aşırı spor yapmak da en az o kadar zararlıdır.

bence tam tersi yani zararı yerine yararı var bacak kaslarını geliştiriyor ve spor yapmış oluyorsun sağlıklı bir yaşam oluyor :)

Geri