@Yusufclp merhabalar. Bu iletiniz beni çok mutlu etti. Etkilemek ve etkilenmek güzel. Demek ki gerçekten faydalı bir başlık ve yüzlerce faydalı ileti olmuş.
Diğer yandan ben de mütevazi yaşayan, çevreci bir insanım ama bu başlıktaki paylaşımları görmek de beni daha dikkatli yaptı. Yani hepimiz yeni şeyler öğreniyoruz.
@vela2016 benim telefonum da iki yılı bitirdi. Ancak geçenlerde karar verdim, 1-2 yıl daha dayanır, sonrasında ikinci el ürün alacağım.
İkinci el ürün kullanmak da çevre tahribatını engelleyen bir şey.
@mehmetsunu çok küçük yaşlarımdan beri para kazanıyorum. Kimi zamanlar oldu çok kazandım, kimi zaman az. Çok derken elbette trilyoner olmadım. Türkiye standartları içinde iyi diyelim. Ama her zaman çevreci oldum. Çoğu zaman et yiyecek param oldu ama ben çevreci olarak sebze yedim.
Oturduğum ev 80m2 2+1 bu evi alırken daha büyüğünü alacak gücüm vardı. Gerek duymadım. Ama zaman içerisinde değişen şey şu oldu; eskiden kazanmak güvende olmak demekken artık güvencesizlikteki bilgeliği keşfettim. Daha çok çalışmak yerine daha çok yaşamak yolunu seçtim. Eskiden cesaret edemediğim adımları atmak için artık cesaret eder oldum. Artık insanlara gönül rahatlığıyla "orada buluşmak yerine dışarıda piknik yapalım, bakkaldan içecek alıp dışarıda oturalım" ya da "dışarıda kahveye 10 lira vermeyelim, gel bana balkonda kahve keyfi yapalım" diyebiliyorum. Eskiden çekinirdim. İstemediğim yerlerde istemediğim müzikleri dinleyerek asla benim yaptığımdan daha temiz olmayacak yiyeceklere para bayılırdım.
Bisiklet de bu anlamda özgürlük getirdi. Araba olunca avm dışında seçenek kalmıyor Ankara'da. Ama bisiklet gerçekten ulaşım özgürlüğü demek.
Gelelim elektrik ve suya. Geçen hatta fatura fotoğrafını burada paylaşmıştım. Buzdolabı A sınıfı tek kapılı. 4 aşamadan 1 olanını kullanıyorum. En düşükte çalışıyor. Yine buzdolabına hemen soğuk olmasına ihtiyaç duymadığım hiçbir şey koymuyorum. Sözgelimi, bir günde altı şişe soda içecek halim yok. Buzdolabının altı şişe sodası soğuk tutmak için güç harcamasına da. Dolabımda bir.şişe soda durur. Kalanları dışarıda bekler. Dolaptaki soda bitince yerine yeni "bir" tane konur.
Çamaşırları düşük sıcaklıkta yıkıyorum. Kurutmayı ise en düşük devirde yapıyorum. Kalanını güneş hallediyor.
Bulaşık makinesi iki aşamalı. 65 ve 50 derece. Ben 50'de kullanıyorum. Evde boşa tek cihaz çalışmaz. Ben bu satırları yazarken yanıbaşımda televizyon çalışmıyor mesela.
Aydınlatma 15'lik bir tasarruflu ampül ile. Yani loş.
Akıllı sayaç var evde. Çamaşır, bulaşık hep saat 22'den sonra yapılır.
Evde ekstradan ısıtıcı ya da klima kullanmam. Üşüdüğüm zaman patik giyerim. Yazın ise camlarım açık olur evde şort giyerim. Kalorifer merkezi ama ben yine de kısıkta tutarım kalorifer vanalarını.
Suya gelince,
Boşa su akıtmam. Diş fırçalarken musluktan su akmaz. Tuvaleti her kullanımda 5 litre su harcamam.
Banyoyu hızlı yaparım. Afedersiniz lif vb kullanırken su açık durmaz.
Çay demlerken bile içeceğim kadar çay suyu koyarım.
Bunlar zor gibi geliyor ama degil. Zaman içerisinde alışkanlık haline geliyor. Düşünmeye bile gerek yok.
Bu arada 17-18 lira zamlardan sonra. Geçen yıl 12.5 liranın altında fatura çıkmadığı için iki ayda bir 20-22 lira gelirdi.
@cesurokcu Nisan ayından beri kalem kullanmadım. Şaka bir yana gerçekten gıda dışı bir şey almadım. Tabi diş fırçası, sabun falan aldım. Yani market alışverişi yaptım. Biraz eski kıyafetler giydim. Terliğimi tamir ettim. Kitap değiş tokuşu yaptım. Eski oyunları Fifa'nın eski kadrosunu oynadım ama çivi sebebiyle lastiğin çok kötü patladığı gün aldığım iç lastik dışında hiçbir şey almadım. Ankara'da bir kez bile lokantaya gitmedim. Avm'ye gitmedim. Bu bende takıntı oldu. Bir yıl bunu sürdüreceğim.
Hayatımda birkaç kez aydınlanma yolunda yürüdüm. Yeniden bir yürüyüş oldu bu. Zihnimde boşluklar oluştuğunu hissediyorum. Bu bana mutluluk veriyor. Mutluluk değil de huzur belki. 30 Nisan derken, yani son bisikletimi aldığımdan beri.
Bu da bulunsun. 51km yolda 600metreden fazla eğim farkı. Hiç kolay olmuyor bu şekilde derse gitmek ama olsun. Okul çıkışı acil yetişmek gerekiyordu
Şimdi okul yok ve rahat rahat gidiyorum. Gittikten sonra da dinlenmek için vaktim oluyor. Ama zamanında arabaya muhtaçtım gerçekten.
Check out my 50,9 km Ride on Strava: (link)