Bisiklet çok temel bir makinadır. Hoyrat kullanmadıktan sonra uzun aralıklarla bakıma ihtiyacı olur. Kendinize, güveneceğiniz bir dükkan bulun sürekli oraya götürün bakımlarını yaptırın. Bazı işlemleri insan kendisi de yapabiliyor. Kendi yapacağınızla teknisyenin yapacağını ayırın.
Sonuna kadar katılıyorum ama uzun aralık kısmına örnek verelim. Mesela göbekler belirli aralıklarla bakım ister. Çünkü içerisindeki gres yağı zamanla özelliğini kaybeder. Zincir bakım, değişim ister. Hepsinin belirli bir vakti vardır ama bence her sene ilkbahar aylarında komple bir elden geçmeli. Uzun aralık diyince 5-10 sene anlaşılmasın
Tamircinin yapacağıyla kendinizin yapacağını ayırın demişsiniz. Buna da katılıyorum. Hatta biraz daha kendimce düzenleyip şöyle söyleyeyim: ilk başta bisikletçiye yaptırdıklarınızı zamanla kendiniz yapabilir hale gelmeye çalışın ve bisikletçiye sonraki zamanlarda uğramayın. Bisiklet bizimle bütünleşen basit mekanik bir alet. Onunla yeri geliyor şehir merkezinden onlarca kilometre uzaklaşıp dağların arasına gidebiliyoruz. Bu ıssız mekanlarda oluşabilecek problemlere karşı ben her bisiklet kullanıcısının kendini kurtarabilecek teknik bilgiye sahip olmasını tavsiye ederim. Mesela jant teli kırıldığında akordu kaçan jantın kadroya sürtmemesi için ufak bir akort tecrübenizin olması gerekiyor ki en yakın bisikletçiye ulaşabilin. Birkaç örnek arıza daha sayılabilir. Günü bu şekilde kurtarabilirsiniz.
İyi bir bisiklet kullanıcısı olmak bence birkaç farklı alanda yeterli olabilmeyi gerektirir. Tabii ki herkes için geçerli değil. Amaca göre değişebilir.
1- Bisiklet teknik bilgi ve bakım, onarım
2- Bisiklet kullanabilme teknikleri
3- Beslenme ve antrenman bilgileri
4- Aksesuar ve giyim konusunda yetkinlik
5- Trafikte önsezi
Yukarıda saydıklarımı bisikletin dalları olarak da kabul edebiliriz. Yalnız bu dalların hepsine hakim olma işi yalnız bize düşüyor. Yıllardır içerisinde olduğum bu sporun yetkinliklerine kavuşabilmek için birçok bilgilendirici kaynak taradım ve halen taramaya devam ediyorum. Bisiklet sürmekten aşırı keyif aldığım gibi bisikletin bu alt dallarında bilgi sahibi olmak için yaptığım araştırmalar esnasında da oldukça keyif alıyorum. Bunlardan birisi(en önemlisi) de bakım onarım ve teknik bilgidir.
Mesela bisikletimi geçen sene komple boyadım. Tüm parçalarını kendim söktüm ve taktım. Tüm bunları yaparken bir bisikletçiden yardım almadım. Bunları yapabilmek için uzun süren araştırmalarım ve bilgi edinim sürecim oldu tabii.
Sonuç olarak özet geçecek olursam; bisikletinize vakit ayırın. Hemen en ufak arıza için bisikletçilere koşmayın çünkü bu öğreneceğiniz bilgiler yolda işinize yarayabilir. Hiç olmazsa el becerileriniz gelişir ve keyifli zaman geçirmek için bahaneniz olur. Aynı zamanda daha ekonomiktir. Bisiklet sürmek ne kadar basit gözükse de birçok alt dalı var. Tüm bunların hepsinde yetkinliğe ulaşmak bence tam anlamıyla bir bisikletli olmanın temel şartıdır.