Okudum. Okumaz olaydım. Konuya dair bilgi sahibi olmayan genç bir arkadaşın karaladığı "komünist manifesto" tadında bir yazı olmuş. "Yerli vites seti üretilmeli", "ithalat azalarak bitmeli" gibi son derece "anlamlı" mesajlar içeriyor. Sram'in sadece pazara girebilmek için neler çektiğini okumuş mu acaba bu arkadaş yerli vites seti filan derken. Yani şu üretim denen kavramı bi türlü anlayamadık. Anlamadığımız şeyle ilgili de yazıp çizmelere doymadık. Üretim demek devletin fabrika kurması ve kapısına da "vites seti fabrikası" yazması değildir. Biz her konuya "maraba" tadında bakıyoruz hala. Çok yanlış bu bakış tarzı. Ülke olarak son bir kaç sene içerisinde %100'e yakın fakirleştik. Yazıyı yazan arkadaşa göre bunun sebebi ülke olarak parayı betona gömmemiz. Peki kardeşim, ben gömmedim, sen gömmedin, bizim paramızı kim alıp betona gömdü? Bunun cezasını neden sen/ben çekiyoruz? Neden bu ülkede o dönem keyfine bakan zenginleri, yani bugünki şirketlerin, holdinglerin sahiplerini bugün kurtarma derdine düşüyoruz sıradan vatandaşlar olarak? Bisan dediğiniz firma senelerdir eskiden sattığı bisikletlerin yüzüne bakmazken, birden ne oldu da bisiklete geri döndü? Hadi cevap verin. 30 tane ön sipariş almışmış. Sevsinler. Çin'den gelen ucuz motorların satışı artınca, aynı kalitedeki motora kimse Bisan'ın istediği parayı vermez oldu tabi. Öyle olunca da bisiklete dönmek farz oldu di mi? Bu ülkenin senelerdir kaymağını yiyen bu şirketleri neden biz sıradan insanlar pohpohlama ya da kurtarma derdine düşüyoruz? Bu şirketler sadece kendi karlarını düşünen kapital şirketler, hangi akla hizmet bu şirketlere sanki birer "milli değer" gibi bakıp da onlara hak etmedikleri paraları verme yarışına girmek istiyoruz? Ömer Hayyam'ın dediği gibi neden kendi celladımıza aşık olma derdindeyiz? Sırf "yerli" diye elin adamının şirketini yüceltelim, ki bu şirket sahipleri lobicilik yaparak ucuza satın alabildiğimiz Çin'den gelen ürünleri tu kaka yapsın, bi ton vergi koydursun ki biz alamayalım diye, sonra "yerli üretici" adı altında bunların "Çin'den ithal edip üzerine kar payı koyduğu ürünleri" çuvalla para verip satın alalım öyle mi? Bunun da adı "milli ekonomi" olsun. Derin uykulardayız.