Forumun fantastik basliklarindan birisi olmus yine, konu oradan oraya savrulmus herkes bir seyler soylemis. Benim neyim eksik, benim de soyleceklerim var.
Cogumuz yol bisikletcisi oldugu icin olayi yol bisikleti baglaminda degerlendiriyoruz, marka sunu yapmali bunu yapmali diye gonlumuzden geceni soyluyoruz, akil veriyoruz markalara.
Benim isim, uzmanlik alanim da degil o yuzden cok yuzeysel bilgim var. Dunya capinda en cok satis yapan markalarin kategorilere gore dagilimi nedir bilen var mi? Benim internette bulabildigim kadariyla yol bisikleti satislari %35 civari, satislarda en buyuk artis ise elektrikli bisikletlerde. Tabi urun basina karlilik ne kadardir bu da isin bir baska boyutu.
Turkiye ise bambaska bir pazar. Turkiye'de satilan bisikletlerin ne kadari yol bisikleti, insanlar neyi tercih ediyor satislar ne yonde artiyor bu dunyanin genelinden farklilik gosterebilir. Bu kosullari goz onune almadan, bilmeden pek cogumuz cikip Bisan'in nasil bir uretim stratejisi gelistirmesi gerektigini uzun uzun yazmis ki bu en basit tabir ile desteksiz atmak.
Bir tuketici olarak urunden beklentimiz hepimizin farkli, bu konuda parasini biz verdigimize gore dogal olarak isteklerimizi dile getirmemiz de normal. Bir bisiklet kullanicisinin yol bisikletinden bekleyecegi temel seyler belli. Performansindan memnun olsun, tasarimi guzel olsun, fiyati uygun olsun, yedek parca/servis bulabilsin, gerektiginde modifikasyon/yukseltme yapabilsin gibi temel seyler.
Bisan tanitim yapmis, bisikletin sadece teknik ozellikleri, tasarimi ve fiyati belli. Yol testi yapan, kullanan yok sanirim. Bisiklet hakkinda firmanin kendi sitesinde herhangi bir bilgi goremedim, internet uzerinde de burada paylasilan dusuk cozunurluklu ve dikine video haricinde herhangi bir sey de bulamadim.
Gonul isterdi ki lansman doyurucu sekilde yapilsin, daha fazla bilgi sahibi olsun insanlar.
Neyse, basima bir is gelmeyecekse ben tasarimi begendim. 35000 try'ye Turkiye'de ayni donanima sahip bisiklet bulmak cok zor fakat yurtdisinda indirim sezonunda 5500-6000€ civarina benzer donanim bulmak mumkun. Bu durumda bu seviyede bisiklet alacak insanlarin kendisini ispat etmis bilindik markalar yerine bisan tercih etmesi icin bir sebebi olmali. Bir tuketici olarak benim tercih etmem icin satis sonrasi desteklerinin diger markalardan daha iyi olmasini beklerim. Pek cok premium marka bisikleti aldiktan sonra ilk bakimini ( 1000-1500 km civari ) ucretsiz yapiyor mesela. Belki Bisan da buna benzer bir uygulama ile gelir. Atiyorum belki de der ki "al sen bu bisikleti kullan 3 sene sonra ben bunu senden uygun fiyata geri alir, yenisini satarim sana" gibi. Tabi bunlar ne kadar uygulanabilir emin degilim.
Yazilanlardan okdugum kadariyla firmanin yeni sahipleri gercekten bu markayi tekrar ayaga kaldirmak istiyor, caba gosteriyor. Umarim bu gerceklesir, ithal mallara uygulanan cok gereksiz vergiler varken yerli bir marka rekabetci fiyat ile insanlari daha kolay bisiklet sahibi yapar.
Markanin hangi kategoride hangi pazar payinda neyi hedeflediklerini de bilmiyorum fakat orta ve ustu ( karbon kadro, 105 ve ustu set diyelim ) bir bisiklet alacak olsam fiyati her ne kadar rekabetci olsa da Bisan tercih etmem cok zor olurdu.