Scudo Sports

Bilgisayardan anlayanların yardımını rica ediyorum.

Olmaz rahat ol, yeni nesil ana artlar çok pahalı değil. Ana kart işlemci alırsın ilerde sorun olmaz. O/C işi başarılı olmak için masraflı ve riskli bir iş, saatlerce deneme yanılma, ve sonrası kararlılık testleri yapmasın ki en doğru sınırları bulasın. Odanın sıcaklığı bile etken, o yüzden gerek yok.

Scudo
Şu an elimde hali hazırda bir bilgisayarım var. Özellikler şu şekilde :

Mini İtx kasa.
VS 450 Psu
Msi G31Tm P21 anakart
İntel Pentium E6300 (accık eski)
3 gb ddr2
Asus R7 250 ddr5 ekran kartı.

Şimdi ben bu sisteme iki kombinasyon düşündüm şu şekilde :

Athlon II X4 740 + FM2+ Mini İtx anakart
Pentium G3258 + H81m p33 anakrt

Sizce bu ikisinden hangisini tercih etmeliyim ? Bütçe maks. 300 lira. Ram'lari takas yoluyla DDR3 yapacağım.

Iki islemciylede anakartini degistirmen gerekiyor. G serisi intel icin soket 1555 veya 1150 anakart amd icinde am3 soket anakart alman gerek. Ben 1-2 sene kullanirim yeni bilgisayar toplarim dersen amd al daha iyi performans verir ama simdilik idare etsin daha iyi bir islemci alabilirim dersen intel al cunku i5 ve i7 lerle ayni soket anakartin olucak iki secenegide toplam 300 tl civari vatan bilgisayarin hafta sonu indiriminde denk getirebilirsin hatta 250 tl yi falan gecmez diye dusunuyorum ramlerle birlikte 320 tl gibi bi fiyata cikarsin.

Bence o athlon x2 yi aklindan cikar cok cok eski bir islemci phenom2 x4 black edition dan asagi bi amd tavsiye etmem.

Güneş U., abi ukalalık olarak algılama lütfen ama : Athlon işlemciye yaptığınız yorum yanlış. Bu Athlon 32nm üretiminde ve FM2+ soket yapısına sahip Athlon II , yani en son serinin athlon'u. Eski athlonlar am2+ veya am3 onu biliyorum zaten :)

Yok ne ukalaligi ben eksik okumusum benim hatam ozur dilerim . Athlon 2 lerin performansi hakkinda bi bilgim yok ama guc tuketimi ve stok fani hakkinda dh forumda sanki olumsuz yazilar okudum diye hatirliyorum stok fanin sogutmadigi falan soyleniyordu ama tam bilgi sahibi deilim . Ben intel diyorum dusuk seviyelerde acikcasi guc tuketiminden dolayi ozellikle.

Hocam extra olarak bu konuyu bir de bilgisayarla ilgili forumlara da açmanızı tavsiye ederim. (Yorumumu yanlış anlamayın:) ) Burada bilgisayardan çok anlayan arkadaşların sayısı çok sınırlıdır tahminimce. Forumdonanımhaber yahut chip online gibi forumlara açarsanız çok daha net bilgiler alabilirsiniz.
Saygılarımla :)

Hakan abi ben DH'daki insanların ukalalığından ve zengin tavırlarından bıktım.Yoksa orayı da aktif olarak kullanıyorum.

Edit : 1.600 mesajım olmuş :D

Abiler arkadaşlar hepinize merhaba. Ben işlemciyi yaklaşık 200 mHz'cik O.C yaptım. Fakat doğru mu yaptım bilmiyorum. Bios'dan FSSB arttırarak yaptım işlemi. Bir de şunu özellikle sorayım : Ben FSB'yi arttırınca Ram frekansı da 800'den 860 mHz'e çıktı bu çok büyük bir sorun olur mu ? Bakın bu benim için en önemlisi. Son olarak sistem sıcaklıklarını ve kararlıklarını ekleyeyim de doğru mu yapmışım yanlış mı belli olsun.

overclocku hangi amaçla yapıyorsun Oyunlarda fps arttırmak için yapıyorsan +1,2 fps için işlemcini zorlamana gerek yok bence.

Fazla bilgim olmamakla birlikte birkaç fikir verebilirim. Öncelik 2.80 ghz lık cpu yu 3,00 yapmışsın doğru yapmışsın sıkıntı yok. Ram ler işlemciye oranlar mhz ları aynı anda yükselir ramlerine güvenmiyorsan yine bios ayarlarından ram mhz larının yükselmesini kapatabiliyorsun. 1:1 2:1 3:1 gibi bir ayar vardır tahminim seninki 1:1 olduğu için cpu ya oranla ramlerinde yükseliyor. Sağlam bir anakartın cpu soğutucun vede psu n yoksa fazla yükseltme bence birinden birisi yanar. Core temp programını kurup beraberinde prime95 programını çalıştırarak işlemcinin tam yükte ne kadar ısındığını anlayabilirsin ama bunu denerken soğutucun zayıfsa işlemcinde yanabilir sorumluluk senin.

@Oğuz han T

Öncelikle teşekkürler. CPU soğutucum ve güç kaynağım fazlasıyla yeterli. Zaten AİDA6 yük testinde 55 derece'yi geçmedi işlemci. O ram oranlarını da görmüştüm. Oranları kaça kaç yapsam tekrar 800 mhz'de çaışmaya devam eder ?

@Teyfik Çölgeçen

200 mhz'nin çok zorlayacağını sanmıyorum. Bir de 1-2 değil oyunlarda özellikle az fps veren oyunlarda en az 5 fps fark ettirdi.

bende zamanında cedar mill kodlu celeron 3.2 işlemcimi stok fanla 4.8 e kadar hız aşırtmıştım. ramler ddr333 oc 4.2de 400 4.8 de 420mhz de çalışıyordu :D sonra noldu anakart işlemci birlikte iflas ettiler. 4.2 de stabil çalışıyordu 2.8 için çok direttim ancak zaten güç kaynağım dandik olduğundan sistem çabuk pes etti.

şöyle söyleyeyim aynı seri içinde ki işlemcilere bak. senin kinin en üst modeli neyse bence oraya kadar çıkabilirsin rahatça. mesela benim celeronların en iyisi 3.8ghz di ve oraya kadar rahatça çıkıyordum. oyunlarda performans istiyorsan oyunlarda darboğazı nerden yediğine bakman lazım. ekran kartından ise erkan kartına oc yapmanı öneririm oyunlarda ki getirisi daha fazla. ancak ekran kartı daha hassas bir parça 50mhz kademeleriyle gidebileceğin üst sınırı bulman genel bir kanı. tavsiyem başkaları senin elindeki işlemcilere ekran kartlarına ne kadar oc yapmış bunu görmen.

dip not ekleyecek olursamda ... sistem eskiyse oc uzun vadede bişey getirmiyor. şahinle drift kasmak gibi birşey. kötü sistemi oc yaparak daha iyi sistemin performansını almak mümkün değil.

am2+ anakartlarda 2 çekirdekli işlemcileri 4 çekirdeğe çevirebilme durumu gibi istisnalar yok değil tabi :p

Öncelikle sistemim mağara değil ve büyük ihtimalle darboğaz yapan işlemci diye düşündüm ve az da olsa o.c yaptım. Ekran kartım R7 250 DDR5 onunla ilgili sıkıntı olacağını sanmıyorum. Zaten en kısa zamnda da C2Q serisine geçmeyi düşünüyorum.

200 Mhz Sıkıntı Yaratmaz,Stabil Calısıyorsa Voltaju Yükseltmene Bile Gerek Yok..Zaten Daha Fazla Yükseltirsen Mavi Ekran Falan Verir Voltaj Yükseltmen Gerekebilir..Belli Bir Miktar Voltaj Yükseltmende Kolay Kolay Sorun Yaratmaz Ancak Ramleri Kesinlikle Düşür Ve Asla Ramların Voltajını Yükseltme Ramlar İşlemci Gibi Degil 3-5 Ay Birşey Yok Dersin Ama Sabahleyin Bi Anda Ramlari Yanmış Olarak Bulabilirsin..Ram OC Olayına Kesinlikle Bulaşma İşlemci Zaten Sınırları Zorlamadıkca Birşey Olmaz...

@Tuna Bozkurt

Hocam voltaj yükseltmedim sadece FSB'yi arttırdım. Ram'ları kaç orana almam lazım acaba şu an 1:1 çalışıyorlar.

bu işlemci ve ram çalışma hızlarının gerçekten bir bildiği olan adamlar tarafından en uygun şekilde ayarlandığını düşünüyorum ve oc işlemini pek doğru bulmuyorum zira daha geçen hafta oc yüzünden cep telefonum kullanılmaz hale geldi.

galiba ramlerin ddr2
drr2 ramlerim en son frekansı 800 dür
bence biostan ram frekansını bir düşüğe yani 667 ye indir sıkıntı çıkmasın
tutarlılık testi için ben genelde prime 95 kullandım (yarım saatten az olmasın test süren) tabi bunu voltaj vererek artırılmışlar için söylüyorum

votaj vermene gerek yok 200 mhz den zaten bir artış olmaz gibime geliyor şayet p4 işlemcimi 600 mhz hızlandırdıktan sonra biraz artış oldu

DDR2 ramlar maksimum 1066 mhz'e kadar üretildi. Yani sorun yok.

200mhz hız farkını hissetmezsin bile ya böyle 1-2ghz olsa hadi yap dicem güzel soğut vs. ama 200mhz için değmez bence

hız aşırtmayı öğrenmek için yapıyorsan sıkıntı yok yalnız bilgisayarım hızlı çalışsın vs istiyorsan biraz para harcaman gerekir
öncelikle termal macunu dğeiştir yenisi her zaman iyi sonuç verir (senelik değiştiriyorum ben)
güzel bir fan soğutucu edin anakarttaki soketlerine uyan (70tlden başlar 1000tllere kadar çıkar)
egzoz fanları yağla (ufak kapakları var onu çıkartıp oraya 1 damla sıvı yağ damlatsan ya da wd40 gibi bişey harika olur hem sessiz çalışır hem stabil)
hava akışını da güzel kurmak gerekir (önden girip arkadan çıkması lazım)

bunları güzelcene yaptıktan sonra hız aşırtma yap derim yoksa ufak hatalar işlemciyi çöpe götürebilir :)

Öncelikli amacım öğrenmek tabii ki bu daha ilk denemem.
Termal macunum yeni 1 aylık daha.
Soğutucum tower (kule) tipi o da iyi.
Soğutma ise alttan yandan ve önden hava giriyor. Arkadan ve üstten çıkıyor.

İleride AMD sisteme geçince daha fantastik O.C denemeleri yapıyorum. İntel ile şimdilik bu kadar. Birazdan 3DMark testini yapacağım. Sonuçları eklerim.

https://i.hizliresim.com/R6WzjY.png

15 dakikalık prime 95 testi.

Geri