Scudo Sports

Avcılar ne yapıyorlar?

Çocukluğumdan beri olta balıkçılığı ile uğraşırım hayatımda çoğu zamanımda oltabalıkçılığı ile uğraşırım. Keyfine balık tutarım ve çoğu balıkları tekrar ağzını parçalamadan kancayı çıkarıp arkadaşlarının yanına gönderirm. Çünkü yenilebilir bir balık değildir yada yenilebilir bir balıktır ama boyu uygun değildir. Bilinçsiz avcılığa karşıyım balığı tutuyorsun kişi saysına göre boyut ayarlaması yapıp tutulanlar can çekiştirmeden ızgara vs yaparsın. He 2 kişisindir kalkıpta 10 üzer balık tutuyor ve geri bırakmıyorsan bu şer***lerden farkın yoktur. Din de bile israfa yer yokken sen ne amaçla CAN israf ediyorsun yani. Benim düşücem budur. İhtiyacın kadarını zaten doğa sana sunuyur uslunce avlan. Bu arada evimde 3 tane akvaryumum var :) tropikal ve cins ırklar gözüm gibi bakarım.

Scudo
@ahlaksız Efendim öncelikle tekrar merhaba,konuya dönersek yanlis bildiğiniz bir kac kisim var bunlardan birisi zararli hayvanların taşınması ile ilgili abd de bazi eyaletlerde bu zararli hayvanlarla mücadele için(piton mesela) av turnuvaları dahi düzenliyorlar zira dengeyi bozuyor.Bir diğeri devletin legallestirmesi illegaliteye yol aciyor iddiasi tum literatürü tarayin boyle bir arguman bulamazsınız.Devlet illegal durumun onune gecmek icin belli sinirlar ve kurallar dahilinde bunu vatandasina sunar ornek ickiyi yasaklarsin ama kacak içki satisi patlar.Bu silahta da böyledir polisin mesaisi biter silahini evine koyarsa olume davetiye cikarir cunki teroristin mesaisi bitmez pazarda karısının yaninda ensesine kursun sikilan polis haberleri vb.cok gecti unuttunuz herhalde.Sizin evinizde silah olmaz ama cocugunuzla gece uyurken eve giren haplanmis hırsız boş gelmez ya savunursunuz ya kendinizi gectim coluk çocuğunuzu riske edersiniz vs.Devletin gorevi etkin denetim sağlamaktır kacak yada asiri avciliga musade etmeyeceksin ne balık nesli tehlikeye girer ne de keklik

@haldun31 İyi aksamlar, hala bi cevap bulamadigimi uzulerek belirtmek durumundayım:)

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@Ayktbsr
Abd'de veya başka yerlerde vahşi hayvanları azami korudukları gibi,bu hayvanları bilerek öldürenler de var..Bir eyalette piton öldürmek kötü bir şey olarak algılanabilirken,başka bir bölgede tamamen oranın koşulları yüzünden piton öldürme şenlikleri yapılabilir..Bunlar olağan şeyler..
Bir de bu ''dengeyi bozuyor'' muhabbeti var..Zaten dengeyi hep bu pitonlar filan bozuyor..İnsan hiç bozmuyor dengeyi:confused:
Bir virüs gibi her tarafa yayılıyorlar,sonra o yayıldıkları bölgede yılanların çok olduğunu öğreniyorlar veya bir nedenden dolayı yılanlar çoğalıyor,ondan sonra da ''yılanlar dengemizi bozdu'' deyip,yılanları öldürüyorlar..Senin yılanların yaşadıkları bölgede ne işin var?Asıl dengesizlik bu..!
Legal olayını izah etmiştim..Şu anda Türkiye'de yasal olarak seks yapan kaç kadın var?Bir de yasal olarak seks yapmayan kaç kadın var?Ben iddia ediyorum..Türkiye'de yasal olmadan seks yapan kadın sayısı,yasal olarak seks yapan kadınlardan fazladır..
Devlet ya birşeyi komple yasaklamalı,ya da komple serbest bırakmalı..
Avcılık kısmen yasal..Gerekli şartları sağlayanlara yasal..Gerisi ne olacak?Devlet her dakika dağda kaçak avcı mı arayacak?
Bırakın kaçak avcılığın denetlenmesini,devlet define peşinde koşanları bile takip etmiyor..Türkiye'de insanlar kepçe ile define arıyorlar..
Teröristin eline silahı kim veriyor?Terörist dediğin kişi,o elindeki silahı nereden alıyor?Devlet bunun önüne geçemez mi?Geçer ama geçmiyor..Sonra ''polis mesaisi bitince de silahı yanında taşısın'' diyorsunuz..!Devlet işini düzgün yapsa da,poliste sadece 8 saat silah taşısa çok mu kötü olur?Daha geçen gün bir polis,okulu basıp 3 kişiyi vurdu..!
Eve girebilecek hırsız yüzünden silahlanmaya onay mı verelimo_O
Yine Türkiye'den bir haber size..Bir iki sene önce..Bir çocuk parkta oynuyor..Gökyüzünden kafasına bir kör kurşun giriyor ve çocuk ölüyor..

@Ayktbsr sıkıntı yok.hayat böyle kendini tanıma çabalarıyla güzel zaten :) neyse konunun özünden sapmadan size şunu söylemek isterimki ,sizin balık tutar iken geçirdiğiniz zaman dilimini sevdiğinizi ,ama bir canlının ölümünden zevk almadığınızı düşünmeyi istiyorum.sonuçta kötü bir insan olmadığınızı düşünüyorum

• Beğen
Tepkiler: Ayktbsr ve Ozicu
@ahlaksız birbirimizi anlayamadığımız kanaatindeyim bahsettiğiniz havaya ateş acmalar gibi olaylar ekseriyetle ruhsatsız silahlarla gerçekleşiyor zira ruhsat alan kişi zaten belli bir farkindalik düzeyinde ki ruhsatsız silah yerine 5000 tl gibi bir harc parası yatirarak ruhsat alma yoluna gitmiş ayriyeten dedigim gibi o silah ruhsatlı ise devlet eliyle koymuş gibi bulur zaten. Diger bir husus sizce devlet terörü bitirmeye muktedir ve bunu bilerek yapmıyor oyle mi eger öyleyse çok farklı yerlerden bakiyoruz demektir.Ve son olarak evet efendim devlet denetleyecek kural koyucu olmak denetleme olmadiktan sonra bir işe yaramaz.Devlwt mekanizmasi kurali koymak ve bunu denetlemekle mukelleftir aksi takdirde is kisilerin vicdanina kalir ki bu durum emin olun hic iyi sonuclar dogurmuyor ornek vermem gerekirse kıyıdan olta attigim aksamlarda 10 m ileriden kucuk balikci teknelerinin dibi tarayarak gectigine sahit oluyorum sonuc olarak balik yuvalari bozuluyor ve ureme gerçekleşmiyor burada devlet devreye girecek ve buna musaade etmeywcwk bu kadar basit.Daha somut bir ornek verelim .Almanyada trafik kurallarina uyan bir Turk vatandasinin ayni kurala Turkiyede uymama sebebi iste bu denetleme mekanizmasidir(kuralllara uyanlar uzerine alinmasin:))

@haldun31 kesinlikle haklısınız amaç elbette bir canliya acı vermek değil ancak bir kac sefer disinda denemedigim kara avciliginda da durum ayni sonuç olarak da bıldırcın falan yiyorlar(gercekten lezzetli denemediyseniz tavsiye ederim:)) bununla birlikte kurt,ayı vs gibi hayvanlarin avlanmasina bende karşıyım o isin tamamen keyfiyet kismi oluyor.Terardan iyi akşamlar

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Benim dedeme -Allah rahmet eylesin- haber gelmiş.Nişanlının babası karda mahsur kalmış git kurtar denmiş.Üç gramlık hayvancağızın canını almaya giden ölsün(daha ağır ifade var bu yumuşatılmışı) umurumda olmaz,kim kurtarırsa kurtarsın hayatta gitmem demiş.Karda mahsur kalan kayınpeder de dedeme kızmış kızını dedeme vermemiş.
Dedem fakirdi kursağından et yıldan yıla girerdi ama merhametliydi.Üç gram et için hiçbir canlının kanına girmedi.

Balık yakalamak da ayni sanki.. haftasonlari vakit oldürmek, stres atmak namina balik yakalamak... Ac olsan, Yakutiada falan yasasan, balik disinda baska yemegin olmasa anlarim da.. enteresan bir sey. Bizim arkadaslar ayda 1-2 kez baliga gidiyor, pazardan balik alsa daha ucuza mal oluyor. Nerdeyse 90 km sehir disi yol gidiyor, 90 da donüsü... yakalasa gene hic de...
demek mesela balik yemek de degil ))

• Beğen
Tepkiler: FoldingRider
@ibraeum hocam mesele o olatayı suya attıktan sonra başlıyor :) orada olta senin sudaki uzvun oluyor. Onunla balıkları yosunları zenini dalgayı akıntıyı hissediyorsun ve bir balkk senin oltandaki yemle ilgilenmeye başladığı zaman oltaya ufacık ufacık dokunuyor ve hissediyosun şayet o anlarda bende nabız 180 oluyor :) tutkulu bir hobi gerçekten tavsiye ederim ama iğneyi çıkarırken arkadaşı yormadan ve nazikçe çıkarılım :) ki arkadaşarının yanına gittiğinde bizlerden iyi bahsetsin :)

@hamlet2006 merhaba öncelikle dedeniz için Allahtan rahmet diliyorum.Diğer yandan merak ettim vejeteryanmısınız eğer öyleyseniz yazdıklarınızı anlayışla karşılayacağımı bilmenizi isterim değilse 3 gram et vs.tamamen ajitasyon yaptığınızı düşüneceğimi de bilmenizi isterim bunun fakirlikle,zenginlikle,açgözlülükle,tokgözlülükle vs ilgisi olmadığını görmek zor değil bence

@Ayktbsr
Aynen yaşanmış bir olay.Ajitasyonla bir alakası yok.
Avcılığın karşısına argüman olarak veganlığı,vejetaryanlığı çıkarmak ise sadece ve sadece demogoji yapmakla alakalı birşey.Bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan hemen hemen herkesin tek söyleyebildiği şey ''efendim vegan olsanız saygı duyacağım ama,ya da bir oturuşta bir antrikot yiyorsun ama avcılığa karşısın bla bla.''Düz mantıkla bu konuya ancak bu kadar cevap verebilirsiniz fazlasını zorlamayın.
Veganlık ve vegeteryanlık hakkında çok şey okudum hem yapması her babayiğidin harcı değil,hem de anlaması.
Niye vegan ya da vegeteryan olamadığımı anlatsam çok ters anlaşılırım.Onun için susma hakkımı kullanıyorum.Et yemenin şart olması ,et yemeyi sevmek ya da vücudun ihtiyaç duyması gibi basit nedenler kesinlikle değil.

@burak gulyapan
Başta senin hatırına vites yükseltmiyorum bunu bil dostum.;)Yoksa hiçbir arkadaşımı üzmem.Konu hayvanlar olunca limitlerime gelebiliyorum.Kusura bakmayın.

Sevgili @hamlet2006 bende tam olarak sizin ifade ettiğiniz gibi üç gram et için hiç bir canlının kanına girmedi cümlesinde bir demogoji sezdiğim için o soruyu yönelttim.Diğer bir kısım vites yükseltme meselesi Burak Gülyapan beyin hatırına olduğunu yazmışsınız ben tartışma ortamının (sizin inceden laf sokma çabalarınıza karşın alıntı:''Düz mantıkla bu konuya ancak bu kadar cevap verebilirsiniz fazlasını zorlamayın''.)gayet seviyeli olduğunu düşünüyorum eğer geriliyorsanız bu diyaloğu burada bitirebiliriz hiç sorun değil.Veganlık yada vejeteryanlık mevzusuna neden girdiğime gelecek olursak bir hayvanın sizin menünüze kasapta kesilerek girmesi yada onu tezgahtan satın almanız ile denizde benim olta ile tutmam veyahut dağda bıldırcın keklik avlamam arasında ki fark sizin sadece yöntemi beğenmiyor oluşunuz olabilir diye düşünüyorum zira her iki durumda da bir canlının yaşamı insan eliyle ve tüketim amacıyla sonlandırılıyor

@Ayktbsr
Anlaşılması zor birisi olabilirim..:rolleyes:

Silahlanmaya karşıyım..Bunu net bir şekilde ifade ettim..Uzatmayayım artık..

Terör konusunda şunu söyleyeyim..Bir devlet isterse terörü kökten bitirebilir..Türkiye'de bu istenmiyor..

Denetleme konusunu da belirttim..Şöyle söyleyeyim..Türkiye'de uzman 3-4 tane avcı,dağlara çıksalar,ne kadar vahşi hayvan varsa aylarca/yıllarca uğraşıp hepsini vursalar,devlet bu kişileri yakalayabilir mi?Mümkün değil,yakalayamazlar..Çünkü böyle bir çaba içinde değiller..Türkiye'deki devlet,sadece belli konularda veya belli kişilere hizmet eder..Dağdaki vahşi hayvanı,Türk devletinin koruyacağını sanan,safın önde gidenidir..

Tv'de ne gördüğümü yazıyım da,daha iyi anlaşılsın bu konu..
Kanalları gezerken yaban TV'ye denk geldim..Görüntüler acayipti,dedim değişik bir şey avlıyacak bunlar..Anladım ki dağdaki keçilerin peşine düşmüşler..3-4 gün takip etmişler hayvanları..Ekrana yansıyan görüntü şöyle;
Erkek bir keçi(boynuzlu olan) ve etrafında 4-5 tane dişi keçi..Bir aradalar,birbirlerine kur mu yapıyorlar,oyun mu oynuyorlar bilmiyorum..Sonra ateş ediliyor ve boynuzlu olan keçi,yere devriliyor..
Bu aynen şuna benziyor..Evde sevgilinizle veya eşinizle oynaşıyorsunuz..Biri pencereyi açıyor,sonra perdeyi aralıyor..Size dikkatli dikkatli bakıyor ve sizin kafanıza sıkıyor..
Buna da AV diyorlar..Bunu da devlet onaylıyor..Ya böyle bir şey olabilir mi?
Canın çok sıkılıyorsa,git balık avla..Balık avlamak istemiyor musun,git çavuşu tokatla o zaman..Banane senin can sıkıntından..Sen kimsin de bu ülkenin dağlarındaki hayvanları katlediyorsun?
Bu ülkeye düşman olan yapmaz bunu..Kotaymış,yasalmış,geçin bunları babacığım..Geçin..
Yazık..
Ondan sonra türküz,doğruyuz,çalışkanız filan..
Ulan dağda hayvan kalmamış,derelerin hesle yok olmuş,denizde balığın azalmış,yok oluyor,havan pis,insanın pis;sonra da nutuk atılıyor durmadan..

Insanoglu bunada spor felan diyorlar ya başka birşey bilmiyorum insan her zaman zarar verebiliyor birşeylere ama bunun cezasi kendisine geri donuyor her zaman

Ah dostlar bu tartışmaları, örnekleri, ülkemizdeki ve farklı ülkelerdeki sözüm ona kanunları o kadar çok konuştuk ki.
Maalesef öldürebilen (gerçek açlık veya ailesinin ve/veya vatanının tehlikeye girmesi haricinde) insanlar ile bunu yapayı son çare olarak bile düşünmeyen hayat vizyonunda öldürmek olmayan insanların bu konuda ortak noktaya varması çok zor.
Sadece şunu ekleyebilirim ki insanlar yesin diye yetiştirilen, yani insan nüfusunun gıda ihtiyacı olmasa zaten var olmayacak canlıları yediğimiz örneklerden artık vazgeçsin av, spor veya adı her ne olursa onu savunanlar. Savaş konusunda ise herkese Mustafa Kemal ATATÜRK' ün sözünü hatırlatmayı istiyorum ki onun savaşa bakışı hepimize ders olsun;

Milletlerin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir..

M.Kemal ATATÜRK

• Beğen
Tepkiler: Berat01
Sevgili Ahlaksız kardeşim. Hem birden çok av silahı sahibi, hemde avcılık belgesi olan birisi olarak aslında neyin ne için yapıldığını açıklamak isterim.

Öncelikle şunu belirteyim , ben hedef atıcısıyım. Canlıya atmıyorum. Ateş etmeyi dedemden öğrendim. Altında ezilen böceğin hesabını veremem diye çalıya ,çimene basmaktan çekinen bir adamdı dedem. Ancak yeri geldimiydi , gerekirse attığını da vuracaksın derdi. ( Kurtuluş savaşını ve Mustafa Kemal Paşayı canlı görmüş bir adamdan bahsediyorum ) Bu olay usta -çırak ilişkisi gibi öğrenilir . Usta malın önde gideniyse , çırak ta kımıldayan , kıpraşan herşeye hatta sesin geldiği bölgeye neye ateş ettiğini görmeden sıkan bir gerzek olur. Arkadaşını ayı zannedip vuran tipler bu tiplerdir.

Arabam yok. Motorsiklet kullanıcısıyım. İstanbulun göbeğinde Şişlide yaşıyorum. Atış talimi yapabileceğim en yakın yerler Beykoz ve Maltepe kırsdalında. Buraya kadar tüfeğimi veya tüfeklerimi motorsikletimle götürmek durumundayım. Kılıfında ve boş bile olsa tüfek ister istemez görünüyor ve illaki kolluk gücü tarafından çevirmeye giriyorum.

Polis çevirmelerinde ruhsat tek başına yetiyor. Ancak kırsalda Jandarmaya dert anlatmak zor. OHAL dönemindeyiz. Atış talimi yapmaya gittiğimi anlayan var , kaçak avcı zanneden var. Avcılık belgesini bu yüzden aldım. Silah ruhsatının yanında bu belgeyi görünce Jandarma da ses etmiyor. Yoksa bütün gece , hafta sonuysa 2 gece nezarethanedesin , ertesi günde savcının önündesin.Derdini tam anlatamazsan veya savcı olayı anlayamzsa , kabahatlar kanununa göre ayrı , orman kanunu göre ayrı ceza yersiniz. Yani anlayacağınız Jandarma rahat bıraksa avcılık belgesi almama gerek kalmayacak. Avcılık belgesi alınca , avcılığın silah satın alıp kafanıza göre ateş etmek olmadığını bu işin etiğini ve ceza-i şartlarınıda bir güzelde öğreniyorsunuz.

Yaban TV , avı özendiren , yaptıkları reklamlarla işi bilenlerin asla kullanmayacağı ,isaçma sapan ürünler pazarlamaktan başla bir şey yapamayan bir kanaldır , Türk avcısının gözünde. Çoğu avcı bu kanalı , uydu alıcısından siler. Çünkü bunlar yayınlarında ülkemizde kullanılması kesinlikle yasak olan , kuşları çekebilmek için kullanılan ve kuş sesini taklit eden teyp kullanırlar. Kota dinlemezler. En yisini hep onlar bilirler. En harika avları hep onlar yaparlar. Bir parça avcılıktan anlayan bir kişi , verilen görüntünün hepsinin kolaj olduğunu kolaylıkla anlar. Çekim yapılan yerlerde yaşayan , Köylüde Tv ye çıkma sevdasında bunlara pek ses etmez.

Avlaklar ve ormanlar artık dronlarla havadan kontrol ediliyor. Bırakın kaçak avlanmayı, ufak bir ateş bile yaksanız, orman muhafaza , jandarmayla yanınızda bitiveriyor. Kabahatlar kanununa göre ceza yazılıyor. Bunlar çekim yapmadan evvel valilik gibi makamlardan da , ayrıca izin aldıklarından kolluk kuvveti bile ilişmiyor. Dolasıyla bunların yayınlarını izleneyen ve avcılığın ne olduğunu bilmeyenm birisi , avcılığı gerçekten böyle bir şey zannediyor. Aslında gerçekte yaşananlarla kenardan kıyısından alakası yok. Kaçak avcının kullandığı silaha , ekipmana hatta arabasına bile el konuluyor. Kota aşımı yapdığınız ve bunu sosyal medyadan paylaştığınız vakit bile ceza yazılıyor. Hoş bazı kendini bilmez ve arkası sağlam , yüksek yerlerde dayısı olan , partizanlara kimse dokunmuyor. Dokunamıyor. Bu da bu işin gerçeği.

Sevgili Ahlaksız kardeşim. Az sonra yazacaklarım ilk okuduğunda belki sana ağır gelebilir. Bu yüzden koyu harflerle yazdıklarımı, özellikle bir kaç kez arka arkaya okumanı rica ediyorum. Vurulduğunu gördüğün erkek tekenin vurulma sebebinin , o türün daha fazla ürebilmesini sağlamaktır desem . Bana ne cevap verirsin ? Saçma mı geldi ? Evet ilk okundunda oldukça saçma gibi geliyor elbette. Ancak sahiden de olabilirmi böyle bir şey ? Olur. Olmalıdır da . Peki neden olur ? Bunu izah etmeye çalışayım. Ortama ömrü 20 yıl olan bir hayvandan bahsediyoruz. Erkek teke yarı ömrünü tamamladığında üreme yeteneğini kaybeder. Ancak cüssesi iri ve boynuzları çok büyük olduğundan , baskın erkektir ve genç erkekleri sürüye asla yaklaştırmaz. Yani kendi üreyemediği gibi , sürüsündeki dişilerinde diğer erkeklerle üremesinin önüne geçer. Taa ki kurt , ayı gibi bir hayvana yem olacak kadar yaşlanana veya doğal olarak ömrünü tamamlayana kadar.

Zaten kafanıza göre ormana veya dağlara dalıp , önünüze ilk gelen tekeyi vuramazsınız. Bunu yaparsanız , ne belgeniz olursa olsun, nerden izniniz olursa olsun , ceza yersiniz. Hangi hayvanı vurabileceğinizi orman kontrol memurları belirler. Bazen günlerce , bazen haftalarca üreme yeteneğini kaybetmiş erkek ararlar. Bunuda boynuzlarına bakarak anlarlar. Bir dişi genellikle ilk doğumunda 2, sonradan da 3 yavru doğurur. Teke sürüleri genelde 10 dişiden oluşur. Ancak verdiğiniz örnekteki gibi sürüde 5 dişi olduğunu varsayalım. Vurulduğunu gördüğünüz erkek , kısır olduğu için seçilmiş ve vurulmasına izin verilmiştir. Eğer bu erkek ortalama ömrünün başındaysa , bir 10 yıl daha o dişilerin yanına hiç bir erkeği yaklaştırmayacaktır. Böylece dişiler doğum yapamayacak , sürü büyüyemeyecek , nesil çoğalamayacaktır. Bu erkek vurulursa , sürünün başına genç bir erkek geçecek , bu örnek sürüdeki 5 dişi ile üreyecek , ortalama 3 tane yavru desek , her yıl 15 yavru , Vurulmazsa ve bu yaşlı erkek yaşamaya devam ederse, bu sayıda yavru hiç olmayacaktır. 1 ölümün karşılığında , her yıl 15 doğaya katılan yeni can. İroniye bakarmısınız ?

Şimdi sevgili Ahlaksız kardeşim. Tüm içtenliğimle soruyorum. "Vurulduğunu gördüğün erkek tekenin vurulma sebebinin , o türün daha fazla ürebilmesini sağlamaktır" şeklinde yaptığım açıklama, sana halen saçma geliyor mu ?

Ve son bir soru sorayım. Bu hayvanın neslinin çoğalabilmesi görevini sana verselerdi , yukardaki bilgiyi de vakıf olduğunu varsayarak, O tetiği çekermiydin ? Yoksa çekmezmiydin ? Mantığın böyle bir durumda kalırsan ne der ?

@Cömert
Avcılar, ekosistemde denge unsuru değildir.Doğa avcılar olmadan da kendi dengesini kendi iç ve dış dinamikleri ile sağlayacaktır.Avcılar olarak kendinize çok fazla anlam yüklemesi yapmayın.Ne yani Dünyada eli silahlı teknolojik olarak üstün vahşi insanoğlu yaratılmamışken ,doğa kendi dengesini bulamıyormuydu.
Tüm samimiyetimle söylüyorum Allah akıl fikir merhamet versin.
İhtiyaç haricinde avcılık düpedüz katliamdır,caniliktir.Spor da değildir ,hobi de değildir.:mad:
CEZnMMJWAAETf7y.jpg
Diyecek laf bulamıyorum.Üç beş silahlı adam kendini ne sanıyormuş.Yaptıklarınıza kılıf aramaktan vazgeçin.:mad:
Ben de samimiyetle soruyorum:Bu dediklerinize kendinizi inandırırken hiç zorlandınız mı?

Hiç inandirici degil Comert kardeş. Çok gülünc hatta... Ekosistem dengeni megerse avcilar koruyormus. Sirf bu dengeni korumak icin mi gidiyorsunuz ava?

Geri