Scudo Sports

Araba çarparsa (hukuken) yapmanız gerekenler. (rehber)

Birkaç gündür bir şey dikkatimi çekti . Hep muhalefet ediyoruz.Sonuçta yapılacaklar yazılmış. Adam kimlik bilgileri ve ruhsat bilgilerini vermezse plakayı alın. Adamın resmini çekin. Çok kolay bir şekilde bulunacak (Plakadan ruhsat sahibi. Resimden sürücü /Sonuçta tanıdığı biri olacak,ruhsat sahibi değilse sürücü.)

Evet memleketimde bütün insanlar patlama noktasına gelmiş durumda. Ters tepkiler verebiliyorlar. Maddi hasarlı tutanak tutarken kimin suçlu olduğuna kazazedelerin karar vermesi gerekmiyor. İki taraf da olayı anlatır. Bilirkişi de sen x oranında sende y oranında suçlusun der.Olay çözülür.(Yada mahkemeye taşınır.)

Güzel bir konu. Bunu sadece bisiklet değil yayayken de kullanalım arkadaşlar. Ayrıca kesinlikle ve kesinlikle doktora görünün. Görünmeyen problemler olabilir.Malum birde olay sıcakken bir şey hissetmezsiniz yarım saat sonra ortaya çıkmaya başlar ağrılar.

Birde kaza sonucu hastaneye gittiğinizde para ödemeyin. Şayet para isterlerse belge alın. Yapılan işlemleri kalem kalem belirtsinler. (Trafik kazalarında para ödenmediğini akrabama araba çarpması sonucu öğrendik.Trafik poliçesinden temin ediyorlar.)

Kazasız belasız günler diler kaza olacaksa da iyi insanlarla denk gelmenizi temenni ederim ...

Scudo
Gayet açıklayıcı olmuş, benim de arada kafama takılıyordu, eline sağlık

Paylaşım için teşekkürler. Bende yakın zamanda yaşadığım bir olayı aktarmak istiyorum. İşyerime bisikletle gidip geliyorum. Bundan bir ay öncesiydi, işyerimin kapısına 50 metre kalmıştı ki bir minübüs önümde yolcu indirmeye başladı, İşaretimi verip solundan geçmek için manevra yaptım. Benimle yanyana ilerleyen arabada, sinyal vs vermeden bodoslama ters şeride burnunu çıkardı, ben ön tekerleği çoktan çıkarmıştım, bekler diye umdum, gözünün önündeydim. Ama o devam etti ve arka tekerleğe dokununca, bisikletim arabanın altına girdi ve maşam, jantım mahvoldu. Bende dizimden darbe aldım. Birkaç çizik dışında birşeyim yoktu. Adam inip özür diledi, farketmediğini dile getirdi. Etraftakiler, sürücüye bağırdı çağırdı bu kadarda kör olunmaz tarzında. Ben iyiyim, bisikletimde hasar var dedim. Adam arabaya atladı ileri park etti. Bende bisikletimi kilitledim. Yanıma geldi, tamir ettir jantı maşaya kaynak yaptır ben karşılıycam vs dedi. Yenisini alacağımı karşılaması gerktiğini söyledim kabul etti. Yarım saat sonra dizim şişmeye başladı ve kıvıramamaya başladım. Hastahaneye gittik. 3 gün rapor verdiler. Adli vaka diye geçilmiş trafik kazası deyince. 1 hafta sonra ifade vermeye çağırdılar, masrafta belli olmuştu. İfade vermeden önce aradım adamı, böyle böyle gelişmeler oldu. Bu arada masraf bu kadar, karşılayacakmısınız dedim. Karşılayacağım dedi ve şikayetçi olmadım. 1 hafta sonra aradım tekrar bisikleti çıkaracağımı ödeme gününün geldiğini söyledim. Bir başladı anlatmaya, sende hatalısın, yarı yarıya ödeyeceğiz başka türlü olmaz, normalde bunuda yapmazlar ama ben iyi bir insanım, benim borçlarım var vs. Uzun bir tartışmadan ve araştırmadan sonra yarısını vermesini kabul ettim. Uyguna bir maşa ve jant bulmuştum, eskisi ayarında. Bu seferde sadece taksitle verebileceğini söyledi.Bayağı bir uğraştan sonra, hukukun haklarını koruyamadığı bir ülkede ne olacağı belirsiz bir dava süresince aylarca bisikletsiz kalmaktansa, onuda kabul ettim.İlk taksidi aldım . İkincisi için bu gün yarın arayacağım. Maddi açıdan rahat olsaydım eğer, hiçbirşey umrumda olmazdı, sonuna kadar giderdim. Anlayacağınız böyle bir kaza yaşarsanız ne olursa olsun ilk yapacağınız şey hiçbirşeye dokunmamak, ekip çağırıp tutanak tutturup, doktora gidip bir kontrol edilmek. Asla Söze güvenip iş yapmayın. Etraf çakal dolu, biz bisikletlilerde böyle bir durumda kuzudan başka birşey olamıyoruz maalesef.

@M.Argın çok geçmiş olsun öncelikle umarım diğer taksitleri öder keşke ilk günkü duruşunu hep devam ettirebilseydi çarpan arkadaş :(

• Beğen
Tepkiler: M.Argın
Aslında olay ne biliyor musunuz ? Adam haksız olduğunu biliyor. Ödemeyi kabul ediyor. Sonra ayrıldınız. Adam eşine dostuna kazadan haber veriyor. Tabi ne oluyor. Herkes başlıyor akıl vermeye. İşler bu noktada karışıyor.O yüzden parayı alana kadar şikayetçi olmak. Desem ki senet imzalatın. Oda uğraştırır. En güzeli şikayetçi olup uğraşmak.

Aman dikkatli olalım ve dikkatli sürelim böyle olayları Allah kader etmesin bize

olay yerinde mobese kamerasi ya da cevreden is yerlerinden guvenlik kamerasi ile goruntu alabiliyorsaniz zaten kendinizin resim goruntu almasina gerek kalmadan carpan kisi kacsa bile hemen polise gidip durumu anlatin orada gerekli tutanaklari tutturup sikayetci olabilirsiniz eger siz de herhangi bir kural ihlali yok ise. cunku turkiyedeki cogu bisiklet kazasinda bisikletli her ne kadar kendisini magdur gorse de kurallara uygun gitmediginden suclu konumuna dahi dusebilir. anayoldan giderken kirmizi isikta beklemeden karsidan ya da yandan gelen arac size carpsa hakliyim demeniz yetmiyor . ya da ayni durum yayalar icinde gecerli eger siz yaya iken gelip bisikletli size carparsa ona da ayni sekilde arac kullanir gibi islem gorup her turlu cezayi alabilir.

mesela hiz sinirlarina dikkat etmeli
*Yerleşim yeri içerisi: 30km/s (Saatte otuz kilometre hız)
*Şehirlerarası Çift Yönlü Karayolları: 45km/s (Saatte kırkbeş kilometre hız)
*Bölünmüş yollar: 45km/s (Saatte kırkbeş kilometre hız)
*Otoyollar: Giremez. (otobanda vefat eden bir cok bisikletli vardi . burada carpan arac sahibi suclu degil emniyet seridinde gitsen bile oraya girmen yasak bi kere)

ayrica bisiklet surerken tum guvenlik onlemleri alinmis olmali . avrupada cogu yerde geceleri reflektorlu ceket giymek dahi zorunlu ki kask gibi diger guvenlik onemlerinden bahsetmeye gerek yok.
onun haricinde bisiklet uzerinde mevzuata gore yine far reflektor fren ihbar aleti (zil korna vs) bulunmasi da sarttir.

mevzuata gore iki el dahi birakarak surmek yasaktir.
*Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme halleri dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki elleri ile taşıtlarını sürmeleri zorunludur.

ayrica bisiklet yolu varken tasit yolundan surmemek gerekir. her ne kadar bisiklet yollarini yayalar bebek arabalari vs isgal etmis olsada o sirada ana yoldan giderken bir kazaya karisirsaniz yine suclu konumuna dusebilirsiniz.
* Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya mevcut bulunmaması halinde, bisiklet yolu varsa bisiklet trafiğine engel olmamak şartıyla bisiklet yolunda, bisiklet yolu yoksa imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartıyla taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
(link)
bunun gibi kurallari mevzuat cervesinde magdur konunmuzda olsaniz dahi bisikletlinin aleyhine cevirebilirler. o yuzden tum gerekli onlemler alinmadan yola trafige cikmamak lazim.

turkiye de var midir bu uygulama bilmiyorum ama avrupada evden okula bisikletle yola ciktiginizda kaza yaptiginizda her turlu masraflar mutlaka okul tarafindan karsilaniyor . cunku is kazasi olarak geciyor . is gunlerinde okul saatleri arasinda ev ile okul is yeri arasinda yasanan kazalar icin gecerli.

@Canince Teşekkür ederim.Maalesefki maddiyat verilen sözden, haysiyetten ön planda tutulur olmuş artık.
@baykuş97 Kesinlikle.

Umarım kimse böyle bir sorunla karşılaşmaz,Karşılaşırsada hakkı yenmez. Herkese kazasız pedallar dilerim.

• Beğen
Tepkiler: Muh26ammed
Allah korusun, allah hiç bu durumlarla karsilastirmasin.

Bisiklete biniyorsanız kaza kaçınılmazdır ve bu spora gönül verenleri kolay kolay yıldırmaz. Pekçok kaza yaşadım, bunlardan ikisi ciddi idi. İlki bakırköy bel. yeşilköy sahilinde bir etkinlik sonu bıraktığı parçacıklar yüzünden ( kafaya birkaç dikiş ile atlatıldı ), ikinciside florya kaşıbeyaz önünde kırmızı ışıkta panikleyen bir bayan ( yandan beni biçmesi ile hem beni 1 hafta yatağa hemde trek bisikletimi hurdaya çıkarmasına) sebep olmuştu. İkisinde de hakkımı alamadım çünkü kendimde değildim. Genelde hakkımı arayan bir insanım ama çevrenin duyarlılığı bu gibi durumlarda etkili oluyor. Bahsettiğim çevrelerde ise insanlar duyarsız. Ne hikmetse konu hayvanlar olunca kimse toz kondurmuyor bu muhitlerde. Geçen yıl sahilde tur esnasında ayağımın tadına bakan bir köpeği öylesine savunup koruyorlardıki bir an ben onu ısırdım sandım. Kontrol için belediyeye haber verdiğimde biri onu saklamış sonradan öğrendim. Şükür ki onuda 5 aşıyla atlattık.
Sonuç olarak etrafınızdakilerde insanlık kalmamışsa hukuk ne yapsın?

Çok geçmiş olsun. ama etme bulma dünyasıdır bu dünya. O duyarsız, korkak ve kıçı ağır olanlar bunun kat ve katıyla karşı karşıya gelecekler ve çevrelerinde kendileri gibi takozlar görecekler. Biz yine iyilik yapalım , deryaya salalım.

@Bülent Gökmen

En önemlisi ilk şoku atlatabilmek ve kendine gelebilmek bence. Çünkü kazadan sonraki süreçte bir süre şok etkisiyle hakkınızı aramaktan vazgeçip yanlış kararlar verebiliyorsunuz. Daha önce yaşadığım bir kaza sonucu bu tecrübeyi edindim. Çok şükür büyük oranda yaralanmadım ancak kamyon sürücüsüne ciddi bir ders vermenin güzel olacağı sonradan aklıma geldi.
Olası bir kazaya karışmanız durumunda en önemlisi şoku atlatıp doğru ve sağlıklı düşünene kadar beklemek.

Teşekkürler ilginiz için kazasız pedallar lütfen dikkatinizi kaybetmeyin

ülkemizde öyle ülkemizde böyle diye olumsuz şeyler düşünmeyi bırakın..

araç sahibi istediği kadar yaygara yapsın, istediği kadar uzlaşma yoluna gitmesin..
bol bol fotoğraf çekin video çekin plakayı alın.. sonra doğru mahkemeye, tabi biraz da sizin aktif olmanız gerekiyor, kimse sizin yerinize koşturmaz..

öyle yada böyle hakkınızı aramalısınız!!!

Ülkemizin olumsuz yanlarını düşündüğümüz için değil zaten durumlar böyle olduğu için bizde öyle düşünüyoruz.
Türkiye'de polis her zaman güçlünün yanında olur bu 1.
2. Polis tarafların mahkemede kapışması için kendini sıyırıp işin içinden çıkar. Olaya polis gibi deği l"Ne uğraşıcam yaa" diyen taraf gibi bakar.
3. Aşırı zengin durumu iyi olan birisi olmadıkça ne para ne pul hiç birşey alamazsını neden mi ? Çünkü hakime, polise göre de bisiklet bir çocuk oyuncağıdır. Ve sürekli olayı bu şekilde yorumlayacaklardır.
4. Türkiye de adam gözünün önünde biri vurulsa bile kimse boşver belaya bulaşma diye düşünür. Tanık ,eğer tanıdık yada gerçekten düzgün bir adamsa o zaman ancak onu tanık olarak kullanabilirsiniz.
5. Tüm yasalar sadece kağıt üzerindedir (Türkiye'de) kendinizi emniyete alıp cana zarar gelmemesini sağlamak bence en doğru karar olur.
Tek şansınız doğru polisin, doğru tanığın ve doğru hakim yada savcının bir araya gelmesi ile oluşur. Bu şansda kimde varsa ?
Dediğim gibi biz böyle düşünmüyoruz, ülkemizin durumu zaten böyle !

@Hasan Saylık tamam da, diyelim ki birisi size çarptı 2-3bin liralık bisikletiniz bi anda hurdaya döndü..
ülkemizde adalet yok ki diyerek kuzu kuzu eve mi dönmeliyiz yoksa bol bol kanıt toplayıp bu olayı savunmaya mı çalışmalıyız..
polis işini yapmıyorsa polisi de şikayet edeceksiniz..
araç sahibi kaçıyorsa onu da şikayet edeceksiniz..
siz gerekli delilleri topladınız gerekli şikayetleri yaptınız ama yine de bir sonuç elde edemediyseniz zaten yapacak birşey kalmıyor ama en baştan teslim olmamak lazım onu diyorum

Geri