Scudo Sports

Almanya gerçekten de bitmiş mi? Yerinde inceliyoruz

Almanyanın komsu ülkesinde yasiyan birisi olarak yazabilirimki, bu aralar Almanya asiri solcu tabiat koruma sevgisiylen kendini frenliyor, ATOM gücünü kapatip, kendi araba produksiyonu frenletip, vergi yükseltme gibi durumlar.

Yukarda Almanya teknolojide geri gibi yazilar var, evet bazi seyleri mükemmel degil ama isteseler çabuk öne geçebilirler.
Ben bu olayi süper spor motorsiklet durumuna benzetiyorum. Kawasaki ve Suzukinin hakim olduğu marketi bir den BMW S1000 RR ile bastilar.
Cadde reportajlarinda cogu okuma seviyesi geri almancilar var yok Almanya bitmis. Qualifikationu azsa hatta "Hartz4" aliyorsa zaten pek market degeri yüksek olmayan kisiler, Problemleri kendilerinde arasinlar.
Almanyanın zaten sirf makine industrisi kendilerine yeter, lafa gerek yok.

Scudo
Yok esatgfurullah, kesinlikle iki üc sey ögrenmissiniz demem. Siyasi tarafi icinse hic bir sey demem. Benim siyasi ile pek aram yoktur. Bu konuda benden daha bilgili ve iyi oldugunuz kesin söyleye bilirim.
Mesela su iki yorum yanlis. Sizi yanlis bilgi verdi demiyorum, arkadaslariniz size yalan söylemis. Böyle bir sey kesinlikle yok almanyada,
Itu bilgisayar mezunu bir arkadas almanya'da zihinsel engelliler okuluna yollanmis mesela. Yeni gitmisler, almanca bilmiyor. Basit sorulari anlamayip cevap veremeyince geri zekali damgasini vurmuslar.

Almanyada zihinsel engelliler okuluna gide bilmek icin almanyada zihinsel sorununuz olmasi ve bunuda evraklarla ispatlamaniz gerekiyor. Almanya da Behindertenausweis diye bir kimlik var ve o kimligin üzerinde % kac zihinsel engelli oldugu yaziyor. O kimlik olmadan o okula kimseyi sokmazalar ve gönderemezler.
Almanca bilmiyor diye almanca kursuna göndermisler olabilirler buda belki bir Sonder schule de olabailir ama Sonder schule ile ilgisi olmayan bir kursdur.

Zihinsel engelliler olkulana = Behindertenschule diyorlar
Birde Sonderschule var oda malesef zihinsel engelli degil de ögrenme sorunu olan, notlari kötü olan cocuklar gidiyor.
Sonderschuleye de Ihtimal vermiyorum ama olabilir belki.

Simdiye duzeltmislerdir diyecegim ama daha yeni fransiz arkadasin cocugunu fazla soru soruyor diye sinifta biraktilar.
Yine almanyada cok soru soruyor diye sinita biraksalar o ögretmeni oyarlar. Sinifta kalma sansi sadece notlari kötü olursa baska türlü sinifta kalma sansi yok malesef. O da yalan konusmus, yani benim tahminim cocugumun notlari kötü diyememis ve sucu yine almanyaya atmis.

Ama siz uzun seneler almanya yada avrupada yasadiysaniz bunlari bilmeniz gerekir ve bu tür yalanlara inanmaniza anlam veremiyorum.
Bu iki ornegin hatali olma ihtimali elbette var. Ben onlari sistemin katiligina ve prosedur ustune kurulu olmasina ornek gosterdim. Sonder ya da behinder olmasi verilmek istenen ana mesaj icin farketmiyor. Fransizin cocugu sinifin en iyilerinden-notlarini gordum- ama harbiden her seyi soruyor. Babasini cagirip boyle giderse sinifta birakiriz demisler. Dememis de olabilirler. Fransadaki egitim sistemi cok daha esnek, elemana takdir yerine uyari almak agir gelmistir biraz.
Bu iki ornek komple atildiginda da verilmek istenen mesaj ayni: alman egitim sisteminin ciddi bir yetenek kesfedip one cikarma problemi var. Nufusun dezavantajli kesiminin egitimden yeterli pay alamamasi da eklenince cok az ustun yetenekli insan siyrilip iyi egitim alabiliyor. Abd birak kendi yetenegini yetistirmeyi baska cografyalarinkini de cekip aliyor. Cin cok sert ve secici bir sistemle yetenegi zorla gelistiriyor. Demek istedigim buydu, orneklere takilmayin.
Alman okullari ve sistemi hakkinda yorum yapmamaya calistim zira ilgilendigim bir konu degil. Sistemin tepe noktasi nasil ogrenmeye calistim zira 30 sene sonra neler olacagini o belirler. Mesela turkiye 90'li yillardan sonra en parlak genclerini abd sistemiyle okutup yurtdisina verir. O zamandan bu gunlerin gelecegini gormek zor degildi. Benim egitim hayatim bu grupla gecti. Biraz cins biri oldugumdan atila, kovula, duse kalka sinavlarin ilk 500luk kesiminden ogrencilerin okudugu bolumlerde 9 sene gecirdim. Bunu ovunmek icin yazmiyorum, korkunc yillardi. Benim gibi biri alman sisteminde daha 10 yasinda elenip en alt gruba atilirdi mesela. Ayni sekilde bu 9 yilda tanidigim yuzlerce muhtesem beyinden bir cogu alman sisteminde yitip giderdi. Ama turkiyede 2005 oncesi donemde kendilerini en iyi okullara getirip oradan da en iyi yerlere tasiyabildiler. Aralarinda uyum saglayamayip yitip giden de oldu ama onca problemine ragmen turkiye bu insanlari yakalamayi basardi. Degerlendiremeyip baskasina kaptirdi o ayri. 2005 sonrasini bilmiyorum ama ciddi bir esitsizlik ve dusus oldugu asikar.
Bu okullarda zeki ama son derece siradan dusunen, basarisi sadece cok calismaya bagli olanlar da vardi. Evde dayak yiyerek 12 saat test cozen, okulda surekli panikle ders calisan, tek bir ilginc fikri ya da hareketi olmayan, daha da onemlisi okul icerigi disinda tek bir bilgi kirintisi olmayan insanlar. Iste bunlar alman sisteminda parlayacak tipler.
Bu da buyuk bir problem.

Almanya'nin da her ulke gibi problemleri var.
Ileri Teknoloji: epey geri kalmislar ve yetismek icin altyapilari da yok. Cip tasariminda cok ufak isler var. Uretiminde yoklar. Yazilim tarafi daha iyi ama bu boyutta bir ekonomi icin cok az. Daha genis bant internet yeni yayginlasiyor. Internet hizi 100mbit falan olan tesisler var. Bunlari modern ekonomiye entegre edecekler daha. Korede benzer bir tesis 100gbit ile tum ulkedeki diger tesislerle entegre calisabilirken bu Almanya'da uzak bir hayal.
Egitim sistemi: Gelismis veya buyuk ekonomiler icinde daha kotusu yok sanirim. Son derece kati ve siradanligi odullendiren, hata affetmeyen bir sistem. Bir toplumun gelecegini tahmin etmenin bir yolu da parlak beyinlerini nasil degerlendirdigine bakmaktir. Alman sisteminde yaraticilik, ustun yetenek, farkli bir karakter vb basiniza is acan seyler. Itu bilgisayar mezunu bir arkadas almanya'da zihinsel engelliler okuluna yollanmis mesela. Yeni gitmisler, almanca bilmiyor. Basit sorulari anlamayip cevap veremeyince geri zekali damgasini vurmuslar. Simdiye duzeltmislerdir diyecegim ama daha yeni fransiz arkadasin cocugunu fazla soru soruyor diye sinifta biraktilar. Sistem kalipci, prosedurcu, bkundan korkan, yenilige kapali, yaratici bir saka bile yapamayan insanlar yaratiyor. Parlak beyinler abd'ye gocuyor. Saka degil. Almanya hicbir zaman Intel, Xerox, google falan kuracak, bir apple m1 cipi dizayn edebilecek ekipler yaratamaz.
Enerji bagimlisi ekonomi: Alman ekonomisi agir sanayi ve uretim ekonomisi. Katma deger/enerji dengesi cok bozuk. Cok iyi olduklari sektorler ciddi enerji tuketiyor. Metal, kimya, ilac, otomotiv gibi lokomotif sektorler devasa bir tuketime sahipler. Enerji kaynagi olmayan bir ulke icin buyuk risk.
Gerceklerden kopuk yeni nesil: rahat gecen son 40 yilin ardindan cok zayif bir <30 yas grubu yetisti. Zor egitimler, isler kovalanmiyor. Tip, muhendislik okumak icin kasan az. Kolay egitimler, dandik isler tatmin edici gelir ve hayat kalitesi sagliyor. Cok zor bir bolum okumak 2 kat bile para getirmediginden gidip kolay islerde bir tik daha az kazaniliyor. Sistem herkesi siradanlikta bulusturmaya odakli. Abd veya çin'dekinin aksine en iyiler ortalamanin 10 kati kazanamadigindan parlak isler cikaracak kimse kalmiyor.
Abd ve rusyanin hedefinde olmasi: avrupanin lokomotifi olarak abd icin buyuk risk olusturan bir ulke. Surekli baski altinda ve politikalari kontrol edilmeye calisiliyor. Rusya ile ortak hareket ederek enerji sorununu cozmus bir almanya buyuk problem. Cin ile ileri teknoloji alis verisi yapan almanya yine bir problem. Bu sebeple her yerde dis destekli gruplar, siyasetciler vb var. Ve ulkenin basina is aciyorlar. Nukleer santralleri kapattirdilar. Komur santralleri de az kaldi. Yenilenebilir enerji dalgasina goz boyuyorlar. Rusya gazina 4 trilyon dolarlik sanayi ekonomisini bagladilar. Simdi istedikleri gibi oynatiyorlar. Cin ile olan isbirligi politikasini gozden gecirecekmis almanya. Isterse gecirmesin. Fabrikalar kapanmaya basladi. Enerji gideri yuzunden urettigini de mantikli fiyata satamaz zaten.
Is burada turkiye'ye de geliyor. Malum almanya tr ile cok icli disli. Foncu gruplar vb duymussunuzdur. Turkiyedeki bazi siyasi olusumlar da avrupa yani almanya gudumludur. Bunlarda ani yon degisimleri olabilir. Mesela abd'nin emriyle avrupaci bazi partilerimiz secimi kazanmamak icin sacmalayabilir.

Almanyada yaşamadım... ama iki farklı Avrupa ülkesinde yaşadım, Almanyada tanıdık ve akraba da çok ve genel olarak AB hayatını iyi bilirim. Şimdi olaya biraz tersten bakalım:

- Eğitim sistemi: Bizde 1 ay önce bir kanun ile sınıfta kalan öğrencilerin tamamı sınıf geçirildi. Tanıdığınız öğretmen varsa sınıfta kalma olayını bir sorun. Çok istisnai durum olmadıkça kimse bırakılmıyor, ki kanunla o istisnai durumda olan öğrenciler de bu sene sınıf atlatıldı. Bir öğrenci çalışmadan sınıfı geçebiliyorsa, neden çalışsın? Bu sitede olanlar genelde iyi okullardan mezun olmuş ama hikayenin diğer tarafı da var. Türkiyede çok iyi örnekler var ama maalesef ortalama düşük.

- Yeni nesil: bana Almanlardan farklı bir ülke göster. Yeni nesil Türkiyede çok şımarık yetiştiriliyor. Detayları anlatamam ama bu hafta şöyle bir olaya dolaylı olarak şahit oldum; bir veli polisi okula öğretmeni tutuklattırmaya gönderiyor, sonra da olay yatışınca veli öğretmenden özür dilemek zorunda kalıyor, vs. Çocukları korumak ve şımarık yetiştirmek arasındaki çizgi o kadar da ince değil esasında ama biz toplum olarak bunu beceremiyoruz. Sorumluluk sahibi olmayan bir nesil yetişiyor, ben bu konuda biraz Alman olmak istiyorum.

- Yeni nesil ve iş imkanları: Kuzey Avrupanın en sevdiğim yönlerinden biri: bir genç lise mezunu ise 18 yaşında, üniversite mezunu ise de 21-22 yaşında çalışmaya başlıyor. Türkiyede gençlerin çoğu belki de 25-30 yaşlarına kadar düzgün bir işe giremiyor. işe girme yaşı Türkiyede çok geç. İş veren eleman yetiştirmek istemiyor, az paraya hemen iş yapacak adam istiyor. İş veren kendi açısından haklı olabilir ama sistem tıkanıyor. Gençler açısından biraz daha yol alamız gerekiyor.

- İleri teknoloji: güldüm. Apple demişsin ya, bildiğim kadarıyla M1 chiplerinin üretiminde kullanılan bazı hassas makineler Hollandada üretiliyor, ARM teknolojisi de zaten Ingiltere kökenli. Komşuda pişer bize de düşer misali, Almanyada da birşeyler vardır diye düşünüyorum. Yoksa o kadar arabanın işlemcilerini ve sensörlerini nerede bulacaklar. İnternet örneğini vermeseydin keşki, yurt dışına çıkınca benim telefon uçuşa geçiyor. Gerçeği Kore ile karşılaştırmışsın. Adamlar mRNA aşısı üretti, bundan daha ileri teknoloji var mı?

- Dış güçler: Hangi ülkenin dış gücü yok?

- Yani eleştirelim ve gerçekleri söyleyelim tabi ama içinde bulunduğumuz ülkenin şartlarını da hesaba katalım.

Sinifta kalma sansi sadece notlari kötü olursa baska türlü sinifta kalma sansi yok malesef. O da yalan konusmus, yani benim tahminim cocugumun notlari kötü diyememis ve sucu yine almanyaya atmis.
Şu cümleyi okuyunca asıl meselenin ne olduğunu daha iyi anlıyorum... Bizde hakkaniyet yok/çok zayıf!
Bir çocuğun sınıfta kalabilmesi için derslerden başarısız olması gerekmiyor... Bütün notları sıfır dahi olsa, arada sırada okula gelse yeterli... Yani sınıfta kalma diye bir şey yok... Eee eğitim öğretim de zorunlu 12 yıl okula gelecek paşa paşa...
Kısaca boş bir nesil geliyor tamamen...
Maalesef daha iyi olmayacak gelecekte bazı şeyler!..

Şu cümleyi okuyunca asıl meselenin ne olduğunu daha iyi anlıyorum... Bizde hakkaniyet yok/çok zayıf!
Bir çocuğun sınıfta kalabilmesi için derslerden başarısız olması gerekmiyor... Bütün notları sıfır dahi olsa, arada sırada okula gelse yeterli... Yani sınıfta kalma diye bir şey yok... Eee eğitim öğretim de zorunlu 12 yıl okula gelecek paşa paşa...

Yukarıda bu konuyu yazdım... Bu arada öğretmen değilim.

20 gün devamsızlık yapan öğrenci kalır ama çoğu zaman da problem olmasın diye öğretmenler ve okul idaresi bunu bir şekilde idare eder. Özel durumlar hariç kimse bırakılmaz...

Ama bu sene yasa ile herkes sınıf geçirildi.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Bu iki ornegin hatali olma ihtimali elbette var. Ben onlari sistemin katiligina ve prosedur ustune kurulu olmasina ornek gosterdim. Sonder ya da behinder olmasi verilmek istenen ana mesaj icin farketmiyor. Fransizin cocugu sinifin en iyilerinden-notlarini gordum- ama harbiden her seyi soruyor. Babasini cagirip boyle giderse sinifta birakiriz demisler. Dememis de olabilirler. Fransadaki egitim sistemi cok daha esnek, elemana takdir yerine uyari almak agir gelmistir biraz.
Bu iki ornek komple atildiginda da verilmek istenen mesaj ayni: alman egitim sisteminin ciddi bir yetenek kesfedip one cikarma problemi var. Nufusun dezavantajli kesiminin egitimden yeterli pay alamamasi da eklenince cok az ustun yetenekli insan siyrilip iyi egitim alabiliyor. Abd birak kendi yetenegini yetistirmeyi baska cografyalarinkini de cekip aliyor. Cin cok sert ve secici bir sistemle yetenegi zorla gelistiriyor. Demek istedigim buydu, orneklere takilmayin.
Alman okullari ve sistemi hakkinda yorum yapmamaya calistim zira ilgilendigim bir konu degil. Sistemin tepe noktasi nasil ogrenmeye calistim zira 30 sene sonra neler olacagini o belirler. Mesela turkiye 90'li yillardan sonra en parlak genclerini abd sistemiyle okutup yurtdisina verir. O zamandan bu gunlerin gelecegini gormek zor degildi. Benim egitim hayatim bu grupla gecti. Biraz cins biri oldugumdan atila, kovula, duse kalka sinavlarin ilk 500luk kesiminden ogrencilerin okudugu bolumlerde 9 sene gecirdim. Bunu ovunmek icin yazmiyorum, korkunc yillardi. Benim gibi biri alman sisteminde daha 10 yasinda elenip en alt gruba atilirdi mesela. Ayni sekilde bu 9 yilda tanidigim yuzlerce muhtesem beyinden bir cogu alman sisteminde yitip giderdi. Ama turkiyede 2005 oncesi donemde kendilerini en iyi okullara getirip oradan da en iyi yerlere tasiyabildiler. Aralarinda uyum saglayamayip yitip giden de oldu ama onca problemine ragmen turkiye bu insanlari yakalamayi basardi. Degerlendiremeyip baskasina kaptirdi o ayri. 2005 sonrasini bilmiyorum ama ciddi bir esitsizlik ve dusus oldugu asikar.
Bu okullarda zeki ama son derece siradan dusunen, basarisi sadece cok calismaya bagli olanlar da vardi. Evde dayak yiyerek 12 saat test cozen, okulda surekli panikle ders calisan, tek bir ilginc fikri ya da hareketi olmayan, daha da onemlisi okul icerigi disinda tek bir bilgi kirintisi olmayan insanlar. Iste bunlar alman sisteminda parlayacak tipler.
Bu da buyuk bir problem.
Neyse siz almanyayi tam bir gerize´kali ülkesi yaptiniz. Hayret Tam 50 senedir dogma büyüme almanyada yasiyorum ve ne okulunda egtimsizlik nede yeni nesilde kültürsüzlük ve simariklilik gerizelik gördüm. Ama su varki türkiye gibi kültürlü bir ülkede yeni nesil resmen babasi yasindaki insana svebiliyor. Örnekleri bu forumda bile var.
Fransiz arkadasinizi ben yanlis anlamisim kusura bakmayin, ben o olayi almanyada oldu sandim. Fransa icin bir sey diyemem, olabilir.

Almanyada yaşamadım... ama iki farklı Avrupa ülkesinde yaşadım, Almanyada tanıdık ve akraba da çok ve genel olarak AB hayatını iyi bilirim. Şimdi olaya biraz tersten bakalım:

- Eğitim sistemi: Bizde 1 ay önce bir kanun ile sınıfta kalan öğrencilerin tamamı sınıf geçirildi. Tanıdığınız öğretmen varsa sınıfta kalma olayını bir sorun. Çok istisnai durum olmadıkça kimse bırakılmıyor, ki kanunla o istisnai durumda olan öğrenciler de bu sene sınıf atlatıldı. Bir öğrenci çalışmadan sınıfı geçebiliyorsa, neden çalışsın? Bu sitede olanlar genelde iyi okullardan mezun olmuş ama hikayenin diğer tarafı da var. Türkiyede çok iyi örnekler var ama maalesef ortalama düşük.

- Yeni nesil: bana Almanlardan farklı bir ülke göster. Yeni nesil Türkiyede çok şımarık yetiştiriliyor. Detayları anlatamam ama bu hafta şöyle bir olaya dolaylı olarak şahit oldum; bir veli polisi okula öğretmeni tutuklattırmaya gönderiyor, sonra da olay yatışınca veli öğretmenden özür dilemek zorunda kalıyor, vs. Çocukları korumak ve şımarık yetiştirmek arasındaki çizgi o kadar da ince değil esasında ama biz toplum olarak bunu beceremiyoruz. Sorumluluk sahibi olmayan bir nesil yetişiyor, ben bu konuda biraz Alman olmak istiyorum.

- Yeni nesil ve iş imkanları: Kuzey Avrupanın en sevdiğim yönlerinden biri: bir genç lise mezunu ise 18 yaşında, üniversite mezunu ise de 21-22 yaşında çalışmaya başlıyor. Türkiyede gençlerin çoğu belki de 25-30 yaşlarına kadar düzgün bir işe giremiyor. işe girme yaşı Türkiyede çok geç. İş veren eleman yetiştirmek istemiyor, az paraya hemen iş yapacak adam istiyor. İş veren kendi açısından haklı olabilir ama sistem tıkanıyor. Gençler açısından biraz daha yol alamız gerekiyor.

- İleri teknoloji: güldüm. Apple demişsin ya, bildiğim kadarıyla M1 chiplerinin üretiminde kullanılan bazı hassas makineler Hollandada üretiliyor, ARM teknolojisi de zaten Ingiltere kökenli. Komşuda pişer bize de düşer misali, Almanyada da birşeyler vardır diye düşünüyorum. Yoksa o kadar arabanın işlemcilerini ve sensörlerini nerede bulacaklar. İnternet örneğini vermeseydin keşki, yurt dışına çıkınca benim telefon uçuşa geçiyor. Gerçeği Kore ile karşılaştırmışsın. Adamlar mRNA aşısı üretti, bundan daha ileri teknoloji var mı?

- Yani eleştirelim ve gerçekleri söyleyelim tabi ama içinde bulunduğumuz ülkenin şartlarını da hesaba katalım.
Size tamamen katiliyorum. Hic yoktan Bosch Fabrikasinin ürettigi micro chipler var. Almanyada cin gibi 100gBit olmasada 100 mBit de degil, Arkadas 500mBit oldugunu daha okumamis ve tüm internet kablolarinin cam elyafimi oluyor bende translate yalancisiyim yani Glasfazer oldugunu da bilmiyor.

• İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin

Ne anlatiyorsun birader? Turkiye ile mi karsilastiriyorum? Almanya dev bir ekonomi ve ciddi bir guc. Abd ve Cin ile karsilastiriyorum. Zira rakipleri onlar. Yazmisim oraya da: abd, cin ve almanya onderligindeki avrupa. Araya japonya, tayvan ve guney kore de spesifik alanlar icin girer. Almanyada telefonunun ucmasi birsey ifade etmiyor. Istatistikler ortada. Genis bant baglanti telefondan hizli icerik tuketimi demek degil. Bahsettigim cok farkli bir sey.

Almanya bitmis, kotuye gidiyor gibi bir cahil gurbetci yorumu degil yaptigim. O kafayla bakarsak bir sey olmaz Almanya'ya. Yine gorece zengin ve rahat bir hayat olur.
Teknolojiye hala arabadan motordan ornek veriliyor. Problem de o zaten. Bunu cozmeleri gerekiyor.
Cip uretimi icin kullanilan makinelerde hollandali asml lider. Hollanda almanya degil tabii. Baska bir ulke. Ayrica bir kriz durumuda cip uretim cihazlarini uretmek gorece hizli iken cip tasarimi ve uretim tesisleri 10 yillar alan surecler. Yani asml telafi edilir ama bir intel, tsmc, samsung semiconductors, hynix veya mediatek oyle kolay yaratilamaz. Bunlar yok almanyada. Tasarim ve uretim hic yok degil ama bu alandaki ileri ulkelerin yanina yanasamaz. Arabalarda falan uretilen cip ile bir superbilgisayar icin gereken cip arasinda 30 yil ve 300 milyar dolar var.
Bu basit gerceklere ulasmak cok kolay. Almanlar da biliyor bunlari ama cozmek zor ve zaman aliyor.

Evet biliyorum ve size katiliyorum. Türkiyede malesef torpilin varsa kösesin. Almanyada da torpil var az da olsa var ama okadar azki kimse bunun farkina bile varmiyor ve kanuni islemde yasadan korktuklari icin yapmazlar, sadece ufak islerede yapilir.
Almanyada egtim düzgün olmasadurumutürkiyeden kötü olurdu. Ama adamlarin kanunu kanun dedigi dedik, hic bir isleri ise yarim yamalak olmaz ve en azindan polislerinin egtimi göz önüne alirsak egtimin ne oldugunu anlaya biliriz. Bu saydiklarim kusursuz oldukca egtimde hata olamaz diye düsünüyorum.
Arkadas almayada yasadim senelerce diyor ama daha almanya hakkinda okuduklarindan ve duduklarindan baska bir sey bilmiyor.
Yukarıda bu konuyu yazdım... Bu arada öğretmen değilim.

20 gün devamsızlık yapan öğrenci kalır ama çoğu zaman da problem olmasın diye öğretmenler ve okul idaresi bunu bir şekilde idare eder. Özel durumlar hariç kimse bırakılmaz...

Ama bu sene yasa ile herkes sınıf geçirildi.
Allah askina yasa ile sinif gecilen bir ülkeyi egtimde yüceltip de, burada yasa degil bana notlarini getir sinifi öyle gec diyen bir ülkeye egtimi zayif diye biliyorsunuz anlayamiyorum.

Mesela biz türkiye hakkinda yorum yapinca burada yasamiyorsunz yasamadiginiz bir ülkeden yorum da yapmayin diyorlar.
Simdi sizde yasamadiginiz bir ülkeden yorum yapiyorsunuz ve kimse buna bir sey demiyor.
Aslında bizim sorunumuz oy hakkına sahip olmanız (şahsınıza algılamayın)

• Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Orada haklisiniz ama bir suriyeli vs. oy hakkina sahipken bizler türk oldugumuz halde neden sahip olmayalim. Yanlis anlamayin, ben ve ailem esim ve ailesi hatta akrabalar dahil diye bilirim kesinlikle türkiye oy kullanmiyoruz. Ama avrupada yasayan bir kac miliyon gurbetcinin yarisidan fazlasi da kullanmiyor.
Söyle bir kiyaslama yapalim.
Önceden atiyorum misal 4 miliyon türk varsa bunlarin % 5i yasadigi ülkenin vatadasligina gecmisti ve ozamanlar oy meselesi de yoktu.
Nesil ilerledikca 4miliyonun en 2 miliyonu vatadaslik aldi ve 2 miliyon türk olarak kaldi ve ozamanlarda oy meselesi yari yari kullaniliyordu diyelim.
Ama simdi 4 miliyonun %80 i diyelim vatadaslik aldi ve oy kullananmak icin %20 kaldi ve onunda yarisi sadece oy kullaniyor. Bu %10 oy kullananlarmi türkiye yi batirdi yoksa secilen kisi sadece bu %10un oyu ilemi basa geldi?

Ve o %10nun sayesinde tüm gurbetciler yargilaniyor oy meselesinde.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Ha bizlerde türküz ama biz türkiye yi özlüyoruz deyince nedense ne ana kaliyor ne sülale.

Serefsizler bizi gayri müslim yapti ve serefsiz haber gruplari da bunu istafaden bildi yayinladi da yayinladi
Sonuna kadar katılıyorum. Hâni konuşmanın da bir adabı vardır. Konuya argo taşıyıp, bize sövülüyor dedikten hemen sonra kendisi de söven bir şahsiyete ne anlatabilirsiniz ki? Kısır tartışmaların müsebbibi, Almanya hakkındaki önyargıları haklı çıkaran şahsiyet, başka birşey değil.

Orada haklisiniz ama bir suriyeli vs. oy hakkina sahipken bizler türk oldugumuz halde neden sahip olmayalim. Yanlis anlamayin, ben ve ailem esim ve ailesi hatta akrabalar dahil diye bilirim kesinlikle türkiye oy kullanmiyoruz. Ama avrupada yasayan bir kac miliyon gurbetcinin yarisidan fazlasi da kullanmiyor.
Söyle bir kiyaslama yapalim.
Önceden atiyorum misal 4 miliyon türk varsa bunlarin % 5i yasadigi ülkenin vatadasligina gecmisti ve ozamanlar oy meselesi de yoktu.
Nesil ilerledikca 4miliyonun en 2 miliyonu vatadaslik aldi ve 2 miliyon türk olarak kaldi ve ozamanlarda oy meselesi yari yari kullaniliyordu diyelim.
Ama simdi 4 miliyonun %80 i diyelim vatadaslik aldi ve oy kullananmak icin %20 kaldi ve onunda yarisi sadece oy kullaniyor. Bu %10 oy kullananlarmi türkiye yi batirdi yoksa secilen kisi sadece bu %10un oyu ilemi basa geldi?

Ve o %10nun sayesinde tüm gurbetciler yargilaniyor oy meselesinde.
Surıyelılerın de kullanmasını istemem. Aslında en güzeli ehliyet sınavı gibi bi sistem ama olmuyor oda. Okuma bilmeyen oy kullanıyor. Almancılardakı sorun ülkeye duyduğunuz özlem hasret ile gelip oy kullanan kitle. Tabi birileride bunu bilip bu duygularınız üzerinden çok güzel oynuyor :). Istatıstıkler ortada. Sonuçlar yanlışsa bilemem onuda. Fazlada konuşmak istemiyorum burda😅

Neyse siz almanyayi tam bir gerize´kali ülkesi yaptiniz. Hayret Tam 50 senedir dogma büyüme almanyada yasiyorum ve ne okulunda egtimsizlik nede yeni nesilde kültürsüzlük ve simariklilik gerizelik gördüm
Dedigim o degil. Ince bir nuans var bir turlu anlatamiyorum. Almanya'da nufusun 10 binde birini temsil eden ama ulkeye katkisi cok daha fazla olan insanlar icin bir problem var. Bu insanlari degerlendirirsen surekli ornek verilen biontech gibi isler cikarirlar. Almanya ekonomisine oranla bunu yeterince yapamiyor. Rakipleri abd ve cin -TUKIYE DEGIL- bunu cok daha buyuk olcekde yapiyor. Oldu mu? Anlastik mi?
Diger dedigim de egitim sistemi cok kati ve kalipci. Esnek ve bircok yetenegi on plana cikaran bir sistem degil. Yalan mi? Alman ekonomisi ve toplumu tutucu degil mi? Yeniliklere kolayina aciliyor mu? Sebebi genetik mi? Su ya da hava mi? Degil. Egitim sistemi ve toplumun boyle yetismesi. Kimseye geri zekali ya da kultirsuz demiyorum. Egitimsiz de demiyorum. Egitimli olmak benim dedigim eksikleri kapatmiyor.

Ama su varki türkiye gibi kültürlü bir ülkede yeni nesil resmen babasi yasindaki insana svebiliyor. Örnekleri bu forumda bile var.
Dedigim gibi. Tr baska bir diyar. Karsilastirmiyorum.

Size tamamen katiliyorum. Hic yoktan Bosch Fabrikasinin ürettigi micro chipler var. Almanyada cin gibi 100gBit olmasada 100 mBit de degil, Arkadas 500mBit oldugunu daha okumamis ve tüm internet kablolarinin cam elyafimi oluyor bende translate yalancisiyim yani Glasfazer oldugunu da bilmiyor.
Dedigim gibi bosch vb urettigi cipler ile gunumuze yon veren onemdeki cipler arasinda 30 yil ve 300 milyar dolar var.
Son kullanici internetinden bahsetmiyorum. Belli ki bir bilginizin olmadigi alanlar. Ornegin ulkenin her yanindaki fabrikalardaki makinelerin tek bir sistemmis gibi uretim yaptigini dusunun. Bir makine optik camlari uretirken 1000 km otedeki makine o camin takilacagi metal aksami uretiyor, bir digeri bu optik cihazi kontrol edecek devre elemanlarini uretirken baskasi bu devreyi programliyor. Aralarinda binlerce km var. Veri akisi saniyede milyonlarca mesaj ve bu makineler ve fabrikalar tum siparis, uretim ve nakliye islerini bu sekilde organize ediyor. Toyotanin just in time sistemi gibi. Cok daha karmasik ve kritik surecler var ve rekabet icin cok onemli. Almanya bu konuda altyapiya sahip degil. Ben demiyorum, istatistik ve planlama bilimcileri diyor. Hala gelip arkadas glassfazer oldugunu duymamis diyorsun. Hala evdeki, telefondaki internetten bahsediyorsun. Ha bu arada o da yok. Glasfazer yeni dosuyorlar, bircok evde yok. Telefonlar az kirsala cikinca kopuyor. Bayern'de oyle en azindan. Yani fiber falan yok bizde daha. Munih merkezde vardi ama yeni binada.
Arkadas almayada yasadim senelerce diyor ama daha almanya hakkinda okuduklarindan ve duduklarindan baska bir sey bilmiyor.
Daha 50 sene yasadiginiz ulkenin coktan bilinen ve kabul edilen kronik problemlerinden haberiniz yok. Komsusu ve almanya ile ab'nin lokomotifi olan fransa'nin egitim sistemini bilemem diyorsunuz.
Peki siz almanya disindaki dev ekonomiler hakkinda ne biliyorsunuz? Mesela ben cin, abd, guney kore gibi rakiplerle karsilastiriyorum cunku bunlarla ilgili bilgim ve arastirmam var. Yasamadim ama sirketlerinde calistim, rekabete girdim, oralardan insanlarla beraber calisiyorum yillardir. Madem oyle siz de abd icin olan gorus ve tecrubelerinizi almanya ile karsilastirin degerlendirelim.
Onlarin da cok problemi var. Onlara da baslik acilsin yazalim yani. Hic bir ulke sorunsuz degil esyanin tabiati geregi.

Son düzenleme:
Eklemeden yapamayacam. %1 bile olsa daha fazla güçlendirmenın sonuçlarını yaşıyoruz biz. Ne kadar guclendıyse o kadar zarar gorduk

Son düzenleme:
Dedigim o degil. Ince bir nuans var bir turlu anlatamiyorum. Almanya'da nufusun 10 binde birini temsil eden ama ulkeye katkisi cok daha fazla olan insanlar icin bir problem var. Bu insanlari degerlendirirsen surekli ornek verilen biontech gibi isler cikarirlar. Almanya ekonomisine oranla bunu yeterince yapamiyor. Rakipleri abd ve cin -TUKIYE DEGIL- bunu cok daha buyuk olcekde yapiyor. Oldu mu? Anlastik mi?
Diger dedigim de egitim sistemi cok kati ve kalipci. Esnek ve bircok yetenegi on plana cikaran bir sistem degil. Yalan mi? Alman ekonomisi ve toplumu tutucu degil mi? Yeniliklere kolayina aciliyor mu? Sebebi genetik mi? Su ya da hava mi? Degil. Egitim sistemi ve toplumun boyle yetismesi. Kimseye geri zekali ya da kultirsuz demiyorum. Egitimsiz de demiyorum. Egitimli olmak benim dedigim eksikleri kapatmiyor.

Dedigim gibi. Tr baska bir diyar. Karsilastirmiyorum.

Dedigim gibi bosch vb urettigi cipler ile gunumuze yon veren onemdeki cipler arasinda 30 yil ve 300 milyar dolar var.
Son kullanici internetinden bahsetmiyorum. Belli ki bir bilginizin olmadigi alanlar. Ornegin ulkenin her yanindaki fabrikalardaki makinelerin tek bir sistemmis gibi uretim yaptigini dusunun. Bir makine optik camlari uretirken 1000 km otedeki makine o camin takilacagi metal aksami uretiyor, bir digeri bu optik cihazi kontrol edecek devre elemanlarini uretirken baskasi bu devreyi programliyor. Aralarinda binlerce km var. Veri akisi saniyede milyonlarca mesaj ve bu makineler ve fabrikalar tum siparis, uretim ve nakliye islerini bu sekilde organize ediyor. Toyotanin just in time sistemi gibi. Cok daha karmasik ve kritik surecler var ve rekabet icin cok onemli. Almanya bu konuda altyapiya sahip degil. Ben demiyorum, istatistik ve planlama bilimcileri diyor. Hala gelip arkadas glassfazer oldugunu duymamis diyorsun. Hala evdeki, telefondaki internetten bahsediyorsun. Ha bu arada o da yok. Glasfazer yeni dosuyorlar, bircok evde yok. Telefonlar az kirsala cikinca kopuyor. Bayern'de oyle en azindan. Yani fiber falan yok bizde daha. Munih merkezde vardi ama yeni binada.

Peki siz almanya disindaki dev ekonomiler hakkinda ne biliyorsunuz? Mesela ben cin, abd, guney kore gibi rakiplerle karsilastiriyorum cunku bunlarla ilgili bilgim ve arastirmam var. Yasamadim ama sirketlerinde calistim, rekabete girdim, oralardan insanlarla beraber calisiyorum yillardir. Madem oyle siz de abd ile gorus ve tecrubelerinizi almanya ile karsilastirin degerlendirelim.

Özele mi geçseniz ya? Kişisel çatışmaya döndü bu.

Allah askina yasa ile sinif gecilen bir ülkeyi egtimde yüceltip de, burada yasa degil bana notlarini getir sinifi öyle gec diyen bir ülkeye egtimi zayif diye biliyorsunuz anlayamiyorum.
Almanya rakiplerine göre genç nüfusunu verimli kullanamıyor diyor :D potansiyelini yansıtmıyor, gelenekcılıktrn yenilikcılıge evrılmelı birazda diyor. Konuyu dagıtmamak yazıyı uzatmamak adına bazı şeyler yuzelsel anlatılıyor. Savuna yapan tarafta bunu bir açık olarak görüyor ve iyice bka sarıyo konu :D

@Road_Runner benim merak ettiğim günlük hayatta konuşurken (yavaş konuş dememe rağmen demiştiniz) kasıtlı olarak şive (ağız) ve kelimeleri yutarak konuşma yapıyorlar mi size karşı. Öyle olsa heralde iyice insan bunalır hiç ogrenemeyecem diye :D yabancı bi ülkeyede yaşama düşüncesi aklıma gelince ilk düşündugum şeylerden biri bu oluyor

• Beğen
Tepkiler: MutluGezgin
Özele mi geçseniz ya? Kişisel çatışmaya döndü bu.
:)
Ozele gecersek Almanya bitmis mi basliginda ne tartisacaksiniz peki? Ultegra vs 105?

Sayin Comez bu agresif tutumunu yillardir surduruyor. Kendisini cok uzun zamandir bilirim, surekli ayni tavri gosterip insanlara ustelenmesine ayar oluyorum. Yillardir onca insanla kanli bicakli oldu hala devam ediyor. Konuyu acan arkadasin mesaji ufak yanlislari olsa da sempatik geldi hafif bir oz elestiri yazayim dedim. Hemen damladi adam. Biraksa hatalari torpuleyip mantikli cikarimlar yapacagiz ama yok.

Arkadaşlar, Almanya'nın mikro çip üretmesi, teknolojisi vs'si çok önemli değil. Önemli olan vatandaşına nasıl davrandığıdır. Almanya sahip olduğu parayı halkıyla paylaşan, vatandaşını mağdur etmeyen bir ülkedir. İkincisi de bu ne gerginliktir böyle? İstemeyen gitmez, konudan rahatsız olan konuyu engeller, kişiden rahatsız olan kişiyi engeller. Biraz sakin olalım lütfen. Hayat güzel, boş verin tartışmayı.

Murat Cömez bu konuda kendini yeterince iyi ifade etti sanıyorum.

Ben de çifte vatandaşım (Almanya değil) ve bu konuda ikilem içindeyim. Vatandaşlık ilkelerinden biri eşitlik ise oy hakkı da olmak zorunda.

Ama birçok ülke o ülkede yaşamayan ve vergi ödemeyen vatandaşlarının ücretsiz sosyal hizmet hakkını ve oy kullanma hakkını askıya alıyor. Şöyle bir wiki sayfası var, buradan bakabilirsiniz: (link)

Yurt dışında yaşayan ve vergi vermeyenin bazı anayasal haklarının askıya alınması prensibi de bana mantıklı geliyor. Vatandaşlık görevini yerine getirmiyorsan, hazıra da bekleme.

Anayasal eşitlik mi daha önemli, yoksa vatandaşın ülkesine karşı olan görevlerini yerine getirmesi mi?

Savuna yapan tarafta bunu bir açık olarak görüyor ve iyice bka sarıyo konu :D

Bu laf bize atıldı sanırım... delibalta kendi açısından haklı olabilir, %100 katılmıyorum. Bu konuda cevap da yazmadım zaten.

Dip Not: Kendi yazdığıma not düşeyim... vermiş olduğum wiki sayfasına göz attım da, bir çok ülke 2000'li yıllarda yurt dışında yaşayan vatandaşlarına oy kullanma hakkını oy kullanması yönünde düzenlemiş. Eskiden oy hakkı vermeyen ülke sayısı daha fazla olarak biliyordum. Demek ki anayasal eşitlik hakkı daha ağır basıyor.

Son düzenleme:
Almanya iyi güzel de, bizim gibi 50 sene bir terör belası ile uğraşsalar, orduya her sene bir dünya kaynak akıtsalar, bir sürü darbe yaşasalar, sayısız gazeteci ve düşünürü bombalı saldırıyla şehit düşse, aydınları diri diri yakılsa, devlet ağlak ve sümüklü bir tarikat lideri tarafından domine edilse acaba şimdi ne durumda olurlardı?
Evet yenik çıktıkları ikinci dünya savaşına rağmen kendilerini toparlayıp yükseldiler çünkü sanata ve bilime önem veriyorlardı.
Bizde de 100 yıl kadar önce bunların önemini bilen ve savunan bir lider vardı, şimdi onu önemsizleştirmeye ve itibarsızlaştırmaya calişıyorlar, ama başaramayacaklar, çünkü biz buradayız ve bu toprakları üç kuruş menfaat uğruna terk etmeyeceğiz.
Kimse umutsuzluğa kapılmasın, Türkiye güçlü bir ülkedir ve bu günler geçecektir.

Geri