Scudo Sports

Almanya gerçekten de bitmiş mi? Yerinde inceliyoruz

Avrupa'da da Türkiye'de de kalıcı ve uzun süreli yaşadım.

Avrupada yaşam daha rahat ama Türkiyede evler büyük, vs.. Yani avantajlar ve dezavantajlar iki tarafta da var. Çalışma ortamı olarak ise Avrupa bence daha iyi.

Şu an için Avrupa'ya gitmeyi düşünmüyorum ama asla da demiyorum. Tekrar sıfırdan başlamak istemiyorum.

Orada çalışsam bir evim bir arabam olur, yazın Türkiyede rahat bir tatil yaparım. Burada yaşayınca da bir evim bir arabam oluyor ama yazın zaten Türkiyede olduğum için tatil kavramımız olmuyor :)
Peki Avrupada kac yasiniza kadar yasadiniz ve hangi ülkede yasadiniz. Türkiye ye nezaman dönüs yaptiniz?

Scudo
Isviçrede ortalama Maas Türkiyedeki asgari ücret kadar.
Ama tek fark gündelik miktar olmasi.
İsviçre'yi bilmiyorum ama bu şekilde kıyaslamaların doğru olmadığını belirtmek isterim. Bulunduğum şehri referans alarak konuşacak olursak buradaki ev kiraları ve ev fiyatları Türkiye ile kıyaslanamaz. İkincisi burada alınan maaşla ev sahibi olmak da o kadar kolay değil. 20 yıl borca giriyor insanlar. Sırf wc'si, çamaşır makinesi olmayan oda fiyatının 12500 TL civarında olduğunu belirteyim. Çamaşırlarınızı laundry'de falan yıkıyorsunuz. Danimarkalı insanlar buna alışkınlar ama biz biraz lüksü seviyoruz. Bir tek içki, araba, telefon tr'ye göre ucuz ama kendim için konuşayım; sporcu olduğum için içki neredeyse hiç içmiyorum. Bisiklet kullandığım için de arabaya gerek olmuyor. Ehliyetimi bile değişirmedim burada. Vergilere gelecek olursak duyduğunuz anda dudağınız uçuklar. Öyle böyle değil. İnternet kullanım ücreti var mesela... Yani paket alıyorum ya, bir daha neyin ücreti diyeceksiniz. Yıllık 3000 tl'ye yakın bir aidatı var inernetin. Vermemeyi becerebilen ödemiyor. Elektrik faturası mesela... Elektriği pintilik derecesinde az kullanan bir aileyiz. 3 aylık 7389 TL elektrik faturası geldi. Yani insanlar çok maaş alıp zengin olmuyorlar. Kendi standartlarına göre maaş alıp lüks içinde değil ama düzgün yaşıyorlar. Kazandıkları parayla tatillerinde kaliteli vakit geçiriyorlar, konserlere gidiyorlar, yurt dışı seyahatleri yapıyorlar ama maddi olarak çok zengin olmuyorlar. Sağlık hizmetlerine gelecek olursak... Gelmeyelim, çünkü sağlık sistemi yok. Türkiye'deki sağlık sisteminin ne kadar harika olduğunu Danimarka'ya gelince anladım. Bu insanlar Türkiye'deki sağlık sisteminin bu kadar iyi olduğunu bilselerdi eminim kıskanırlardı.

Son düzenleme:
Danimarkalı bi arkadaşım, orda ki hayatını kominizm olarak adlandırmıştı. Çok kazanıyoruz evet ama hayat kalitemize gidiyor hepsi birşey kalmıyor demişti. Belki de haklıdır bilemem.

• Beğen
Tepkiler: can onur
Almanyada maaşlarının 1.5 katı ile güzel bisiklet alırken biz 1.5 katı ile anca güzel bir jant seti alıyormuşuz 😉

• Beğen
Tepkiler: everhard
Almanya'nin da her ulke gibi problemleri var.
Ileri Teknoloji: epey geri kalmislar ve yetismek icin altyapilari da yok. Cip tasariminda cok ufak isler var. Uretiminde yoklar. Yazilim tarafi daha iyi ama bu boyutta bir ekonomi icin cok az. Daha genis bant internet yeni yayginlasiyor. Internet hizi 100mbit falan olan tesisler var. Bunlari modern ekonomiye entegre edecekler daha. Korede benzer bir tesis 100gbit ile tum ulkedeki diger tesislerle entegre calisabilirken bu Almanya'da uzak bir hayal.
Egitim sistemi: Gelismis veya buyuk ekonomiler icinde daha kotusu yok sanirim. Son derece kati ve siradanligi odullendiren, hata affetmeyen bir sistem. Bir toplumun gelecegini tahmin etmenin bir yolu da parlak beyinlerini nasil degerlendirdigine bakmaktir. Alman sisteminde yaraticilik, ustun yetenek, farkli bir karakter vb basiniza is acan seyler. Itu bilgisayar mezunu bir arkadas almanya'da zihinsel engelliler okuluna yollanmis mesela. Yeni gitmisler, almanca bilmiyor. Basit sorulari anlamayip cevap veremeyince geri zekali damgasini vurmuslar. Simdiye duzeltmislerdir diyecegim ama daha yeni fransiz arkadasin cocugunu fazla soru soruyor diye sinifta biraktilar. Sistem kalipci, prosedurcu, bkundan korkan, yenilige kapali, yaratici bir saka bile yapamayan insanlar yaratiyor. Parlak beyinler abd'ye gocuyor. Saka degil. Almanya hicbir zaman Intel, Xerox, google falan kuracak, bir apple m1 cipi dizayn edebilecek ekipler yaratamaz.
Enerji bagimlisi ekonomi: Alman ekonomisi agir sanayi ve uretim ekonomisi. Katma deger/enerji dengesi cok bozuk. Cok iyi olduklari sektorler ciddi enerji tuketiyor. Metal, kimya, ilac, otomotiv gibi lokomotif sektorler devasa bir tuketime sahipler. Enerji kaynagi olmayan bir ulke icin buyuk risk.
Gerceklerden kopuk yeni nesil: rahat gecen son 40 yilin ardindan cok zayif bir <30 yas grubu yetisti. Zor egitimler, isler kovalanmiyor. Tip, muhendislik okumak icin kasan az. Kolay egitimler, dandik isler tatmin edici gelir ve hayat kalitesi sagliyor. Cok zor bir bolum okumak 2 kat bile para getirmediginden gidip kolay islerde bir tik daha az kazaniliyor. Sistem herkesi siradanlikta bulusturmaya odakli. Abd veya çin'dekinin aksine en iyiler ortalamanin 10 kati kazanamadigindan parlak isler cikaracak kimse kalmiyor.
Abd ve rusyanin hedefinde olmasi: avrupanin lokomotifi olarak abd icin buyuk risk olusturan bir ulke. Surekli baski altinda ve politikalari kontrol edilmeye calisiliyor. Rusya ile ortak hareket ederek enerji sorununu cozmus bir almanya buyuk problem. Cin ile ileri teknoloji alis verisi yapan almanya yine bir problem. Bu sebeple her yerde dis destekli gruplar, siyasetciler vb var. Ve ulkenin basina is aciyorlar. Nukleer santralleri kapattirdilar. Komur santralleri de az kaldi. Yenilenebilir enerji dalgasina goz boyuyorlar. Rusya gazina 4 trilyon dolarlik sanayi ekonomisini bagladilar. Simdi istedikleri gibi oynatiyorlar. Cin ile olan isbirligi politikasini gozden gecirecekmis almanya. Isterse gecirmesin. Fabrikalar kapanmaya basladi. Enerji gideri yuzunden urettigini de mantikli fiyata satamaz zaten.
Is burada turkiye'ye de geliyor. Malum almanya tr ile cok icli disli. Foncu gruplar vb duymussunuzdur. Turkiyedeki bazi siyasi olusumlar da avrupa yani almanya gudumludur. Bunlarda ani yon degisimleri olabilir. Mesela abd'nin emriyle avrupaci bazi partilerimiz secimi kazanmamak icin sacmalayabilir.

Almanya'nin da her ulke gibi problemleri var.
Ileri Teknoloji: epey geri kalmislar ve yetismek icin altyapilari da yok. Cip tasariminda cok ufak isler var. Uretiminde yoklar. Yazilim tarafi daha iyi ama bu boyutta bir ekonomi icin cok az. Daha genis bant internet yeni yayginlasiyor. Internet hizi 100mbit falan olan tesisler var. Bunlari modern ekonomiye entegre edecekler daha. Korede benzer bir tesis 100gbit ile tum ulkedeki diger tesislerle entegre calisabilirken bu Almanya'da uzak bir hayal.
Egitim sistemi: Gelismis veya buyuk ekonomiler icinde daha kotusu yok sanirim. Son derece kati ve siradanligi odullendiren, hata affetmeyen bir sistem. Bir toplumun gelecegini tahmin etmenin bir yolu da parlak beyinlerini nasil degerlendirdigine bakmaktir. Alman sisteminde yaraticilik, ustun yetenek, farkli bir karakter vb basiniza is acan seyler. Itu bilgisayar mezunu bir arkadas almanya'da zihinsel engelliler okuluna yollanmis mesela. Yeni gitmisler, almanca bilmiyor. Basit sorulari anlamayip cevap veremeyince geri zekali damgasini vurmuslar. Simdiye duzeltmislerdir diyecegim ama daha yeni fransiz arkadasin cocugunu fazla soru soruyor diye sinifta biraktilar. Sistem kalipci, prosedurcu, bkundan korkan, yenilige kapali, yaratici bir saka bile yapamayan insanlar yaratiyor. Parlak beyinler abd'ye gocuyor. Saka degil. Almanya hicbir zaman Intel, Xerox, google falan kuracak, bir apple m1 cipi dizayn edebilecek ekipler yaratamaz.
Enerji bagimlisi ekonomi: Alman ekonomisi agir sanayi ve uretim ekonomisi. Katma deger/enerji dengesi cok bozuk. Cok iyi olduklari sektorler ciddi enerji tuketiyor. Metal, kimya, ilac, otomotiv gibi lokomotif sektorler devasa bir tuketime sahipler. Enerji kaynagi olmayan bir ulke icin buyuk risk.
Gerceklerden kopuk yeni nesil: rahat gecen son 40 yilin ardindan cok zayif bir <30 yas grubu yetisti. Zor egitimler, isler kovalanmiyor. Tip, muhendislik okumak icin kasan az. Kolay egitimler, dandik isler tatmin edici gelir ve hayat kalitesi sagliyor. Cok zor bir bolum okumak 2 kat bile para getirmediginden gidip kolay islerde bir tik daha az kazaniliyor. Sistem herkesi siradanlikta bulusturmaya odakli. Abd veya çin'dekinin aksine en iyiler ortalamanin 10 kati kazanamadigindan parlak isler cikaracak kimse kalmiyor.
Abd ve rusyanin hedefinde olmasi: avrupanin lokomotifi olarak abd icin buyuk risk olusturan bir ulke. Surekli baski altinda ve politikalari kontrol edilmeye calisiliyor. Rusya ile ortak hareket ederek enerji sorununu cozmus bir almanya buyuk problem. Cin ile ileri teknoloji alis verisi yapan almanya yine bir problem. Bu sebeple her yerde dis destekli gruplar, siyasetciler vb var. Ve ulkenin basina is aciyorlar. Nukleer santralleri kapattirdilar. Komur santralleri de az kaldi. Yenilenebilir enerji dalgasina goz boyuyorlar. Rusya gazina 4 trilyon dolarlik sanayi ekonomisini bagladilar. Simdi istedikleri gibi oynatiyorlar. Cin ile olan isbirligi politikasini gozden gecirecekmis almanya. Isterse gecirmesin. Fabrikalar kapanmaya basladi. Enerji gideri yuzunden urettigini de mantikli fiyata satamaz zaten.
Is burada turkiye'ye de geliyor. Malum almanya tr ile cok icli disli. Foncu gruplar vb duymussunuzdur. Turkiyedeki bazi siyasi olusumlar da avrupa yani almanya gudumludur. Bunlarda ani yon degisimleri olabilir. Mesela abd'nin emriyle avrupaci bazi partilerimiz secimi kazanmamak icin sacmalayabilir.
Almanyada mi yasiyorsunuz yada hic yasadinizmi?

Forumun öfke tripleriyle meşhur üyesinin konuda almandan çok alman olması bizim açımıza buruk bir tesadüf.
Almanya çok ilginç bir ülke, ingilizlerin atası, ama aynı zamanda rakibi. Japonya kadar tutucu ve gelişime kapalı.
Nükleer füzyonu gerçekleştirebilen tek ülke ama enerjide dışa bağımlı. Çok güçlü bir ekonomi ama politik oyunlarla ayakları üzerinde durması istenmeyen bir ülke. Motorun mucidi, ama turbonun mucidi komşusu Fransa'dan sonra elektrikli araçların mucidi Amerika'nın gölgesinde.

Almanların sizin gibi olması komik değil, ama en nihayetinde Almanların rus gazına muhtaç olduğunu Trump söylerken ona gülmeleri, son gülenin Trump olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kıssadan hisse.
Not: aklıma gelmişken ekleyeyim, almanlarda çok ilginç bir damar var. Birşey söylendiğinde bana işimi mi öğretiyorsun diyorlar. Yeni önerilere kapalılar. Adama canı gönülden birşey söylemekle hakaret etmek aynı manaya geliyor.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Laflari bana attiginizi biliyorum ama bilmediginiz bir sey var. Hani yukarida yazmissinizya "almandan çok alman olması" iste yine herzamanki gibi bilmediginiz birseyi yanlis yorumlamis ve beni rezil etmeye calismissiniz ama burada yanilan yine siz oldunuz.
Ben almandan daha fazla alman olmama imkan yok, cünkü ben zaten almanim. Bunu da bilmeden hakkimda yorum yapmaniz bizim açımıza buruk bir tesadüf.
Buda sana kapak olsun komsu.

İşte, benim bunu bilme şansım yok, forumda kimseyi ayırmadığımız için. Bir Türk'ün en büyük görevi bir başkasının işine karışmaktır. Önceki hal tavırlarınızı buna yoruyordum, ancak yanılmışım.
İlginç şekilde diğer her konuda doğruyum. En azından neden anlaşamadığımızı biliyoruz.:)

Almanyada mi yasiyorsunuz yada hic yasadinizmi?
Yasiyorum da bunlari bilmek icin almanya'da yasamaya gerek yok. Her soylenene orada mi yasiyorsun, hic gittin mi vb diye sormaniz anlamsiz. Bilgi sadece yasanarak gundelik hayatta edinilmiyor. Bir yerde en cok yasayanin en cok seyi bilmesi bir amelelikte olur bir de askerde.
Kitap diye birsey var. Hatta son yillarda internet diye bir iletisim araci cikti.
Bunlar kullanilarak her konuda uzmanlardan ve parlak beyinlerden bilgi alinabiliyor, fikirlerine ulasilabiliyor.
Benim almanya hakkinda bu soylediklerim 3. sinif yani her arastiranin ucretsiz ve tutarli sekilde ulasabilecegi bilgiler.

Konu kavgaya giderken, tekrar rayına sokmaya çalışayım... 😇😬
@Road_Runner bey, yeme içme işini nasıl yapıyorsunuz?
Pazar, market alış verişi pahalı mı?
Türk yemekleri mi Alman yemekleri mi daha çok yiyip içtikleriniz?

Raflar gerçekten boş mu, asıl onu sormak lazım. :D

Yasiyorum da bunlari bilmek icin almanya'da yasamaya gerek yok. Her soylenene orada mi yasiyorsun, hic gittin mi vb diye sormaniz anlamsiz. Bilgi sadece yasanarak gundelik hayatta edinilmiyor. Bir yerde en cok yasayanin en cok seyi bilmesi bir amelelikte olur bir de askerde.
Kitap diye birsey var. Hatta son yillarda internet diye bir iletisim araci cikti.
Bunlar kullanilarak her konuda uzmanlardan ve parlak beyinlerden bilgi alinabiliyor, fikirlerine ulasilabiliyor.
Benim almanya hakkinda bu soylediklerim 3. sinif yani her arastiranin ucretsiz ve tutarli sekilde ulasabilecegi bilgiler.
Yok beni yanlis anlamayin, hani almanya hakkinda yorum yapiyorsunuz ya bende ondan sordum. Tabiki bilgi toplamak icin orada yasamaniz gerekmiyor.
ben sadece ilk basta yorum yazanlar ve bunu face de cok yazanlar oldu, bunu o kisilere göstermek istedim.
Mesela biz türkiye hakkinda yorum yapinca burada yasamiyorsunz yasamadiginiz bir ülkeden yorum da yapmayin diyorlar.
Simdi sizde yasamadiginiz bir ülkeden yorum yapiyorsunuz ve kimse buna bir sey demiyor.

Tabiki Internet veya haberler veya Kitap var, salak olmammakla beraber bunlari da bilmekteyim ama bunlarin olmasina ragmen iki üc seyi yanli bilgilenip yanlis yazmissiniz.
Umarim simdi neden sordugumu anlamissinizdir.

Konu kavgaya giderken, tekrar rayına sokmaya çalışayım... 😇😬
@Road_Runner bey, yeme içme işini nasıl yapıyorsunuz?
Pazar, market alış verişi pahalı mı?
Türk yemekleri mi Alman yemekleri mi daha çok yiyip içtikleriniz?
Ben size cevap vereyim, hersey pahalandi ama anlinmayacak durum da degil.
Tabiki bizler daha dogrusu cogu türkler evlerinde kesinlikle türk yemekleri yapip yerler. Ve disariye cikinca da ummadiginiz kadar türk dönercileri, restoranlari, merketleri vs. var. Yani anlayaaginiz bizler türkiye nasilsa burada da ayni yasiyoruz.

Raflar gerçekten boş mu, asıl onu sormak lazım. :D
vet bi ara yag, un, makarna tuvalet kagidi gibi ürünler bosalmisdi ve geldikce aile basi birtane veriyorlardi ama pekde öyle bos degildi. Artik yine doldu ve bos degil.
Lutfen rica ediyorum, almanya hakkinda abartan kisilere inenmayin, almanya ne bitdi nede batti. Sadece asiri derecede zam geldi herseye ama yinede yasam sorunsuz ve güzel sekilde devam ediyor.

Son düzenleme:
Sevgili @Road_Runner , almanyaya gitmeden önce bir çalışma iznin/avrupa birliği pasaportun var mıydı? yoksa nasıl hallettin çalışma izni vb. şeyleri? hangi alanda çalışıyorsun (özel bir bilgi olduğu için cevap vermek istemezsen anlarım)

@Murat Cömez Bey ağız torba değil ki büzesiniz... Herkes her şeyi söyler. Bunlara çok takılmamak gerek... Doğrusunu söyleyip /gösterip kenara çekilmek en etkili yöntem... Çünkü siz o kişiye onu anlatmaya/ispatlamaya çalıştıkça karşı tarafın savunma mekanizması doğruluğunu kabul etse bile, reddetmeye devam edecektir...
Anladığım kadarıyla pandemi ve Ukrayna savaşı bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeyi derinden etkiledi... Ekonomisi güçlü ülkeler bundan daha az etkilenirken, zayıf ülkeler ciddi yaralar aldı...
Almanya'daki yaşamın da kendine göre zorlukları tabiki vardır... Ama konu sahibi arkadaşında belirttiği gibi böyle ülkelerde insan gibi yaşamak, değer görmek galiba bir çok şeye değiyor...

Mesela biz türkiye hakkinda yorum yapinca burada yasamiyorsunz yasamadiginiz bir ülkeden yorum da yapmayin diyorlar.
Simdi sizde yasamadiginiz bir ülkeden yorum yapiyorsunuz ve kimse buna bir sey demiyor
Akli basinda kimse boyle birsey demez. Turkiyede 70 sene yasayip yan kasabadan haberi olmayan, orta seviye turkce bilmeyen milyonlar var. Ote yandan Turkiye'yi cok iyi bilen, ana dili gibi turkce kullanan yabanci turkiye uzmanlari var. Bunlarin cogu Turkiye'de yasamiyor, bazisi hic gelmemis bile.
Benim yazdigim icerik konunun uzmanlarina dayaniyor. Gercek bilgi ve uzmanlarin gorusleri temel aliniyor. Almanya cok pahali, turkiye iyiye gidiyor vb gibi genis anlamli ve bos temelli bir yorum degil. Almanya'daki bireyin hayati ile ilgili bir yorum da yapmadim. Hayat guzel ya da kotu falan gibi kisisel bir sey de yok yazdigimda. Turkiyede hayat cok guzel dersen ne biliyon la derler tabii. Ben son 10 yil icinde en az 5 yil istanbul'da calismamis insandan Turkiye'de gundelik hayat, calisma ortami vb yorumu dinlemem mesela. Cunku bunlar mikro konulardir. Detaydir. Icinde olmadan anlamak zordur. Makro konularsa aksine uzaktan ve genis bir bakis acisiyla bakmayi gerektirir.

Tabiki Internet veya haberler veya Kitap var, salak olmammakla beraber bunlari da bilmekteyim ama bunlarin olmasina ragmen iki üc seyi yanli bilgilenip yanlis yazmissiniz.
Umarim simdi neden sordugumu anlamissinizdir
Dogrusunu yazin madem. Bunlari ben uydurmadim, uluslararasi iliskiler uzmanlari, ekonomistler, sosyologlar vb bu konularda yillardir yazip ciziyor. 2-3 sey ogrenmissin almanya hakkinda onlar da yanlis diyeceginize karsit gorusleri paylasin da okuyalim degerlendirelim.

Akli basinda kimse boyle birsey demez. Turkiyede 70 sene yasayip yan kasabadan haberi olmayan, orta seviye turkce bilmeyen milyonlar var. Ote yandan Turkiye'yi cok iyi bilen, ana dili gibi turkce kullanan yabanci turkiye uzmanlari var. Bunlarin cogu Turkiye'de yasamiyor, bazisi hic gelmemis bile.
Benim yazdigim icerik konunun uzmanlarina dayaniyor. Gercek bilgi ve uzmanlarin gorusleri temel aliniyor. Almanya cok pahali, turkiye iyiye gidiyor vb gibi genis anlamli ve bos temelli bir yorum degil. Almanya'daki bireyin hayati ile ilgili bir yorum da yapmadim. Hayat guzel ya da kotu falan gibi kisisel bir sey de yok yazdigimda. Turkiyede hayat cok guzel dersen ne biliyon la derler tabii. Ben son 10 yil icinde en az 5 yil istanbul'da calismamis insandan Turkiye'de gundelik hayat, calisma ortami vb yorumu dinlemem mesela. Cunku bunlar mikro konulardir. Detaydir. Icinde olmadan anlamak zordur. Makro konularsa aksine uzaktan ve genis bir bakis acisiyla bakmayi gerektirir.

Dogrusunu yazin madem. Bunlari ben uydurmadim, uluslararasi iliskiler uzmanlari, ekonomistler, sosyologlar vb bu konularda yillardir yazip ciziyor. 2-3 sey ogrenmissin almanya hakkinda onlar da yanlis diyeceginize karsit gorusleri paylasin da okuyalim degerlendirelim.
Yok esatgfurullah, kesinlikle iki üc sey ögrenmissiniz demem. Siyasi tarafi icinse hic bir sey demem. Benim siyasi ile pek aram yoktur. Bu konuda benden daha bilgili ve iyi oldugunuz kesin söyleye bilirim.
Mesela su iki yorum yanlis. Sizi yanlis bilgi verdi demiyorum, arkadaslariniz size yalan söylemis. Böyle bir sey kesinlikle yok almanyada,
Itu bilgisayar mezunu bir arkadas almanya'da zihinsel engelliler okuluna yollanmis mesela. Yeni gitmisler, almanca bilmiyor. Basit sorulari anlamayip cevap veremeyince geri zekali damgasini vurmuslar.

Almanyada zihinsel engelliler okuluna gide bilmek icin almanyada zihinsel sorununuz olmasi ve bunuda evraklarla ispatlamaniz gerekiyor. Almanya da Behindertenausweis diye bir kimlik var ve o kimligin üzerinde % kac zihinsel engelli oldugu yaziyor. O kimlik olmadan o okula kimseyi sokmazalar ve gönderemezler.
Almanca bilmiyor diye almanca kursuna göndermisler olabilirler buda belki bir Sonder schule de olabailir ama Sonder schule ile ilgisi olmayan bir kursdur.

Zihinsel engelliler olkulana = Behindertenschule diyorlar
Birde Sonderschule var oda malesef zihinsel engelli degil de ögrenme sorunu olan, notlari kötü olan cocuklar gidiyor.
Sonderschuleye de Ihtimal vermiyorum ama olabilir belki.

Simdiye duzeltmislerdir diyecegim ama daha yeni fransiz arkadasin cocugunu fazla soru soruyor diye sinifta biraktilar.
Yine almanyada cok soru soruyor diye sinita biraksalar o ögretmeni oyarlar. Sinifta kalma sansi sadece notlari kötü olursa baska türlü sinifta kalma sansi yok malesef. O da yalan konusmus, yani benim tahminim cocugumun notlari kötü diyememis ve sucu yine almanyaya atmis.

Ama siz uzun seneler almanya yada avrupada yasadiysaniz bunlari bilmeniz gerekir ve bu tür yalanlara inanmaniza anlam veremiyorum.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Geri