Konuyla direkt olmasa da dolaylı ilgisi olan bir konuyu kendi yaşadığım örnekle paylaşmak ve sizleri uyarmak istiyorum.
Sebepsiz ve aşırı kilo kayıplarında çok sevinmeyin hatta şüpheci davranın.
Metabolizma hızı,günlük aktiviteler,beslenme gibi faktörlere bağlı olduğu kadar vücutta olan ve hiç bir belirti vermeyen hastalıklara da bağlıdır.
İrritabl bağırsak sendromu sebebi sandığımız rahatsızlık nedeniyle 2,5 yılda 30 kilo verdikten sonra,kilo kayıplarım devam edince yaptırdığım kan tahlili neticesinde KML (kronik miyeloid lösemi) olduğumu öğrendim 6 ay önce. Ne yersem yiyeyim kilo almıyor tam tersi kilo veriyordum.
Bu ve benzeri kanser hastalıkları metabolizma hızını aşırı artırdığı gibi,vücutta kas kütlesi,yağ,ödem gibi ne var ne yoksa eritip bitirmek suretiyle sürekli şekilde kilo kaybına neden oluyor.
Tedavi başlangıcından sonra düzelen kan değerleriyle tekrar yavaşlayan ve normale dönen metabolizma hızı sebebiyle yavaş yavaş kilo alımı ve kaybolan kas kütleleri yerine gelmeye başladı.
Sizlere tavsiyem ne zaman biteceği belli olmayan bu pandemi sürecinde özellikle 30-35 yaşın üzerindeyseniz en azından yılda bir Hemogram adı verilen kan tahlilini yaptırmanız. Hemogram basit ucuz ve aile hekimliklerinde bile yapılan,sonucu kısa sürede çıkan ancak vücudunuz hakkında size ve hekiminize bir çok ipucu veren bir tahlildir.
Şunu da bir not olarak ekleyeyim.
Doktor olmayanlarımızın sıkça yaptığı hataya düşmeyin. Tahlil sonucunda referans değerlerinden düşük ve yüksek değerler görüyorsanız bunu kendiniz internetten vs.araştırarak yorumlamayın. Kandaki değerlerin birbirleriyle olan oransal ilişkileri sadece konunun uzmanı doktorlar tarafından değerlendirilen ve anlamlı bulunan konulardır. Örneğin kanınızdaki B12 vitamini veya calcium düşüklüğü sebebiyle doktora sormadan kafanıza göre vitamin mineral takviyesi almayın.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.