Scudo Sports

2013 Milan Sanremo

Scudo
ne alaka bir yarış bu böyle yaaa
hiç düşünmezdim bu adamın gelceğini

Gecen sezon sonunda MTN Qhubeka hakkinda yazdiklarimi hatirlayin. Adamlar Fransa Turu' na katilmayi planliyorlar demistim. Ilk büyük transferleri de Geral Ciolek idi.
Bütün kis Güney Afrika' nin yazinda antrenman yap rahat rahat, baharda da gel Kuzey yariküreye, yarislara katil. Yazin sonuna kadar bu formu nasil koruyacaklarini merak ediyorum.

Cancellara yarış öncesi Sagan' la yalnız kalsa bile ona yardım etmeyeceğini ifade etmişti. Hani görülecek hesabı var demiştim ya!
Gerçekten de yarış sonundaki ataklarda hiç öne geçmedi, Sagan çaresiz efor harcamak zorunda kaldı. Sununda da bu eforların eksikliği bir Milano- San Remo ' ya maloldu.

Gerald CIOLEK , bir aksilik olmazsa bu senenin en büyük kazananlarından biri olacak . Şu ana kadar 387 UCI puanı topladı ve bu puanla gelecek sezon kesinlikle PRO TEAM seviye takımalardan birine transfer olacaktır . Tirreno- Adritico turundan sonra burada zirve yaptı . Bence sezon boyunca bu seviyede elde edilebilecek en büyük puanları topladı. Eski takımları Omega Pharma , QuickStep , Milram'a da selam yolladı. Aslında ne kadar kaliteli bir bisikletçi olduğunu cümle aleme duyurdu.

Sagan'a gelirsek , "Yarışlar kazanılır veya kaybedilir ama her zaman denemek zorundasın " diyerek olaya filozofik bir cevapla yaklaşıyor . Aldığı sonuçtan pişman değil . Sagan şu andaki performansıyla bile gelecekte efsaneler arasına adını yazdıracaktır .

Bu arada Taylor Phinney bomba gibi geliyor , kimse bunun farkında değil :)

Her yarisa ayri baslik acmaktan vazgectim. Bugün yapilan Katalonya Bisiklet Turu üzerine kimsenin söyleyecek bir seyi yok galiba.
Beni en cok etkileyen Purito' nun Dünkü Milano_San Remo yarisndan yari donmus vaziyette gelmesine ragmen bu günkü yarista tamamen konstantre bir vaziyette hic bir olayi kacirmamamsi oldu. SKY takiminin önden kacmasinda bile hemen yerini alarak, ne kadar iyi bir yarisci oldugunu ispat etti. Bu uyaniklara Valverde' deyi, Gesink' i, Scarponi' yi de katmak isterim. Wiggins tabii ki SKY' in takim kaptani.

Var aslında;hepsinden haberimiz var.Bu bir küskünlük dönemi,geçer mi bilmem ancak bu çağımızın "Gladyatörleri" (!) nin,ardı arkası kesilmeyen skandalları;zaman zaman koltuktan zıplayarak izlediğim o müthiş yarışlar için tükettiğim zaman-ki profesyonel bir müzisyen olarak, sırf yarış izleyeceğim için bir çok ekstra işe gitmemişliğim vardır - ve onca hayal kırıklığı biraz soğuttu bu müthiş izlenceden.Şimdi yoğurdu üfleyerek yemektense,hiç yememeyi tercih ediyorum zira artık alınan her sıradışı sonuçta kafam bulanıyor.İyi kötü bisiklete biniyorum.Günlük 200 km ye kadar gitmişliğim var;bunu da prolarla kıyaslanamayacak tempolarla gittiğim halde,üst üste 100 + yaptığımda ister istemez sorardım:Bunlar insan mı? Diye.

Genç ölen şampiyonlar,başlıklı üç bölümlük bir yazım vardı forumda;yabancı kaynaklardan çevirip,değişiklik yapmadan ama kendi üslubumu da katarak yazmıştım.Doping yeni bir şey değil.Bir çok sporcu,onları bu acımasız döngüye sürükleyen vahşi kapitalizm in görünmez silahlarıyla öldürüldü.Evet tam anlamıyla böyle.Şimdi biri çıkıp: Doping yapmak bireysel bir tercihtir" de diyebilir ancak iş bu kadar basit değil.İnsanlara büyük şeyler sunarak süper egolarını zayıflatıp,sonra da ego'larının tüm varlığını ele geçirmesini sağladığınızda- ki kapitalizm,araç gereçleriyle bu işi çok iyi yapar- sürecin sonunda insan'dan geriye kalan şey sadece biyolojik organizmadır.İşte günümüzde sporculara yaptıkları da budur.

Adam kendi ağırlığının üç katını kaldırırken spiker salya sümük ağlıyor;ekranlarının başında milyonlar sevinç çığlıkları atıyor.Sonuç? Şimdi ,çocuk yaşta ve bilinçsizce kendisine gaz verenlerin etkisiyle aldığı ilaçların bedelini ödüyor;onlarcası yüzlercesi gibi.

Avrupa ve Dünya atletizm şampiyonaları ve olimpiyatlar için zaman barajları var.Ülkeler kendi organizasyonlarını yapıyorlar.Alayının nasıl ilaçlı olduğunu bilmeyen yok.Doping kontrolü yapan ekip geldiğinde sporcu antrenörü sporcuları alıp içeri sokuyor."Kontrol yapamazsın" diyor ve bunlar televizyon kameralarının önünde gerçekleşiyor.Bu bizde olan,dışarıda da farklı değil.Ben WADA'nın bir komedi kumpanyası olduğunu hep söylerim;forumda da yazmışlığım vardır.Hani bir reklam ikonu vardı VADAA diye,işte öyle.Dünyanın tir tir titrediği ajansın ipliği de pazara çıktı işte.Neymiş efendim,WADA'yı kim kandırabilir,elinden kim kurtulabilirmiş ! Len elin adamı devlet başkanlarını,başbakanları bakanları ve daha nicelerini satın alıyor;üç beş WADA cıyı mı alamayacak ...Almamış mı?

"Küçük beyinler kişileri,orta beyinler olayları,büyük beyinler sistemleri tartışır" işte, bu sistem kazanmak üzerine kurulmuş komplike bir sistemdir.Ortaçağ Makyevelizm'inden modern çağ oportünizmine kadar yaşanan süreç,daima bu kazanç üzerine kuruludur.Seni beni,doğayı,çevreyi,sağlıklı insanı ve mutlu bir geleceği düşünmez.Tek tanrısı vardır,o da $'dır.

Katalonya Turu' nun diger yarislardan bir ayricaligi var. Bu yarista sprint yildizlarindan kimse yok. Yarisin yapisiyla ve hemen arkasindan gelen diger klasik yarislarla alakali. Yani etap sonunda sprincilerin trenleri yok, herkes kendine calisiyor diyebiliriz. Bugün düstü zaten bazilari son sprintte, acemilik mi desem?
Yarin yine bol yokus seyredecegiz. Hele Eurosport' un almanca yorumculari öyle kaliteliler ki, yaris olmasa bile, sadec onlari dinlemek icin bile televizyon basina otururum. Hele antrenman üstüne cok iyi gidiyor, yarim saatte 10 sprintin üstüne!

@Derya Keçeci

Öyle skandallar yaşadık ki artık her yarışın sonucuna acaba " Yeni bir tane daha mı ? " demeden yorumlayamaz olduk . İşte daha dün eskilerden Rolf Sorensen , 90'larda EPO ve kortizon kullandığını açıkladı . Frank Schleck , Denis Galimzyanov , Visconti , Scarponi , Di Gregorio , Leif Hoste geçen senenin gazilerinden bazıları

Yurtdışındakileri geçtim daha geçen sene Torku Şekerspor'un 2 adamı dopingli çıktı . Gavrovski ve Bileka . Bileka , sakat falan dendi ama UCI listesinde doping cezası aldığını görmek beni şaşırtmadı .

Üstüne Mustafa Sayar'ın Cezayir Turunda son etapta genel klasmanda 6. sıradan 2. sıraya sıçraması ve yokuş etabında bir zamanların doping cezası yemiş Stefan Schumacher gibi 2 kez İtalya Turunda etap kazanmış bir sporcuyu 7 dakika ( Evet 7 dakika ) geride bırakması .....

Katalonya Turunda ; Meersman , 2 tane sprint finişi aldı arka arkaya . Hem de böyle üst seviye bir turda . Alınan sonuçlar , gösterilen performanslar hiç inandırıcı değil .Hep aklımda bu soru var "Acaba , yeni bir tane daha mı ?".

ROLF SORENSEN : BU KAÇINCI İTİRAF ? SONUNCUSU NE ZAMAN ? BELKİ DE HİÇ BİR ZAMAN
http://velonews.competitor.com/files/2013/03/Rolf-Sorensen-659x440.jpg

katalunya dan konu açılmışken biraz farklı bir noktaya değinmek istiyorum.

bir kaç gün önce cem abi değinmişti bisiklet yarışı çekmek zor iştir diye.katalunya turu bu konuda sanki sınıfta kalmış gibi.eurosportta ki sunucular da aynı şeyden bahsediyor.açıkçası bu konuda düşüncenizi merak ediyorum...

@fatihaydın

Benim bildiğim dünyada , bisiklet yarışı çekimi konusunda fazla uzman firma yok . Sayıları bir elin parmakları kadar . Genellikle seyrettiğimiz çoğu yarışın çekimini aynı firmalar gerçekleştirip yayıncı kuruluşa satıyor . Bugün yarışa bağlanma oldukça geç oldu , ama Fransa Turunda , İtalya Turunda da böyle şeyler oluyor .

Her ne kadar sunucular ; İspanya'nın spor pazarlama konusunda geri kaldığını söyleselerde ; bence İspanya'nın futbol , basketbol , tenis vs gibi spor dallarında yaptıkları yayınlar ve olimpiyat düzenleyen bir ülke olduğunu unutuyorlar . Bu konuda bugün büyük cahillik ettiler

• Beğen
Tepkiler: fatihaydın
@Cem Unden

her ne kadar söylediklerinde haklı olsan da abi bana bugünkü etap sprint e gelene kadar çok amatör bir yarış izliyorum izlenimi verdi.sürekli kesilen yayın,yayının geç başlaması gibi.ama her şeye rağmen güzel bir sprint finishi oldu.bir dikkatimi çeken de pelotonun hızının gösterilmesi.2012 fransa turunda bazı etapları kaçırmıştım ama izlediğim ortalama 8-10 etabın hiç birinde denk gelmemiştim...

@fatihaydın

İspanyolların böyle güzel bir adeti var. İspanya Turunda da sık sık peloton hızını veriyorlar . Bizim gibi amatör seyirciler içinde hızları görmek heyecan uyandırıyor :) 50-60 km/ saat peloton hızları inanılmaz gerçekten . :)

• Beğen
Tepkiler: fatihaydın
@Cem Unden

Biraz inis asagi yerlerde! Etap sonlarinda filan!:) Normal seyir sürati 40-45 km/h arasi. Paris- Nis yarisinin bir etabinda ilk üc saatin ortalamasi 32 km/ h civarinda idi.

Naklen yayinda biraz sorun oldugu dogru. Belki yeni bir firma bulmuslardir. (Fransa Turu' nda Montblanc helikopter firmasi ucuyor. ) Bu kadar kötü Katalonya Turu yayini ilk defa görüyorum. Hava sartlari da kötü degil, ama sorun yayin merkezine baglantida olabilir. Finisin resimleri gayet güzel görünüyor. Yani hareketli yayin araclarindan kaynaklaniyor. Biraz arastiralim bakalim, yeni bir firma mi degil mi?

@ihtiyar

caner le sarper abi de oldukça iyiler bence sohbetleri...
dandik yarışları bile seyredir kılıyorlar

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Geri