Scudo Sports

1953 yılında yapılan Adana - İstanbul bisiklet turu

bunun adı mucize bence. duygulandım o resimleri görünce. eski nesil eski tarihimiz eski insanlarımız eski duygulara hasret kaldık malesef.

Scudo
Haklısınız sayın "Akdenizlim", şimdi bile pek çokları için öyle değil mi?..

Bugunun sartlarını gelecegın sartlerını soyle bır kenara bırakın .. Onemlı olan ıstemek yapmayı yasamayı ve nasıl yasamak ıstedıgını bılmek ve secmek.. Ortada net bır olarak secılmış bır yasam bıcımı var uzun yıllar orada olan ( Bılınmeyenlerde coktur ulkemızde.) O gunun sartlarına gore bu turu nasıl ve ne ıle yaptıgınız da onemlı tabıkı.. bu her yenı donemde farklılık gosterecek bır gercek aynı zamanda... Burada en guzel sey ıcındekı o guzel kesıfcı maceracı ve alcak gonullu olma ruhunu hıc kaybetmemıs sevgılı hocamız. Tur zaten herkes ıcın ımrendırıcı .. Hanı keske o gunlerde bu duyulmus olsa ıdı gazeteler veya her neye sahıp ısek yayınlansa ıdı. Belkıde bugun ıcın bısıklet konusunda cok farklı ve agır baslıklarımız olabılırdı.

Hocamıza ben ıcınde tasıdıgı, hıc eskıtmedıgı yasam bıcımı ve ruhu ıcın saygılarımı sunuyorum.

Paylaşım ıcın ıse cok soze gerek yok. MUHTEŞEM. Başlıgı gorur gormez actım resımlerı gordum ve tuylerım(Ayı gıbıyımdır.) dıken dıken oldu.

Tarafınızdan bu arsiv niteliğindeki ...ki öyle.. resimleri bizlere ulastırdıgınız paylaştıgınız ıcın tesekkurler.

***** Butun mesajları okudum. Marule rumuzu ıle forum da bulunan sevgılı arkadasımın dediği gibi bu konu sabit bir konu olmalı ve bısıklet sporuna baslayan herkese bır ornek nıtelıgınde sunulmasıdır.
Buna benzer oldukca eskı tarıhlere dayanan turlarda forumda yer alan ve onları bılen duyan kısıler tarafından bu sekılde forumda paylaşılmalıdır.

@uzaktr

Sayın "uzaktr", düşüncelerimiz bütünüyle örtüşüyor. Beni bu konuda üzen husus, bu eski "belgeli" turun 1953 yılında unutulduğu gibi 2010 yılında da unutulup gitmesidir... Ki bunun Türkiye'nin bisikletçiyim diyen insanlarının buluştuğu bu ortamda olması çok daha üzücü... Ben bunu basketbolcuların, haltercilerin veya güreşçileri forumunda yayınlamadım ki... Peki neden bisiklet sevdalıları bugün de unutulmasına göz yumuyorlar?.. Bugüne kadar bu konuyu okumuş olan 3400'den fazla kişi bırakınız yorum yapmayı bir teşekkür tuşuna basmayı bile gereksiz görmüşler ne yazık ki. Halbu ki her bisikletçinin bu konuda söyleyecek sözü olmalıydı diye düşünüyorum. Forum yönetiminin de bu konuda daha hassas davranarak konuyu kendilerinin sabit konu yapmalarını beklemedim değil. Fakat bu güne kadar o yönde de bir teklif gelmedi ve konu 1953'te olduğu gibi unutulmaya bırakıldı, maalesef... Ta ki 3 ay önce yazılmış bir mesaja ben cevap yazıncaya kadar...

bir adanalı olarak memleketim o yıllarındaki fotoğraflarını tekrar görmek çok güzel o gülek bogazı resmi ve şeker pınarı mevkindeki fotoğraflar muhteşem :))

Etkileyici bir haber. Bize sunulan şu imkanlara ve yaşıma bakınca kendimden utandım doğrusu. Böyle bir hatırayı gün yüzüne çıkardığınız için size de ayrıca teşekkür ediyorum Ahmet Bey. Yolunuz açık olsun. :)

Türk gücü işte. O yıllarda ne düzgün yollar vardı, nede şimdi sahip olduğumuz hafif ve güzel bisikletler. Bu adamlar bu bisikletlerle gitmişse, şimdi kimbilir nasıl giderler acep. :)
Helal olsun demekten başka birşey gelmiyor.

@Ahmet Salih Özenir

Bu tur unutulmaz. Bu forumu ve konu baslıgını foruma uye olanlar kadar olmayanlarda takıp edıyordur dusundeyım. Artık paylaşımınız sayesinde bilenler bilmeyenlere belkide gelecekte cocuklarına torunlarına ornek olsun dıye kendı yaptıkları maceraların onune koyarak anlatacakladır. Ayrıca 3500 kısı bakar x 2 yaparız 7000 kısı bılır x 2 yaparız ... vs vs. Hedef 12 den vurulmustur. Herkes tesekkur etse ne olur olmasa ne olur. Burada fotograflar ıle ortaya konmus bır gercek var. Buna takılmayın. Hocamızda takılmamıs bu tıp bırseye..

Herkesın soylecek sozu mesajların genelıne bakıldıgında goruldugu gıbı bugun kullandıkları bısıkletler ıle o zamanın bısıkletlerını karsılastırmaları uzerıne. Fakat yınede gıpta edılecek bır durum var ortada. Sankı bugun bısıkletler hafıf olmasa ıdı kımse bu şekılde turlar yapmayacakmıs gıbı de garıp bır hava yaratıyor ınsanda... orasıda ayrı ...

Birde su varkı ısın en guzel tarafı herkes ıcın ayrı bır heyecan yaratması. Bısıklete sureklı bınen ve bu sporla ugrasanlar ıcın bu turun varlıgı kendı yapmış oldukları turlarında gelecekte degısmıs olan teknolojıler ısıgında ve sartları altında onları gorenler tarafından da bu sekılde karsılanacak olması. Hayretle ve heyecanla. Bısıklete bınenler ıcın sıradan olabılır ama sokakta herhangı aklı basında bır genc gorse forumdakı bır cok kısı gıbi heyecanlanır. İçimizdeki tutku ıle ve yasam bıcımı ıle alakasıda oldukca fazla.

Sevgılı hocamız eger bu turun ortaya cıkmasını ıstese idi bu konuda muhtemelen bırseyler yapardı. Alçak gonulluluk yapmış. Fakat arsivciliği nedenı ıle bu tur her daim yasayacaktı. Heracıdan artılar oldukca fazla. Tek sorun tesekkurun az olması olsun.

(konuyu okudum ama) Merak ettıgım konu hocamız bu tur ıle ılgılı notlar almış mı? Eger boyle bır not alma gunluk tutma gıbı bır durum var ıse buda paylasılsın. Yoksa aklında olanlarıda bıze aktarsa yeter. Konunun icerigi genısler, gunun sartları ve yasanılan tecrubelrıde gun yuzune cıkar. Bır spor yada herhangı bır sey yapılarak ogrenıldıgı gıbı bu herhangı bırsey ıcın anılardanda cok sey ogrenilebılır. Ve bu konuda daha once herhangı bır yerde yayınlanmıs bır yazı bır haber gıbı bırsey var mı? Yoksa hocamız belkıde bu konuda bır yazı yazmalı aklında kalanlaara ıstınaden. Ki bunlar hıc unutulmamıs seyler.

Sonrasında zaten bu konu sabıt konu olmazsa o zaman ben kuserım ...

****Yanlıs anlasılan ve garıp cumleler ıcın kusura bakmayın. Bir kerede yazdım. Kafam karıstı.

1000 km lik yolu olanaksızlıklar içinde gitmek ..şimdi yokluktan yaratılan bu cumhuriyetin eski evlatları , onlar yokluk içinde direnerek sebat ederek başardılar bu işi .....
bu haberden açıkçası haberim olmadı diyebilirim ama bir
arkadaşımın beni özelden uyarması ile gözlerimi açtım evet dostuma teşekkürler ...
evet şimdi çok duygulandım bu ülkenin güzel insanlarının neler
yapabileceğinin çok güzel bir kanıtı bu ....evet unutulur gibi değil ...
ama malum medya bu konuya niye el atmaz yada haber kanalları ve niteliksizleşmiş bir medya ve basın ....
basın manşet atacak hemde ilk sayfaya ama yok insanları uyutalım ..
ve bu toplum malesef uyutulmuş ve hipnotize edilmiştir gerek içi boş tv ile
özelliklede hiç sevmediğim tv dizileri ile ...
ve basın konuşmaya bile değmez....

futbol futbol futbol ne melem bir şeymiş yahu ...
millet olmuş futbol budalası bu dünde böyle idi bugünde böyle yanlış anlaşılmasın birileri bu topluma dünyada sadece futbol sporunun olmadığını ve hatta bisikletin her derde deva olduğunu aynı zamanda spor olduğunu anlatmak durumunda ...

bisiklet kültürü olmayan bu ülkede bu olayın ne kadar önemi vardır ...
toplumca kitlesel olarak insan ne düşünür acaba ???
kulağıma sesler geliyor bile ...
enayilere bak araba ile niye gitmemişler diye gaipten sesler duyuyorum ..
ta dünyanın öte tarafından avustralyadan türkiyeye bisikletle gelmiş insanlara
garip garip bakan bir milletiz ...
okyanus ötesine zamanında merak edipte geçemeyen bir milletiz ...
ha iyi işlerimiz yokmu var evet misafirperveriz aileler daha sıkı fıkı ..
ama son zamanlarda komşuluk ilişkilerimizde yok oldu artık ekonomik koşullar sildi süpürdü milleti ...herkes geçim derdine düştü onun için insanlarda
merak duygusuda kalmadı artık ...
hiç birşeyi merak etmemek...
acaba bisikletle nasıl 1000 km ile giderim diye kimse merak etmez bu ülkede çünki milletin kafası bunalmış vaziyette kredi kart borçları yüzünden ...

evet bu forumda bisiklet kullanıcı sayısının oldukça fazla olduğunu zannetmiyorum 35.000 üye gözükmekte acaba bunların kaçta kaçı bisiklet kullanmakta birde misafir sayısı bu forumda 1000 leri bulurken kayıtlı sayısı 400
her gün bu sayı böyle ......
misafirlerin kaçta kaçı bisiklet kullanmakta onu bilmiyoruz ...
en önemlisi koca mega köy istanbulda kaç kişi işine bisikletle gitmekte ....

ahmet beyin emeği takdire şayan çok okuyan değil çok gezen bilirmiş
hemide bisiklet ile dünyayı gezen insan ayaklı ansiklopedi olur ...
evet bazı insanlar günü birlik zor turları sever...
benim gibi ,bazı insanlar ise konaklamalı turları sever ve km lerce aylarca
yol alır....

ve sonuçta hepimiz birşeylere
hizmet ederiz

ruhumuza ..........

esen kalın ....

:in: :in: :in:

tekrar tebrikler eski kuşak bisiklet dostlara.....

Kudret abicim, yazdıklarına hemen herkes katılır herhalde. Toplumumuzn afyonu televizyon, sabah işe gelindiğinde de, akşam oturup çay içildiğinde de ilk muhabbet futbol. Yok Behlül ile Bihter ne cevizler kırmışlar da vs vs... İşin garibi bu muhabbetlere - eleştiri yapmayı bırak, katılmayıp kenarda durduğun, sessiz kaldığın zaman bile göze batıyorsun, hakkında entel dantel muhabbeti başlatıyorlar. Tam kahvehane toplumu olmuşuz. Ondan sonra da arkadaşlar, kardeşler, amcaoğulları aralarında kanlı bıçaklı kavga etmesin, birbirine en ufak bir anlaşmazlıkta bile silah-bıçak çekmesin. Düğünlerde, maç sonlarında arabaların camlarından sarkıp havalara tüfek atmalar, birbirini vurmalar, ısrarla alkollu araba kullanıp yeri geldiğinde katliam gibi kaza yapmalar, aile yok etmeler, kan davaları, adliyelerde bekleyen binlerce dava dosyası vs vs. Hani hiçbir zaman kendimizde kusur bulmayız da bol keseden hep karşımızdakini eleştiririz ya, be adam sen ne yapıyorsun, önce kendi çıtanı, sonra ailenin, ve sonra milletinin çıtasını yükseltmeye katkıda bulunmak için? İnanılmaz bir tüketim toplumu haline sokulduk. Daha dün bir haber vardı, Avcılar E5 te zincirleme kaza, ve ardından 3 km lik araç kuyruğu oluşmuş. Yazın biraz rahat etmiştik, işe 2.köprüden ortalama 50 dakikada falan geliyorduk. Okullar açıldı ve 2 damla yağmur yağdı, gene eski özlediğimiz İstanbulumuza kavuştuk, 1.5 saatte geldik. Herkesin altında araba var anasını satayım. Daha fazla uzatıp sebeplerine falan detayına girmeyecem. Dediğin projeyi (işe bisikletle gidip gelme) çok düşündüm, çok yapmayı istiyorum, ama Amsterdamdaki gibi dümdüz zeminimiz yok ki, istanbul sürekli in-çık in-çık. Bu proje düz yollardan yakın mesafede yolculuk yaparak işe gidecekler için olabilir ama her gün Ataşehirden Maslak'a bisikletle nasıl gidilir biiir. İşyerinde bir duş düzeneği yoksa ne yapılır ikiii. Yine forumda bir arkadaş yazmıştı sanırım bir örnek vermişti, İş Bankasının bir şube müdürünü uyarmışlar, işe bisikletle geliyormuş, kurum kültürümüze zarar veriyorsunuz diye. Bu zihniyeti nasıl deleceksin, artı aynı tepkinin daha sertlerini her yerde bekleyebilirsin üüüüç. Yani aslında bu sorulara verilecek cevaplar pek yok, cevap aramak için yazmıyorum, bunları engel-mazeret olarak görmemek gerekir ama sürekli yalnız kaldığın zaman dik durmak da çok yorucu oluyor. Şevk kırılmıyor değil. Aynı mekanda seninle aynı zihniyette 400 kişi arasından 1 tanecik daha adam bulsan iş değişebilir, ama yok. Vermeyince Mabut neylesin Sultan Mahmut.

Zamanında süper bir gezi olmuş , buraya yayınlayan ve bizleri bilgilendiren arkadaşlara teşekkürler.

altlarına bi de versek 8 kglık yol bisikletini uçarlarmış heralde düzgün yol olsa. normal bişey değil bu ya süper. ne varsa eskilerde var arkadaş:)

1953 yılında fark edilmemiş, hatta hocamıza askerde " akıl dağıtılırken " nerede olduğu sorulmuş...
Bu inanılmaz yolculuğu gün ışığına çıkardığınız için çok teşekkürler.
Okurken "Şu Çılgın Türkler" demekten kendimi alamadım.
Hani biraz da hayıflandım, "motorlu araçların az, ama bisikletin çok " olduğu zamanları şimdi göremediğim için. Zor koşulların insanı yaratıcı kıldığına inanırım ; bu yol hikayesi bana bunu bir kez daha kanıtladı.Oysa şimdilerde böyle bir yolculuk yapmak için konforlu ve donanımlı bisikletler, o zamana göre düzenlenmiş asfalt yollar mevcut.

Muzaffer Erol Gez ve arkadaşı İlhan Akpınar' saygıyla tebrik ederim.

Bu yolculuk, bir kez daha unutulmamalı. Forumun geçmiş konuları arasında kaybolmaması , gözünden kaçanların ve yeni üye arkadaşların okuyabilmesi için, lütfen güncel kalmasını sağlayın.

Yapılan faliyeti çok geçde olsa duymuş olsakda çok kutluyorum.Ayrıca fotografları digital ortama aktarmış olmanızdan kaynaklanan katkınızı tebrik ediyorum. Teşekkür ederiz.

@mtsemiz

bazen kendimi tanıyamadığım zaman oluyor kudret gidiyor başka biri geliyor sokakta herkese bağrıyorum bunu çok yaptım ama neden yaptım ????
bu herkesler kimdi ...evet trafik kurallarını hiçe sayan bisiklete saygısı olmayan istanbul sürücüleri ben avrupa yakasında yaşasam her gün kavga ederim ..zıvanadan çıkmış oranın yolları ...
evet iyi yapmıyorum bağırmakla onlara gülüp geçmek zor oluyor ne densizler gördüm pes dedirttiren ...
yeni nesil küçük çocuklara bakıyorum hiç saygıları yok birbirlerine karşı bu ne biçim jenerasyon bu internet ortamı bu çocukları bir bakıma dejenere etti sabah akşam cetteler ve ellerinde cipsler şişik şişik cocuklar
bağdat caddesinde etiket budalası gençlik ....
bende inadına o geniş kaldırımlarda bisikleti yavaş sürüyorum ...
bisiklet üstünde tim komutanı gibiyim insanların bakışları korku ile dolu ve endişe var bakışlarda belkide polis zannediyorlar...
suratım hep asıktır bağdatın geniş caddelerinde ve bazen durur bir bankta oturur ve bazen de bir kafeye bisikleti park eder keyif yaparım ....

norveçte bergende yaşadım bergen belediyesine ait otobüs işletmesinde belediye başkanının oğlu şöförlük yapıyordu norveç budur dostum ....
norveç kralı osloda bisiklete biner herkes ona şapka çıkarır norveç budur dostum ....bu anlayışın batı tarafını her vakit seveceğim ..
kişi başına düşen milli gelir 100.000 dolara gelmişte intihar olaylarını anlayamadım rahatlık batıyor herhal ... istanbul nüfusu kadar olan bir ülke ve avrupa birliğine üye değil....hadi buyur burdan yak şimdi bu ülkenin geçmişinden bu güne getirdiği asırlık sorunlar yüzünden bu haldeyiz 200 yıl öncesinden başlayan sorunlar bizi bu hale getirdi ve şimdi esas kıyamet yakında olacak nüfus 72 milyon ,90 milyonu bulunca bu toplum çatlar artık aç insan sayısı 15 milyon bu rakam büyük ve ayrışmalar olacak artık kaçınılmaz kötüye gidiyoruz ....

Geri