1953 yılında yapılan Adana - İstanbul bisiklet turu

Ahmet Salih Özenir

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Nisan 2010
Mesaj
2.105
Tepki
3.691
Şehir
Mersin
Bisiklet
Merida
Merhaba Arkadaşlar, geçen cumartesi günü Mersin’in Hacgediği yaylasında Türkiye’nin “duayen” dağcısı Muzaffer Erol Gez beyi ziyaret etmiş ve kendisinden 1953 yılında yaptığı Adana-İstanbul bisiklet turunu bir kez daha dinlemiştim. Ama bunu üçüncü kez dinlemekteki amacım çok önemsediğim ve fakat bilinmeyen bu bisiklet serüvenini Türkiye’nin bisiklet sevdalılarıyla paylaşmaktı. Mersin Bisikletli Gezginler (MBG) grubunu ilk kez 2003 yılında Muzaffer Erol Gez beyle tanıştırmaya ve yaylasında kamp yaptırmaya götürdüğümde bu turdan haberdar oldum ve çok etkilendim.

Biz o yaylaya o günkü kondisyonlarımızla ve mevsimsel etkilerden dolayı yorularak çıkmış ve ona zor bir işi başardığımızı anlatmaya çalışıyorduk ki, o önümüze Türkiye dağcılık tarihini barındıran kocaman fotoğraf albümünü getirdi. İçinden arayarak bir sayfayı açtı, sayfada biraz sonra göreceğiniz 1953 yılında yapılan Adana – Konya – Ankara – İstanbul (evet yanlış okumadınız, bir de Konya serpiştirmişler araya) turunun fotoğraflarını gösterdi. Muzaffer Erol Gez, benim dağcılık felsefesini aldığım “hocamdır” ve fakat böyle bir macerasından o güne kadar haberdar değildim. Bir bisiklet sevdalısı olarak inanın o günkü heyecanımı unutamam. Çünkü Muzaffer Erol Gez “hocam” bu güne kadar bu geziden neredeyse hiç kimseye bahsetmemiş ve tur unutulmuş.

Turdan o gün olabildiğince mütevazı bir şekilde bahsetti, fakat doğrusu ben o turu hiç unutmadım. O günden sonraki her görüşmemizde artık bisiklet de konuşur olduk, sürekli onunla uzun yol sürmek istediğimi dile getirdim. Bir ara Mersin-Antalya yapalım dedik ama gerçekleşmedi. O ise sürekli “grubunu Hacgediği’ne getir, kamp yapın” diyordu. Çok yoğun gezi trafiği içinde MBG ile 2008 yılında bir kez daha Muzaffer Erol Gez hocamı ziyaret edip yaylasında kamp yaptık. Tabii ilk işim yine o albüme bakmak oldu.

Biraz sonra göreceğiniz fotoğraflar o fotoğraflardır, sağ olsun beni kırmayarak fotoğrafları emanet etti ve dijital ortama aktarmama, sizlerle paylaşmama izin verdi. Kendisi “sanıyorum gençler bu turumu beğenir ve ilgi gösterirler” dedi, ben de “ilgi göstermek ne kelime Muzaffer ağabey, bu bisikletçiler için olay olacak” dedim, bilmiyorum yanıldım mı?

1953 Adana – Konya – Ankara - İstanbul Bisiklet Gezisi
O günün Türkiye’sinde motorlu taşıtların çok az, bisikletlerin pek çok olduğu Adana’da yaşayan beş genç, Adana’dan İstanbul’a bisikletle gitmenin planını yaparlar. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı, ancak iki tanesi bu iş için kararlılığını sürdürür, bütün zorlukları ve engellemeleri (duygusal dahil) aşarak bu maceraya atılır. Bu gençlerden biri 19 yaşındaki Muzaffer Erol Gez, diğeri ise arkadaşı İlhan Akpınar’dır.

Herkesin olduğu gibi onların da bisikletleri vardır, Muzaffer Erol Gez’in Rudge, İlhan Akpınar’ın Humber. Zamanın sükseli bisikletleri fakat doğal olarak oldukça ağırlar, vites “o ne demek”. Bisikletlerinin çamurluk ve zincir muhafazalarını çıkartarak ağırlığı azaltmaya çalışırlar. Bisikletlerine taktıkları geniş heybeleri ve bir takım giydikleri kıyafetleri ve gözlükleri ile tam birer “turist” gibi olurlar.

Toros Dağlarında
Mevsim olarak en zor dönemi seçmişlerdir; Ağustos, Çukurova ve Konya ovasının kavrulduğu günler. Başlarına birer mantar “mühendis şapkası” takmayı ihmal etmezler. Tabii mataralarını da yanlarına alırlar. Şehirler arası yollar tozlu, topraklı stablizedir, Araçların geçişi arasında 10-15 dakika zaman bulunmaktadır. Önlerine çıkan köylerin kahvelerinde molalar verirler ve köylüyle sohbet ederler.

Toros Dağlarında bir köy kahvesi
Pozantı’ya 8-10 km mesafede yokuş aşağı inerken İlhan Akpınar bisikletinin hakimiyetini kaybeder ve yolda yuvarlanır, dizinden yaralanır. Bisikletin jantı yamulur, düzeltemezler ve o koşullarda Pozantı’ya varırlar, tedavi ve onarım işlerini yaparlar. Yaralanma da onları durduramaz, yola devam ederler.

Toros Dağları, Gülek Boğazında. (Sağ kenarda Muzaffer ağabeyin hareketli görüntüsü var)
Konaklama imkanlarını tarif zor, tesis “o ne”. Gördükleri uygun yerlerde kendi imalatları olan kalın tahta direkli çadırı kurar ve gecelerler. Çadır ilk ciddi rüzgarda yıkılır ve artık farklı bir şekil alır. Aydınlatma için yanlarında gaz lambası götürmeyi de ihmal etmezler.

Toros Dağları, Damlama mevkii
Açlık ve susuzluk çekmezler, her daim stoklarını dolu tutarlar. Bir de büyük termosları vardır. Temizlik işlerini de gördükleri derelerde hallederler.

Toros Dağları, Şekerpınar mevkii, Akkale köprüsü.

Yolculuk her şeye rağmen güzel gitmektedir, peki neden o zaman Konya’ya da uğramasınlar. Konya’ya Ereğli yolundan giderler ve fakat kavurucu güneş onları bezdirir.

Biri yaralı iki kavrulmuş bisikletli, mutludurlar.
Konya yolunda bir yer.
Her fırsatta gölge, her fırsatta dinlenme.
Konya yolunda başka bir yer.
Konya, Alaaddin tepesinde

Derken Konya’dalar
Fotoğraf makinesi Konya’da arızalanır ve onarımını yaptıramazlar. Üç ayak ve arızalı fotoğraf makinesini de taşıyarak Ankara üzerinden Bolu dağını aşarak İstanbul’a ulaşırlar. Çok mutlu olurlar, bütün sıkıntılara rağmen hedeflerine ulaşmışlardır. 17 gün süren bu macera o dönemde hiç duyulmaz ve fark edilmez. İstanbul’dan tavanında bagajı olan bir otobüse bisikletlerini yükler ve Adana’ya dönerler. Askerde bu macerayı duyan komutanı Muzaffer Erol Gez’e “Oğlum akıl dağıtılırken sen nerdeydin” diye sorar. Bu turdan önce ve sonra Muzaffer Erol Gez yaşadığı Kayseri’nin bütün ilçe, köy ve kasabalarına bisiklet turları yapmış, ayrıca Kayseri’den Nevşehir’e gitmiştir.

Kayseri’de. 1955 yılında ise bisikletini satarak bir Jawa motosiklet alır ve iki kez Türkiye turu yapar. Ardından 76 yaşına rağmen halen devam ettiği dağcılık serüveni başlar. Ki bu serüvende 27 kez Ağrı dağına tırmanmak, bir kış tırmanışında ise Ağrı zirvesinde tıbbi bir araştırma için 3 gün 3 gece kalmak da vardır. Sevgili Bisiklet Sevdalıları, sizlerle paylaşmak istediğim 1953 Adana – İstanbul Turu işte bu. Umarım sizler de beni çok heyecanlandıran bu turu beğenmişsinizdir. Muzaffer Erol Gez hocamın sohbet sonundaki sözü “Bu gün dünyayı gezmem gerekse bu mutlaka bisikletle olur.” oldu.

Saygı ve sevgilerimle.

Yolunuz açık, pedalınız güçlü olsun.

Ahmet Salih Özenir / Mersin
 
Scudo

Eren Tublek

Forum Demirbaşı
Kayıt
18 Aralık 2009
Mesaj
461
Tepki
362
Şehir
Istanbul-Bahcelievler
Bisiklet
Trek
Sayın Muzaffer Erol Gez ve Sayın İlhan Akpınar'ın o zor şartlarda gerçekleştirdikleri bu büyük macerayı takdir etmek ve onlara saygı duymak bile bizler için büyük bir gururdur.Bu maceranın ve fotoların bizlere ulaşmasını sağlayan Ahmet Bey'e de teşekkürlerimi sunarım.Çok faydalı bir paylaşım olmuş.
 

Mhmt_EMR

Daimi Üye
Kayıt
1 Temmuz 2006
Mesaj
359
Tepki
244
Şehir
istanbul - Pendik
Bisiklet
Tern
Yaptığınız paylaşım için çok teşekkürler, ellerinize sağlık...
Allah sağlıklı uzun ömür versin, eski toprak böyle birşey oluyor herhalde :)
 

Timukan Karaca

Aktif Üye
Kayıt
26 Haziran 2009
Mesaj
150
Tepki
363
Şehir
Karşıyaka, İzmir
Cok Tesekkur ederim Ahmet bey, Turkiye'de ilk sayilacak ,unutulmus veya duyulmamis bir bisiklet turunu bize aktarmakla mukemmel bir aracilik yaptiniz.
Aslinda bizde de ne cevherlerin oldugunu o sartlarda ve o bisikletlerle o yollari yapmanin nasil bir guc ve azim istedigini bize gosterdiniz. BRAVO dan baska bir sey diyemeyecegim.
 

g-f-u

Üye
Kayıt
30 Ocak 2008
Mesaj
76
Tepki
93
Şehir
ANKARA
Sayın Muzaffer Erol Gez ve Sayın İlhan Akpınar'ın ğerçekleştirdikleri bu turu henüz öğreniyoruz. Oysaki ne büyük şevk ve ne büyük örnek teşkil etmekte...Zamanın zorlu şartları da dahi olsa yüzlerde başarmanın vermiş olduğu mutluluk ve doyumu görmek mümkün...Kendilerini tebrik ediyor ve geçte olsa öğrendiğimiz bu cesaret timsali turu da emeklerinizle bizlere ulaştırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum...
 

çirkin

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2009
Mesaj
842
Tepki
1.364
Şehir
İstanbul
"...Ve serüvenciler düşer yollara, onlar ki dünyanın son umudu soyları tükenmeyen birer şahindirler... " Ahmet TELLİ

Yazıyı okuyunca ilk aklıma Ahmet TELLİ'nin şiiri geldi. Ne güzel uymuş yapılan bu tura. Sayın Muzaffer Erol Gez'in ve sayın İlhan Akpınar'ın cesaretine ve azmine hayran oldum. Bu güzelliği bizimle paylaştığınız için size de çok teşekkür ederim Ahmet bey. Üstatların ellerinden öperim.
Baki selamlar...
 

marule

Daimi Üye
Kayıt
18 Mart 2007
Mesaj
398
Tepki
406
Şehir
istanbul
çok değerli bir paylaşım, bence sabit konu yapılması gerek ki herkes görsün, ilham alsın.

biz şimdi yanımızda yama setleri, genellikle asfalt ve stablize yollarda rahat rahat gidiyoruz, 1000 km yi toprak yolda yaptığımı düşünemiyorum. Kıskandım, özendim ama en çok da gıpta ettim...

paylaşım için çok teşekkürler, siz olmasaydınız hiç bir şey öğrenemeyecektik...
 

İbrahim Yurtseven

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Nisan 2007
Mesaj
463
Tepki
1.370
Yaş
65
Şehir
KIRKLARELİ - lÜLEBURGAZ
İsim
İbrahim YURTSEVEN
Bisiklet
Specialized
Yıllara bak. Şartlara bak. Bisikletlere bak. Malzemelerine bak. Yollara bak. Bütün bu şartlara rağmen iki cesur yüreğe bak. Ve şimdiki bizlere bak. Bisiklet alırken , kaç kg., akışı iyimi, hafifmi, beni yorarmı. Malzemelere gelince. Acaba hangini alsam. Bu hafifmi, kalitelimi, terletirmi terletmezmi. Acaba hangi yoldan gitsek. Yokuş varmı, yokmu. Gece yabani hayvanlar beni yermi.???????????
Daha bunun gibi yüzlerce soru. Naylon olmuşuz kardeşim, naylon. Helva yapmaya gönlü ve becerisi olmayan gelin gibi ya şekere mana buluruz, ya yağa, ya da un'a.
Ahmet bey'e bu saklı hazineyi bulup bizlerede pay verdiği için gönülden binlerce teşekkür.
Bu hazineyi o yılların zor şartlarında kazanıp bizler için saklayan Muzaffer Erol Gez ile İlhan Akpınar ağabeylerimizin, üstatlarımızın ellerinden öpüyorum.
 

Hakan Eşme

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Şubat 2008
Mesaj
1.725
Tepki
5.778
Yaş
58
Şehir
Keşan
İsim
Hakan EŞME
Başlangıç
1989—90
Bisiklet
Geotech
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Doğa sporlarının duayenlerinden Muzaffer Erol Gez hoca ile yapılan ve tarihi değeri çok yüksek olan bu röportajı gerçekleştiren Ahmet Salih arkadaşımıza yürek dolusu tebrik ve teşekkürler.

Muzaffer hocamız geçmişin soluğundan bugünkü teknolojiye ne güzel de yanıt vermiş. Doğa'nın yüreğimizde olduğunu adeta bir kez daha beynimize kazıyor.

Kendisine sonsuz selamlar olsun...
 

Murat CER

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ekim 2004
Mesaj
2.047
Tepki
1.134
paylaşım ve yapılan iş muhteşem ve hayranlık uyandırıcı..
ancak işin içinde Muzaffer Erol Gez olduğu için bana göre şaşırtıcı değil :)

Türkiye'de dağcılık sporunun temel taşlarını hazırlayan 3-4 kişiden biridir..bu bağlamda ne kadar zorlu, ne kadar imkansız koşullar da olsa bir şeyler yapma çabası her zaman olmuştur.
 

Kamil Tabak

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Mayıs 2005
Mesaj
556
Tepki
1.764
Şehir
Keşan, Edirne
Cumhuriyet'in sağlam temelleri ile yetişmiş, idealleri için herşeyi göze alan, safiyane duygu ve düşüncelerini eyleme geçirme cesaretini gösteren ve yıllarca
ideallerinin peşinde koşmaya çalışanlara önderlik eden saygın spor insanlarının önünde tüm benliğimle eğiliyorum.
Hürmetlerimi arz ediyor, ellerinden öpüyorum
 

Ahmet Salih Özenir

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Nisan 2010
Mesaj
2.105
Tepki
3.691
Şehir
Mersin
Bisiklet
Merida
@Emirhan Atasöz

Sevgili Emirhan, gerçekten "of anam of"...

@Eren AYDIN

Eren bey, ben de ilk duyduğumda bunu demiştim "harikulade". Yolunuz açık olsun.

@Korhan Nas

Sağ olun Korhan bey, sanıyorum öyledir, belki de saklı nice turlar vardır. Pedalınız güçlü olsun.

@samet_özdemir

Bence de "helal olsun", farkettiniz mi bisikletlerini nasıl hafitletmişler?.. :)

@Asmirk

Sağ olun sayın "asmirk", hakediyorlar değil mi...

@Eren Tublek

Eren bey, sağ olun, zevkle paylaştım... :)

@Mehmet_Emiroglu

Çok teşekkürler Mehmet bey, Muzaffer Erol Gez beyin bugün bile bu turun en az yarısını yapacağına şüphem yok. :)

@bisikletcanavari

"bisikletcanavarı" kardeşim, şimdi aracınızın 5. vitesiyle tünelden tünele sekerek geçiyorsunuz ki Gülek boğazını farketmiyorsunuz bile... İyi dileklerinizi ileteceğim.

@Tolga Gürgün

Rica ederim Tolga bey, beğendiğinize memnun oldum. Selam başım üstüne. :)

@Timukan Karaca

Rica ederim Timukan hanım, bu turun değerini en iyi bisiklet sevdalıları anlar diye düşünmüştüm, yanılmadığımı anladım. :) Sağ olun, var olun.

@g-f-u

Sayın "gfu", yüzlerdeki mutluluk turu anlatıyor zaten... İyi dileklerinizi ileteceğim. :)

@çirkin


Sayın "çirkin", beğendiğinize sevindim, sağ olun. Selam başım üstüne. :)

@marule

Sayın "marule", sabit konu hususunda hiçbir fikrim yok... Geçenlerde hatırlıyor musunuz size Samandağ - Arsuz arasının nasıl olduğunu sormuştum, mucurlu mu, bisiklete uygun mu? Falan filan... Onlar ise soru sormamış, pedal çevirmişler... Bu turun tamamen unutulup yok olmasına seyirci kalmak istemedim sadece... :)

@İbrahim Yurtseven

Sağ olun İbrahim bey, "Bütün bu şartlara rağmen iki cesur yüreğe bak." bence başka söze gerek yok. İyi dileklerinizi memnuniyetle ileteceğim. :)

@Hakan Eşme

Merhaba Hakan bey, selamınızı Muzaffer Erol Gez beye ilettim dünkü sohbetimizde. Önce hatırlayamadı, sonra hafızasını zorlayınca "tamam tamam Trakya'lı çocuklar, dağ evime gelmiş ve konuk olmuşlardı" dedi. Size ve arkadaşladınıza sevgilerini gönderdi. Selam başım üstüne.