Scudo Sports

Zincir değiştireceğim ama kaç bakla olmalı, yanlış bakla sayısı neleri etkiler?

Ben de şunu merak ettim şimdi. 8 vites bisikletime e-bike zinciri alsam ömrü normal zincire göre daha mı uzun olur? Kmc X8 zincir kullanıyorum nomalde. 7 bin km sonra zincir 0,75 uzuyor ve hemen değişim yapıyorum. Eğer e-bike zincirleri bu süreyi uzatacaksa kullanmaya değer diye düşünüyorum.

Scudo
...bu süreyi uzatacaksa...

...bu süreyi uzatırken maliyeti olumsuz etkilemeyecekse...

Fiyat karşılaştırması için yerel sitelerde iki ürünü bir arada göremedim ama UK Decathlon'da (link) 15.99£, güçlendirilmiş e-bike zinciri (link) 17.99£. Fiyatı %12.5 daha fazla. Uzama süresi %12.5'tan fazlaysa denemeye değebilir. Tabii kullanılıp da uzama farkının yorumlandığı bir içerik bulmak imkansız gibi bir şey.
Olumsuzluk olarak ağırlık farkı mutlaka vardır ama göz ardı edilebilecek kadar az olacağını düşünüyorum.

1 adet e-bike zinciri alıp elemanlarını incelemek lazım. Yavaş uzama sağlaması için, 2️⃣ no'lu iç bakla sacının normal 8s'ten kalın olması lazım. Ayrıca, iç bakla deliklerine giren 4️⃣ no'lu parça varsa zincirin normal zincirden kesinlikle yavaş uzayacağı söylenebilir. Fotoğraftaki bir motorsiklet zinciri. Bu sebeple 4 no'lu parça var. Bisiklet zincirlerinde o parça yok. Olmaması hafiflik sağlıyor ama uzamayı hızlandırıyor.

Main-parts-of-a-Bicycle-Chain-Assembly.png

1 adet e-bike zinciri alıp elemanlarını incelemek lazım. Yavaş uzama sağlaması için, 2️⃣ no'lu iç bakla sacının normal 8s'ten kalın olması lazım. Ayrıca, iç bakla deliklerine giren 4️⃣ no'lu parça varsa zincirin normal zincirden kesinlikle yavaş uzayacağı söylenebilir. Fotoğraftaki bir motorsiklet zinciri. Bu sebeple 4 no'lu parça var. Bisiklet zincirlerinde o parça yok. Olmaması hafiflik sağlıyor ama uzamayı hızlandırıyor.

Main-parts-of-a-Bicycle-Chain-Assembly.png

Aşağıdakiler fikir verir mi?
1705922774898.png 1705922864910.png
(link)

"Highest Pin Power", "Double X Durability, "Double ”X” Bridge Shape", "High Torsion Resistance", "Outer Plate Chamfering", "Inner Plate Chamfering" gibi bazı teknolojiler de sıralamışlar.
(link)

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
4️⃣ no'lu parça yok ama iç baklalar o parçanın görevini yapacak şekilde preslenmiş. Yeşille işaretlediğim çıkıntının dibi ne kadar keskin ise, yani radyusu ne kadar küçük ise zincir o ölçüde yavaş uzar. Fotoğrafta o dönüş gayet keskin gözüküyor. Fakat bu artıyla beraber bir eksisi de var fotodaki zincirin. Dış bakla ile iç bakla sacı arasında da kuvvet aktarımı yapmışlar. (Kırmızı ile gösterdiğim erkek-dişi yuvalar). Kuvvet sadece pim üzerinden geçmesin birazını da burası alsın, uzama yavaşlasın diye. Normal zincirde bu olay yok. Bu ekstradan sürtünme yaratıp zincirdeki enerji kaybını bir miktar arttırır diye düşünüyorum. Bir yerden kazanırken bir yerden gidiyor her zamanki gibi.

1705922774898.png

@fark

Ben KMC E8 kullanıyorum. Onun bakla sayısı istediğiniz gibi değil.
E8 lerde yeterli bakla sayısı var. Ancak vergi ile 1150 lira gibi bir fiyatı var. 300-400 liralık 2 sağlam zincir alıp birleştirerek daha ekonomik bir zincir elde etmek alternatifide var. Yabancı forumlarda daha uzun ömürlü e bisiklet zinciri yerine daha ucuz yarı ömürlü zincir tavsiye edemlerde var.

Dosyalar

• IMG_9466.jpeg
    IMG_9466.jpeg
    42,5 KB · Okunma: 7
@fark

Şu zincirin fiyatı uygunmuş. Bakla sayısı da uygun gözüküyor,

(link)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Fark11
Atlamamamız gereken konu da ruble ve ayna kol yapraklarının, daha dayanıklı zincirle kullanıldıktan sonra, ömrünü bitirmeye çok yakınlaştığında, sıfır ruble ve ayna kol yapraklarıyla kullanılamaz ihtimali.. Yani yarı ömürlü (uzamasa da), aşınmış bir zincir ile sıfır ruble ve krank yaprakları doğru , verimli çalışır mı? Bu sürecin sonunda zinciri de değiştirmek zorunda bırakır mı?

Sıfır dişliye sıfır zincirle başlangıç yapılır, racon bu şekilde. Çünkü kullanılmış zincir yükü dağıtmayıp tek diş üzerinden gücü aktarıyor. Bu da diş profillerinin daha hızlı bozulmasına sebep oluyor.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
merhaba

Bisikletim 11S , deore M5100 sistem,
Aynakol dişlisi değişitiği(32T den 42T oldu) icin zincir kücük geliyor, nasıl bakla eklemeliyim.

Bisiklet zincir özeliği aşağıdaki bilgi var.
Zincir: e11S SPOR 118L

bu zincirden nasıl teğmin edebilirim 4-5 bakla eklenirse sorun çözülür heralde

merhaba

Bisikletim 11S , deore M5100 sistem,
Aynakol dişlisi değişitiği(32T den 42T oldu) icin zincir kücük geliyor, nasıl bakla eklemeliyim.

Bisiklet zincir özeliği aşağıdaki bilgi var.
Zincir: e11S SPOR 118L

bu zincirden nasıl teğmin edebilirim 4-5 bakla eklenirse sorun çözülür heralde
Merhaba,
Zincir'e sonra dan bakla eklemek pek doğru birşey değil, önerilen bişey de değil. Çünkü zincirin bir kısmı yeni, bir kısmı eski olunca aşınma farkı oluşur, bu da dişlilere zarar verebilir.
Ben sadece bakla eklemek istiyorum. İllâ ki bu zinciri kullanıcam diyorsan, Decathlon zinciri sendeki. Bunu da bulamadıysan
Shimano HG601 / HG701 / HG901 /KMC X11 / SRAM PC-1110 – PC-1130 gibi marka ve modeller olur. Son olarak dediğin gibi 4-5 bakla eklemek yeterlidir.

Merhaba,
Zincir'e sonra dan bakla eklemek pek doğru birşey değil, önerilen bişey de değil. Çünkü zincirin bir kısmı yeni, bir kısmı eski olunca aşınma farkı oluşur, bu da dişlilere zarar verebilir.
Ben sadece bakla eklemek istiyorum. İllâ ki bu zinciri kullanıcam diyorsan, Decathlon zinciri sendeki. Bunu da bulamadıysan
Shimano HG601 / HG701 / HG901 /KMC X11 / SRAM PC-1110 – PC-1130 gibi marka ve modeller olur. Son olarak dediğin gibi 4-5 bakla eklemek yeterlidir.
Teşekkürler,

Bisiklet cok yeni zincirde çok kullanmadım, hali hazırda 1 adet zincir kilidi üzerinde var, 4-5 ekleyip 1 adet daha zincir kilidi kullansam toplamda 2 adet olsa sorun olur mu acaba.

Teşekkürler,

Bisiklet cok yeni zincirde çok kullanmadım, hali hazırda 1 adet zincir kilidi üzerinde var, 4-5 ekleyip 1 adet daha zincir kilidi kullansam toplamda 2 adet olsa sorun olur mu acaba.
Rica ederim,

Quick link'lerin asıl amacı zinciri birleştirmek için tasarlandığından 1'den fazla takılması 11-12s sistemler için önerilmez ancak, mecbur kalındığı durumlarda toplam 2 Quick link olabilir. Fazlası zincirin esnekliğini arttıracağından zinciri en zayıf nokta haline getirebilir.

• Beğen
Tepkiler: ercan_elo_bil
Rica ederim,

Quick link'lerin asıl amacı zinciri birleştirmek için tasarlandığından 1'den fazla takılması 11-12s sistemler için önerilmez ancak, mecbur kalındığı durumlarda toplam 2 Quick link olabilir. Fazlası zincirin esnekliğini arttıracağından zinciri en zayıf nokta haline getirebilir.
Tekrar Teşekkürler dediğinizi uygulacağım.

"Shimano Deore CN-M6100 12V Quick-Link Zincir 126 Bakla" almayı düşüyorum

Bisiklet M5100 11 vites sisteme 42T ayna kola bu uyar değil mi?(eskisi 32T 118L bakla diyordu.)

Bunu secmemdeki neden 126 bakla olması diğerler 11s vites ama 116-118 bakla görünüyor.

@ercan_elo_bil Düz mantık , uzun alın fazlasını yedek parça olarak saklarsınız.

Alttaki videoda 4.00 dk dan itibarende uzunluğun nasıl ayarlandığını anlatıyor

• Beğen
Tepkiler: ercan_elo_bil
Tekrar Teşekkürler dediğinizi uygulacağım.

"Shimano Deore CN-M6100 12V Quick-Link Zincir 126 Bakla" almayı düşüyorum

Bisiklet M5100 11 vites sisteme 42T ayna kola bu uyar değil mi?(eskisi 32T 118L bakla diyordu.)

Bunu secmemdeki neden 126 bakla olması diğerler 11s vites ama 116-118 bakla görünüyor.
Rica ederim, Shimano Deore CN-M6100 zinciri sadece 12V sistemlerde kullanabilirsin. 11V uyumlu zincir almalısın.
CN-HG901-11
CN-HG701-11
CN-HG601-11
CN-LG500
126L seçeneği mevcut.

@ercan_elo_bil Düz mantık , uzun alın fazlasını yedek parça olarak saklarsınız.

Alttaki videoda 4.00 dk dan itibarende uzunluğun nasıl ayarlandığını anlatıyor

Aynen doğru "CN-M6100" uyumlu değilmiş chatgpt e sorum.

Shimano CN-HG701 126 baklalı alacağım, Shimano CN-HG601 den biraz pahalı ama sağlam aşıma düşük oluyor dedi

1751028577746.png

Aynen doğru "CN-M6100" uyumlu değilmiş chatgpt e sorum.

Shimano CN-HG701 126 baklalı alacağım, Shimano CN-HG601 den biraz pahalı ama sağlam aşıma düşük oluyor dedi

328308 dosyayı görüntüle
Onun verdiği bilgilere çok güvenme, zira var olan bilgileri bulduğu için yanlış bir bilgiyide doğru bilgi olarak sunabilir.
CN-HG601-11 / CN-LG500 bu modellerden birini alman yeterli olacaktır.

• Beğen
Tepkiler: EgemenGegoge
merhabalar, Peki zincir, arka aktaracının rubleye yakın makarası ile ruble arasında atıyorsa bunun sebebi ya da sebepleri nelerdir? Rubledeki vites ve arka aktarıcı kolu makaraları aynı hizada olmasına rağmen böyle durmu ara sıra yaşıyorum. Ne onerirsiniz?Tesekkürler..

merhabalar, Peki zincir, arka aktaracının rubleye yakın makarası ile ruble arasında atıyorsa bunun sebebi ya da sebepleri nelerdir? Rubledeki vites ve arka aktarıcı kolu makaraları aynı hizada olmasına rağmen böyle durmu ara sıra yaşıyorum. Ne onerirsiniz?Tesekkürler..
Merhaba,
Bu tür problemlerin birden fazla sebepleri vardır. Aklıma gelenleri sıralayayım, zincir artık yavaştan uzamaya başlamıştır buda dişliler üzerinde stabil kalmasına engel oluyor olabilir. Özellikle birkaç bakla çok kirli, paslı ya da esnekliğini kaybetmişse zincir arada sıkışıp düzgün oturmaz.
Bu da zincirin ruble yerine aktarıcı makarasına kaymasını tetikleyebilir.
Makaraların dişleri, göbek bölümünün aşınması, boşluk oluşması rubleye yakın olan makara haliyle diğerine göre bir iki tık önden aşınır. Buda stabil vites geçişlerini ve zincirin dişli üzerinde kalmamasına neden olabilir. Son olarak vites ayarına milimetrik ince ayar yapılması gerekebilir. Vitesler düzgün geçiyor olabilir, sorun yokmuş gibi görünebilir.
Bir çok sürücü viteslerinde sorun olmadığını sanır ama bir çoğunun vites ayarına ince ayar yapılmamıştır. Bu gibi durumlarda ara sıra olabilecek sorunlara yol açabilmektedir.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Geri