Scudo Sports

zayıflamak için az yiyorum bu sefer de yorgun oluyorum

Harun.

Yaşam boyu bisikletçi
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
1.777
Tepki
900
Yaş
30
Şehir
Wonderland
Başlangıç
2003—04
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Fazla yediğimde kendime geliyorum.Nedeni ne olabilir?
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
Scudo
zayıflamak için az yemek yada hiçbirşey yememek çözüm değildir diye biliyorum. (bu konunun uzmanı değilim sadece okuduğum bilgileri paylaşıyorum)

okuduğum bilgiye göre hiç yememek yada çok az yemek. örneğin sabah kalkıp birşeyler yediniz sonra acıktınız ama kilo vereceğim diye yemediniz. bunu bir kaç kez tekrarladığınızda vücut bunu kıtlık durumu olarak algılıyor ve büyük açlıktan sonra yenilen herşeyi depo etmeye çalışıyor. nedeni ise ya yine aç kalırsam. bu durumda depoladıklarımı kullanırım. Bu her insanın vücudunun düşüncesi :D
Önemli olan spor yanında düzenli beslenmek. yani spor yanında, gün içerisinde ne yiyeceğin gibi bir program yaparsan (ki bu en az 3-4 öğün olmalı diye biliyorum) daha rahat kilo verebilirsin. bu program konusunda ise bir diyetisyenden yardım alabilirsin.
 
not: 3-4 öğün dedim ama tıkabasa, iskenderli, kebaplı, dürümlü, arkasından bir baklava, künefe patlatayım tarzı öğünler değil :D:D
 
az yemek zayıflamak için hiç bir zaman çözüm değildir. zayıflamanı şu şekilde yapabilirsin. günde 5-6 öğün yemek yemelisin. fakat bu yemekler küçük porsiyonlar halinde , karaciğerinin karbonhidrat oranını karşılayacak şekilde olmalıdır. eğer 5 6 öğün yerseniz; mideniz yemek yediğinizde asit salgılamaya başladığı için, sindiriminiz ve alınan yağların yakımı daha iyi olacaktır.günlük egzersizlerinizde harcadığınız kalori değerini yaklaşık olarak hesaplayıp ona göre kalori alırsanız çok daha sağlıklı kilo verebilirsiniz. ve kilo verirken genel olarak protein kaynaklı besin tüketimi yaparsanız kaslarınıza da zarar vermemiş olursunuz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Harun.
ne zaman ne yediğiniz de önemli. spordan önce sonra ve sabah kalkınca.öğün araları... yenilen besinin türü yani.
 
Kilonuzu ve boyunuzu yazmamışsınız. Bu yüzden 3-5 kg'dan bahsetmediğinizi varsayarak, açık konuşayım, kilo vermenin tek yolu az yemek. Öğün sayısını arttırmak gibi yöntemler açlık hissini bastırmak için faydalı ama isterseniz günlük ihtiyacınızı isterseniz tek öğünde alın.

Bahsedilen ve herkesin doğru kabul ettiği yöntemlerle yaptığım onlarca diyetten her seferinde kilo alarak çıktım. Bu sefer kendi kurallarımı kendim koyacağım düsturuyla başladığım diyette 3,5 ayda ayda 28 kg civarı verdim. Günde 1 bardak bile su içmiyorum. Zerre kadar spor yapmadım. Öğün sayısı diye bir olayım yok. 300 kcal civarı bir kahvaltı ettikten sonra acıktıkça meyve, domates falan yiyorum En önemli detay her yediğimi not ediyorum ve 800 kcal aldıktan sonra günlük besin gereksinimimden ne eksik kaldıysa onu tamamlayacak şekilde bir akşam yemeği yiyorum.


Sizin durumunuzla benzer olan durumumu da paylaşayım. 1 haftadır günde 1 saatliğine bisikletle gezintiye çıkıyorum. Farkına bile varmadan günlük kalori alımım 700 kcal artmış ve 700 kcal yakmadığım kesin. (En iyi ihtimalle 400) Bu durumun belki de en kötü sonucu da motivasyonumu olumsuz etkilemesi.

Özetle, benim tavsiyem zayıflamak istiyorsanız spor falan yapmayıp sadece kalori alımınızı minimize ederek kış uykusuna yatın. Uygun kilonuza yaklaşmaya başladığınızda da zayıflamaya katkısı olacağı için değil daha sağlıklı olacağınız için spora yönelmeye çalışın. Eğer canının künefe falan isterse diğer yediklerinizin kalorisini kısın. Hem kebap hem künefe yemeyin aynı gün. (Kilo koruma planına geçince yiyebilirsiniz)

En önemlisi sevmediğiniz şeyi yemeye zorlamayın kendinizi. Motivasyonunuzu yitirmenize sebep olacaksa enginarın kalorisi 0 olsa bile bir anlamı yok.

Bütün bunları yazdıktan sonra, kas kaybı benzeri durumların beklediğim sonuçlar arasında olduğunu belirteyim ama öncelik kalıcı olarak zayıflamak olduğunda ağırlığın %25'ini kaybetmek kas kütlemin %5'ini kaybetmekten daha önemli. Üstelik kilolar gidince spor yapmak da daha kolaylaşacak.


Sevgiyle...

P.S. Benim bazal metabolizmam ve minimum hareketle gerçekleşen günlük tüketimim 3000 kcal civarı. (Tartıyla ve biraz matematikle teyit edilmiş değer) 90 kilogramlık bir erkek 6 Km/h hızla 6,5 saat yürüdüğünde 2925 kcal, 20 km/h hızla 4 saat bisiklete bindiğinde 2880 kcal, orta zorlukta aerobik egzersizle de 8 saatte 2880 kcal yakar. Günde 2 saat ayrılacak yoğun bir kardio+aerobik bir egzersiz planı en iyi olasılıkla 1000 kcal yaktırır. Onu da salondan çıkınca, yürüyüşten dönülünce uğrayacağınız ya da bisiklette tırmanamadığınız yokuşta durduğunuzda kaçınılmaz bir şekilde hemen yanınızda olacak olan kebapçıda geri alırsınız.
 
Sporun yaktırdığı kaloriler hakkında söyle diyelim: "Sugar- the bitter truth" adlı bir video vardı forumda linki paylaşılmış, fruktozun zararından falan bahsediyordu ama orada benim aklımda kalan en öneli şey, konuşmacı 1 hamburger yerseniz aldığınız enerjiyi yakmak için 10 saat MTB sürmeniz gerekir (amerikan hamburgeri ne biçim birşeymiş); sporun asıl amacı kalorileri doğrudan yakmak değil, metabolizmanızı hızlandırarak vücudun yağ yakımını kolaylaştırmasıdır, gibi birşey söylüyordu.

Yani spor amaç değil araç bu noktada. Azar azar sık sık yemenin mantığı,vücudun aç kaldık stoklayayım mantığı yerine, hiç aç bırakmıyorlar beni diyerek stoklamaması.

Dediğiniz gibi en önemli nokta alınan kalorinin kontrolü. Zaten spor yapıyorum daha çok yiyeyim denildiği için spor yapıp da kilo veremiyoruz.

Sporu düzenli şekilde yapıp, yediklerinizi kontrol ederseniz zayıflıyorsunuz. Mantık bu.
 
salatalık gibi hafiff ve dogal besinlerle 2 yada 3 ay beslenmenizi tavsiye ederim ve sofranızdan tokluk hissi alasıya kadar oturmanızı tavsiye etmem çünkü yediginiz besinler anca kana karışır ve kana karıştıktan sonra kendinizi tok hissedersiniz
 
ntv sitesindeki bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. (link)
 
NTV sitesindeki yazıda bence en önemli ve neredeyse mutlak tek gerçek düşük kalorili sanılan şeylerin aslında hiç de düşük kalorili olmaması. Orta büyüklükteki bir elma 2 dilim kepekli ekmek kadar kaloriye sahip. 100 gr normal yağlı peynir 100 gr sosisten 1,5 kat daha kalorili, bir kepçe kuru fasulye 4 dilim ekmek kadar kaloriye sahip... vs vs vs

Metabolizmanın yavaşlamasını da ben çok kafaya takmıyorum. (Hesaplarıma göre 3,5ayda yavaşlamadı zaten) Eğer çeşitliliği yüksek ve her gün aynı yiyeceklere bağlı kalmadan, günlük hayatınıza devam ederek diyet yapıyorsanız radikal bir değişim olmuyor. Yalnız şunu belirteyim. 2500 kcal bazal metabolizmaya sahip bir kişinin yağ yakma sınırı 2000-2100 Kcal civarı. Yani, 2000 kalorilik bir diyet yaparsanız hemen vücut güç koruma moduna geçerek yağ yakmayı durduracaktır. Bu ciddi bir problem ama her gün farklı kalorilerde beslenerek, haftanın bir gününü kendinizi ödüllendirerek vücudu kandırabilirsiniz. Bunun radikal bir benzerini öneren diyetler mevcut. Bir gün hiç bir şey yemeyip ertesi gün normal beslenin falan diyorlar. (bkz. Intermittent fasting) Bence bu hem zor, hem de tehlikeli.

Unutmadan, bir reklam yapayım. Etle ve balıkla aram pek olmadığı için alternatif protein kaynağı olarak Yörsan yağsız beyaz peyniri farkederek mezgit kusmaktan kendimi kurtardım. 100 gr. ında 20 gr protein var ve 175 kcal. Sporcu yiyeceği diye satılan whey protein ürünlerinde bile aynı miktar proteinde daha fazla kalori var. Safi protein kaynağı olarak peynir kullanmak doğru olmayabilir ama iyi bir destekleyici.

Bir de, su içmiyorum dedim ama çay, kahve tüketimim fazla ve limonata bağımlısıyım. (Limonata'nın yapay tatlandırıcılı olanını tüketiyorum.) Toplam olarak da günde 3-3,5 litre sıvı tüketimim var. Yani, doğrudan su içmiyorum demem yalan olur.

Sevgiler...
 
Evet çoğu arkadaşın dedikleri doğru bende bilgim dahilinde birşeyler yazayım. Ben 17 yıllık amatör sporcuyum taekwondoyla başladım uzun yıllar devam ettim. Su altı, WT filan derken bodyduilding le devam ettim. Ben istediğim zaman kilo alır istediğim zaman veririm. Neden mi. çünkü vüdudumu iyi tanıyorum.
Anlatmak istediğim vücudunuzu iyi tanıyacaksınız arkadaşlar. Bir arkadaşın uyguladıkları diğer birinde faydalı olmayabilir. Bu yüzden kendi stratejiinizi belirleyeceksiniz.
Aslında en zor olan şey kilo almak yada vermek değil yakaladığınız kiloyu koruyabilmektir ve bununla birlikte irade, sabır, moral bozmama.
Örnek, ben şu anda bir ruhum ve bu yorumu yazması için beynime komut veriyorum ve parmaklarımı kullanıyorum. Bunun gibi örnekler. Yani vücudumuz kusursuz bir sistem ve bu sistemi iyi tanımamız ihtiyaçlarına cevap vermemiz ve bizim ihtiyaçlarımıza bir şekilde cevap vermesini sağlamalıyız. Bunları yaparkende ondan bişeyler istediğimizde onunda bizden istedikleri şeyler olacak. Sen benden bunu istiyorsun ama bunu yapabilmem içinde senin bana şunu vermen gerek diyor bize :) Biraz karışık oldu ama aslında çok basit.

kilo vermekte bunun gibi. Eğer bu işi gerçekten istiyorsanız birz bilgi sahibi olmanın kimseye zararı olmaz. Açın forumları okuyun girin google a yazın, hücre nedir, metabolizma nedir, ATP nedir, body kitle indeksi nedir, aerobik-anaerobik nedir, doymuş yağ doymamış yağ nedir, v.b gibi şeyler.

Bodycilerin de definasyon denen bir diyet türü vardır. Ben iki kere uyguladım. Yağ oranını %3 e kadar çektim. Tabi yanlış yönlendirme olmasın diye burda nasıl yapılır ne gerekir paylaşmıyorum. Çünkü bunlar ileri seviye tekniklerdir ve aşırı irade gerektirir.

Çoğu yapılan yanlış, hiç yemek yememek yada tek tip beslenmek gibi abuk sabuk uygulamalar.

Alper arkadaşımızında paylaştıkları çok doğrudur. Bende aynısını burada yazmıcam.

Burda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.
Metabolizma hızını herzaman yüksek tutmaya çalışmak.
Bunun için de
Gün içerisine yayarak, bol su tüketmek.
Benim tavsiyem karbonhidrat alımını birazdaha kısmak.
Öğün sayısını artırarak öğün miktarını kısmak ve yerken çok çiğnemek.
Hafta da en fazla 1 kilo vermek. unutmayın ne kadar çabuk kilo verirseniz o kadar çabuk alırsınız.
Ve en son kesinlikle SPOR
İkinci önemlik nokta 3 beyazdan uzak durmak. Un, tuz, şeker.
Şeker alımını sadece meyvelerden karşılayın aşırıya kaçmamak kaydıyla.


Biraz uzun oldu ama bu konu gerçekten çok derin aslında. Ben aklıma gelen üstün körü bilgileri paylaştım. İnş yardımı dokunur.
 
diyetler kişiye göre değişsede değişmeyen şey dengeli beslenmedir.çünkü,vücudumuzun yaklaşık 40-50 besin ögesine ihtiyacı var.ayrıca önemli olan kilo vermek değil,yağ kaybetmektir.kilo verdiniz fakat bu kayıp su ve kas kaybı ise,hiç sevinmeyin verdiğiniz kiloları bir kilo fazlası ile geri alırsınız.yukarda söylendiği gibi vücudunuzu tanımanın çok önemi var.bu yüzden diyete başlamadan önce bir kas-yağ ölçümü yaptırıp buna göre bir beslenme programına başlanmalı ve bu ölçümler 15 günde bir tekrarlanarak,kiloyu nerden verdiğinize bakılmalı.sonuç olarak,kişiye özel beslenme ile çok değil sadece günlük ihtiyaçtan 400-500 kalori eksik alarak düzenli ve sağlıklı kilo verebilirsiniz.
 
Geri