Scudo Sports

Zamanlamadaki inanılmaz mantık hatası

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
316
Çok düşündüm, çok çabaladım ama adeta saplanıp kaldım. Uğrunda şiir bile yazdım ama fayda etmedi de işin içinden çıkamadım. Arkadaşlar sıkıntı şu; yaşadığımız yeryüzünde zaman birimini kim neye göre hesaplayıp da önümüze temcit pilavı gibi sunmuş? Hayır yani neden bunu kabul etmek zorundayız ki. Nerede yaşıyoruz? Tabii ki Dünya isimli bir gezegende. Bu gezegende 1 sene nasıl oluyor? Güneş'in etrafında 1 tur attığımızda 1 seneyi tamamlamış oluyoruz. Getirileri de yeni bir yıl ve yeni bir yaş oluyor. Evet 1 senede bunlar oluyor.

Tamam ama burada bir mantık hatası var. Güneşin etrafında attığımız tur 365 günde oluyor diye niye bunu 1 sene olarak hesaplıyoruz? Bunu neye dayanarak söylüyorum? Tabii ki diğer gezegenlerden baz alarak söylüyorum. Önce, şöyle gezegenlerin dönüş süresine bakalım. Merkür'ün Güneş etrafında dönüş süresi 88 gün, Venüs'ün 224 gün, Dünya'nın 365 gün (bunu zaten biliyoruz), Mars'ın 687 gün, Jüpiter'in 12 yıl, Satürn'ün 29.5 yıl, Uranüs'ün 84 yıl, Neptün'ün 165 yıl, Plüton'un da 249 yıldır. Evet arkadaşlar bu arada Plüton gezegen olmaktan çıkarılmıştı ama ben bunu reddediyorum çünkü Plüton bir gezegendir ve öyle de kalacaktır. Her neyse şimdi hesap yapalım şöyle:

Eğer ki...
Merkür'de olsaydık 136,
Venüs'te olsaydık 53,
Mars'ta olsaydık 17,
Jüpiter'de olsaydık 2.5 yaşında,
Satürn'de olsaydık 1 küsür yaşında olacaktım.
Uranüs'de olsaydık 1 yaşında bile olmayacaktım.
Neptün'de olsaydık 1 yaşında bile olmayacaktım.
Plüton'da olsaydık 1 yaşında bile olmayacaktım.

Şimdi burada Mars dışındaki bütün gezegenleri mecburen eleme durumundayız arkadaşlar. Neden? Çünkü Merkür'de şu an hava sıcaklığı 400 derece, geceleyin de -400 derece oluyor yani orada yaşamak mümkün değil. Keza Venüs de öyle bir gezegen. Jüpiter ve diğerlerinde de hava sıcaklığı hep gündüz de gece de -200 -300 derece. Hele Neptün'de yaşaması zaten imkansız çünkü saatte 2000km hızla rüzgar esiyor yani ben burada lodosta bile duramıyorum orada nasıl durayım? Tek alternatif bu durumda Mars oluyor hem sakin hem rahat ve Mars'ta olsaydık ben şu an 17 yaşında bir genç olacaktım oh mis gibi...

Çok dertliyim be arkadaşlar...

Çekmeceden aldım elime kara bir kalem,
Seyir etti gözlerim öncesinde düşünürken.
Yazdım duygularımı hiç aksettirmeden,
Yaşlar geldi gözlerimden Mars'ı yazarken...

Dünya öğretti bize sevginin katı kuralını,
Aşamadık bir türlü işte o ışık hızı yıllarını.
Mars'ta su bulundu haberleriyle sevindik,
Gönlümüzde Mars sevgisini raks ettirdik...

Kızıla bürünmüş bedeniyle bizi çağırmıştı,
Bir koloni kuracak kadar açmıştı bağrını.
Mutluluk, huzur, sevgi, Mars ve ben,
Söyleyin neden ayrı düştük biz, neden?

Neden...

136656 dosyayı görüntüle

Scudo
Kış ayı bisikletçiler için en sıkıntılı aylar. Bisiklete binemeyen genç ve parlak zihinler bu yollara sapabiliyorlar. Allah başka acı, keder vermesin. En kısa zamanda bahar gelsin dileklerimle efendim.

Mantık hatası falan yok, uluslararası kabul edilen zaman birimi saniyedir. O da " Sezyum 133Cs atomunun temel enerji durumundan iki süper ince düzey arasındaki geçişine karşılık gelen ışımanın 9192631770 periyotluk süresi" olarak tanımlanmıştır.

Kaynak: (link)

Bilim her zaman bir takım gözlemlere ve kabullere dayanır. Mesela bugünkü kullandığımız aritmetik de kabule dayalıdır ve bilim bunun üstüne oturtulmuştur.

Başka kabuller de vardır ama kullanımda yaygınlaşmadığı için bilinmez.

Bu soruna en iyi cevabı bir akademisyen verebilir.

Zaman mefhumu modern dunyanın dayatmasidir ve sanayi caginin baslamasi ile esdeger gibidir. Oncesinde insanlar uzun vadede mevsimlere, kısa vadede gunese gore hareket ediyor, yillari da pek iplemiyordu. Kimsenin de kac yasinda oldugu, hangi yilda yasadigi gibi bir bilgisi, kafa yormasi yoktu.
Savaslar ve tarim mevsimlere endekslenir, gunluk isler ve seyahatler, dinlenme sureleri gunese gore planlanirdi.
Kısacasi cok bilince, modernite adini verdigimiz sistemlere kendimizi hapsedip, yeni dertler edinip kafamizi daha cok yoruyoruz :)
Acikinca degil saat 12:00 vurunca ogle yemegi yiyoruz gibi :p

hocam çaktırmadan 1972 den bu yana iki senede bir çaktırmadan birer saniye ekliyorlar saatlere.. ve dünya kadar bilimsel bişeyler sayıyorlar, aşağısı alıntıdır. hesabın içinden çıkamamışlar ellaamm:)

Ekstra saniye neden gerekli?

Kabaca söylemek gerekirse, Dünya 24 saatte bir kendi ekseni etrafında dönüyor. Ancak çok detaylı gözlemlenince dönüş için biraz daha uzun zaman gerektiği görülüyor. Dünya genelinde zamanı belirleyen atom saatleri Dünya'nın dönüşüyle oluşan gece gündüz ritmine paralel ilerleyebilsin ve herhangi bir anda arada fark kalmasın diye, gerektiğinde ekstra saniye uygulaması yapılıp denge sağlanıyor. Uzun vadede bakılınca Güneş birkaç milyon yıl sonra ancak öğlene doğru doğacak.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Hocam zamanlamada mantık hatası yok. İnsan ırkının ana gezegeni Dünyadır. Dolayısıyla hangi gezegene giderseniz gidin zamanı dünya zamanına göre belirlersiniz. Gezegenlere gitmekle yaşınızın büyümesi veya küçülmesi söz konusu değil.
Fakat madem bu konulara girdiniz, ben size şiir kitabı yazdıracak malzeme vereyim.
1) Işık hızı ve izafiyet teorisi: Mars'tan biraz daha uzağa, Işık hızıyla Alpha Centauri'ye gittik diyelim. Gidiş dönüş 4 - 5 yıl civarı. Fakat bu zaman bize göre. Işık hızına çıkmış biri için zaman daha yavaş ilerleyecek. Peki bu zat-ı muhterem dünyaya geri döndüğünde kaç yaşında olacak?
2) Mars'a gittik diyelim. Dini bütün insanlarız. Namazlarımızı geçirmeyiz. Peki namazlarımızı mars gününe göre mi dünya gününe göre mi kılacağız? Hadi zaman olayını çözdük. Kıble neresi?

Biraz uçuk olacak ama,neye göre zaman,isanın doğumuna göre ms 'den sonra ,yani miladdan sonra 2017 de 'yiz
Başlangıç ne idi,kuram devreye giriyor,büyük patlama,bing bang,
Acaba !!!!!!! Bilmiyoruz ????????
Ama neyi biliyoruz,hubble teleskopun gönderdiği resimleri görüyoruz,ve düşünüyoruz,biz devasa bir galaksi içinde yaşıyoruz,daha kendi galaksimizi keşfedemedik,aya gitmek karınca yürüyüşü idi,
Galaksimizin bir ucundan diğerine gitmek 100.000 ışık yılı,1 ışık yılının hesabını bildiğimiz için ,diyoruz vay canına,o vakit son hız birimi, ışınlama olarak ortaya çıkmaktada daha bunu bile başaramadık,

Gelelim tekrar zaman gerçeğine,zaman ne vakit başladı bence bilemeyeceğiz,burda sadece kendi zamanımıza göre yaşayacağızda kazın ayağı öyle değil tabi.

136665 dosyayı görüntüle

Bu resim hubble tarafından çekildi,galaksimiz içindeki çok sıcak kozmik bulutlar bunlar hareket halinde ve içlerinden top şeklinde güneşler var oluyor .bu kozmik bulutlar devasa büyüklükte ,kendi galaksimiz içinde meydana gelen ilginç bir gerçek.

Sorgulamak guzel birsey keske herkes her seyi boyle sorgula... Zaman dedigimiz sey aslinda insan algisindan ibaret (uzay-zaman dan behsetmiyorum corafi-zaman dan bahsediyorum) eskiden insanlar kafasina gore ve hata payi yuksek olan zaman birimi uretirken simdi sezyum atomunun rezonans frekansina gore zamani sabitlemis durumda burada sezyum yullanilmasinin sebebi degiskenlere karsi daha az tepki gostermesi yani sicaklik, basinc vs gibi degiskenlere diger elementlere gore daha az etkileniyor yani rezonans degeri kararli bir element bu sebeple diger tum zaman birimlerini matematiksel denklemlerle buna gore uyarlamislar 1 yil 365 gun 6 saat demisler cunku formulu yerine koydugunda 360 degil, 370 yada 400 degil 365 gun 6 saat cikiyor... Ha uzay-zaman kavrami ap ayri bir konu p daha cok isigin bosluktaki hiziyla ilgili.

Bu arada yukarıda vasat bir espri yapıp geçtim ama zaman-takvim-saat mevhumlarıyla ilgili (mevhum sözcüğünü kasıtlı seçtim) ilkelci-primitivist yazar John Zerzan'ın "Gelecekteki İlkel" kitabındaki makalesini mutlaka okumanızı öneririm. Konunun felsefi boyutuna anarşist bir bakış. Çok çarpıcı bir makaledir.. Düşündürücü ve bazı açılardan da yıkıcı.

@Birhan K.

Habil ile kabil meselesinden beri,cinayetler,ölümler peş peşe geldi,5000 yıl boyunca savaşan insanlık, cehennemi dünyada var eden insanlık,uygarlığını kurarken yeşili yok eden insanlık ,kibir üstüne kibir ,sonunda bir gök taşı işi bitirir,inşallah görmem.

Başka gezegene göre neden zaman birimimizi uygulamıyoruz. Çünkü biz dünyada yaşıyoruz. Ayrıca zaman birimlerini göz ardı edecek olursak, zaman dediğin şey eskime(çürüme), yaşlanma ve yer değiştirmedir. Aslnda güneş sadece yer değştryr. Ama aynı zamanda eşyada çürüme ve insanda yaşlanma meydana gelince biz buna zaman geçti diyoruz. Benim tecrubelerimden yaptğm çıkarm budur.

• Beğen
Tepkiler: nonsteril
İnsanların yaşı 120 günde bir atsın, sonra baştaki kelaynaklar "eskiden bilmemney zamanında 60 yaşıyordunuz, şimdi sayemizde 180 yaşıyorsunuz eyy nankörler" diye söylenip dursun :acpsnr::acpsnr:

Bir de yukarıda bilgi açısından yanlışlık olmuş: Kainattaki asgari sıcaklık düzeyi -273 °C'dir. -400 derece yok yani. Bu da katkı olsun.

üşüyoruz steve reyiz :D

Geri