Zamanlamadaki inanılmaz mantık hatası

Özcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2015
Mesaj
2.091
Tepki
6.900
Yaş
50
Şehir
Bursa
İsim
Özcan
Başlangıç
1978—79
Bisiklet
Specialized
Ben en çok Venüs'te atmosferin 35-50 km arasındaki düzeyin şu an gitsek yaşamaya hazır durumda olduğunu duyduğumda şaşırmıştım. Aşağısı sıcak ama o seviyede hem sıcaklık, hem atmosfer basıncı, hem radyasyon vs. her şey insan yaşamına uygun. Sadece oksijen seviyesi bize yeterli değil, onu da dağcıların maskesi gibi bir çözümle halletmek mümkün. O yükseklikte asılı durabilecek zeplin yapıp üzerimizdeki tişörtle hemen gidip yerleşebiliyoruz :)
Dünyadaki saatleri sevmeyenler üç beş para toplayıp Venüs'e geçebilir. Bisikletle hareket ve enerji üretebilen bir zeplinde mutlu mesut ve sağlıklı bir yaşam sürülebilir. Hem ömür ikiye katlanacak :D
 
Scudo

soner kalaycıoğlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Ekim 2011
Mesaj
496
Tepki
946
Yaş
66
Şehir
Ankara
İsim
soner
Başlangıç
1968—69
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Klasik
zaman: işsizliğin bol olduğu ülkemizde bol bulunan şey.her konudaki israfımızdaki gibi,bu konuda da israf ettiğimiz en önemli şey.düzensiz ve az gelişmiş toplumlarda;çoğunlukla herşeyin doğru yerde,doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmadığı an.zamanlama yapılmazsa,mutsuz olunan konular gibi bunu uzatabiliriz.selamlar,saygılar. bizim yöneticiler de zamanı 1 saat büküyor.
 

-Skynet-

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Eylül 2017
Mesaj
1.805
Tepki
2.141
Şehir
Giresun
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Aslında durumu açıklamışsın, Dünya'da yaşadığımız için baz aldığımız nokta 365 gün. Her 365 günde bir başa dönüyor. Dolayısıyla zaman kavramını buna dayanarak oluşturmuşlar. Bence sıkıntı değil, kafaya takmıyorum.:) Ha diyorsun farklı gezegenlerde farklı yaşlara denk geliyoruz.Doğrudur, yaş bir kısıtlama değildir, göstergedir.Önemli olan vücut ve ruh yaşımızdır. Yaşı 28 olupta, 16 yaşında gibi gözükenleride bilirim.Veya 70-80lik olupta 40-50lik gibi hareket ve görünüşe sahip olanlar var. Dolayısıyla zaman göreceli bir kavramdır. Öyle kabul etmek gerek....
Diğer yandan kurulmuş bir düzen var, düzene ayak uydurmak zorundasın aga.:D
 

venom09

Daimi Üye
Kayıt
24 Mayıs 2017
Mesaj
240
Tepki
335
Yaş
41
Şehir
denizli
İsim
mustafa
Bisiklet
Sedona
tamamen alıntıdır:)
Günümüzde kullandığımız ay isimlerinin geldikleri yerler de karışık. Hicri takvimdeki Arabi ay isimlerinin bugün hiçbirini kullanmamamıza rağmen yine de Şubat, Nisan, Haziran, Temmuz ve Eylül aylarının isimlerinin kökenleri Arapça ve Süryanice, Kasım ayının ise Arapça.

İşin daha ilginç yanı bunlardan Şubat, Nisan, Temmuz ve Eylül hemen hemen aynı telaffuzla Yahudi takviminde de yer alıyorlar. Gelin ayların isimleri ve kökenlerine bir göz atalım.

Ocak = Türkçe (Kışın evlerde ateş yakılan yer)
Şubat = Süryanice
Mart = Latince (Maritus - mitolojik isim Mars'tan)
Nisan = Süryanice
Mayıs = Latince (Tanrıça Maria'nın ayı)
Haziran = Süryanice
Temmuz = Arapça / Süryanice
Ağustos = Latince (Roma İmparatoru Augustus'un adından)
Eylül = Süryanice
Ekim = Türkçe (Toprağı ekmekten)
Kasım = Arapça (Bölen)
Aralık = Türkçe (İki zaman dilimi arası)

Monday (Pazartesi)

“Moon’s Day” yani “Ay günü”.

Tuesday (Salı)

“Tyr’s Day” İskandinav tanrılarından Tyr’e adanmış gün.

Wednesday (Çarşamba)

“Wodan’s Day” Wodan/Wotan/Odin, İskandinav mitolojisindeki “her şeyin babası”, en tepedeki tanrı.

Thursday (Perşembe)

“Thor’s Day” İskandinav tanrısı Thor’a adanmış gün.

Friday (Cuma)

Üç İskandinav Tanrısı arasında nereye baktığınıza göre değişiyor. Freya, Freyr, ve Frigg üçlüsünden birine adanmış gün.

Saturday (Cumartesi)

“Saturn’s Day” Roma tanrısı Saturn’e adanmış gün.

Sunday (Pazar)

“Sun’s Day” Latince dies solis, günes günü, Roma’da Güneş-Tanrı’ya adanmış festival günü.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Zaman kavramını anlayamıyorum bir türlü. Geçip gidiyor ama bizdende birşeyler götürüyor. Ne bileyim gözünle göremiyorsun ama ertesi güne farklı bir şekilde uyanıyorsun.

İşin ilginç tarafı hayat dünya ile sınırlı değil, evrenimizde başka gezegenlerde var. Ve en çok zoruma giden şey dünyadaki tüm bilgileri öğrenemeden ölmek. Bunun önüne zamanın geçmesi de var tabi ama bilgi havuzu sürekli gelişiyor. Bir birşey öğrenirken harcadığımız zamanda 5 tane daha yeni bilgi çıkıyor. Yani öğrenirken bile sahip olabileceğimiz tüm bilgi birikimini yine 'zaman' yüzünden kaybediyoruz.

Ne bileyim tüm evreni görmeden ölmek ya da hergün gördüğümüz güneşi yakından göremeden ölecek olmak beni kahrediyor.

Mesela neden o güneş orada? Neden ay bizim uydumuz? Evrenin sınırları ne kadar? Bu kadar şey kendi kendine mi tesadüf olarak oluştu?. -Tabiki hayır. Bu benim ve insanın inancını güçlendiriyor, Yaradanın kontrolünde bir evrim olması insanı umutlandırıyor. Er yada geç bu dünyada yada diğer dünyada evren hakkında bilgi sahibi olacağımı biliyorum.
 

Taner James

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
1.180
Yaş
45
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şuan ki durum ve konu başlığı alakalı olmuş.

2017 konusu olunca ;)
 

Hakan38

hı garbon
Kayıt
6 Mayıs 2018
Mesaj
161
Tepki
204
Şehir
Kayseri
İsim
Hakan Atabay
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
O değilde başka bi gezegende doğmuş olsam simdi vücut olarak 17 yaşında mı olurdum yoksa o gezegenin güneş etrafındaki dönüş gününe göre yaşımı çevirdiğimiz yaştamı olurdum (vücut olarak)
Bu konu kafamı karıştırıyo :eek:
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman

Cesarisback

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Temmuz 2013
Mesaj
424
Tepki
243
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
Hocam benim anlamadığım siz daha dünyadaki zaman ölçütünü bile kabul etmiyorsunuz size sattıkları bisikleti nasıl kabul ettiniz sorgulamadiniz 2 tekerli vs. olmasını anlamadım.
 

Rocketman

Aktif Üye
Kayıt
6 Mayıs 2017
Mesaj
171
Tepki
434
Şehir
İstanbul
İsim
Ata A.
Bisiklet
Giant
@Hakan38

Biyolojik açıdan, mevcut yaşınızda olurdunuz. Bunun sebebini açıklamaya kalkarsam gene din hakkında bir tartışma çıkar. O nedenle yazmıyorum. Kısaca, bedenlerimiz bu dünyaya göre oluşmuş, başka yere de gitsek bu dünyadaki gibi gelişiyor diyip geçeyim.

Ha, tabii başka gezegendeki diğer tüm koşulların Dünya ile aynı olduğu varsayımından hareketle bunu söylüyorum. Yerçekimi, oksijen, güneş ışığı, vb. gibi parametreler değiştikçe bedenimizin gelişiminde bazı değişiklikler meydana gelir mutlaka.

Saygılar
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bu durumu artık kabullendim.

@Cesarisback Tamam ama aynı şeyler değil sonuçta. Gerçi dediğim gibi kabullendim artık sorun yok. :)
 

Tolga Özdemir

Gereksiz Üye
Kayıt
18 Mayıs 2019
Mesaj
714
Tepki
2.090
Yaş
44
Şehir
istanbul
İsim
Tolga Özdemir
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Hocam görüşlerinize sonuna kadar katılıyorum , şiirinizi okurken gözlerim dolu dolu oldu. Yeni şiirlerinizi paylaşırsanız okumaktan keyif alacağımı bilmenizi isterim.Selam ve saygılar.
 

umutcelik

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2016
Mesaj
1.509
Tepki
8.048
Şehir
Amsterdam
Bisiklet
Trek
Konuda yazılmış açıklanmış pek çok şey bütün zaman birimlerinin temeli planck zamanı.
Evrendeki minimum uzunluk planck uzunluğu, en büyük hız da ışık hızı olduğu için t=v/d formülünden işığın bir planck uzunluğunu kat ettiği süre planck zamanı olarak tanımlanıyor.
Burada şöyle bir durum da çıkıyor karşımıza, zaman kesikli/ayrık ( discrete ) mi yoksa sürekli mi? Eğer planck zamanından daha küçük bir zaman birimi yoksa big bang öncesi ve ilk planck zamanı arasında neler oldu?
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato

hacitalha

Üye
Kayıt
11 Eylül 2019
Mesaj
30
Tepki
47
Şehir
Ankara
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
2 gün önce işimden ayrıldığım için yeterince vaktim var. Konu hakkında bildiklerimi yazayım. Olabildiğince sade bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Fiziğe hoş geldiniz. Kemerleri bağlayın.
Öncelikle konu hakkında kitap tavsiyesinde bulunayım: "Stephen Hawking - Zamanın Kısa Tarihi"
Bu kitap fiziği her ne kadar basit bir şekilde açıklasa da konu çok ağır olduğu için beyin yakabiliyor. Karadelikler konusundan sonra bağlantı koptu bende ;)
Kitap daha sonra Leonard Mlodinow tarafından sadeleştirilerek "Zamanın Daha Kısa Tarihi" diye ayrı bir kitap olarak basıldı.
Bu iki kitaba ek olarak Jim Al Khalili'nin "Paradoks" kitabını tavsiye ederim.

Konuya dönelim. Zaman dediğimiz şey fiziğin en temel ve anlaşılması en güç konusu. Daima ileri doğru giden bir ok. Geri döndürülemiyor.
Yukarıda verilen örnekte de olduğu gibi zamanın birimi olan saniyeyi şu şekilde tanımlıyoruz:
"Bir saniye, Sezyum 133Cs atomunun temel enerji durumundan iki süper ince düzey arasındaki geçişine karşılık gelen ışımanın 9192631770 periyotluk süresidir"
Saniyenin tanımı bu. Atomun bilmem kaç kere ışıması hep 1 saniye sürüyor. Hiç değişmiyor. Saniyeyi tanımladıktan sonrası kolay. Zamanın diğer birimleri var. 1 dakika=60 saniye. 1 saat=60 dakika

Gelelim asıl derdimize: Zamanı ölçmek
Cebimizde sezyum atomu gezdirip kaç kere ışıdığını sayamayacağımıza göre zamanı ölçmenin yollarına bakmamız lazım. Bunun en kolay yolu değişmeyen doğa olayları. Dünyanın kendi etrafında dönmesiyle günler oluşuyor. Dünya etrafında bir kere tur attığında 1 gün geçti diyoruz. Aynı şekilde Merkür de kendi etrafında 1 tur attığında 1 merkür günü geçti diyoruz. 1 dünya günüyle 1 merkür günü eşit değil. Çünkü merkür dünyadan çok daha yavaş dönüyor.

Gezegenlerin Güneş'in etrafında tur atmasıyla da yıllar oluşuyor. Dünya 1 tur attığında 1 yıl geçti diyoruz. Yaşımızı bu şekilde hesaplıyoruz. Diğer gezegenler için de aynısı geçerli.

Dünyanın daha hızlı veya daha yavaş dönmeye başlaması zamanı hızlandırmaz ya da yavaşlatmazdı. Dünya dursa bile zaman akmaya devam eder. Sadece zamanı ölçmek için başka bir yol bulmak gerekirdi.

Şimdilik bu kadar. İsteyen olursa daha derine inip göreliliğe falan girebiliriz.
 
Son düzenleme:

Çağdaş78

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesaj
2.317
Tepki
4.571
Yaş
45
Şehir
İZMİR
İsim
Çağdaş
Zamana 4. Boyut diyorlar ." Ne alaka ?" Denilebilir.
Aman zaman yoksa hareket de yoktur sanırım. Doğru mu?

Bir de Gunes Sisteminin bir düzlem üzerinde donme seklinde değil de, bir vortex hareketi sergilediği simülasyonlar var. Iyice kafaları karıştıralım .???
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
o değil de rüzgar 2000 km hızla esiyorya offf alacan o rüzgarı arkana yapacağın kadansı düşün:koptum: açacan garmini ve stravayı tadından yenmez valla.