Scudo Sports

Yurtdışından bisiklet getirmek

Scudo
@Rockwood Bir de pedelec getirmeye calisin. Isler cok daha karmasik hale gelebiliyor :)

@sener35 almadan önce çok iyi araştırın okuduklarınızdan sonra fikriniz değişecektir. İlla katlanır diyor ve bütçe düşükse gidin dekatlondan alın. Bu istbike ıda iyi araştırın.

@Jandero doğrudur hocam normalde 15$ ama iş bankası kampanya yapmış 1$ yapmışlar aylık kesinti ne kadar bilmiyorum
IMG_6692.PNG

Arkadaşlar merhaba, ben de İngiltere'den getirdiğim bisikleti nasıl getirdim kısaca bahsedeyim. İngiltere'ye dil eğitimi için gitmiştim, baktım yol parası çok gidiyor hemen 2. El bisikletlere bakmaya başladım, Gumtree diye bir site var bizdeki sahibinden gibi, ne ararsanız var. Giant bir bisiklet buldum 105 pound istedi, tamam dedim bisikleti görmeye gittim, kara bit çocukla buluştuk ama çocuk giant değilde başka bir bisiklet getirmişti, vodoo marasa diye bir şey İngiltere'de satılıyor 150 pound dedi, hemen internette baktım biraz sıfırı 300 pounda satılıyor. Biraz pazarlıkla 100 pounda bisikleti aldım nerdeyse sıfır gibi :) 3 ay kullandım orda yağmurda dahil :) hiç bir bakım yapmadım hiç bir yerini yağlamadım :) artık Türkiye'ye dönme vakti gelmişti. Bisikleti Türkiye'ye nasıl gönderebilirim diye araştırdım. Kargoyla göndermek masraflı olacaktı hiç araştırmadım gerçi. İngiltere Türkiye arası eşya taşıyan birkaç Türk firması buldum 60-70 pound istediler Türkiye'ye getirmeye. Sonra bir tanıdık vasıtasıyla bisikleti Bulgaristan'a 25 pounda gönderdim. Bulgaristan'dan da otobüsle Türkiye'ye bir abimiz sağolsun getirdi. Bisikleti güzelce kutuladım, halfords marketinden bisiklet kutusu almıştım. Yanında da aldığım kilit kask herşeyi gönderdim. Şimdi diyen olabilir imkanın vardı da neden daha iyi bir bisiklet almadın diye :) bu bisiklet bana kullanım amacıma yetecek bir bisiklet ve Türkiye'de kullanıp kullanmayacağımı düşünmedim sadece getireyim bakarız dedim. Ha şimdi arada kullanıyorum şehir içi turlara arada gidiyorum. Bisiklet parasını fazladan çıkardı zaten orada yol parası vereceğime bisiklet kullandım. Kısaca dedim ama uzadı galiba :) bol pedalamalar

IMG_0084.JPG Bu da fotoğrafı, lastikleri değiştirirken

Gurcistan da öğretmen bayan arkadaş var hem onu ziyarete hemde dönüşte bisiklet alsam buralarda satılan bir model (Kron-Giant-Sedona vb) çok fiyat fark olur mu? Değer mi?

Geçen sene Batum'a gitmiştim bisiklet bulamadım. Tur rehberimiz Maya hanıma sordum bilgisi yokmuş.

Arkadaşlar bi Avusturya da yaşayan akrabam benim için yurtdışından bi bisiklet gönderecek, bisikletin yaklaşık olarak değeri 700-800 dolar. Bisikleti uluslararası çalışan kargo şirketi ile gönderecek. Parasını ben akrabama havale vs yöntemler ile göndereceğim. O bana hediye edermiş gibi kargolayacak. Bisikletin gümrükte takılma vs gibi bi olasılığı var mıdır? Daha önceden boyle bir yöntem deniyen yada başka bir yol önerecek olan var mı ?

• Beğen
Tepkiler: Norotokiller
Konuyu yenileyelim dedim. Pazar günü Amerika'ya gidiyorum ve Craiglist'te çok güzel bir yol bisikleti buldum 100$'a. Dönüşte getireceğim. Hava yolunu aradım ve 12 kg'lık paket için 100€'a getirebileceğimi söylediler. Sadece önceden bisiklet için önceden rezervasyon istiyorlar. Gümrük diye bir sıkıntı yok arkadaşlar. Şahsıma ait deyip girin ülkeye. Konuyla ilgili en güncel bilgi böyle arkadaşlar. Tecrübelerimi de yazarım. Saygılar.

• Beğen
Tepkiler: cihan cambaz
Ben de geçen haftaki İngiltere tecrübemi paylaşayım:

Bisikleti Londra'da Action Bikes'dan (AB) aldım. Önce kendilerine e-mail yazıp Trek 520 tur bisikleti almak istediğimi söyledim. Onlar da beni Embankment mağazalarına yönlendirdi. Talepleri üzerine bisikletin liste fiyatını olan 950 Pound'un %10'unu banka vasıtasıyla yolladım, bu şekilde bisikleti ayırtmış oldum. Sonrasında da hangi gün gidip almak istediğimi söyledim. AB da istediğim gün bisikletin hazır olacağını söyledi. Bisikleti uçak ile taşıyacağım, bana paketlemede yardımcı olur musunuz dedim, olumlu cevap verdiler. KDV iadesi istediğimi de söyledim, sorun değil, formu hazırlarız dediler. Vergi iadesine dikkat etmek gerek, vergiyi iade ediyorlar ama işlem ücreti altında bir de kesinti yapıyorlar. Dolayısıyla, yaklaşık 100 pound'a kadar bir ürün alırsanız, işlem ücreti vergi iadesine yakın oluyor, yani iade almanın bir anlamı kalmıyor.

Bisikleti ayırmam sonrası THY'yi aradım, bisiklet getireceğimi söyledim, kutu boyutlarını ve kilosunu söyledikten sonra (başka bir sayfada büyük kutular 140x80x30 cm ebatında yazıyordu, ben de garanti olsun diye bu boyut ve 23 kilo dedim) bir kaç gün içinde arayın, talebinizi değerlendireceğiz dediler. 2 gün sonra aradığımda da 30 Euro karşılığı taşıyacaklarını söylediler (internet sayfalarında da bu bilgi mevcut). Kutuyu havaalanına götürmek üzere internetten minibüs ayarladım, o da 55 Pound tuttu. Bilgi olarak, benim kutu klasik İngiliz taksilerine de sığıyormuş.

Teslim almaya gittiğimde bisiklet monte edilmiş şekilde bekliyordu. Trek, bisikletleri müşteriye bizzat satma/teslim etme zorunluluğu uyguluyor, bu sebeple internetten alıp kargolatmanız mümkün değil. AB'deki görevli bana bisikleti nasıl kutulayacağını ve benim tekrar nasıl monte edeceğimi anlattı. Ödemeyi yaptım ve bana KDV iade formunu verdiler. Sonrasında ben şehri dolaşmaya çıktım, döndüğümde bisiklet kutuda hazır bekliyordu. Görevli bana nasıl paketlediğini anlattı. Kadro ve arka tekerleği sabit tutup ön tekerleği, maşayı ve gidonu çıkartmış. Bunları geri takman yeterli, başka ayara gerek yok dedi. Bisiklet arka bagaj ile geldiği için kutuda orası şişiklik yapmış ama AB'nin ayarladığı başka bir Trek kutusu verdiğim ölçülerden küçük olduğu için sorun çıkmaz dedi. Ricam üzerine bisikleti kutularken resimlerini de çekmiş. Hakkını teslim edeyim, bana çok yardımcı oldu, ismi Andy.

Paketi alıp Heathrow havaalanına yola çıktım. Havaalanına girişte bir görevliden ne yapmam gerektiğini öğrendim. İşlemler şu şekilde, süreleri de saati sıfırlayıp yazıyorum.

1-Bilgisayarda Self Check-in yapıyorsunuz ve bisiklet kutusu için de barcode alıyorsunuz (saat 00:00, işlem 30 saniye sürdü).
2-Vergi iadesi ofisine gidip işlem yaptırıyorsunuz. Kutuyu görünce "bisiklet içinde mi?" dediler, ben de "evet, istersen bir tur at" dedim :). Kutuyu açmadan işlemi yaptılar ve iadeyi nakit olarak verdiler, karta iade isterseniz işlem bir ay kadar sürüyor dediler (önümde 5-6 kişi vardı, 15 dakika bekledim, benden sonra bir grup geldi, zamanlamam iyiymiş, saat 00:15)
3-THY kontuarına geri dönüp işleme başlıyorsunuz, bilgilerinizi sisteme işliyor. Sonra da kutu için ödeme yapmak üzere biletleme ofisine yönlendiriyor (yine 10 dakika kadar bekledim, saat 00:25). Görevli ödeme sonrası tekrar sıraya girme, direkt yanıma gel dedi.
4-Bilet ofisine gidip 30 Euro ödedim, saat 00:30.
5-Kontuara döndüm, makbuzu gösterdim, sisteme işledi ve kutuya barcode'u yapıştırdı, saat 00:35.
6-Sonrasında beni büyük bagaj teslim noktasına yönlendirdi. Kutuyu yatay olarak banta yükledim, @Rockwood 'un tomografi :) cihazından geçti, görevli tamam dedi. Saat 00:40. Böylece 40 dakika içinde işlemler bitmiş oldu ve bisiklet ile vedalaştım.
7-Atatürk Havalimanı'nda büyük bagaj teslim kısmına gittim. Görevli, genelde bavullardan 10 dakika sonra büyük kutular teslim ediliyor dedi. Bende böyle olmadı, bavullarla aynı anda kutu da geldi. Tahmin edeceğiniz gibi hemen sağını solunu yokladım. Ezik görünmüyordu ama kutuyu aç(a)madığım için endişe devam etti!
8-Gümrük: Kutu ile Gümrük tarafına geldi, istifimi bozmadan yola devam ederken, bir görevli "bu kutu ne?" diye cümleye başladı, yanındaki "Bisiklet, bisiklet" dedi, ben de ağzımı açmadan devam ettim ve çıkış yaptım.
9-Kutuyu Station Dacia taksiye yükledik, arka koltuk yatınca sorunsuz bir şekilde bagaja sığdı.

Şimdi gelelim merak ettiğinizi tahmin ettiğim bütçe kısmına (rakamları yuvarlıyorum):

Bisiklet fiyatı: 950 pound
Vergi iadesi (işlem ücreti düşünce): 140 pound
THY kutu taşıma ücreti: 26 pound
Londra-Heathrow minibüs): 55 pound
Toplam maliyet: 891 pound.

Bu işi Türkiye'de yapsan maliyeti ne olacaktı derseniz, Velespit'te 520 liste fiyatı 4,900 TL. Nakit indirim, tek çekim vs yapsanız (ben de İngiltere'den tek ödeme ile aldım), herhalde 4,500 TL gibi bir rakam olur. Taksitli ödeme de ne yaparlar bilmiyorum. Burada kritik olan -elbette- döviz kuru. Ben bisikleti sipariş verirken Pound almıştım, aldığımda da kur 3.75'idi. Bugün itibariyle 4.1795 olmuş! Yani, bana maliyeti 3,341 TL iken, bugünkü kurdan hesaplarsam 3,724 TL oluyor. Çok kaba hesapla, benim kurda 1,000 TL gibi bir fark oluşuyor (%10 ödeme yaparken banka komisyon da alıyor, onu hesaba dahil etmedim).

Umarım bilgiler işinize yarar.

1.JPG 2.JPG 3.jpg
4.jpg
5.JPG

6.JPG 96259 dosyayı görüntüle
screenshot_597.jpg

Selamlar.

Arkadaşlar Canyon marka MTB bisikletleri gerçekten çok beğeniyorum. Aslında uzun vadede kullanılmamış Canyon marka MTB almayı planlıyorum inşallah. Ancak, bu marka bisikletin ikinci elini yurtdışından (özellikle Almanya) hesaplı bir fiyata bulabilirim diye de düşünüyorum.

Almanya'da bizim buradaki ikinci el sitelerine benzer bir alışveriş sitesi mevcut mu? Daha önce yurtdışından ikinci el bisiklet alıp getiren oldu mu?

Teşekkürler.

Açıkçası ben hiç almadım ama (link) sitesinde satıyorlar bi ara görmüştüm.almancanız varsa kolaylıkla bulabilirsiniz.bir de adamlar Türkiye'ye gönderme yapıyorlar mı orası da önemli.bana kalırsa hiç yurtdışıyla falan uğraşmayın direk sıfırını alın

Merhaba ,

Yaklaşık 3 ay önce bir fixie toplamaya karar verdim ve kadro bakmaya başladım fakat eski bir yol kadrosundan yapmak istemiyorum ve anladığım kadarı ile ülkemizde track kadrolar yok denecek kadar az
ondan mütevellit yurt dışından track kadro bakmaya başladım ve ilk etapta fiyatı 100$ - 120$ arası olan ince borulu kadroları buldum -> https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71M39WVBPgL._SL1500_.jpg
daha sonra aluminyum track kadroları keşfettim -> http://cdn.shopify.com/s/files/1/0247/9431/files/aerobicycles_s7_silver_alloy_track_frame_03.png?9717
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1109/6048/products/33107_large.jpg?v=1468313847
aluminyum track kadro almakta karar kıldım.

Size sorum : Amazon.com dan şu kadroyu almayı düşünüyorum (link)
sizce bir sorun çıkarmı yanı satıcı yönünden veya Sizin 100 - 150 dolar arası aluminyum kadro önerileriniz varmı? (maşa olmasada olur fark etmez)

Önerilerinizi bekliyorum :)

Yurtdışından bisikleti kendiniz gidip getiriyorsanız:

1. Bir adet bisiklet getirme hakkınız var, birden fazla bisiklet sokmaya çalışırsanız onlar için vergi ödüyorsunuz.
2. Uçuş yaptığınız havayolu firmasına daha önceden "büyük bagaj" bildirimi yapıp yaklaşık olarak 40€ gibi ekstra bagaj masrafını ödemeniz gerekiyor.

Bunun dışında bir şeye ihtiyaç yok. Bisikleti vergi iade belgesiyle satın alırsanız, havaalanında belgeyi teslim edip yaklaşık %20'lik bir kısmını geri alabilirsiniz.

Bisikleti online alıp kargolatacaksanız:

1. chainreactioncycles.com, wiggle.com, canyon.com gibi siteleri kullanabilirsiniz.
2. 75€'nun üzerindeki herhangi bir mal vergiye tabii tutulur(yukarıdaki sitelerden alışveriş yaparsanız bisikleti aldığınız ülkeye vergi vermiyorsunuz zaten)
3. 1500€'ya kadar %18 vergi + damga masrafı verirsiniz. Damga masrafı çok tutmuyor genelde.
4. 1500€'nun üzerinde bir fiyatta bir ürün alıyorsanız farklı bir prosedür var diye biliyorum ama detaylarına hakim değilim.

Başka sorunuz varsa yanıtlayabilirim.

Sevgiler,

(link)

Merhaba arkadaşlar
Önümüzdeki hafta bir haftaligina bir aksilik olmazsa hong kong a gidicem ve oradan bir yol bisikleti almayi düşünüyorum

Aranızda oraya seyahate ve tatile gidip bisikleti ucakla getiren var mı? Konu hakkinda bir çok kişi diğer ülkelerden bisiklet getirmiş ama Hong kong kelime hiç birisinde geçmiyor.

Özellikle getiren arkadaşlar alabileceğim yerleri de tavsiye ederse büyük hayra geçerler :) şimdiden ilginiz için Teşekürler

Bisiklet düzgün paketlenip kutulanırsa hiçbir şekilde sorun olmuyor. Geçtiğimiz haftalarda Thy ile İzmir-Brüksel aktarmalı uçuşuna bisikletimi de aldım, taşıma kutusunda bir delik dahi açılmadan kutuyu Brüksel'de sorunsuz teslim aldım. Gidiş-Dönüş için toplamda 60 euro taşıma masrafı oluyor Thy için.

Dosyalar

• IMG_20161202_130950.jpg
    IMG_20161202_130950.jpg
    135,5 KB · Okunma: 108
  • IMG-20161130-WA0005.jpeg
    IMG-20161130-WA0005.jpeg
    45,4 KB · Okunma: 103
  • IMG-20161201-WA0000.jpeg
    IMG-20161201-WA0000.jpeg
    49,1 KB · Okunma: 99
  • Beğen
Tepkiler: BarisBJK
2005 yılından beri havalimanında çalışan biri olarak konu ile ilgili elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.

-Bisikletten para alınması konusu tamamen havayolu inisiyatifindedir. Bisikleti, sahip olduğunuz bagaj hakkı üzerinden ya da spor ekipmanı olarak değerlendirip ek ücret talep edebilir. Kayak takımları, sörf tahtası, golf takımları da bunlara dahildir. Yasal bir durumdur, itiraz etmenizi gerektirecek bir durum söz konusu olmamakla beraber, havayolunun sitesinde konu ile ilgili açıklama mutlaka mevcuttur. (Ücretlendirme, boyutlar vs.)

-Bisikletiniz taşınırken zarar görür mü?
--Yer hizmetleri firmaları bu konuda çok özenli değiller. Bagaj boşaltımı ve uçağa yüklenmesi sırasında defalarca, bizzat yanlarında şahit oldum bagajların nasıl atıldığına ve uçakla seyahat edeceğim zaman bagajımın başına geleceklerden ciddi ciddi korkuyorum. Bisikleti sağlam ve yan darbelere dayanabilecek bir kutuya koymak en mantıklısı olacaktır. Bisikleti kutuya koyduktan sonra yan tarafları kıyafetleriniz ile doldurup bir nebze olsun koruma sağlayabilirsiniz ancak kiloya da dikkat etmek lazım.

Check in esnasında bisikletiniz kırılacak eşya kategorisinde diyerek size "Limited Release" isminde bir etiket imzalatmak isteyebilirler. (Özellikle Pegasus'la seyahat edecekler dikkat !) Bu etiketi hasar alması muhtemel eşyalarda kullanırlar ve yolcu imzaladığı takdirde bagajının başına gelebilecek herhangi bir hasarı peşinen kabul etmiş sayılır. Bu yüzden bu tür bir etiketle karşılaşırsanız önce sorgulayın, neden imzalatmak istediklerini detaylı bir şekilde açıklamalarını isteyin, cevap sizi tatmin etmez ise imzalamayın. Sonuçta sizden para alıyorlar bisikletinizi taşımak için, yükümlülük tamamen havayolunda olmak durumunda. Tabi bisikletinizi iyi paketleyerek teslim edeceğinizi varsayarak söylüyorum bunları. Olduğu gibi, hiçbir paketleme olmaksızın teslim ederseniz, ben de olsam o etiketi imzalamanızı isterim.

-Check in yaptırdıktan sonra bisikletinizi bagajların gittiği banttan göndermezler (göndermemeliler!), büyük ve özel bagajların (standart bagajın dışında kalan her türlü şey) gönderildiği yere bırakmanızı isterler ya da kendileri götürürler. Banttan gönderme söz konusu ise sorgulamanızda fayda var. Bagajların toplandığı "şut altı" adı verilen yere gidene kadar, bantın döndüğü her köşede sağa sola çarpacak çünkü.

-Bisikletinizi verip uçuşunuzu tamamladınız ve indiğiniz yerde bisikletinizi aldınız diyelim. Bisikletinizi teslim aldığınız geliş salonunda mutlaka hasar kontrolü yapın, eğer varsa ilgili firmanın kayıp eşya bürosuna gidip hasar raporu tutturun. İleriye dönük tazminat vs. gibi durumlarda buna ihtiyacınız olacaktır.

Ek bilgi:

İç hatlarda yolcu başına bagaj taşıma hakkı Pegasus 15kg, Türk Hava Yolları ve Atlas Global 20kg idi en son.

Ayrıca bagajınızı kıran, zarar veren firma havayolları değildir, havayollarının anlaşmalı olduğu yer hizmetleri firmaları sorumludur bundan ancak siz havayolunun müşterisi olduğunuzdan direkt olarak havayolu ile muhatap olursunuz.

THY - TGS Yer Hizmetleri,
Atlas Global - Çelebi Yer Hizmetleri,
Onur Air - Çelebi Yer Hizmetleri,
Pegasus - Havaş Yer Hizmetleri firmalarıyla çalışıyor. Gerekli durumlarda başvuracağınız kayıp eşya büroları bunlardır.

Yanlış veya eksik yazdığım bir yer varsa özür dilerim.

Bruksel/Charleroi - Istanbul arasinda bisiklet getirdim ben de. Hiç bir sikinti yasamadan geldi. Havaalaninda buyuk valiz teslimdeki arkadasimiz Turk cikinca tum islemler daha bir kolay olmustu. Valizi ucaga yukleyen yine Turk arkadaslara da rica ederek duzenli bir sekilde ucaga yuklenmesini de saglamasi ekstraydi.

• Beğen
Tepkiler: BarisBJK
Geri