Ben de geçen haftaki İngiltere tecrübemi paylaşayım:
Bisikleti Londra'da Action Bikes'dan (AB) aldım. Önce kendilerine e-mail yazıp Trek 520 tur bisikleti almak istediğimi söyledim. Onlar da beni Embankment mağazalarına yönlendirdi. Talepleri üzerine bisikletin liste fiyatını olan 950 Pound'un %10'unu banka vasıtasıyla yolladım, bu şekilde bisikleti ayırtmış oldum. Sonrasında da hangi gün gidip almak istediğimi söyledim. AB da istediğim gün bisikletin hazır olacağını söyledi. Bisikleti uçak ile taşıyacağım, bana paketlemede yardımcı olur musunuz dedim, olumlu cevap verdiler. KDV iadesi istediğimi de söyledim, sorun değil, formu hazırlarız dediler. Vergi iadesine dikkat etmek gerek, vergiyi iade ediyorlar ama işlem ücreti altında bir de kesinti yapıyorlar. Dolayısıyla, yaklaşık 100 pound'a kadar bir ürün alırsanız, işlem ücreti vergi iadesine yakın oluyor, yani iade almanın bir anlamı kalmıyor.
Bisikleti ayırmam sonrası THY'yi aradım, bisiklet getireceğimi söyledim, kutu boyutlarını ve kilosunu söyledikten sonra (başka bir sayfada büyük kutular 140x80x30 cm ebatında yazıyordu, ben de garanti olsun diye bu boyut ve 23 kilo dedim) bir kaç gün içinde arayın, talebinizi değerlendireceğiz dediler. 2 gün sonra aradığımda da 30 Euro karşılığı taşıyacaklarını söylediler (internet sayfalarında da bu bilgi mevcut). Kutuyu havaalanına götürmek üzere internetten minibüs ayarladım, o da 55 Pound tuttu. Bilgi olarak, benim kutu klasik İngiliz taksilerine de sığıyormuş.
Teslim almaya gittiğimde bisiklet monte edilmiş şekilde bekliyordu. Trek, bisikletleri müşteriye bizzat satma/teslim etme zorunluluğu uyguluyor, bu sebeple internetten alıp kargolatmanız mümkün değil. AB'deki görevli bana bisikleti nasıl kutulayacağını ve benim tekrar nasıl monte edeceğimi anlattı. Ödemeyi yaptım ve bana KDV iade formunu verdiler. Sonrasında ben şehri dolaşmaya çıktım, döndüğümde bisiklet kutuda hazır bekliyordu. Görevli bana nasıl paketlediğini anlattı. Kadro ve arka tekerleği sabit tutup ön tekerleği, maşayı ve gidonu çıkartmış. Bunları geri takman yeterli, başka ayara gerek yok dedi. Bisiklet arka bagaj ile geldiği için kutuda orası şişiklik yapmış ama AB'nin ayarladığı başka bir Trek kutusu verdiğim ölçülerden küçük olduğu için sorun çıkmaz dedi. Ricam üzerine bisikleti kutularken resimlerini de çekmiş. Hakkını teslim edeyim, bana çok yardımcı oldu, ismi Andy.
Paketi alıp Heathrow havaalanına yola çıktım. Havaalanına girişte bir görevliden ne yapmam gerektiğini öğrendim. İşlemler şu şekilde, süreleri de saati sıfırlayıp yazıyorum.
1-Bilgisayarda Self Check-in yapıyorsunuz ve bisiklet kutusu için de barcode alıyorsunuz (saat 00:00, işlem 30 saniye sürdü).
2-Vergi iadesi ofisine gidip işlem yaptırıyorsunuz. Kutuyu görünce "bisiklet içinde mi?" dediler, ben de "evet, istersen bir tur at" dedim

. Kutuyu açmadan işlemi yaptılar ve iadeyi nakit olarak verdiler, karta iade isterseniz işlem bir ay kadar sürüyor dediler (önümde 5-6 kişi vardı, 15 dakika bekledim, benden sonra bir grup geldi, zamanlamam iyiymiş, saat 00:15)
3-THY kontuarına geri dönüp işleme başlıyorsunuz, bilgilerinizi sisteme işliyor. Sonra da kutu için ödeme yapmak üzere biletleme ofisine yönlendiriyor (yine 10 dakika kadar bekledim, saat 00:25). Görevli ödeme sonrası tekrar sıraya girme, direkt yanıma gel dedi.
4-Bilet ofisine gidip 30 Euro ödedim, saat 00:30.
5-Kontuara döndüm, makbuzu gösterdim, sisteme işledi ve kutuya barcode'u yapıştırdı, saat 00:35.
6-Sonrasında beni büyük bagaj teslim noktasına yönlendirdi. Kutuyu yatay olarak banta yükledim,
@Rockwood 'un tomografi

cihazından geçti, görevli tamam dedi. Saat 00:40. Böylece 40 dakika içinde işlemler bitmiş oldu ve bisiklet ile vedalaştım.
7-Atatürk Havalimanı'nda büyük bagaj teslim kısmına gittim. Görevli, genelde bavullardan 10 dakika sonra büyük kutular teslim ediliyor dedi. Bende böyle olmadı, bavullarla aynı anda kutu da geldi. Tahmin edeceğiniz gibi hemen sağını solunu yokladım. Ezik görünmüyordu ama kutuyu aç(a)madığım için endişe devam etti!
8-Gümrük: Kutu ile Gümrük tarafına geldi, istifimi bozmadan yola devam ederken, bir görevli "bu kutu ne?" diye cümleye başladı, yanındaki "Bisiklet, bisiklet" dedi, ben de ağzımı açmadan devam ettim ve çıkış yaptım.
9-Kutuyu Station Dacia taksiye yükledik, arka koltuk yatınca sorunsuz bir şekilde bagaja sığdı.
Şimdi gelelim merak ettiğinizi tahmin ettiğim bütçe kısmına (rakamları yuvarlıyorum):
Bisiklet fiyatı: 950 pound
Vergi iadesi (işlem ücreti düşünce): 140 pound
THY kutu taşıma ücreti: 26 pound
Londra-Heathrow minibüs): 55 pound
Toplam maliyet: 891 pound.
Bu işi Türkiye'de yapsan maliyeti ne olacaktı derseniz, Velespit'te 520 liste fiyatı 4,900 TL. Nakit indirim, tek çekim vs yapsanız (ben de İngiltere'den tek ödeme ile aldım), herhalde 4,500 TL gibi bir rakam olur. Taksitli ödeme de ne yaparlar bilmiyorum. Burada kritik olan -elbette- döviz kuru. Ben bisikleti sipariş verirken Pound almıştım, aldığımda da kur 3.75'idi. Bugün itibariyle 4.1795 olmuş! Yani, bana maliyeti 3,341 TL iken, bugünkü kurdan hesaplarsam 3,724 TL oluyor. Çok kaba hesapla, benim kurda 1,000 TL gibi bir fark oluşuyor (%10 ödeme yaparken banka komisyon da alıyor, onu hesaba dahil etmedim).
Umarım bilgiler işinize yarar.
96259 dosyayı görüntüle