Scudo Sports

Yurtdışından bisiklet getirmek

Bilgiler için teşekkürler
Alışveriş yapacağım bisikletçiler Global Blue anlaşmalı değil. Yani o tax free kağıdı onlarda yok. Bana sen getirirsen doldururuz diyorlar.
Nerden bulacğaım o tax free kağıdını?

Daha önce bende biri Almanya'dan biri de Avusturya'dan gelişimde tax geri almışlığım var. Ancak hepsi de Global Blue anlaşmalı dükkanlardan yapılmış alışverişlerdi.

Scudo
Global Blue ne demek bilmiyorum. Tax Free yapabilmek için özel bir duruma sahip olmak gerekir mi bilmiyorum ama bu işin satıcı ile alakası olduğunu sanmıyorum. Satıcı sadece formu dolduruyor, faturasını forma zımbalıyor. Birçok dükkanın vitrininde TAX FREE etiketi vardır. O dükkanlardan içeri girip bir nüsha form istersen işini görür mü bilemem. :) Türk usulü çözüm.

Saturn, Conrad gibi elektromarketlerde de o formlardan var. Boş nüsha verirler mi bilmem.

@Murat.K
Bu cevabinizla beni cok meraklandirdiniz. Kendisine sorup bilgi alirim.

Global Blue , bu tax olayının geri ödenmesinde kolaylık sağlayan aracılık eden ve parayı anında cash olarak almanızı yada kredi kartınıza aktarılmasını sağlayan şirket.
O mağazalardaki tax free logolarının sahibi bir nevi. Tax free logosunun altında yazar global blue diye.
Mağaza ile anlaşma yapar,ülkenin gümrüğü ile ilgili gerekli prosedürleri yerine getirir, gerekli tüm formları belgeleri dükkana bırakır.
Bu aracılıktan dolayıda tax'in tamamını değil belli bir komisyon kesip parayı anında size verir. Verginin tamamının ödenmemesinin sebebi de bu.
Kendi sitesinde hangi ülkede kaç oranda vergi iadesi yaptığını yazıyor.

Ben global blue'ya bir ay önce mail atmış ve başka bir anlaşmalı mağazanızdan bu formu alsam kullansam olur mu demiştim (Türk aklı her yerde aynı :)
Hayır cevabını vermişlerdi.

Kritik kelime "dükkan form dolduruacak" diyor herkes..Ama hangi form! Global Blue anlaşmalı bir yer olsa formda orada olduğundan iş kolay.
Ama değil işte o yüzden "sanırım" Almanya gümrüğünden form bulmam, bu formu mal aldığım yere doldurtmam, faturayı ve bu formu Almanya havalanından çıkarken mühürletmem, "sanırım" daha sonra da Türkiye gümrüğe girerken vergi ödeyip yine bu formu ve faturayı mühürletmem ve tüm bunları tekrar malı aldığım yere geri göndermem gerekiyor ki firma verginin "tamamını" bana ödesin

Neyse detaylı kimse bilmiyor veya bilende yazmıyor.

• Beğen
Tepkiler: Nüvit Becan
okurken içim daraldı ya ne zormuş bu işler böyle günün birinde yurt dışından belkide bende bir kadro alırım diyordum ama yazılanları okuyunca bir süreliğine daha rafa kaldırdım düşüncemi :)

@Murat.K

Türk gümrüğü ile bir işlem yapılmıyor.

@ReşitÇağırgan

Bu işlemler zor değıl, Kdv iadesi almak için. Kdv yi iade almak istemezsen yapmaya gerek yok.
Yani şart değil.

@ihtiyar

abi havaalanındaki görevli aynen böyle söyledi: "Almanyadan satın alınan ulaşım araçlarının ve bunların yedek parçalarının hiçbir şekilde vergi iadesi yapılmaz". Hatta uzun uzun saydı; uçak, otobüs, otomobil, mobilet, bisiklet vb diye :)
Kağıtları uzun uzun inceledi, göbeği sordu bu ne diye; bisiklet göbeği diyince üzüldü biraz sorry dedi. Olası gelmedi ama avrupa içine seyahat edeceğimi mi düşündü bilmiyorum. Üzerinden epey zaman geçtiği için nereye gideceğimi sorup sormadığını hatırlamıyorum.
Olay canımı sıktı ama fazla üzerinde durmadım, gerekli düzeltmeyi kökten yapacağım için :)

Bu arada formların hepsi normal formlardı, global blue vb gibi aracı firmaların formları değildi.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Ben de her yıl Bulgaristan a gidip geliyorum oradan bisiklet alma imkanım da var.Fiyatlar gördüğüm kadarıyla 200-300 lira daha uygun görünüyor . (Zaten 120 lira yol param var)Ancak oradan bisikleti aldıktan sonra kdv tutarını geri almak gibi bir şansım var mı , varsa oraya verdiğim kdv tutarının fazlasını Türkiye ye mi veriyorum öyle bir durum var mı ? Aldığım ürünü aldığım gibi geçirmek daha mı uygun olur ?

Merhabalar ben yurt dışından dh bisiklet almayı planlıyorum ama bir kaç araştırma yaptım gümrük olaylarına kafam bozuldu almak istediğim bisiklet (link) veya (link) bütcem bunlara yetiyor benim öğrenmek istediğim bu siteden 1000 € üstü bu siteden alışveriş yapan varmı alışveriş paypal ile yapılıcak gümrükdeki vergi olayı %18 - %20 gibi oluyormuş peki bu değişebilirmi ve kargo olayı buraya geldikden sonra ptt ile mi oluyor sonradan oyuna gelebilirmiyim diye düşünüyorum bu konuda bilgisi olan varsa lütfen açıklasın.

Türkiye'de bu fiyatlarda alabilceğim siteler varmı varsa hiç yurtdışından getirtme olayı ile uğraşmıyım diye düşünüyorum bu konuda bilgisi olan bisiklet severlerin bilgi ve deneyimlerden faydalanmak isterim, şimdiden teşekkür ederim.

Bu konuyla ilgili geniş açıklamalar var birazcık daha karıştır başlıkları istersen

Gümrük için alt ve üst sınır var. Bu sınır şu an nerede hatırlamıyorum, onu araştırmanız gerekir.
Alt sınır 75euro. Bunun üzerindeki ticari olmayan ürünler için %18-20 vergi ödersiniz, eğer kargonuz devlet kargosu ile gönderildiyse. Bu şekilde gelen kargoların dağıtımını PTT yapıyor. Gümrükte kalırsa eğer ürün, size yazı geliyor. Gidip, gerekeni yapıp alıyorsunuz. UPS gibi özel şirketler ile geliyorsa eğer, onların gümrük için ek masrafları var depolama, şu bu adı altında. Onların dağıtımını da şirket kendisi yapıyor. Bazı özel şirketlerin Türkiye dağıtıcısı da PTT ayırca. Ürünü almaya karar veriseniz eğer, satıcı firmayla görüşüp devlet kargosu ile, (Türkiye'de PTT, Amerika'da USPS gibi) gönderilmesini isteyin kesinlikle. Ek masraflar gümrük masrafını geçiyor çünkü. Eğer kargonun değeri üst limitden fazlaysa, bu sefer bireysel olarak alamıyorsunuz kargoyu gümrükten. O nedenle şu anki üst limiti iyi öğrenin. Daha önce bisiklet almış olan birini bulursanız da onunla konuşun konu hakkında.

Onun dışında benim bildiğim herhangi bir engel yok. Koca bisikletin gümrükte takılmama şansı yok. O nedenle, bilen, bu işi daha önce yapmış kişilerden yardım alın. Ondan sonra birisi çıkar "yurtdışından sipariş vermek yasak" der.

• Beğen
Tepkiler: Semih_ÇELİK
Yarın DHL'i 444 0 040 dan ara, gümrük bölümü ile konuşmak istiyorum de. Bağlandığın kişiye sorunu sor.

Chainreaction'dan satın almanda sorun yok, çok güvenilir bir site. Ama almak istediğin bisikletin tutarı çok yüksek. Paypal'da limitler var. Paypal hesabına girip limitlerinin müsait olup olmadığına bak. Kredi kartı limitinden bahsetmiyorum. Paypal sınırsız limit vermiyor. Benim bir paypal hesabımda kartımın limiti bitmişti başka kart tanımladım.

Paypal hesabın doğrulanmış bir hesapsa limit yok.

Kararımı değiştirdim dh yerine kendim mtb toplamayı düşünüyorum tek tek parça getitdiricem bu siteden çoğunda fiyat 75€ geçiyor gümrükde takılma gibi problem olurmu(fren,vites kolu ayna kol,gidon,gidon boğazı) bunun gibi küçük kutular gümrükde takılırmı ?

Royal Mail ile yolladıklarında PTT ile geliyor. Cogunlukla paketi açıp bakmıyorlar. Ama acarlarsa ve 75 euro üstünde ise %18 gümrük vergisi ödersin.

Bazen DHL ile yolluyorlar. 75 euro üstündeyse DHL kesinlikle gümrüğe bırakıyor. Bu durumda %18 gümrük vergisi ve 65 TL ardiye ödüyorsun.

CRC ye sipariş verdiğinde paketımı Royal Mail ile gonderın dıye maıl gonderırsen dıkkate alırlar.

Şimdi durum değişti,
kalabalık bir grup gidiyoruz 10 kişi kadar,
Dönüşte grubun içinden 3 kişi 3 bisiklet getirsek çok dikkat çeker mi :)
Herkes kendisi taşıyacak ama sonuçta memur illaki birinden birine soracaktır bu ne diye...

Bireysel olarak herkesin bir adet getirme hakkı olduğu için sorun olmaz. Memur sorsa dahi sorun olmaz.

Aslında evet sorun olmaması lazım, biraz daha araştırıp ilgili mevzuatı buldum:
(link)

"Diğer bir ifadeyle, listede yer alan eşya için eşyanın kıymetine bakılmaksızın listede belirtilen miktar kadar getirilebilecektir. Liste kapsamı dışında kalan eşya için ise, getirilen eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için eşyanın toplam kıymetinin 430 Avro'yu aşmaması gerekmektedir."

Liste dediği EK-9 da belirtilen liste ve o listede "bir adet bisiklet"te yazıyor

• Beğen
Tepkiler: Nüvit Becan
Geri