Bu karar yurt dışından ürün getirip burada 2 -3 katına satanları da etkileyecek. Bütün yorumları okudum, bu ülkede esnaf olmakta zor ,işçi olmakta zor,patron olmakta zor,çiftçi ollmakta zor. Üretmek zor, şöyle ki kumaş almaya gittiğimde kumaş birimini dolar olarak verip dolar üzerinden satıyorlar bu hala bu şekilde devam ediyor. İşin kötü tarafı türkiye deki kumaş üretenlerin bir çoğu dolar üzerinden kumaş veriyor. Kumaşı aldın diktin satmak için fatura kesmen fatura kesmek için şirket yada şahsi şirket açman gerekiyor. şahsi ya da normal şirket açmaya kalksan karşına gelir vergisi ve muhasebeci ücreti çıkıyor. Her ay ödemen gereken bağkur ya da sgk var. Bunları hallettik diyelim bu sefer dükkan kirası var. Bu dolar üzerinden aldığın kumaşın kesimi dikimi maliyeti derken rakam şişiyor. bunun üzerine kdv de kesiyorsun. Bu kadar vergi yükü ile üretim yapıp kazanmak zor. Biz çin fiyatına üretip satamayız. Çinlilerin maaşları çok düşük, oradaki vergi sistemi nedir bilmiyorum bizimki gibi olmuş olsa onlarda muhtemelen bu fiyatlara ürün satamazlar.
Bakanın bu konuda açıklamasını izledim, e-ticaret ihracatımız normal ihracatımızdan fazla dedi. bunu söylerken maalesef" e -ticaret ihracımız" normal ihracatımızı geçti dedi. Beni şaşırtan ve düşündüren bu demeç oldu. e ticaret ihracatının normal ticaret ihracatını geçmesi neden hayıflanmaya neden olur. Demek ki üretim yapanlar dükkan açsınlar isteniyor. Mantalitenin değişmesi gerekiyor. Çin ali expres ve alibaba siteleri üzerinden bir dünya kazanç elde ediyor. Biz üretip satmak için vergilerle boğuşuyoruz. Verginin vergisi verginin vergisi bitmiyor. Tüketici ucuz alamamaktan şikayetçi üretici vergilerden dolayı belinin büküldüğünden şikayetçi. Öncelikle bu vergi sistemine düzenlemeler yapılması ve bu yükün hem vatandaşın hem esnafın üzerinden alınması gerekiyor.
Peki bizde neden bu kadar vergiler yüksek bu konu üzerinde biraz düşünelim. Birincisi vekil maaşları çok yüksek,Vekil maaşları vekil emeklilik ve vekillerin emekli olma süreleri ardından aldıkları maaşları araştırırsak normal vatandaş ile vekil maaşları arasındaki uçurumları görürüz. Bu kadar maaş alıp fakiri düşünmeleri size ne kadar gerçekçi gelir bilmem ama bir söz bilirim " Tok açın halinden anlamaz " atasözüdür.
Farz edelim ki bu vergi yüksekliği ve vergi olayında mecburuz diyorlar. O zaman akıllara şu soru gelir. Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu kalemler. Diğer kalemlere girmeden size şunu sunacağım. Elektrik, Petrol, Doğal gaz ithalatı. Ülke olarak rahatımıza genelde düşkünüz. Araba sevdası = petrol benzin kazığı. Petrol ithalat kalemi. Elektrik üretmek için doğal gaz ithalatı yapılıyor. Avrupa da çoğu ülke artık çatılarında ki güneş panelleriyle elektrik ve ısınma sorununu çözmüş durumda. Bizdeki durumu görüyoruz. Elektrik için doğal gaz ithalatı yapıp elektrik üretiyoruz. Mesela çin sitelerinde güneş panelleri makul fiyat. Bizde güneş paneli yapılmaya başlanıldı tabii ki uçuk fiyat.
Bir evin elektrik ihtiyacını 20 kw lık güneş panelleri ve rüzgar tribünleri çözebiliyor. Şimdi düşünelim Binalarda güneş enerjisi kullanılmış olsa elektrik tüketimi için doğal gaz ithalatı düşer bu devletin doğal gaz ithalatını düşürür. Buradan ettikleri karı vergi yükünü kaldırmada kullanabilirler.
Avrupa da bisiklet kullanımı 100%80 gibi oranlarda. Bu onların ülkesinin petrol ve doğal gaz elektrik ithalatı oranlarını minumuma indiriyor. Bizde bisikletli ulaşım 100%1 bile değil, bu da petrol ,doğalgaz ve elektrik ithalatını maximuma çıkartıyor. Vatandaşın sırtına vergi yükü , üretimin sırtına vergi yükü olarak yansıyor.
Bisikletli ulaşımı sağlamak, ev ihtiyacı olan elektriği güneş enerjisi ile sağlamak bu ülkenin kurtuluşu olacak.